Image default
Πρώτο Θέμα

Ο ανασχηματισμός και τα υπονοούμενα για εκλογές το φθινόπωρο…

Ο ανασχηματισμός και τα υπονοούμενα για εκλογές το φθινόπωρο...

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, μοιάζει να προετοιμάζει τη χώρα για έκτακτες εκλογές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο ύστερα από τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του που πραγματοποίησε, απομακρύνοντας διαφωνούντες υπουργούς από το ακροαριστερό του κόμμα.

Οι αλλαγές, ανακοινωθείσες αργά την Παρασκευή, σημαίνουν πως ο κ. Τσίπρας πλέον έχει τον έλεγχο ενός πιο πιστού υπουργικού συμβουλίου, και πιο αφοσιωμένο στην προσπάθειά του να υιοθετήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές της Ελλάδας στην ευρωζώνη, σε αντάλλαγμα για μια συμφωνία διάσωσης αξίας 86 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Τσίπρας μπορεί να βασιστεί στη στήριξη των μετριοπαθών, φιλοευρωπαϊκών κομμάτων της αντιπολίτευσης για να περάσει τις μεταρρυθμίσεις από το κοινοβούλιο, ενώ οι βουλευτές στη Γερμανία και άλλες χώρες έχουν εγκρίνει τις νέες συζητήσεις διάσωσης. Αυτό δείχνει πως ο δρόμος της Ελλάδας προς τη συμφωνία διάσωσης συνεχώς απελευθερώνεται από εμπόδια, παρ’ ότι παραμένουν ερωτηματικά για την μακροπρόθεσμη δυνατότητά της να επιβιώσει στην ευρωζώνη.

Πολλές κυβερνήσεις της ευρωζώνης ανησυχούν για το πόσο ενεργητικά, ακόμη και η νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Τσίπρα, θα αντιμετωπίσει την εκπλήρωση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος , το οποίο, κατά την άποψη του πρωθυπουργού, του επιβλήθηκε βίαια και εναντιώνεται στις βαθύτερες πολιτικές πεποιθήσεις του.

Οι πρόωρες γενικές εκλογές είναι η πιο πιθανή προοπτική, μόλις το ελληνικό κοινοβούλιο εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να ξεκαθαριστεί το συγκεχυμένο πολιτικό τοπίο, όπου ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε ομηρία ταυτόχρονα από τους επαναστάτες του ΣΥΡΙΖΑ και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία υπόσχονται να τον στηρίξουν μόνο προσωρινά.

Σύμφωνα με υπουργό της κυβέρνησης, η πιο πιθανή στιγμή για τις νέες εκλογές είναι τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, ύστερα από τις καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα. Στις τέταρτες γενικές εκλογές της Ελλάδας από τον Μάιο του 2012, ο κ. Τσίπρας θα είχε σημαντικές πιθανότητες να ξανακερδίσει την εξουσία, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να έχει σημαντικό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις έναντι των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, η δυσαρέσκεια για την υποχώρηση του κ. Τσίπρα στις απαιτήσεις των ευρωπαίων πιστωτών είναι υψηλή στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς, ανάμεσα στις πιο πιεστικές προκλήσεις είναι η ανάκτηση του ελέγχου στο κόμμα και η εξασφάλιση πως όσο το δυνατόν περισσότεροι κοινοβουλευτικοί υποψήφιου του ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθούν τη γραμμή του.

Το πιο ενδιαφέρον στιγμιότυπο του κυβερνητικού ανασχηματισμού ήταν η αποχώρηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος υπηρέτησε ως υπουργός ενέργειας από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου. Είναι ηγέτης της σκληροπυρηνικής συνιστώσας της Αριστερής Πλατφόρμας και υποστηρίζει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ως τρόπο επανάκτησης της εθνικής κυριαρχίας και την απελευθέρωσης της οικονομίας από αυτό που οι ακροαριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ως δεσμά της ξένης καπιταλιστικής καταπίεσης.

Ο κ. Λαφαζάνης αντικαταστάθηκε από τον Πάνο Σκουρλέτη, σύμμαχο του Τσίπρα ο οποίος προηγουμένως ήταν υπουργός εργασίας. Με τη σειρά του, ο κ. Σκουρλέτης αντικαταστάθηκε στη θέση του υπουργού εργασίας από τον Γιώργο Κατρούγκαλο, τέως υπουργό διοικητικής ανασυγκρότησης.

Οι πιο σημαντικοί παράγοντες οικονομικής πολιτικής του κ. Τσίπρα – ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ως υπουργός Οικονομικών και ο Γιώργος Σταθάκης ως υπουργός Οικονομίας – παραμένουν στις θέσεις τους.

Οι εννιά νέοι υπουργοί και υφυπουργοί θα ορκιστούν το Σάββατο, λιγότερο από τρεις μέρες ύστερα από την άρνηση σχεδόν ενός τετάρτου των 149 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθήσουν τις οδηγίες του κ. Τσίπρα και να ψηφίσουν τις μεταρρυθμίσεις που επέβαλαν οι πιστωτές. Η επανάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ανάγκασε τον κ. Τσίπρα να βασιστεί σε ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να περάσει τα μέτρα.

Οι ελληνικές τράπεζες θα ξανανοίξουν τη Δευτέρα, αλλά ουσιαστικά με τους ίδιους περιορισμούς στις αναλήψεις μετρητών και τις μεταφορές στο εξωτερικό με αυτούς που επιβλήθηκαν όταν οι αρχές τις έκλεισαν στις 29 Ιουνίου, σύμφωνα με κυβερνητική απόφαση του Σαββάτου.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι έλληνες θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν ένα σύνολο 420 ευρώ μέσα σε μια εβδομάδα, αλλά σε ποικίλα ημερίσια ποσά, αντί για 60 ευρώ την ημέρα όπως είναι σήμερα. Σε μια 7ημερη περίοδο, ο συνολικός περιορισμός συνεπώς παραμένει ίδιος.

Η απόφαση θα διατηρήσει την απαγόρευση στη μεταφορά χρημάτων από έλληνες πολίτες έξω από την Ελλάδα. Ωστόσο, οι κάτοχοι καρτών των ελληνικών τραπεζών θα μπορούν να κάνουν πληρωμές όσο βρίσκονται έξω από τη χώρα.

Οι έλεγχοι διακίνησης κεφαλαίων δεν αναμένονται να αρθούν πλήρως μέχρι τη γενική ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, μια διαδικασία που εξαρτάται από την επιτυχή διαπραγμάτευση μιας νέας συμφωνίας διάσωσης μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών της στην ευρωζώνη.  

Σχετικα αρθρα

O Ερντογάν και η απειλή του Ισλαμικού Κράτους

admin

Μίνι κράχ με το Γ.Δ κάτω από τις 800 μον.

admin

Οι γαλλικοί εργασιακοί νόμοι θα πρέπει να προστατεύουν τους εργαζόμενους όχι τις θέσεις

admin

Η ώρα της αλήθειας στην Ευρώπη: Μαζικές απολύσεις μετά το τέλος των προγραμμάτων

admin

Αλλάζει ο νόμος για τις εισπρακτικές εταιρείες

admin

XA:Διόρθωση πριν την νέα άνοδο- Ο ΟΠΑΠ στο επίκεντρο

admin

Τι θέλει το Ισλαμικό Κράτος;

admin

Η Κίνα οδηγεί την παγκόσμια ανακούφιση

admin

Η ΕΚΤ θέλει υψηλότερο όριο για τις ελληνικές τράπεζες στα stress tests

admin

Εκ νέου διαβουλεύσεις CDU, CSU και SPD

admin

Ήταν η ασφυξία το plan B;

admin

Τουρκία: Σε νέο χαμηλό η λίρα-Τα «πέτσινα δάνεια» του Ερντογάν μείωσαν την ύφεση

admin

Αισιοδοξούν οι επενδυτές για την ελληνική οικονομία το 2014

admin

Schaeuble: «Δεν θα δοθεί ούτε ένα σεντ προκαταβολικά»

admin

ΧΑ:Ανοδος αναμονης…

admin

Σε κίνδυνο το Eurogroup λόγω κρίσης στο Βερολίνο!

admin

Η Ελλάδα οπισθοχωρεί ήσυχα από τις μεταρρυθμίσεις

admin

Φοβούνται… «φυλακή» για την αύξηση της Eurobank

admin