Image default
Πρώτο Θέμα

Η ασφαλιστική αγορά στους ρυθμούς των capital controls

Η ασφαλιστική αγορά στους ρυθμούς των capital controls

“Oυδέν κακόν αμιγές καλού” ή αλλιώς μέσα από κάθε κρίση, μπορεί να προκύψει μια ευκαιρία.

Η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls), δεν ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να συμβεί στις ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας, δεδομένου ότι έφερε δραματική μείωση της παραγωγής , μεταξύ άλλων συνεπειών, ωστόσο ίσως είναι μια καλή ευκαιρία που θα επιτρέψει στον κλάδο να ενισχύσει την αξιοπιστία του στην ελληνική αγορά και να αμβλύνει τις όποιες αρνητικές εντυπώσεις είχαν προκύψει από «λουκέτα» του παρελθόντος (περίπτωση Ασπίς Πρόνοια, CommercialValue το 2009).

Οι ασφαλιστικές εταιρείες πέρασαν με επιτυχία το crash test, του 2012 όταν παρά το γεγονός ότι υπέστησαν το κούρεμα των ελληνικών κρατικών ομολόγων, ανταποκρίθηκαν στο σύνολο των υποχρεώσεών τους με επιτυχία. Έτσι έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα για την αξιοπιστία του ασφαλιστικού κλάδου

Το δεύτερο τεστ αντοχής καλούνται να περάσουν σήμερα οι ασφαλιστικές: Οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία δοκιμάζουν τις αντοχές αλλά και τον επαγγελματισμό των εταιρειών. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον περνάνε με επιτυχία τον κόλαφο των capital controls αλλά και των νέων μέτρων καθώς:

• Συνεχίζουν να καταβάλλουν κανονικά τις αποζημιώσεις των πελατών τους μέσω της ηλεκτρονικής τραπεζικής (webbanking).

• Τα κλασικού τύπου προγράμματα δεν φαίνεται να κινδυνεύουν, ακόμη και σε ενδεχόμενη περίπτωση κουρέματος των τραπεζικών καταθέσεων.

• Δεν έχουν προχωρήσει σε ακυρώσεις για όσα συμβόλαια πελατών τους έληγαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών εβδομάδων των κεφαλαιακών ελέγχων.

• Και κυρίως, αρκετές εταιρείες δείχνουν διατεθειμένες να απορροφήσουν είτε πλήρως, είτε μερικώς, την αυξημένη έμμεση φορολογία που προέκυψε με βάση τον τελευταίο νόμο, προκειμένου να προστατεύσουν τα συμφέροντα των πελατών τους.

Σύμφωνα με  τον τελευταίο νόμο,   η έμμεση φορολογία αυξήθηκε για τις  περισσότερες κατηγορίες ασφαλίστρων (επιβάρυνση ΦΚΕ κατά 5%), όπως στην αστική ευθύνη αυτοκινήτου και στα συμβόλαια υγείας.

Ωστόσο, οι ασφαλισμένοι πριν καταλήξουν στην τελική απόφαση, συμβολαίου, θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι η οικονομική ευρωστία της ασφαλιστικής είναι τέτοια  που επιτρέπει το συνδυασμό ενός μικρότερου κόστους (έκπτωση τιμολογίων) το απαιτούμενο επίπεδο προσφερόμενων υπηρεσιών.  Η ιστορία έχει δείξει ότι το φθηνότερο ασφάλιστρο δεν είναι πάντοτε και το καλύτερο γι’αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

Στις πρώτες ανακοινώσεις τους μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες, εμφανίζονται πρόθυμες να απορροφήσουν πλήρως το κόστος του αυξημένου φόρου κύκλου εργασιών που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Παράλληλα η Ένωση  Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ)  σε ανακοίνωση της, καλεί  τις ασφαλιστικές να μειώσουν ισόποσα το ασφαλιστικό τους δικαίωμα προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πελάτες σε μια τόσο δυσμενή συγκυρία όπως η τρέχουσα.

Οι παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς φαίνεται ότι είναι πρόθυμοι να αποδείξουν έμπρακτα την ουσιώδη προσφορά τους και  επιθυμούν να στηρίξουν τους  πελάτες τους, οι οποίοι κατά κανόνα ανήκουν στα μεσαία και κατώτερα οικονομικά στρώματα και στην περίοδο της κρίσης έχουν μεγαλύτερη ανάγκη την ασφαλιστική κάλυψη όσο ποτέ.

Αξιοσημείωτο επίσης στοιχείο της αναβαθμισμένης εικόνας του ασφαλιστικού κλάδου, είναι πως:

α) Πριν από την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων σημαντικά ποσά καταθέσεων τοποθετήθηκαν σε ασφαλιστικά προϊόντα που επενδύουν σε τίτλους εξωτερικού, προκειμένου να υπάρξει προστασία έναντι ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

β) Κατά τη διάρκεια των κεφαλαιακών ελέγχων υπήρξαν τοποθετήσεις σε κλασικού τύπου ασφαλιστικά-επενδυτικά συμβόλαια, όχι μόνο για να αποφύγουν ενδεχόμενο κούρεμα καταθέσεων, αλλά και με στόχο να κλειδωθεί μια μακροπρόθεσμη ελάχιστη ετήσια απόδοση που κυμαίνεται ενίοτε και πάνω από 2%. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ένας λόγος που αιτιολογεί αυτή τη στροφή προς τη συγκεκριμένη κατηγορία συμβολαίων είναι πως οι ασφαλιστικές εταιρείες ολοένα και περισσότερο είτε μειώνουν τις ελάχιστες εγγυημένες αποδόσεις, είτε ακόμη και καταργούν τέτοια προϊόντα (λόγω των αρνητικών επιτοκίων που επικρατούν στη Βόρεια Ευρώπη).

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι ο κλάδος των ασφαλιστικών δεν υπέστη πλήγματα από την κρίση. Κάθε άλλο. Αν η κατάσταση αβεβαιότητας που βιώνει η αγορά κρατήσει για πολύ ακόμη, ή  επιδεινωθεί, κάποιες εταιρείες ίσως βρεθούν αντιμέτωπες με ζητήματα φερεγγυότητας αλλά οι παράγοντες της αγοράς επιμένουν ότι πως όσες εταιρείες είχαν φροντίσει εδώ και χρόνια να κάνουν νοικοκυρεμένη δουλειά θα ξεπεράσουν με επιτυχία και αυτή τη συγκυρία, αποδεικνύοντας στο κοινό για μια ακόμη φορά την αξιοπιστία τους και τη χρησιμότητα του ασφαλιστικού θεσμού.

Και δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι καλό είναι όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες να αντέξουν είτε με ίδιες δυνάμεις, είτε μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Σχετικα αρθρα

ECONOMIST: Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση αφορά τη συγχώνευση του φυσικού κόσμου με τον κυβερνοκόσμο

admin

Τα αμερικάνικα ομόλογα φλερτάρουν με την ύφεση

admin

Ύστατη προσπάθεια για συμφωνία

admin

Προεόρτια προεκλογικού αγώνα βλέπουν γερμανικά ΜΜΕ μετά τη ΔΕΘ

admin

Κινδυνεύει όντως η ανάπτυξη στη Γερμανία;

admin

Η απειλή της παγκόσμιας επιβράδυνσης κάνει τους επιχειρηματίες επιφυλακτικούς

admin

Ποια Tesla; Η πραγματική ευκαιρία βρίσκεται στην BMW

admin

Ιταλία και συντάξεις «τρελαίνουν» τις αγορές – Μεγάλου: Κανένα πρόβλημα με την Τρ. Πειραιώς

admin

Πιθανές εκλογές στις 13 Σεπτεμβρίου

admin

Δύσκολοι καιροί για εμπόρους

admin

Η “ομάδα Ούρσουλα” υπό διαμόρφωση

admin

Ο δρόμος προς το Grexit και μετά

admin

Τι συμβαίνει με την Τρ. Πειραιώς ;

admin

Η ΕΚΤ αποφασίζει στις 26 Ιουλίου για την ελληνική έξοδο στην αγορά!

admin

ΕΤΕ: Μείωση καταστημάτων και προσωπικού στο (υπέρ;)αισιόδοξο πλάνο μετασχηματισμού

admin

Οι λαϊκιστές ήθελαν να σκοτώσουν την ΕΕ; Η αλήθεια είναι πιο ανησυχητική…

admin

Πώς μπορεί η Ευρώπη να υπερασπιστεί τον εαυτό της

admin

Νέα αποτυχία επίκειται στο προσεχές Eurogroup- Στο «κενό» η χωρά

admin