Image default
Πρώτο Θέμα

Πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα επιστρέψει στην ατζέντα…

Πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα επιστρέψει στην ατζέντα…

Μη βάλετε ακόμη τα πιεστήρια νομίσματος στην άκρη, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να επιστρέψει στις συζητήσεις τον επόμενο χρόνο.

Υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος η Ελλάδα να αναγκαστεί σε έξοδο από την περιοχή του ευρώ έως το τέλος του 2016, σύμφωνα με το 71% των 34 ερωτηθέντων οικονομολόγων της έρευνας του -. Το 70% είπε πως πιστεύει πως η Ελλάδα θα πρέπει να είναι ασφαλής για το υπόλοιπο 2015, παρ’ ότι οι μισοί είπαν πως θεωρούν ότι το πακέτο διάσωσης των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει ως στόχο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα αποδειχτεί πολύ μικρό.

Ενώ ο Τσίπρας σημειώνει τις προϋποθέσεις για την τρίτη διάσωση, τα μειονεκτήματα της συμφωνίας που δημιούργησε με τους ηγέτες της ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα πυροδοτούν ανησυχίες πως η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να εκπληρώσει το τριετές πρόγραμμα.

Οι ευρωπαίοι πιστωτές αρνούνται να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους για την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, μια κίνηση που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί απαραίτητη ώστε να σταθεροποιηθούν τα οικονομικά της χώρας. Υπάρχουν επίσης αμφιβολίες για τον στόχο των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και, πιο βασικά, για τα πλεονεκτήματα της επιπλέον λιτότητας σε μια κατεστραμμένη οικονομία.

«Χωρίς κάποιου είδους ελάφρυνση χρέους, το πακέτο ποτέ δε θα είναι αρκετό» ανέφερε στην απάντησή του στην έρευνα ο Peter Dixon, διεθνής οικονομολόγος στη Commerzbank AG στο Λονδίνο. «Η προσθήκη νέων δανείων σε μια χώρα που δεν μπορεί να τα πληρώσει αντικατοπτρίζει τον ορισμό του Αϊνστάιν για την τρέλα: το να δοκιμάζεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα.»

Κλειστές αγορές

Τα ελληνικά ομόλογα βούλιαξαν κατά την εξάμηνη διαμάχη του Τσίπρα με τους πιστωτές της χώρας, με τις αποδόσεις των ομολόγων του 2017 να ξεπερνούν το 30% λίγο πριν σταματήσουν οι συναλλαγές στις 26 Ιουνίου. Το ίδιο χρέος είχε αποδόσεις μικρότερες του 4% τον Οκτώβριο και περίπου 10% όταν ο Τσίπρας ανήλθε στην εξουσία τον Ιανουάριο.

Οι ελληνικές χρηματοπιστωτικές αγορές θα παραμείνουν κλειστές τουλάχιστον μέχρις ότου το κοινοβούλιο ψηφίσει το δεύτερο πακέτο μέτρων την Τετάρτη, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους. Η κυβέρνηση προετοιμάζει μια απόφαση που θα επιτρέψεις επιλεκτικές παύσεις των ελέγχων κεφαλαίων και σύμφωνα με καλύτερο σενάριο οι αγορές θα ανοίξουν την Πέμπτη, είπε ο ένας εξ αυτών.

Η κυβέρνηση υπέβαλε ένα νομοσχέδιο που περιγράφει το επόμενο πακέτο των μέτρων στη βουλή τις πρώτες ώρες της Τρίτης. Το νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνει την πραγματοποίηση οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των χρεοκοπημένων τραπεζών.

Ο Τσίπρας κατάφερε να ξανανοίξει τις τράπεζες της χώρας τη Δευτέρα και θα χαλαρώσει τους περιορισμούς στις αναλήψεις τις επόμενες δύο εβδομάδες. Η κυβέρνηση κάλυψε και τις οφειλές των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ προς το ΔΝΤ, πλήρωσε 470 εκατομμύρια ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την ελληνική κεντρική τράπεζα και κάλυψε την πληρωμή των 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι πιστωτές σχεδιάζουν να ολοκληρώσουν τις συζητήσεις για τους όρους που συνοδεύουν το νέο πρόγραμμα της χώρας μέχρι τις 6 Αυγούστου και να εκταμιεύσουν την πρώτη δόση προς την καταχρεωμένη χώρα μέχρι τις 17 Αυγούστου, σύμφωνα με διεθνή αξιωματούχο με γνώση του θέματος. Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει στην ΕΚΤ άλλα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ στις 20 Αυγούστου.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι συμφώνησε την προηγούμενη εβδομάδα με την έκκληση του ΔΝΤ για ελάφρυνση χρέους, ώστε να βοηθηθεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, όμως η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ απέκλεισε τη μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους της χώρας και είπε πως δεν είναι ακόμη έτοιμη να χαλαρώσει τους όρους αποπληρωμής.

«Με εξαίρεση τη Γερμανία, φαίνεται πως οι περισσότεροι συμφωνούν πως η Ελλάδα χρειάζεται μια ουσιαστική διαγραφή χρέους» είπε ο Alan McQuaid, επικεφαλής οικονομολόγος της  Merrion Capital Group Ltd στο Λονδίνο. «Αν δεν τη λάβει, είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς θα επιβιώσει η χώρα εντός της ευρωζώνης επ’ αόριστον.»   

Σχετικα αρθρα

CNBC: Κορυφαίες στην Ευρωζώνη οι επιδόσεις της Ελλάδας, σύμφωνα με το ΔΝΤ

admin

Η τιμή του πετρελαίου το 2015

admin

Οι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να δώσουν τέλος στο αδιέξοδο

admin

Η θέση της Ελλάδας στο ευρώ είναι και πάλι ευάλωτη

admin

Κινδυνεύει όντως η ανάπτυξη στη Γερμανία;

admin

Χωρίς δέσμευση ΔΝΤ δεν έρχεται η δόση …

admin

Οι ελληνικές εκλογές ίσως ξανανοίξουν το κουτί της Πανδώρας

admin

Η BofA, οι πρόωρες εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ

admin

Alpha Bank: Επιστροφή στην εποχή των υψηλών προσδοκιών

admin

Χαρτογραφώντας το 2014…

admin

Ευρωβαρόμετρο: Αντιμετώπιση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού οι προτεραιότητες των Ελλήνων

admin

Η μεταρρύθμιση των σιδηροδρόμων είναι η μεγαλύτερη δοκιμασία του Μακρόν

admin

Η οικονομία της ευρωζώνης αποτινάσσει τα ελληνικά δεσμά και ο Σόιμπλε προελαύνει…

admin

XA:Αναμονή σε μικρό εύρος διαπραγμάτευσης

admin

Εντείνεται ο «πόλεμος» των αναψυκτικών

admin

«Κόκκινα» δάνεια: Από τα 107 δισ. το 2016 στα 75 δισ. σήμερα

admin

Πιθανές εκλογές στις 13 Σεπτεμβρίου

admin

Κοιτάσματα: Τα ΕΛΠΕ «κοντράρουν» τον Πρωθυπουργό!

admin