Image default
Πρώτο Θέμα

Τι ακριβώς έκανε χθες ο Draghi

Τι ακριβώς έκανε χθες ο Draghi

Σε σημαντικό κούρεμα των ενεχύρων που σχετίζονται με το Δημόσιο και τα οποία έχουν καταθέσει για τη χρηματοδότησή τους οι ελληνικές τράπεζες, προχώρησε η ΕΚΤ, η οποία ωστόσο διατήρησε αμετάβλητο το ποσό του ELA, που φτάνει τα 88,6 δισ.

Πρόκειται για ένα αυστηρό μήνυμα που στέλνει ο Μάριο Ντράγκι. Η απόφαση για το αυξημένο κούρεμα στα ενέχυρα τίθεται σε εφαρμογή από την Τετάρτη. Ταυτόχρονα, την ίδια ημέρα, θα συνεδριάσει εκ νέου το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το οποίο θα ασχοληθεί και πάλι με τη χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω ELA, ενώ θα έχει προηγηθεί η Σύνοδος Κορυφής.

Με δεδομένο ότι τα ενέχυρα του δημοσίου αποτιμώνται περίπου στο 50% της αξίας τους, μέσο κούρεμα της τάξης των 10 μονάδων στα ελληνικά ενέχυρα, σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να καταθέσουν στην ΤτΕ πρόσθετα collateral αξίας περίπου 14 δισ. ευρώ κατά μία εκτίμηση, επτά με εννιά κατά μία άλλη. Ταυτόχρονα, το κούρεμα περιορίζει το ύψος της δυνητικής ρευστότητας που θα μπορούσαν να αντλήσουν οι τράπεζες από την ΕΚΤ.

Πάντως, είναι σημαντικό ότι καμία τράπεζα (ακόμα) δεν βγαίνει εκτός προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν επαρκή collateral τα οποία μπορούν να δοθούν για να ανταποκριθούν οι τράπεζες στα νέα όρια που έθεσε η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κούρεμα αυξάνεται περισσότερο από 10 μονάδες.

Το κούρεμα επιβλήθηκε μόνο στα ενέχυρα που έχουν δώσει οι τράπεζες και σχετίζονται με το ελληνικό δημόσιο (δάνεια, ομόλογα, κλπ). Το μέσο ποσοστό δεν ανακοινώθηκε, συνεπώς δεν είναι επισήμως γνωστό. Το κάθε περιουσιακό στοιχείο, ομόλογα κλπ κουρεύεται σε διαφορετικό βαθμό. Παρά το γεγονός ότι η αύξηση του κουρέματος ήταν μεγάλη, και συνολικά φτάνει στο ήμισυ της αξίας, το γεγονός ότι αφορά μόνο τα ενέχυρα του ελληνικού δημοσίου, περιορίζει τις επιπτώσεις. Ορισμένα από τα ενέχυρα έχουν κουρευτεί και σημαντικά πάνω από 10 μονάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, το επιπλέον ποσό που μπορεί να αντληθεί, είναι πλέον πολύ μικρό. Δηλαδή, η αποτίμηση των ενεχύρων που σχετίζονται με το ελληνικό δημόσιο, στο 50% της αξίας τους, θέτει χαμηλότερα τον πήχη για το δυνητικό ύψος του ELA των ελληνικών τραπεζών. Ταυτόχρονα αυτό επηρεάζει ξεχωριστά την κάθε τράπεζα, ανάλογα με την έκθεση που έχει σε περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με το Δημόσιο και τα έχει ενεχυριάσει. Δηλαδή μία τράπεζα που έχει περισσότερα δάνεια προς το Δημόσιο, μπορεί να χρειαστεί να προσκομίσει περισσότερα ενέχυρα σε σχέση με μία άλλη που έχει λιγότερα.

Δηλαδή, οι τράπεζες με τα ενέχυρα αξίας 157 δισ. που έχουν υποθηκευτεί για την εξασφάλιση της ρευστότητας τους, είχαν δυνατότητα να αυξηθεί ο ELA μέχρι περίπου το ποσό των 100 – 105 δισ. Τώρα το πλαφόν αυτό κατεβαίνει.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το απόθεμα του ELA που θα μπορούσαν να πάρουν οι ελληνικές τράπεζες, αν η ΕΚΤ αύξανε το όριο, είναι μικρότερο και από τα 2 δισ.

Σύμφωνα με την Goldman, το συνολικό διαθέσιμο των ελληνικών τραπεζών σε collateral μέχρι σήμερα ήταν 24 δισ. ευρώ αλλά για κάθε 10 μονάδες που θα μειώνεται η αποτίμηση των ενεχύρων, θα απαιτούνται επιπλέον 8 δισ. για να διατηρείται η ρευστότητα που ήδη έχουν πάρει.

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΚΤ είναι η ακόλουθη:

Ο ELA διατηρείται αμετάβλητος στο επίπεδο που βρίσκονταν στις 26 Ιουνίου 2015. Υπήρξε προσαρμογή του «κουρέματος» των ενέχυρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον ELA.

Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας εξετάζει προσεκτικά την κατάσταση των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει τον ELA στα επίπεδα που βρίσκονταν στις 26 Ιουνίου 2015 και αφού συζήτησε την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο ELA μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο με την κατάθεση συγκεκριμένων ενεχύρων. Η οικονομική κατάσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει επίπτωση στις ελληνικές τράπεζες, από τη στιγμή που τα περισσότερα ενέχυρα που χρησιμοποιούν μέσω του ELA αποτελούν collaterals τα οποία εγγυάται το ελληνικό κράτος.

Υπό αυτό το πρίσμα, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να προσαρμόσει το «κούρεμα» των ενεχύρων που κάνει δεκτά η ΤτΕ.

Το διοικητικό συμβούλιο παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής και στην διατήρηση της σταθερότητας των τιμών στην Ευρωζώνη. Το διοικητικό συμβούλιο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε εργαλείο διαθέτει στα πλαίσια των δυνατοτήτων του».

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να «αντέξει» χωρίς ένεση ρευστότητας από την ΕΚΤ έως και την Τετάρτη, ανέφερε νωρίτερα δημοσίευμα του πρακτορείου -, επικαλούμενο πηγές της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θεωρεί ότι θα πρέπει να διατηρήσει αμετάβλητο στα 88,6 δισ. ευρώ τον Έκτακτο Μηχανισμό Στήριξης και να περιμένει το κατά πόσο Ελλάδα και πιστωτές θα κατορθώσουν να καταλήξουν σε συμφωνία, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Είναι φανερό ότι η διοίκηση της ΕΚΤ αναμένει τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών και κυρίως τις όποιες πολιτικές αποφάσεις μπορούν να ληφθούν στην αυριανή συνεδρίαση των ηγετών της Ευρωζώνης και ακολούθως σε αυτήν του Eurogroup.

Σχετικα αρθρα

Ποιες είναι οι πιθανότητες ενός Grexit; Ρίξτε μια ματιά στα ομόλογα

admin

Η γερμανική βιομηχανική καταιγίδα χτυπά την οικονομία της Ευρώπης

admin

Die Welt: Δυσμενές το οικονομικό κλίμα σε ολόκληρη την ευρωζώνη

admin

Νερό στο κρασί της έβαλε η Ιταλία

admin

Τρόμος στην Τουρκία: Λίρα και κόκκινα δάνεια γονατίζουν την οικονομία

admin

Στη «μάχη» των stress test οι τράπεζες

admin

Όλα εξαρτώνται τώρα από τον Τσίπρα

admin

Προθεσμία της Κομισιόν για τους πρόσφυγες

admin

ΗΠΑ: Η κρίση τελείωσε… H νέα κρίση έρχεται…

admin

Έσπασαν το «φράγμα» των 30 δισ. οι ελληνικές εξαγωγές

admin

Το ΔΝΤ και η Ευρώπη σε νέες περιπέτειες…

admin

Τι κρύβει το μεγάλο ράλλι των ομολόγων;

admin

Πρόστιμο «μαμούθ» 2.42 δισ. € στην Google από την Ε.Ε.

admin

Η ψήφος για την έξοδο από την ΕΕ μπορεί να ρίξει το ΗΒ σε ύφεση

admin

Aνεπαρκής έως ύποπτη η στάση του Βερολίνου στα Ελληνοτουρκικά

admin

Η κυβέρνηση Τσίπρα κλείνει έναν χρόνο εν μέσω της μάχης για το Ασφαλιστικό

admin

Καθοριστικό το 2019 για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ΧΑ:Βατήρας ανόδου…

admin