Image default
Πρώτο Θέμα

Γιατί ο κίνδυνος του Grexit είναι μεγαλύτερος τώρα απ’ ότι πριν…

Γιατί ο κίνδυνος του Grexit είναι μεγαλύτερος τώρα απ’ ότι πριν...

Είδατε τα πρωτοσέλιδα της Δευτέρας για τη συμφωνία για την Ελλάδα; Λοιπόν, δεν υπάρχει συμφωνία. Υπάρχει μια σειρά τιμωρητικών και εξευτελιστικών υπαγορεύσεων από τους πιστωτές που η Ελλάδα θα πρέπει να νομοθετήσει μέχρι την Τετάρτη ή να πάρει ένα “time-out”  από την ευρωζώνη.

Μόλις ικανοποιηθούν αυτές οι απαιτήσεις των πιστωτών, τότε η Ελλάδα θα διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία διάσωσης. Αυτή η συμφωνία είναι πολύ πιθανό να είναι μια βέβαιη αποτυχία για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους. Έτσι, ενώ ο άμεσος κίνδυνος ενός Grexit από το ευρώ μπορεί να είναι ελάχιστα μικρότερος ύστερα από τη σύνοδο κορυφής του σαββατοκύριακου στις Βρυξέλλες, στην ουσία είναι μεγαλύτερος μακροπρόθεσμα.

Οι πιστωτές επιμένουν εδώ και χρόνια για το πώς η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει την «κυριότητα του προγράμματος» για να πετύχει. Ποτέ αυτό δεν ίσχυε όσο ισχύει σήμερα. Οποιαδήποτε συμφωνία για την Ελλάδα θα εμπεριέχει μια δημοσιονομική προσαρμογή τόσο κολοσσιαία που είναι πιθανό η Ελλάδα θα βρεθεί σε ύφεση τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια. Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον ελληνικό λαό να αποδεχθεί μια τέτοια προσαρμογή ύστερα από πέντε χρόνια οικονομικής ύφεσης. Το φάρμακο θα είναι ιδιαίτερα πικρό για τους έλληνες δεδομένης της πλειοψηφίας που απέρριψαν αυτού του είδους τα μέτρα πριν από μία εβδομάδα σε δημοψήφισμα. Ο Wolfgang Münchau  το συνοψίζει στην ερώτησή του: «Πιστεύετε πραγματικά πως ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, για το οποίο η κυβέρνηση δεν έχει καμία πολιτική εντολή, το οποίο έχει απορριφθεί σε δημοψήφισμα, το οποίο έχει επιβληθεί μέσω πολιτικού εκβιασμού, μπορεί να δουλέψει;»

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πήγε στη συνάντηση του Eurogroup των υπουργών Οικονομικών αυτό το σαββατοκύριακο με μια πρόταση προσωρινής εξόδου για την Ελλάδα. Αυτή η πρόταση διατηρήθηκε στα συμπεράσματα του Eurogroup – αν και σε αγκύλες, καθώς δε συμφωνούσαν όλες οι χώρες με αυτήν την προσέγγιση. Ακόμη και η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε, «timeout», είναι εξευτελιστική, σαν να είναι η Ελλάδα ένα τετράχρονο παιδί που θα μείνει στη γωνία για μερικά χρόνια εάν δε συμπεριφέρεται σωστά. Στη συνεδρίαση των αρχηγών των κρατών την Κυριακή, η Άγκελα Μέρκελ της Γερμανίας και ο Τσίπρας κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη ήταν η μοναδική ρεαλιστική επιλογή. Αυτό δεν εμπνέει πολύ εμπιστοσύνη στην αφοσίωση της γερμανίδας καγκελάριου να διατηρήσει την ευρωζώνη ενωμένη.

Άλλη μία σκέψη είναι η κατάρρευση της πολιτικής σκηνής της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία και το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ εξολοθρεύτηκαν στις εκλογές του Ιανουαρίου, με τους ψηφοφόρους να τιμωρούν τα δύο κόμματα για τη συμμετοχή τους στο πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης. Ο ελληνικός λαός έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ εντολή να αντισταθεί στη λιτότητα και να παλέψει για την ελληνική αξιοπρέπεια.

Τις τελευταίες 48 ώρες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να παραβεί κάθε μεγάλη προεκλογική υπόσχεση που έδωσε. Η παρούσα κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να επιβιώσει αυτήν την εβδομάδα, πόσο μάλλον μετά από αυτήν. Είναι σχεδόν βέβαιο πως δε θα καταφέρει να νομοθετήσει τους όρους που απαιτούν οι πιστωτές χωρίς τη στήριξη της αντιπολίτευσης. Ένας συνασπισμός εθνικής ενότητας, υπό την ηγεσία του Τσίπρα, είναι πιθανό να προκύψει μέχρι το τέλος της εβδομάδας, με νέες εκλογές να προγραμματίζονται για το φθινόπωρο. Η πολιτική αστάθεια θα παρεμποδίσει τις προσπάθειες πραγματοποίησης εξαιρετικά μη αρεστών και σκληρών μέτρων.

Ακόμη κι αν η ελληνική κυβέρνηση καταφέρει να νομοθετήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, είναι δύσκολο να δούμε πώς μια κυβέρνηση που ανήλθε στην εξουσία υποσχόμενη να αντισταθεί στα μέτρα λιτότητας, θα τα καταφέρει καλύτερα στην πραγματοποίησή τους από τις προηγούμενες, πιο συνεργάσιμες, κυβερνήσεις.

Πέραν του γενικού σκεπτικισμού, υπάρχουν δύο σημαντικές ανησυχίες.

Πρώτον, για να πετύχει τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος, η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει τα έσοδά της από φόρους. Το 2010, ήταν γεγονός πως πολλοί έλληνες φοροδιέφευγαν, οπότε υπήρχε η ελπίδα πως οι εισφορές θα μπορούσαν εύκολα να αυξηθούν πιάνοντας περισσότερους παρανομούντες έλληνες. Έχοντας χάσει το ένα τέταρτο της οικονομίας της τα τελευταία πέντε χρόνια, ωστόσο, η Ελλάδα βρίσκεται τόσο μακριά στην καμπύλη Laffer, που μια αύξηση στους φόρους θα είναι αντιπαραγωγική. Το πρόβλημα δεν είναι πλέον ότι οι έλληνες δε θέλουν να πληρώσουν τους φόρους τους, είναι ότι δεν μπορούν να τους πληρώσουν. Οι εισφορές των φόρων δημοσιεύονται τακτικά στην Ελλάδα, έτσι θα μάθουμε σχετικά γρήγορα εάν ο εξορθολογισμός του ΦΠΑ και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης έχει οποιαδήποτε θετική επίπτωση στα ελληνικά φορολογικά έσοδα.

Δεύτερον, μέρος της χρηματοδότησης του τρίτου προγράμματος διάσωσης είναι σχεδιασμένο να προέλθει από ένα ταμείο 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτείται από τις πωλήσεις ελληνικής περιουσιακών στοιχείων. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, θα ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες εάν τα χρήματα δε βρεθούν εγκαίρως, κάτι που είναι σχεδόν βέβαιο πως θα συμβεί. Και πάλι, ωστόσο, είναι πιθανό το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων να μη βρει τα χρήματα για να ξεπληρώσει τον ΕΜΣ και έτσι, θεωρητικά, θα πρέπει να το κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν υπάρξει ένα εξαιρετικά δύσκολο ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση. Έχουν υπάρξει τόσοι επικεφαλής του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων τα τελευταία χρόνια, όσες σχεδόν οι συμφωνίες για ιδιωτικοποιήσεις. Ακόμη και εάν η Ελλάδα καταφέρει να ιδιωτικοποιήσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία που προορίζονται για το ταμείο, οι εισφορές μάλλον θα είναι λιγότερες από το προγραμματισμένο, δεδομένου ότι θα γίνει ξεπούλημα.

Η ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε μιαν άσχημη ήττα στις Βρυξέλλες αυτό το σαββατοκύριακο. Ακόμη και αν η Ελλάδα αποφύγει την πολιτική κατάρρευση μέσα στην επόμενη εβδομάδα, νομοθετήσει τα άμεσα μέτρα και υπογράψει τρίτο πακέτο διάσωσης με τους πιστωτές, είναι απίθανο να φτάσει πολύ μακριά προτού το τρίτο πρόγραμμα ακολουθήσει την πορεία των προηγούμενων και εκτροχιαστεί. Ο τόνος και το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων το σαββατοκύριακο δείχνουν πως είναι θέμα μηνών προτού επιστρέψουμε σε ολονύχτιες συνόδους κορυφής στις Βρυξέλλες, όμως σε εκείνο σημείο, η εμπιστοσύνη και από τις δύο πλευρές μάλλον θα είναι ακόμη λιγότερη απ’ ότι είναι σήμερα.      

Σχετικα αρθρα

Πού οδηγεί ο Ερντογάν την Τουρκία;

admin

Το καλύτερο deal φέτος δεν επετεύχθη στη Σιγκαπούρη, αλλά στην πΓΔΜ

admin

DW: Ελληνικοί φόβοι για τις τουρκικές εκλογές

admin

Vodafone:Λουκέτο στο 15% των καταστημάτων της

admin

Πως το 5G βαθαίνει το ρήγμα Δύσης-Κίνας!

admin

Η πολιτική κρίση στη Γερμανία έχει ξεκινήσει και θα είναι βραδυφλεγής

admin

FT: Γιατί οι πιστωτές πρέπει να μειώσουν το πλεόνασμα και η υπόσχεση Μητσοτάκη και

admin

Η Δύση φέρεται πολύ μαλακά απέναντι στον Putin;

admin

Η Ελλάδα περιμένει υψηλότερο πλεόνασμα φέτος, καλή ανάπτυξη για το 2018

admin

Η Ελλάδα τρομάζει την ΕΚΤ: Το κακό σενάριο των τραπεζιτών

admin

«Σαφάρι» ελέγχων σε χιλιάδες φορολογουμένους

admin

Χ.Α. (-0,32%): Πτώση 1,66% στις Τράπεζες

admin

Η Ευρώπη ανάμεσα στον Τραμπ και τον Σι

admin

Ποιος τουρκικός κολοσσός δυσκολεύεται να ξεπληρώσει δάνεια $1,1 δισ.

admin

Θα συνεχίσει την ελεύθερη πτώση η οικονομία της Ευρώπης;

admin

Ο Πούτιν είναι μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη από την Isis

admin

Ο πολιτικός κίνδυνος κινείται ανατολικά

admin

Το Grexit που μπορεί να συμβεί

admin