Image default
Πρώτο Θέμα

«Πάγωσαν» δημόσια έργα και αυτοκινητόδρομοι

«Πάγωσαν» δημόσια έργα και αυτοκινητόδρομοι

Λουκέτα, αναγκαστικές αργίες και χιλιάδες απολύσεις για τους εργαζομένους συνθέτουν το σκηνικό στα εν εξελίξει δημόσια έργα της χώρας μας λόγω της έλλειψης ρευστότητας.

Ανάμεσα στα έργα που έχουν «παγώσει» είναι και οι τέσσερις μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι (Ολυμπία Οδός, Ιονία Οδός, Κεντρική Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου).

Η τραπεζική αργία οδήγησε σε συνεχόμενες και επιβεβλημένες άδειες του προσωπικού. Όπως επισημαίνουν στελέχη της αγορά: «όσο δεν διαφαίνεται ελπίδα για συμφωνία με τους δανειστές, ώστε να εκταμιευθούν κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τόσο δυσκολεύουν οι ημέρες για πλήθος εργαζομένων στα δημόσια έργα».

Το σχέδιο κάλυψης μέρους των χρημάτων από το ΕΤΕπ, ναυάγησε. Τον απόλυτο έλεγχο έχουν πλέον τα τραπεζικά καταστήματα.Παρά τις όποιες προσπάθειες, στον «αέρα» βρίσκεται το τελευταίο τμήμα της εθνικής οδού Κορίνθου – Καλαμάτας και Λεύκτρου – Σπάρτης, με το υπουργείο Υποδομών να αναμένει την έκβαση των πραγμάτων.

Σύμφωνα με την κοινοπραξία Μορέας και το Δημόσιο, από τη στιγμή έγκρισης της νέας συμφωνίας από τη Βουλή απαιτούνται τουλάχιστον 4 μήνες για την παράδοση του τμήματος Λεύκτρου – Σπάρτης και 7 για την περιμετρική οδό Καλαμάτας.

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις άφησαν μετέωρο το έργο, που ήταν κατά 93% έτοιμο. Στην ουσία εκκρεμούσαν μόνο οι τελευταίες λεπτομέρειες, προκειμένου να δρομολογηθεί η συμφωνία παραχώρησης του Μορέα.

Οι εργασίες σταμάτησαν τον Μάρτιο του 2014 και πρακτικά απομένει μόνο η ολοκλήρωση του τμήματος Πελλάνας – Σπάρτης, μήκους 14 χλμ., με το οποίο θα ολοκληρωθεί και θα δοθεί στην κυκλοφορία το Λεύκτρο – Σπάρτη (46 χλμ.). Μέχρι τώρα στο συγκεκριμένο τμήμα έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες 186 εκατ. ευρώ και απομένουν ακόμα 15 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά την ολοκλήρωση της περιμετρικής οδού της Καλαμάτας (11 χλμ.) έχουν εκτελεστεί εργασίες 60 εκατ. ευρώ και απομένουν εργασίες 45 εκατ. ευρώ.

Νέα παράταση για το Καστέλι

Για ακόμη μια φορά μετατίθεται χρονικά το έργο για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου. Δίνεται παράταση δημοπράτησης μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου. Το έργο σκοντάφτει ξανά στις πολιτικές εξελίξεις. Φορέας υλοποίησης είναι το υπουργείο Υποδομών, και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται η συμμετοχή κινεζικών εταιρειών.

Προσφορές για το έργο αναμένεται να υποβάλουν οι κοινοπραξίες των εταιρειών Ελλάκτωρ-Vinci (γαλλική), J&P Αβαξ- AeroportsdeParis (γαλλική)-Bouyges (γαλλική) και ΓΕΚ Τέρνα – ACS (ισπανικών συμφερόντων). Το κόστος για το έργο κατασκευής αγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ και πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο υποδομής που έχει γίνει ποτέ στην Κρήτη. Ωστόσο, η πολιτική αστάθεια δημιουργεί αμφιβολίες για την τύχη του.

Οδικός Άξονας Κρήτης

Άγνωστη παραμένει η πορεία εξέλιξης των έργων στον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης, με τον βουλευτή της ΝΔ, Κ. Αυγενάκη, να καταθέτει σχετική ερώτηση στη Βουλή με αφορμή τη δήλωση του πρώην υπουργού Οικονομικών, κ. ΓιάνηΒαρουφάκη, ότι δεν επιθυμεί να υπάρξει αυτοκινητόδρομος στον ΒΟΑΚ αλλά ούτε και στον ΝΟΑΚ. Στην σχετική ερώτηση, σημειώνει ότι ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, αν και ανήκει στους κύριους αυτοκινητόδρομους της Ελλάδας, εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμη «στα σπάργανα».

Ο ΒΟΑΚ θεωρείται στο μεγαλύτερο μέρος του ώριμο έργο. Αναγκαία η ολοκλήρωση των μελετών που βρίσκονται εν εξελίξει και η ανάθεση των μελετών για τα τμήματα που έχουν απομείνει.

Η σημασία του έργου είναι πολύ σημαντική. Αφενός θα δημιουργήσει ένα ασφαλές οδικό δίκτυο μειώνοντας τα εκατοντάδες τροχαία ατυχήματα που γίνονται κάθε χρόνο και αφετέρου θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού.

Μετρό Θεσσαλονίκης

Υποχρεωτική άδεια, μέχρι τις 10 Ιουλίου, πήραν οι εργαζόμενοι στο έργο της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης. Η ανάδοχος κοινοπραξία AIASA, διευκρίνισε ότι η απόφαση δεν σχετίζεται με τις γνωστές διαφορές με την Αττικό Μετρό Α.Ε., αλλά με το κλείσιμο των τραπεζικών καταστημάτων.

Πριν κάποιες μέρες έληξε και η παράταση της απασχόλησης των 105 εργαζομένων στα αρχαιολογικά, εκ περιτροπής, ενώ στον κατασκευαστικό τομέα έχουν μείνει 120 άτομα (εργατοτεχνικό προσωπικό, διοικητικό και μηχανικοί).

Παράλληλα, λόγω των δραματικών εξελίξεων, αναβάλλεται επ’ αόριστον η συνάντηση μεταξύ υπουργείου, αναδόχου και Αττικό Μετρό, που είχε προαναγγελθεί για αυτές τις μέρες.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, κ. Χρήστο Σπίρτζη, η συνάντηση αυτή θα ξεκαθαρίσει εάν ο ανάδοχος θα συνέχιζε το έργο ή όχι.

Σχετικα αρθρα

Υπό ρυθμιστική πίεση οι ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες

admin

Τεστάροντας το δίχτυ ασφαλείας της ευρωζώνης

admin

Η «αρχή» του τέλους της Ευρώπης όπως την ξέρουμε…

admin

Τον δρόμο για την αναβάθμιση της Ελλάδας, ανοίγει ο “Ηρακλής”…

admin

Η Ελλάδα έχει την 3η υψηλότερη φορολογία ακινήτων στην Ευρώπη

admin

Η Βενεζουέλα διχάζει τη διεθνή κοινότητα

admin

Χ.Α. (+0,70%) – Οριακές απώλειες στις τράπεζες (-0,37%), από το -4%…

admin

Die Welt: Ποιοι είναι οι λόγοι που βελτιώνονται τα ελληνικά ομόλογα

admin

Το Bitcoin κινείται ξανά απότομα ανοδικά. Απλά αγνοήστε το

admin

Γιατί η Βρετανία θα πρέπει να παραμείνει ευρωπαϊκή

admin

Ο ανασχηματισμός δίνει… σήμα ανόδου στο ΧΑ

admin

40 δισεκατομμύρια λόγοι για να μείνετε προς το παρόν μακριά από τo ιταλικό χρέος

admin

Σε ποιους θα δώσουν το… φιλί ζωής οι τράπεζες;

admin

Έρχονται πρόστιμα για τις εισπρακτικές εταιρείες δικηγόρων

admin

Το μόνο νέο για τις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις …

admin

Στη Γερμανία δίνουν αυξήσεις

admin

75 χρονών γίνεται ο κύριος ευρώ

admin

Brexit: Ώρα να αφήσουμε τις ευγένειες

admin