Image default
Πρώτο Θέμα

Το Grexit εχει ακόμα τις πιο πολλές πιθανότητες…

Το Grexit εχει ακόμα τις πιο πολλές πιθανότητες…

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έπρεπε ποτέ να θέσει τον Γιάνη Βαρουφάκη ως υπουργό Οικονομικών του. Ή θα έπρεπε να τον ακούσει και να τον κρατήσει. Αντ’ αυτού, ο έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε τη χειρότερη εναλλακτική από όλες.

Ακολούθησε τη συμβουλή του κ. Βαρουφάκη για την απόρριψη της πρότασης των πιστωτών – μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα. Έχοντας, όμως, κάνει αυτό, ο κ. Τσίπρας έκανε ένα κρίσιμο μάλλον απορρίπτοντας το plan B του κ. Βαρουφάκη για τη στιγμή που έκλεισαν οι τράπεζες της χώρας: άμεση εισαγωγή παράλληλου νομίσματος – IOUs με έκδοση από το ελληνικό κράτος αλλά εκφρασμένα σε ευρώ. Ένα παράλληλο νόμισμα θα είχε επιτρέψει στους έλληνες να καλύψουν τις καθημερινές συναλλαγές τους όταν οι αναλήψεις μετρητών περιορίζοντας στα 60 ευρώ την ημέρα. Μία πλήρης οικονομική κατάρρευση θα είχε αποφευχθεί.

Ο κ. Τσίπρας δεν προχώρησε με αυτό, ούτε με οποιοδήποτε άλλο plan B. Αντ’ αυτού, συνθηκολόγησε. Σε εκείνο το σημείο, δεν ήταν πλέον σε θέση να επιλέξει το Grexit – έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η οικονομική προϋπόθεση για μία τακτική αποχώρηση θα ήταν ένα πρωτογενές πλεόνασμα και ένα ισάξιο πλεόνασμα στον ιδιωτικό τομέα. Η Ελλάδα δεν έχει συναλλαγματικά αποθέματα. Εάν η έλληνες επέλεγαν να επαναφέρουν τη δραχμή, θα έπρεπε να πληρώσουν για όλες τις εισαγωγές τους με τα κέρδη σε ξένο συνάλλαγμα που αποφέρουν οι εξαγωγές τους. Αυτές οι ελάχιστες προϋποθέσεις υπήρχαν τον Μάρτιο, αλλά όχι τον Ιούλιο.

Έτσι, όπως και οι προκάτοχοί του, ο κ. Τσίπρας κατέληξε με μια ακόμη κακή συμφωνία διάσωσης. Και αυτή φέρει τα ίδια βασικά μειονεκτήματα με τις προηγούμενες. Και αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα πως το Grexit παραμένει τελικά η πιο πιθανή κατάληξη.

Υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι να συμβεί αυτό. Ο πρώτος είναι πολύ απλά η συμφωνία να μην ολοκληρωθεί. Το μόνο που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα ήταν πως θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, συν κάποια ενδιάμεση χρηματοδότηση. Η συμφωνία μπορεί να μην επιτευχθεί καθώς οι κύριοι συμμετέχοντες είναι δύσπιστοι. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, είπε πως θα κρατήσει την πρόταση του Grexit στο συρτάρι του, σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις. Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε τη συμφωνία σε αρκετές περιπτώσεις την περασμένη εβδομάδα. Και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πως λέει πως τα νούμερα δε βγαίνουν και πως δε θα υπογράψει εάν οι ευρωπαίοι πιστωτές δε συμφωνήσουν σε ελάφρυνση χρέους.

Οι γερμανοί αρνούνται να κάνουν οποιαδήποτε συζήτηση για αυτό το θέμα, αναφερόμενοι σε κάποιους χαλκευμένους κανόνες σύμφωνα με τους οποίους οι χώρες της ευρωζώνης δεν επιτρέπεται να χρεοκοπήσουν. Αυτά είναι νομικές ανοησίες, αλλά ο σκοπός είναι μάλλον να περιγραφούν νέες κόκκινες γραμμές στις διαπραγματεύσεις.

Το πιο πιθανό είναι πως τελικά θα καταλήξουν σε συμφωνία, όμως αυτή θα έρθει – όπως γίνεται πάντα – με μεγάλες παράπλευρες απώλειες: λιγότερη ελάφρυνση χρέους από αυτήν που χρειάζεται και περισσότερη λιτότητα από αυτήν που μπορεί να αντέξει η Ελλάδα.

Ένα πιο πιθανό σενάριο Grexit είναι να συμφωνηθεί κάποιο πρόγραμμα και στη συνέχεια να αποτύχει. Η κυβέρνηση στην Αθήνα μπορεί να πραγματοποιήσει όλα τα μέτρα που απαιτούν οι πιστωτές, όμως η οικονομία δε θα καταφέρει να ανακάμψει και οι στόχοι του χρέους θα παραμείνουν ανεπίτευκτοι. Ο κ. Τσίπρας ήδη συμφώνησε την προηγούμενη εβδομάδα πως, εάν το απαιτήσει η κατάσταση, θα επιβάλει περισσότερη λιτότητα. Έτσι, εκτός και αν η οικονομία συμπεριφερθεί στο μέλλον πολύ διαφορετικά απ’ ότι έκανε στο παρελθόν, θα παραμείνει παγιδευμένη σε έναν φαύλο κύκλο για πολλά χρόνια. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Τσίπρας, ή ο διάδοχός του, θα μπορούσαν να παραδεχτούν την ήττα και να επιλέξουν ένα διαπραγματευμένο Grexit ως τη λιγότερο επώδυνη επιλογή. Το Grexit θα μπορούσε επίσης να τους επιβληθεί από τους πιστωτές.

Το δικό μας πιο πιθανό σενάριο Grexit είναι ένα ακόμη πιο διαφορετικό. Ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, άφησε να εννοηθεί στη συνέντευξή του στους Financial Times την περασμένη εβδομάδα, όταν είπε ότι αισθάνεται «κάτι επαναστατικό» στον αέρα. Κάτι έχει υποψιαστεί. Το πιο πιθανό σενάριο είναι του Grexit μέσω εξέγερσης. Αν δοθεί περιθώριο άλλων τριών ετών, δε θα εκπλαγούμε να δούμε τον κ. Τουσκ και τους συνεργάτες του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να πρέπει να συζητούν ακόμη πιο δραστικές ενέργειες για να αντιμετωπίσουν μια κρίση.

Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη φτάσει σε αυτό το σημείο εξέγερσης – παρά τα οκτώ χρόνια ύφεσης. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ακόμη μια πλειοψηφία του κόσμου να στηρίζει τη διατήρηση του ευρώ. Στην πραγματική ζωή, οι άνθρωποι επιλέγουν μεταξύ ενός μικρού αριθμού πολιτικών εναλλακτικών και συμβιβάζονται με αυτήν που πιστεύουν πως είναι η καλύτερη για την οικονομία. Ψήφισαν τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο επειδή τα άλλα κόμματα απέτυχαν να πραγματοποιήσουν τις υποσχέσεις τους. Εάν και ο ΣΥΡΙΖΑ αποτύχει, όπως είναι βέβαιο πως θα συμβεί, οι έλληνες δε θα έχουν άλλες δημοκρατικές επιλογές.

Μπορεί ο κ. Τσίπρας ακόμη να αποτρέψει την καταστροφή; Εάν γίνουν έκτακτες εκλογές το φθινόπωρο, μπορεί κάλλιστα να τις κερδίσει και στη συνέχεια να επαναφέρει την ιδέα του κ. Βαρουφάκη για παράλληλο νόμισμα σε κάποιο σημείο. Όμως, η χρονική στιγμή για το παράλληλο νόμισμα μάλλον έχει χαθεί μαζί με τον εμπνευστή του. Το πιο πιθανό είναι ο κ. Τσίπρας να κάνει μια δημαγωγική πολιτική εκστρατεία, με πολλή ρητορική ενάντια στους πιστωτές, και στη συνέχεια να συμφωνήσει σε ότι οι πιστωτές απαιτήσουν, και να ακολουθήσει το πρόγραμμα ως τη δραματική κορύφωσή του.     

Σχετικα αρθρα

Μια χρονιά κρατικών χρεοκοπιών;

admin

Ανατροπή του Brexit; Η ΕΕ πρέπει να πει όχι

admin

Τρίτο μέτωπο το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις

admin

Δεν πήγαν καλά οι εκπτώσεις: «Ζημιές» σε Αθήνα, Πειραιά, περιφέρεια Αττικής

admin

Ναι, η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ

admin

«Πέφτει» η αυτοκρατορία του δολαρίου;

admin

Tο νέο μπρα ντε φερ με την Τρόικα

admin

Το 2018 αναμένεται η νέα γερμανική κυβέρνηση

admin

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, το Grexit, και ένα καλύτερο μέλλον για το ευρώ

admin

Οι κανόνες της γερμανικής πολιτικής έχουν αλλάξει…

admin

Οδηγούνται σε πόλεμο Ελλάδα και Τουρκία;

admin

Η Fed δεν πρέπει να διευκολύνει τον Τραμπ

admin

Τι θα πει ο Τσίπρας στους πολιτικούς αρχηγούς

admin

BofA:Θετική εξέλιξη οι εκλογές

admin

Η διακριτική μπουρζουαζία πίσω από την άνοδο του Φρανσουά Φιγιόν

admin

Η Τουρκία βάζει στο μάτι τον χρυσό της Βενεζουέλας

admin

Οι αλχημείες της κυβέρνησης υπέρ συντάξεων

admin

Δεν είναι σίγουρο ότι η ΕΕ θα θελήσει να διευκολύνει ένα νέο δημοψήφισμα για το Brexit

admin