Image default
Πρώτο Θέμα

ΙΟΒΕ: Επανέρχεται σε ύφεση η ελληνική οικονομία το 2015

ΙΟΒΕ: Επανέρχεται σε ύφεση η ελληνική οικονομία το 2015

Ύφεση μεταξύ 2-2,5% το 2015 αναμένει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ)στην τριμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία που παρουσίασε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Συγκεκριμένα, προβλέπει επανάκαμψη της ύφεσης στην ελληνική οικονομία το 2015, από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και τα νέα δημοσιονομικά μέτρα

Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας, η δημοσίευση της τριμηνιαίας έκθεσης του ΙΟΒΕ βρίσκει την ελληνική οικονομία βαρύτατα τραυματισμένη. Στα δύσκολα αναστρέψιμα αποτελέσματα των πρόσφατων γεγονότων περιλαμβάνονται η σταδιακή άρση περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές, η ευρύτερη διάρρηξη εμπιστοσύνης καθώς και η μείωση εισοδημάτων – απασχόλησης με απότομη κάμψη επενδύσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Βέττα απαιτούνται πλέον αποφασιστικές κινήσεις στην οικονομική πολιτική, χωρίς χρονοτριβή, για αποκατάσταση εμπιστοσύνης και εξισορρόπηση στο τραπεζικό σύστημα.

Προϋποθέσεις για αναστροφή προς θετικούς ρυθμούς νωρίτερα του αναμενόμενου και την επιστροφή στις αγορές πριν τη λήξη του προγράμματος είναι:

– Η αμετάκλητη, μη διαπραγματεύσιμη τοποθέτηση της μεγάλης πλειονότητας του πολιτικού φάσματος στην πλευρά της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη.

– Επείγουσα και έμπρακτη στροφή προς προσέλκυση επενδύσεων.

– Εφαρμογή στην πράξη, με τον περισσότερο αποτελεσματικό τρόπο του νέου προγράμματος.

Δεδομένων των παραπάνω, και κατόπιν σημαντικής ανάκτησης εμπιστοσύνης, η ελληνική πλευρά όχι απλώς θα δικαιούται αλλά και θα οφείλει να διεκδικεί από τους εταίρους και πιστωτές σταδιακές, αλλά σημαντικές κινήσεις για περαιτέρω επιμήκυνση των δανείων – μείωση επιτοκίων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Τάκης Αθανασόπουλος τόνισε ότι «οι τρεις μήνες που μεσολάβησαν από την παρουσίαση της πρώτης τριμηνιαίας έκθεσης τον περασμένο Απρίλιο ήταν για τη χώρα μας, τόσο για την οικονομία της όσο και τη διεθνή της εικόνα, περισσότερο κρίσιμη από κάθε άλλη στιγμή της μεταπολιτευτικής μας περιόδου».

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασόπουλο «σε αντίθεση με τις άλλες τρεις χώρες (Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρο), η χώρα μας όχι μόνον δεν κατάφερε να βγει από την κρίση, αλλά φαίνεται ότι η κρίση βαθαίνει. Στη τρέχουσα συγκυρία είναι απόλυτη ανάγκη να σταθεροποιηθούν η οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Η άρση της αβεβαιότητας, μέσω της ολοκλήρωσης της συμφωνίας που θα επιβεβαιώνει τις ευρωπαϊκές προοπτικές της χώρας, αποτελεί προϋπόθεση για την ομαλοποίηση των συνθηκών που θα επιτρέψει τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις να επανέλθουν σε μια κατάσταση κανονικότητας».

Όπως πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ, «μοναδική μας επιδίωξη από εδώ και στο εξής για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, πρέπει να είναι η εξάλειψη αυτής της αντίφασης. Οι επιλογές μας μπορεί να μην είναι απλές, είναι όμως ξεκάθαρες. Εάν επιθυμούμε να έχουμε υψηλό βιοτικό επίπεδο, πρέπει να κάνουμε ριζικές μεταρρυθμίσεις σε όλες τις πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής μας ζωής, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρές μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμα, που θα εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον όχι μόνο για εμάς, αλλά κυρίως για τα παιδιά μας. Από την άλλη πλευρά, η άρνησή μας να πραγματοποιήσουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις συνεπάγεται ότι έχουμε επιλέξει ένα χαμηλό βιοτικό επίπεδο είτε μέσα είτε έξω από το ευρώ, ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση της ολικής διαγραφής του χρέους».

Αναφορικά με τις προβλέψεις του 2015, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη τύπου (υπό την υπόθεση ότι οι διαπραγματεύσεις θα τελεσφορήσουν σύντομα) θα σημειωθεί υποχώρηση ιδιωτικής κατανάλωσης στο β’ εξάμηνο και συνολικά στο έτος, σταθεροποίηση ή μικρή αύξηση δημόσιας κατανάλωσης, αναιμική επενδυτική δραστηριότητα από τα μέσα του 2014, υποχώρηση εξαγωγών και κάμψη εισαγωγικής ζήτησης, νέα αύξηση της ανεργίας, ανάσχεση αποπληθωρισμού από τον Ιούλιο και αύξηση τιμών στο σύνολο του έτους.

Σχετικα αρθρα

H Ευρώπη και οι … φόβοι των Ελβετών

admin

Deutsche Welle: Έρχεται δυναμικό τουριστικό καλοκαίρι

admin

Ενημέρωση από τις Βρυξέλλες: Η Ελλάδα και το Τείχος

admin

Στο «κενό» …(μέχρι στιγμής) το Eurogroup

admin

Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Κίνα και την παγκόσμια οικονομία

admin

Το Brexit μετατρέπεται σε πολιτισμένο διαζύγιο

admin

ΧΑ:Τι δείχνουν τα αποτελέσματα εξαμήνου

admin

«Ελβετική βόμβα» 3 δισ. € στα θεμέλια της Eurobank

admin

Το παράδοξο του Brexit

admin

CNBC: Ελλάδα και πιστωτές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το χρέος

admin

Έξι προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

admin

Τι προκαλεί το Brexit στην Ευρώπη

admin

Η συμφωνία για την παραμονή του ΗΒ θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην ΕΕ

admin

Το ΔΝΤ και η κρίση της ευρωζώνης

admin

Ανάσα για τη Ρώμη η εκλογή Macron

admin

Τρεις οικονομολόγοι αναλύουν την έξοδο στις αγορές -Γιατί δεν υπάρχει λόγος για πανηγυρισμούς

admin

Kίνδυνος… made in Russia για την ανάκαμψη

admin

Η πτώση της στερλίνας μετά το Brexit φαίνεται μελοδραματική

admin