Image default
Πρώτο Θέμα

Η οικονομία της ευρωζώνης αποτινάσσει τα ελληνικά δεσμά και ο Σόιμπλε προελαύνει…

Η οικονομία της ευρωζώνης αποτινάσσει τα ελληνικά δεσμά και ο Σόιμπλε προελαύνει…

Η οικονομία της ευρωζώνης ενισχύθηκε τον περασμένο μήνα, με έναν επιχειρηματικό δείκτη να ανεβαίνει περισσότερο απ’ ότι μεταδόθηκε αρχικά, φτάνοντας το υψηλότερο επίπεδο σε τέσσερα χρόνια.

Η Markit Economics ανέφερε πως ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών έφτασε στο 54,2 από το 53,6. Πρόκειται για το υψηλότερο αποτέλεσμα από τον Μάιο του 2011. Ο δείκτης υποδηλώνει πως η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,4% κατά το τρίμηνο μέχρι τον Ιούνιο, διατηρώντας τον ρυθμό των πρώτον τριών μηνών του έτους.

Με τη βοήθεια της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της, καθώς και των δειγμάτων ανανέωσης στην Ιταλία και τη Γαλλία, η ανάκαμψη της ευρωζώνης δείχνει προς το παρόν αντοχή έναντι της κλιμακωμένης κρίσης χρέους στην Ελλάδα. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην τελευταία ώθηση από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων 1,1 τρισεκατομμυρίου ευρώ, το οποίο βρίσκεται σε εφαρμογή τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Ο δείκτης υποδεικνύει πως «η αναταραχή ως τώρα έχει ελάχιστες διακριτές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία» είπε την Παρασκευή ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit στο Λονδίνο. «Ο συνδυασμός των κινήτρων της ΕΚΤ και του χαμηλού πληθωρισμού φαίνεται να προωθεί τις δαπάνες στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, ξεπερνώντας την ανησυχία για το Grexit.»

Η Markit είπε πως ο δείκτης υπηρεσιών της αυξήθηκε στο 54,4 τον Ιούνιο από το 53,8 του Μαΐου. Αυτή η αύξηση επιβεβαίωσε την αρχική εκτίμηση και ξεπερνούσε το όριο του 50, που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση. Ένας μετρητής παραγωγής που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα έδειξε επίσης άνοδο.

Η σύνθετη αναφορά έδειξε πως η απασχόληση συνέχισε να ανεβαίνει τον Ιούνιο, σημειώνοντας το καλύτερο τρίμηνο για την απασχόληση των τελευταίων τεσσάρων ετών. Παρ’ όλα αυτά, ένας μετρητής του μέλλοντος της ζήτησης έφτασε το χαμηλότερο σημείο σε τέσσερις μήνες στο 53,3 από το 53,5.

«Η έρευνα αφήνει να διαφανεί πως ξεκινούν κάποιες προσπάθειες αποφυγής ρίσκου» είπε ο Williamson. Αυτό «θα μπορούσε να χτυπήσει την ανάπτυξη τους επόμενους μήνες εάν δεν επιλυθεί σύντομα η ελληνική κρίση» είπε.  

Η δημοτικότητα του Σόιμπλε

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συγκεντρώνει τα υψηλότερα ποσοστά στήριξης που είχε ποτέ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της InfratestDimap, που έγινε για λογαριασμό του ARD-DeutschlandTrend, και σύμφωνα με την οποία το 70% των γερμανών είναι ικανοποιημένοι με το έργο του. Ο Σόιμπλε ξεπερνά την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η οποία συγκεντρώνει στήριξη 67%, ενώ βρίσκεται πίσω από τον Φρανκ-Ουόλτερ Σταϊνμάιερ, τον υπουργό Εξωτερικών, που συγκεντρώνει το 73%. Το 57% των γερμανών είναι ικανοποιημένοι ή εξαιρετικά ικανοποιημένοι με την απόδοση της κυβέρνησης, σημειώνοντας μιαν αύξηση 5 ποσοστιαίων μονάδων τον μήνα. Το 45% θέλει την Ελλάδα την Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, ενώ 45% θέλει την έξοδο της. Τον Φεβρουάριο, τα ποσοστά αυτά ήταν 51% υπέρ της παραμονής, 41% κατά. Το 68% θεωρεί την ελληνική κυβέρνηση υπεύθυνη για την κλιμάκωση της κρίσης, το 4% κατηγορεί την ΕΕ, ενώ ένα 24% υποστηρίζει πως ευθύνονται και οι δύο. Το 60% θεωρεί πως η ελληνική απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι σωστή, ενώ 36% διαφωνεί. Το 69% των γερμανών ανησυχεί για την ευημερία του ελληνικού λαού, 31% για τη συνοχή της ΕΕ. 24% ανησυχεί για τις συνέπειες στη γερμανική οικονομία εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, ενώ 19% ανησυχεί για τις επιπτώσεις στις προσωπικές του αποταμιεύσεις.  

Σχετικα αρθρα

FAZ για μεταναστευτικό: Κίνδυνος για ένα δεύτερο 2015

admin

Ο κορονοϊός ξυπνά μνήμες 2008

admin

Όσοι ξέγραψαν τη Μέρκελ έκαναν λάθος

admin

Πώς να βοηθήσετε την ελληνική οικονομία πίνοντας

admin

Η μονόπλευρη «ειδική» σχέση της Βρετανίας με την Αμερική

admin

H Moody’s ρίχνει το ΧΑ

admin

Μειωμένη η παραγωγή ποτών το 2013, για έκτο συνεχόμενο έτος

admin

Πως ο κορωνοϊός αναδιαμορφώνει την παγκόσμια τάξη

admin

Απότομο «φρένο» στη γερμανική ανάπτυξη

admin

Γιατί οι ΗΠΑ κρύβουν βαρέλια με πετρέλαιο κάτω από το έδαφός τους

admin

DW: Ο φάκελος Μάρτιν Σουλτς

admin

Ισπανικές εκλογές: Νικητές ο Pedro Sanchez και το Ciudadanos

admin

WSJ: Ο ρόλος του Τσίπρα μετά τις εκλογές

admin

Κερέ: ζωτικής σημασίας η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος

admin

ΔΝΤ: Το τριπλό σοκ για τις αναδυόμενες

admin

Οι ΗΠΑ εξελίσσονται σε μια οικονομία πετρελαίου

admin

ΧΑ: Χαμηλός τζίρος-Μικρά κέρδη 0,36%- Έκλεψε τις εντυπώσεις η Πειραιώς (+8%)

admin

Το «colpo grosso” στην Eurobank

admin