Image default
Πρώτο Θέμα

Η «Μεγάλη Τετάρτη» του Τσίπρα και οι λίστες των επικείμενων εκλογών

Η «Μεγάλη Τετάρτη» του Τσίπρα και οι λίστες των επικείμενων εκλογών

Το “κεφάλι του” παίζει αύριο  o Αλέξης Τσίπρας , ο οποίος θα κληθεί να περάσει από τη βουλή των Ελλήνων την δεύτερη δόση των προαπαιτούμενων με τους αντάρτες να καραδοκούν, γράφει ο γαλλικός Τύπος .  

Tην τελευταία στιγμή,  ο Έλληνας πρωθυπουργός,  για να περιορίσει το “αντάρτικο”,  απέσυρε από το επίμαχο νομοσχέδιο τις αλλαγές σε ότι αφορά τις πρόωρες συντάξεις και το ζήτημα της φορολόγησης των αγροτών, σχολιάζουν ξένα δημοσιεύματα.

 Πρόκειται για μία .. μανούβρα του Τσίπρα λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία , όπως σχολιάζεται από τον γερμανικό Τύπο, ο οποίος υποστηρίζει ότι η εβδομάδα που διανύουμε θα είναι κρίσιμη για την Ελλάδα, την οικονομία και τον Έλληνα πρωθυπουργό. 

Nouvel Observateur

Την Τετάρτη ο Τσίπρας παίζει το κεφάλι του, γράφει το γαλλικό περιοδικό “Nouvel Observateur” , επισημαίνοντας ότι κατά την αυριανή συνεδρίαση στην ελληνική βουλή, οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν για το δεύτερο πακέτο μέτρων.  Η εβδομάδα που διανύουμε θα είναι κρίσιμη για τον Έλληνα πρωθυπουργό. Tα καλά νέα είναι ότι οι τράπεζες άνοιξαν στην Ελλάδα με τους Έλληνες  να μπορούν να βγάζουν 420 ευρώ την εβδομάδα από τα ΑΤΜ και  μέχρι 60 ευρώ την ημέρα. Οι καιροί όμως  είναι δύσκολοι για τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος δεν κοιμάται και δεν τρώει  εδώ και αρκετές ημέρες, επισημαίνει το γαλλικό περιοδικό επικαλούμενο ελληνική εφημερίδα. 

 Liberation    

Η αριστερή εφημερίδα της Γαλλίας επισημαίνει ότι,  παρά το μερικό άνοιγμα των τραπεζών, αυτές παραμένουν ιδιαίτερα εύθραυστες . Η εφημερίδα Liberation κάνει επίσης αναφορά στα όρια ανάληψης από τα ΑΤΜ τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν .

Bild

H γερμανική εφημερίδα “Bild”  αποτιμά το καταστροφικό έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από τότε που ανέλαβε την εξουσία στην ελληνική οικονομία και σχολιάζει τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.

 H μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας κάνει λόγο για  μανούβρα του Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν ψηφιστούν τα μέτρα από την βουλή σχολιάζοντας την κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να βγάλει  από την αυριανή ψηφοφορία το θέμα των πρόωρων συντάξεων και τους φόρους για τους αγρότες. 

Οι λίστες

Εκλογικές λίστες, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, έχει αρχίσει να φτιάχνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αφού το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είναι ορατό και η κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος κρίνεται μη αναστρέψιμη.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ότι «η μόνιμη καταψήφιση είναι ασύμβατη με την κοινή πορεία».

Όπως αναφέρουν τα Νέα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένει την ψηφοφορία της Τετάρτης για να επισημοποιήσει τη ρήξη με τους λαφαζανικούς προτού συγκαλέσει τα ανώτατα όργανα.

Περιμένει, επίσης, να δει και τις αντιδράσεις των βουλευτών που επέλεξαν το «παρών» και οι οποίοι ανήκουν πολιτικά στην ομάδα των «53».

Γίνονται προσπάθειες για μετατροπή ορισμένων «παρών» σε «ναι», όμως ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να διαπιστώσει τι τελικά θα πράξουν για να αποφασίσει και τη στάση του απέναντί τους.

Αυγή

 Την κρισιμότητα της αυριανής συζήτησης και ψηφοφορίας στη Βουλή, τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει στο κύριο πολιτικό της άρθρο και η «Αυγή».

Με δεδομένη την ψηφοφορία της περασμένης εβδομάδας και τις απώλειες που κατέγραψε το κυβερνών κόμμα, η στάση των βουλευτών στην ερχόμενη ψηφοφορία επί του δευτέρου νομοσχεδίου “προαπαιτούμενων” μέτρων, αποτελεί βαρόμετρο για τον βίο της κυβέρνηση και τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ. 

«Το γεγονός ότι οι ρυθμίσεις για τη φορολογία των αγροτών και τις πρόωρες συντάξεις μεταφέρθηκαν για τον Αύγουστο καθώς και το ότι ακόμη είναι ανοιχτό το αίτημα της κυβέρνησης για προστασία των κατοίκων από τους πλειστηριασμούς δείχνει πως η συμφωνία διαθέτει κάποιο βαθμό “ευελιξίας” και “μαχητότητας” κρίσιμων στοιχείων για μεγάλες ομάδες του πληθυσμού» αναφέρει το δημοσίευμα.

Στο κύριο πολιτικό της άρθρο η εφημερίδα θεωρεί πολιτικά οριακό για την ύπαρξη της κυβέρνησης τον αριθμό των 120 βουλευτών.

«Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, ο αριθμός “120” κατά την ψηφοφορία θεωρείται πολιτικά οριακός για την ύπαρξή της, ενώ η στάση των βουλευτών στην ψηφοφορία επικαθορίζει σε σημαντικό βαθμό τις σχέσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Δεν είναι τυχαίο ότι η συνεδρίαση της Π.Γ. που θα δρομολογήσει τις εσωκομματικές εξελίξεις ορίστηκε για την Πέμπτη το πρωί, την επομένη της ψηφοφορίας», αναφέρει συγκεκριμένα.

Στο ίδιο μήκος κινείται  και το άρθρο στην τελευταία σελίδα της εφημερίδας του δημοσιογράφου Θανάση Καρτερού, το οποίος ασχολείται με το μέλλον του κόμματος και τα σενάρια της διάσπασης.   

Σχετικα αρθρα

Η Ελλάδα ελπίζει σε προσχέδιο συμφωνίας αυτήν την εβδομάδα

admin

Που θα κριθούν οι εκλογές

admin

Η Ελλάδα, η συμφωνία και ο δύσκολος «τοκετός»

admin

Τα Βαλκάνια χρειάζονται αρμονία

admin

Το δημόσιο σύστημα υγείας NHS «στο χείλος της κατάρρευσης»

admin

Τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας ενισχύουν τη διαπραγματευτική της θέση

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερο επιμερισμό κινδύνων αλλά και λιγότερους κινδύνους

admin

Το σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας

admin

Η διαβολοβδομάδα των αγορών

admin

WSJ: Η διαφωνία με το ΔΝΤ για τα εργασιακά το βασικό σημείο σύγκρουσης

admin

Αντέδρασε (+0,93%), δεν έπεισε το Χ.Α. …

admin

Μπορεί η Γερμανία να κρατήσει ενωμένη την Ευρώπη;

admin

Οι παγκόσμιες τάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον του κόσμου

admin

Κυβερνητική κρίση στην Ιταλία

admin

Ρώσοι και κινέζοι αγοραστές κυνηγούν ελληνικά ακίνητα

admin

Goldman:Αισιόδοξο μήνυμα για την παγκόσμια οικονομία – Η Ευρώπη ο αδύναμος κρίκος

admin

Η αναθεωρητική Τουρκία

admin

Οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις για την ευρωζώνη δε φτάνουν αρκετά μακριά

admin