Image default
Πρώτο Θέμα

Όταν το όχι σημαίνει ναι αλλά και πάλι δε θα είναι αρκετό

Όταν το όχι σημαίνει ναι αλλά και πάλι δε θα είναι αρκετό

Ο Αλέξης Τσίπρας πέφτει σε μετάνοια μπροστά στους πιστωτές με τη νέα του πρόταση και ζητά έλεος. Όμως ακόμη και αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό.

Ο έλληνας πρωθυπουργός έχει υιοθετήσει με πολύ λίγες αλλαγές τη συμφωνία που είπε στον ελληνικό να απορρίψει στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Ψήφισαν το «όχι», όμως τώρα εκείνος υποστηρίζει το «ναι». Αυτή είναι μια εξέλιξη που πιθανώς θα διασπάσει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας πιθανώς θα χρειαστεί να σχηματίσει μια νέα συμμαχία με την αντιπολίτευση ή να κηρύξει εκλογές.

Ο Τσίπρας μπορεί να προσπαθήσει να πείσει τον κόσμο πως έχει καταφέρει την ανακούφιση χρέους, κάτι που δε βρισκόταν στο αρχικό πακέτο. Δε βρίσκεται ούτε και στη νέα πρόταση. Συμπεριλαμβάνεται ωστόσο στον πρόλογο που επεξηγεί την πρόταση, που έχει αποσταλεί στο ελληνικό κοινοβούλιο. Αυτού λεχθέντος, φανταζόμαστε πως οι βουλευτές και οι πιστωτές θα είναι αρκετά έξυπνοι για να εντοπίσουν την αμφιλογία.

Το πιο πιθανό είναι η ευρωζώνη να αφήσει να εννοηθεί πως θα υπάρξει κάποιου είδους ανακούφιση χρέους στο μέλλον, εάν ο Τσίπρας τηρήσει τις υποσχέσεις του. Πιθανώς να ξεκινήσουν να το συζητούν καθώς και όταν πραγματοποιήσει το πρόγραμμα. Όμως δε θα αποτελέσει λεπτομερή δέσμευση εκ των προτέρων.

Προτού φτάσουμε εκεί, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν για τα μέτρα. Το πρόβλημα είναι πως οι αριθμοί πλέον δε βγαίνουν. Οι μεταρρυθμίσεις που θα είχαν αποφέρει πρωτογενές πλεόνασμα 1% πριν από δύο εβδομάδες δεν μπορούν να αποφέρουν πλεόνασμα 1% σήμερα, καθώς οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας έχουν επιδεινωθεί απότομα λόγω της παρατεταμένης τραπεζικής αργίας. Το ελληνικό non-paper το αναγνωρίζει αυτό, λέγοντας πως οι δημοσιονομικοί στόχοι (1%, 2% και 3% του ΑΕΠ) θα επανεξεταστούν, καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Μια εικασία είναι πως οι τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν καταστρέψει το 4% του ΑΕΠ και προσθέσει 2% στο έλλειμμα. Για να αντισταθμιστεί αυτό, θα χρειάζονταν άλλα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε μέτρα. Με άλλα λόγια, το πλεόνασμα 1% δεν είναι εφικτό χωρίς αυστηρή λιτότητα. Οι πιστωτές θα πρέπει τώρα α) να κάνουν πως δεν έχει υπάρξει ζημιά, β) να ζητήσουν άλλα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ λιτότητας, γ) να επιτρέψουν στην Ελλάδα να αποφέρει πρωτογενή ελλείμματα ή δ) να κάνει κάποιον συνδυασμό των παραπάνω.

Οι πιστωτές είναι βέβαιο πως θα αντισταθούν στις κύριες αλλαγές που έχει κάνει ο Τσίπρας στις προτάσεις τους: θα θελήσουν να επαναφέρουν τη ρήτρα που θα υποχρεώνει την κυβέρνηση να μην ανατρέψουν τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις χωρίς τη συμφωνία τους, δε θα τους αρέσει η καθυστέρηση στον περιορισμό των επικουρικών συντάξεων μέχρι τον Οκτώβριο, ίσως ανησυχήσουν που οι αμυντικές δαπάνες μειώνονται κατά 200 εκατομμύρια ευρώ και όχι 400 και θα θελήσουν πιο αυστηρή γλώσσα για την ιδιωτικοποίηση του δικτύου του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αυτό που ελπίζουμε είναι πως, πέραν αυτών, οι πιστωτές δε θα ζητήσουν επιπλέον βραχυπρόθεσμα μέτρα. Αυτό που φοβόμαστε είναι πως ίσως ζητήσουν περισσότερη λιτότητα για να καλυφθεί η οικονομική ζημιά που προκλήθηκε από το δημοψήφισμα, η οποία φυσικά θα δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ακόμη και αν οι δύο πλευρές μπορέσουν να συμφωνήσουν για τα δημοσιονομικά μέτρα και στόχους, η άλλη μεγάλη αλλαγή είναι πως η Ελλάδα ζητά ένα τριετές πρόγραμμα. Οι πιστωτές θα ζητήσουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις για να εξασφαλίσουν πως η Αθήνα θα παραμείνει στον σωστό δρόμο μεσοπρόθεσμα. Ήδη έχουν μια λίστα επιθυμιών για προτάσεις πάνω σε θέματα όπως η ενέργεια, οι αδειοδοτήσεις επενδύσεων, περισσότερες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Κάποια από αυτά ίσως είναι δύσκολο να τα δεχτεί ο Τσίπρας.

Ακόμη και αν μπορέσουν να συμφωνηθούν όλα αυτά, πόσα χρήματα θα χρειαστεί η Ελλάδα; Ο πρόλογος του κειμένου που στάλθηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο μιλά για περίπου 53,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά θα ήταν αρκετά πριν από δύο εβδομάδες. Τώρα όμως θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα για τις τράπεζες και να για να καλυφθεί οποιοδήποτε μεγαλύτερο δημοσιονομικό κενό επιτρέψουν οι πιστωτές. Γι’ αυτό φαίνεται να κυκλοφορούν αριθμοί κοντά στα 70-80 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα 70-80 δισεκατομμύρια ευρώ είναι ένα μεγάλο ποσό για να ζητηθεί από πιστωτές που δεν εμπιστεύονται τον Τσίπρα. Ένα δείγμα του πόσο δύσκολα θα είναι τα πράγματα είναι το σχόλιο από τον αντιπρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας: «όπου ΔΕΝ υπάρχει θέληση, ΔΕΝ υπάρχει τρόπος».

Συνολικά, οι προτάσεις του Τσίπρα είναι μια καλή βάση για να ανανεωθούν οι συζητήσεις. Μπορεί όμως να σκληρύνουν με περισσότερα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για να γίνουν αποδεκτές από τους πιστωτές. Το κατά πόσο ο Τσίπρας θα είναι ακόμη προετοιμασμένος να προχωρήσει σε συμφωνία είναι αβέβαιο και ο χρόνος τελειώνει.    

Σχετικα αρθρα

Οι δύο όψεις του ισχυρού ευρώ

admin

Ο Τσίπρας δεν θα συγκρουστεί με τους αριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Τα «κρυφά» χαράτσια στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

admin

O φαύλος κύκλος από «credit booms»

admin

“Βουτιά” στην τουρκική λίρα,sell-off σε ομόλογα και μετοχές

admin

Γερμανικές εκλογές: Ησυχία πριν από την καταιγίδα

admin

ΕΚΠΟΙΖΩ : Να ενεργήσουν έως τις 31/1/2014 για να «προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους»…

admin

Χ.Α. : Εβδομάδα ελεγχόμενης τεχνικής εκτόνωσης (-1%)

admin

Καθαρή έξοδος με επιτήρηση ΔΝΤ!

admin

Brexit:Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία

admin

Η ευρωζώνη ετοιμάζεται για ισχυρότερη ανάπτυξη

admin

Εξαγωγές και μείωση κόστους οι κύριες προτεραιότητες των Ελλήνων επιχειρηματιών

admin

Οι Γερμανοί αποταμιεύουν, αλλά δεν γίνονται πλουσιότεροι

admin

Μια γκρίζα Γερμανία κάνει το έργο της Μέρκελ πιο δύσκολο

admin

Ύστατη προσπάθεια για συμφωνία

admin

Το επικίνδυνο κύκνειο άσμα της τρόικας

admin

Η Ισπανία επεξεργάζεται συνταγματική αλλαγή ως λύση στην κρίση

admin

Ευρώπη – κορωνοϊός… 0-1 στη μάχη για «ανοιχτή οικονομία»

admin