Image default
Πρώτο Θέμα

Το φθινόπωρο το ραντεβού του ΣΥΡΙZΑ με το τελικό ξεκαθάρισμα

Ωστόσο, εγείρεται ερώτημα εάν η Ανοιχτή Πλατφόρμα θα συμμετάσχει στο έκτακτο συνέδριο, το οποίο η εφημερίδα Αυγή τοποθετεί στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου, καθώς στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ομάδα αμέσως μετά την απόφαση της ΚΕ, το χαρακτηρίζει «χωρίς νόημα»:

«Η σύγκληση έκτακτου συνεδρίου το φθινόπωρο, μετά δηλαδή την ψήφιση στη Βουλή της μνημονιακής συμφωνίας που θα έχει δεσμεύσει τη χώρα, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα, αφού οι σύνεδροι θα κληθούν εκ των υστέρων να επικυρώσουν τετελεσμένα άκρως επιζήμια για τη χώρα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αν πράγματι η συμφωνία με τους δανειστές κλείσει ώς τα τέλη Αυγούστου, όπως φιλοδοξεί η κυβέρνηση, τότε θα περάσει από τη Βουλή ακόμη και με τις αρνητικές ψήφους των βουλευτών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης  με τη στήριξη της αντιπολίτευσης πριν από το έκτακτο συνέδριο.

Στην περίπτωση αυτή οι βουλευτές που διαφωνούν θα μπορούν να το καταψηφίσουν, αφού δεν θα δεσμεύονται από κάποια συλλογική απόφαση του κόμματος, αλλά ταυτόχρονα θα έχουν βάλει και την τελική υπογραφή για το διαζύγιο στον ΣΥΡΙΖΑ.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός έχει στείλει πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες το μήνυμα ότι αποτελεί παράδοξο να λένε κυβερνητικοί βουλευτές πως στηρίζουν την κυβέρνηση και να μην ψηφίζουν στη Βουλή.

Επίσης, έχει πει ότι χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει και θα πρέπει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν με λίστα εάν πραγματοποιηθούν εντός 18 μηνών από τις προηγούμενες, της 25ης Ιανουαρίου.

Πάντως, όπως σημειώνουν Τα Νέα, ενδεικτικό της διάθεσης Τσίπρα να μην φέρει τη ρήξη πιο γρήγορα στο εσωτερικό του κόμματος ήταν και το γεγονός ότι δεν προχώρησε η -διαλλακτικά διατυπωμένη- πρότασή του για εσωκομματικό δημοψήφισμα την Κυριακή, με ερώτημα την επικύρωση ή όχι της συμφωνίας με τους εταίρους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε λίγο χρόνο ώς το φθινόπωρο, καθώς αν προχωρούσε το δημοψήφισμα και επικρατούσε η θέση Τσίπρα, τότε άνοιγε άμεσα ο δρόμος για το διαζύγιο. Αντίθετα, εάν στο δημοψήφισμα επικρατούσε η θέση Λαφαζάνη, κατά της συμφωνίας, τότε άνοιγε ο δρόμος για εκλογές.

Σχετικα αρθρα

Πώς είδαν τα διεθνή ΜΜΕ την αναβάθμιση της Ελλάδας από τον Fitch

admin

Η επιστροφή της γεωπολιτικής στην Ευρώπη

admin

ΗΠΑ και Ιαπωνία δεν έχουν εμπορικό πρόβλημα

admin

Γιατί είναι διαφορετικές αυτές οι ευρωεκλογές

admin

Η πολιτική της Ισλαμοφοβίας

admin

Ποιος είναι ο μεγάλος κίνδυνος που μπορεί να οδηγήσει σε νέα κατάρρευση την τιμή του πετρελαίου

admin

Ο πιο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης είναι οι ψηφοφόροι

admin

Γιατί δεν είναι όλα τα χρέη ίδια !

admin

Το πολύπλοκο παιχνίδι των ιταλικών ομολόγων πριν από τη θύελλα

admin

Το επενδυτικό προσκλητήριο στη Νέα Υόρκη

admin

Άβολα ερωτήματα για τη Γερμανία της Μέρκελ

admin

Νέες αλλαγες στο ασφαλιστικό ζηταει το ΔΝΤ

admin

Handelsblatt: Σε ποια τουριστικά ακίνητα στρέφονται οι επενδυτές

admin

Αναζητώντας απαντήσεις στο Νταβός

admin

Brexit: Η αντίστροφη μέτρηση έως την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ

admin

Πιθανές πρόωρες εκλογές στη Γερμανία;

admin

Ο κινέζικος «δράκος» προβληματίζει…

admin

Οι φόβοι για το 2014

admin