Image default
Πρώτο Θέμα

Γιατί ο κ. Τσίπρας πάει σε εκλογές …

Γιατί ο κ. Τσίπρας πάει σε εκλογές …

Σε πρόωρες εκλογές όπως όλα δείχνουν ετοιμάζεται να προχωρήσει ο κ. Τσιπρας καθώς δεν θέλει να «νιώσει» ο ελληνικός λαός στο πετσί του τι ακριβώς ψηφίστηκε χθες το βράδυ. 

Στις εισηγήσεις που δέχεται από το στενό του επιτελείο φαίνεται να υπερισχύει η άποψη πως ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την υψηλή ακόμα δημοφιλια του αρχηγού του προτού αρχίσει να υφίσταται  την μεγάλη φθορά  που θα προκαλέσει η ψήφιση των μέτρων που συμπεριλαμβάνονται στο χθεσινό τρίτο μνημόνιο.

Στο Μαξίμου βρίσκονται σε θέση μάχης για την «επόμενη ημέρα», που όπως όλα δείχνουν θα είναι η ημέρα της κρίσεως για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τις πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν.

Αμετακίνητη εμφανίζεται  η Αριστερή Πλατφόρμα, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να προχωρά σε μία προεκλογική, όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς, προεκλογική εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ανυποχώρητος, επαναλαμβάνοντας με κάθε ευκαιρία την αναγκαιότητα, για τη σταθερότητα της χώρας, της ψήφισης της συμφωνίας. «Οι συνθήκες είναι δύσκολες και πρέπει να προσαρμοστούμε» ήταν το μήνυμα που έστειλε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Προετοιμασία για προεκλογική μάχη χαρακτηρίστηκε και η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία επανέλαβε τα περί σύναψης συμφωνίας σε «πλαίσιο εκβιασμού», τονίζοντας μάλιστα πως την κυβέρνηση δεν τη ρίχνουν εκείνοι που την υποστηρίζουν να προχωρήσει με το πρόγραμμά της.

Δεδομένης, λοιπόν, της αμετακίνητης στάσης των δύο πλευρών που έχουν διαμορφωθεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, οι πρόωρες εκλογές φαντάζουν όλο και πιο πιθανές.

Το ημερολόγιο, είναι κολλημένο στις 25 Οκτωβρίου, ενώ την πιθανότητα προσφυγής στις κάλπες το φθινόπωρο δεν απέκλεισε ούτε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου άνοιξαν τις τελευταίες ημέρες τα ημερολόγια και συζήτησαν τις πιθανές ημερομηνίες για μια νέα εκλογική αναμέτρηση, για την οποία ο κ. Τσίπρας φέρεται να έχει λάβει τις αποφάσεις του.

Κατά τα όσα συζητούνται στους κυβερνητικούς κύκλους, η ημερομηνία που θεωρείται πιθανότερη για να στηθούν για άλλη μία φορά κάλπες είναι η 25η Οκτωβρίου.

Οπως σημειώνουν και στελέχη του οικονομικού επιτελείου, εφόσον οι διαδικασίες και οι συζητήσεις με τους εταίρους κυλήσουν ομαλά, υπάρξουν όλες οι εγκρίσεις από τα ξένα κοινοβούλια και δεν προκύψουν απρόοπτα και εμπλοκές, το κρίσιμο διάστημα θα είναι το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Εφόσον ως τότε έχει ολοκληρωθεί η κρίσιμη πρώτη αξιολόγηση, έχουν λυθεί οι χρηματοδοτικές εκκρεμότητες και έχει διαμορφωθεί ένα στοιχειωδώς «ασφαλές» περιβάλλον, η σκέψη που έχει διατυπωθεί είναι να προκηρυχθούν εκλογές προκειμένου να κριθεί «ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τη συμφωνία».

Παρά ταύτα, μια τέτοια εξέλιξη δεν περνά χωρίς προβληματισμό μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Το μεγάλο ζήτημα στην περίπτωση πρόωρων εκλογών θα είναι κατά πολλούς η διαχείριση της «συνθηκολόγησης» και η εγκατάλειψη όλων των προεκλογικών δεσμεύσεων από τον κ. Τσίπρα. 

Το σενάριο αυτό περνά προφανώς μέσα και από μια εσωκομματική διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα πρέπει να ενεργοποιηθεί πιθανότατα από τις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Στο επίκεντρο αυτής διαδικασίας θα βρίσκεται το συνέδριο του κόμματος, το οποίο κατά το σκεπτικό της ηγετικής ομάδας θα συνιστά μια διαδικασία «επανίδρυσης» και όχι διάσπασης.

Εν όψει αυτών, ο προβληματισμός για τα διαδικαστικά είναι υπαρκτός, καθώς δεν έχουν ακόμη ληφθεί αποφάσεις για πολλά ζητήματα. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η εκλογή των συνέδρων θα γίνει από το υπάρχον σώμα των μελών του ΣΥΡΙΖΑ και δεν πρόκειται να υπάρξει διαδικασία εγγραφής νέων μελών, χωρίς φυσικά να εμποδιστεί κάποιος αν επιθυμεί να γίνει μέλος του κόμματος.

Το ερώτημα ως προς αυτά είναι, σύμφωνα με κομματικά στελέχη, αν η Αριστερή Πλατφόρμα θα έχει ως την ημερομηνία του συνεδρίου παραμείνει εντός του ΣΥΡΙΖΑ ή θα έχει εκ των πραγμάτων συντελεστεί η διάσπαση και εν τέλει πραγματοποιηθούν δύο ιδρυτικά συνέδρια.

Σχετικα αρθρα

Οι πιο ακριβές και φθηνές πρωτεύουσες της Ευρώπης

admin

Υπό ρυθμιστική πίεση οι ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες

admin

Euromoney: Το κύμα αισιοδοξίας των ελληνικών τραπεζών

admin

Reuters: Σε χαμηλό 12 ετών οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων

admin

Επικίνδυνα παιχνίδια Μέρκελ-Ερτογάν

admin

Τραπεζικά stress test: Πού θα κάτσει η… μπίλια;

admin

ΟΤΕ: Ενεργοποιήθηκε η πρώτη σύνδεση οπτικών ινών μέχρι το σπίτι

admin

Το ερώτημα της Ευρώπης για το 2016

admin

Η μεγάλη εκκαθάριση του Bitcoin

admin

Ποιος θα καλύψει τη θέση της Αμερικής;

admin

Στην δίνη του κοροναϊού οι αγορές

admin

DW: Για πόσο ο Ντράγκι θα διατηρήσει το «0» στα επιτόκια -Ποιοι ωφελούνται και ποιοι χάνουν από το φθηνό χρήμα

admin

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Οι Ιταλοί θέλουν αναμέτρηση δυνάμεων με τις Βρυξέλλες -Μπορούν να την έχουν

admin

Η Moody’s αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο κατά δυο βαθμίδες

admin

Η Μέι ένα βήμα πιο κοντά στο Brexit

admin

Ευρ.Επιτροπή: Απόφαση ελέγχου για τα υπερβολικά γερμανικά πλεονάσματα

admin

Το 2017 είδε το κατεστημένο κέντρο της Ευρώπης στον πάγο

admin

Ο νέος αυτοκράτορας της Κίνας

admin