Image default
Πρώτο Θέμα

Ο Τσίπρας πάλεψε με τη λιτότητα και έχασε…

Ο Τσίπρας πάλεψε με τη λιτότητα και έχασε…

Ο Τσίπρας υποχώρησε, αποδεχόμενος ένα νέο πακέτο διάσωσης με σκληρότερους όρους από αυτούς που είχαν προκαλέσει την εξέγερσή του.

Πλέον βασιλεύει η ειρήνη μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, ενώ η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι για την ώρα διασφαλισμένη. Αυτό για το οποίο δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος είναι τι θα συμβεί με το γιγάντιο και ολοένα διογκούμενο χρέος, με το πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης που οι Έλληνες θεωρούν αντιπαραγωγικό και με το κοινό νόμισμα που έχει διχαστεί περισσότερο από πότε.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάλεψε με τη λιτότητα και η λιτότητα νίκησε. O νεαρός, δυναμικός ηγέτης ενός κόμματος της αριστεράς, έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας τον Ιανουάριο του 2015, με τη δέσμευση να καταργήσει το οικονομικό “φάρμακο” που συρρίκνωσε την οικονομία της χώρας κατά το ένα τέταρτο, αφάνισε περισσότερες από 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας και οδήγησε χιλιάδες Έλληνες κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του, οι οποίοι είχαν δανείσει στην Ελλάδα περισσότερα από 300 δισ. ευρώ για να αποτρέψουν τη χρεοκοπία της, έδωσαν μια απλή απάντηση: όχι.

Έξι μήνες αργότερα, οι ελληνικές τράπεζες τέθηκαν σε αργία, το χρηματιστήριο έκλεισε, η οικονομία είχε επιστρέψει στην ύφεση και η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα της αποβολής από τη ζώνη του ευρώ.

Τον Αύγουστο, η Ελλάδα και οι πιστωτές της, επεξεργάστηκαν τις περισσότερες από τις λεπτομέρειες ενός νέου πακέτου διάσωσης 85 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι διαπραγματεύσεις ήταν ανέλπιστα ήρεμες σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες υψηλού δράματος, προσωπικών συγκρούσεων και ακροσφαλούς διπωματίας. Τα φρέσκα κεφάλαια από τους πιστωτές θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να συνεχίσει να τους πληρώνει αλλά και να δημιουργήσει ένα “μαξιλάρι” ρευστότητας για τις τράπεζες που σχεδόν κατέρρευσαν όταν οι καταθέτες αντέδρασαν στην απειλή της εξόδου από το ευρώ με απόσυρση των χρημάτων τους. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο Τσίπρας συμφώνησε να αυξήσει τους φόρους και να εφαρμόσει ένα ευρύ φάσμα μέτρων που υπαγόρευσαν οι πιστωτές, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης της πρόωρης συνταξιοδότησης. Αλλά η χώρα δεν έχει την υποχρέωση να παράγει μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα για την αποπληρωμή του χρέους της μέχρι το 2017. Με το ΣΥΡΙΖΑ να έχει διασπαστεί, ο Τσίπρας πρέπει να στηριχθεί στις ψήφους της αντιπολίτευσης και αναμένεται να προκηρύξει νέες εκλογές αργότερα το 2015. Παρ ‘όλη την αναταραχή, τόσο ο ίδιος όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, παραμένουν ιδιαίτερα δημοφιλείς.

Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σηματοδότησε τον τερματισμό μιας 40ετούς περιόδου στη διάρκεια της οποίας η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ εναλλάσσονταν στην εξουσία μετά την ανατροπή της στρατιωτικής χούντας. Ο ανταγωνισμός των κομμάτων για ψήφους οδήγησε σε ένα ξεφάντωμα δαπανών που χρηματοδοτούνταν από διεθνές χρέος, ενώ η φοροδιαφυγή ανθούσε. Το 2009 το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την εξουσία και αποκάλυψε ένα έλλειμμα το οποίο ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερο από αυτό που επέτρεπαν οι κανονισμοί της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα έλαβε συνολικά κεφάλαια 240 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ για να παραμείνει ζωντανή. Παράλληλα, ανάγκασε τους ιδιώτες πιστωτές να διαγράψουν 100 δισ. ευρώ ομολογιακού χρέους. Σε αντάλλαγμα, οι δανειστές της χώρας επέβαλαν δραστικές περικοπές δαπανών. Η ανεργία των νέων εκτινάχθηκε πάνω από το 60% ενώ στα τέλη του 2014 η συνολική ανεργία έφτανε το 26% παρά το γεγονός ότι η οικονομία είχε επιστρέψει προς στιγμήν στο μονοπάτι της ανάπτυξης. Η διαπραγματευτική θέση του Τσίπρα αποδυναμώθηκε όταν οι χώρες της Ευρωζώνης συσπειρώθηκαν εναντίον του. Τον Ιούνιο του 2015 ο Τσίπρας διενήργησε δημοψήφισμα μέσω του οποίου οι Έλληνες είπαν ένα ηχηρό “όχι” στην τελευταία πρόταση των πιστωτών. Εκνευρισμένη από την κίνηση, η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel ηγήθηκε της επιχείρησης “απόκρουση”. Αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο η απόρριψη της συμφωνίας να αναγκάσει την ΕΚΤ να αποσύρει τη χρηματοδότηση που κρατούσε τις τράπεζες ζωντανές, ο Τσίπρας ενέδωσε.

Για τις πλουσιότερες χώρες του Βορρά, ιδίως για τη Γερμανία, η Ελλάδα είναι ένα σπάταλο κράτος που δεν θα μπορέσει να μεταρρυθμιστεί χωρίς συνεχείς πιέσεις. Για πολλούς Έλληνες, η οδύνη τους έχει υποδείξει ποια είναι τα όρια της λιτότητας που επιβλήθηκε. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέφερε τον Ιούλιο ότι το χρέος της χώρας είναι πολύ μεγάλο για να αποληρωθεί, μια θέση με την οποία συμφωνούν ακόμη και πολλοί από τους αντιπάλους του Τσίπρα. Ο Τσίπρας είπε ότι συνθηκολόγησε επειδή η έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφική. Και οι περισσότεροι Έλληνες δηλώνουν σταθερά ότι δεν θέλουν να το εγκαταλείψουν. Η συμμετοχή στο ευρώ υποτίθεται ότι είναι αμετάκλητη, και οποιαδήποτε παρέκκλιση θα αποτελούσε πλήγμα για τη μακρά διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αλλά όταν τα πράγματα έφτασαν σε κρίσιμο σημείο, η Μέρκελ κατάφερε τελικά να πάρει αυτό που ήθελε δείχνοντας διατεθειμένη να αφήσει την Ελλάδα να αποχωρήσει, με την αιτιολογία ότι είναι πιο σημαντικό η Ευρωζώνη να εφαρμόζει τους κανόνες της.

Σχετικα αρθρα

Ο άνθρωπος που κρατά την Ευρώπη ενωμένη την ώρα που το Brexit την διχάζει

admin

Η ακροδεξιά της Ευρώπης είναι έτοιμη για την επόμενη οικονομική κρίση

admin

Αρνητικό ρεκόρ τριετίας για τις κινεζικές μετοχές μετά τις απειλές Τραμπ για νέους δασμούς

admin

Έχει τελειώσει η τέλεια καταιγίδα για τις αγορές;

admin

Bloomberg: Το βουνό των «κόκκινων δανείων» φρενάρει την ανάκαμψη της Ελλάδας

admin

Οι αγορές και ο Trump «τελειώνουν» την Τουρκία

admin

Το χρέος του Τραμπ στη χρηματοπιστωτική κρίση

admin

Ο ΟΗΕ ελπίζει σε μια «τελευταία προσπάθεια» για την Κύπρο

admin

To παράδοξο του 1 τρισ. δολαρίων

admin

Πυκνώνουν τα «μαύρα σύννεφα» στις αγορές

admin

Κάρνεϊ και Ντράγκι συμφωνούν: το Brexit θα είναι κακό για όλους

admin

Ένα εφιαλτικό σενάριο για τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές

admin

Το Χ.Α., οι τράπεζες και οι ξένοι

admin

Handelsblatt: Δύσβατη η έξοδος από το πρόγραμμα -Η Ελλάδα απέχει από την επιστροφή στις αγορές

admin

Μοχλός ανάπτυξης ο τομέας της υγείας

admin

Μην εφησυχάζεστε για τις εκλογές της Ιταλίας

admin

Θα πέσει μέσα η Goldman Sachs;

admin

«Ταύροι» οι διεθνείς οίκοι για τη Wall Street

admin