Image default
Πρώτο Θέμα

Γιατί ο κ. Τσίπρας πάει σε εκλογές …

Γιατί ο κ. Τσίπρας πάει σε εκλογές …

Σε πρόωρες εκλογές όπως όλα δείχνουν ετοιμάζεται να προχωρήσει ο κ. Τσιπρας καθώς δεν θέλει να «νιώσει» ο ελληνικός λαός στο πετσί του τι ακριβώς ψηφίστηκε χθες το βράδυ. 

Στις εισηγήσεις που δέχεται από το στενό του επιτελείο φαίνεται να υπερισχύει η άποψη πως ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την υψηλή ακόμα δημοφιλια του αρχηγού του προτού αρχίσει να υφίσταται  την μεγάλη φθορά  που θα προκαλέσει η ψήφιση των μέτρων που συμπεριλαμβάνονται στο χθεσινό τρίτο μνημόνιο.

Στο Μαξίμου βρίσκονται σε θέση μάχης για την «επόμενη ημέρα», που όπως όλα δείχνουν θα είναι η ημέρα της κρίσεως για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τις πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν.

Αμετακίνητη εμφανίζεται  η Αριστερή Πλατφόρμα, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να προχωρά σε μία προεκλογική, όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς, προεκλογική εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ανυποχώρητος, επαναλαμβάνοντας με κάθε ευκαιρία την αναγκαιότητα, για τη σταθερότητα της χώρας, της ψήφισης της συμφωνίας. «Οι συνθήκες είναι δύσκολες και πρέπει να προσαρμοστούμε» ήταν το μήνυμα που έστειλε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Προετοιμασία για προεκλογική μάχη χαρακτηρίστηκε και η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία επανέλαβε τα περί σύναψης συμφωνίας σε «πλαίσιο εκβιασμού», τονίζοντας μάλιστα πως την κυβέρνηση δεν τη ρίχνουν εκείνοι που την υποστηρίζουν να προχωρήσει με το πρόγραμμά της.

Δεδομένης, λοιπόν, της αμετακίνητης στάσης των δύο πλευρών που έχουν διαμορφωθεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, οι πρόωρες εκλογές φαντάζουν όλο και πιο πιθανές.

Το ημερολόγιο, είναι κολλημένο στις 25 Οκτωβρίου, ενώ την πιθανότητα προσφυγής στις κάλπες το φθινόπωρο δεν απέκλεισε ούτε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου άνοιξαν τις τελευταίες ημέρες τα ημερολόγια και συζήτησαν τις πιθανές ημερομηνίες για μια νέα εκλογική αναμέτρηση, για την οποία ο κ. Τσίπρας φέρεται να έχει λάβει τις αποφάσεις του.

Κατά τα όσα συζητούνται στους κυβερνητικούς κύκλους, η ημερομηνία που θεωρείται πιθανότερη για να στηθούν για άλλη μία φορά κάλπες είναι η 25η Οκτωβρίου.

Οπως σημειώνουν και στελέχη του οικονομικού επιτελείου, εφόσον οι διαδικασίες και οι συζητήσεις με τους εταίρους κυλήσουν ομαλά, υπάρξουν όλες οι εγκρίσεις από τα ξένα κοινοβούλια και δεν προκύψουν απρόοπτα και εμπλοκές, το κρίσιμο διάστημα θα είναι το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Εφόσον ως τότε έχει ολοκληρωθεί η κρίσιμη πρώτη αξιολόγηση, έχουν λυθεί οι χρηματοδοτικές εκκρεμότητες και έχει διαμορφωθεί ένα στοιχειωδώς «ασφαλές» περιβάλλον, η σκέψη που έχει διατυπωθεί είναι να προκηρυχθούν εκλογές προκειμένου να κριθεί «ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τη συμφωνία».

Παρά ταύτα, μια τέτοια εξέλιξη δεν περνά χωρίς προβληματισμό μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Το μεγάλο ζήτημα στην περίπτωση πρόωρων εκλογών θα είναι κατά πολλούς η διαχείριση της «συνθηκολόγησης» και η εγκατάλειψη όλων των προεκλογικών δεσμεύσεων από τον κ. Τσίπρα. 

Το σενάριο αυτό περνά προφανώς μέσα και από μια εσωκομματική διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα πρέπει να ενεργοποιηθεί πιθανότατα από τις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Στο επίκεντρο αυτής διαδικασίας θα βρίσκεται το συνέδριο του κόμματος, το οποίο κατά το σκεπτικό της ηγετικής ομάδας θα συνιστά μια διαδικασία «επανίδρυσης» και όχι διάσπασης.

Εν όψει αυτών, ο προβληματισμός για τα διαδικαστικά είναι υπαρκτός, καθώς δεν έχουν ακόμη ληφθεί αποφάσεις για πολλά ζητήματα. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η εκλογή των συνέδρων θα γίνει από το υπάρχον σώμα των μελών του ΣΥΡΙΖΑ και δεν πρόκειται να υπάρξει διαδικασία εγγραφής νέων μελών, χωρίς φυσικά να εμποδιστεί κάποιος αν επιθυμεί να γίνει μέλος του κόμματος.

Το ερώτημα ως προς αυτά είναι, σύμφωνα με κομματικά στελέχη, αν η Αριστερή Πλατφόρμα θα έχει ως την ημερομηνία του συνεδρίου παραμείνει εντός του ΣΥΡΙΖΑ ή θα έχει εκ των πραγμάτων συντελεστεί η διάσπαση και εν τέλει πραγματοποιηθούν δύο ιδρυτικά συνέδρια.

Σχετικα αρθρα

Οι οπτικές ίνες και το γρήγορο internet στην Ελλάδα

admin

Οι συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας

admin

Ενότητα, το βασικό στοιχείο της Ευρώπης

admin

Ο θάνατος της ευρωπαϊκής αντι-λιτότητας λέει πολλά για τη λιτότητα

admin

Η παρακμή της εξωτερικής πολιτικής της Δύσης

admin

Προεόρτια προεκλογικού αγώνα βλέπουν γερμανικά ΜΜΕ μετά τη ΔΕΘ

admin

Οι Podemos, o ΣΥΡΙΖΑ και οι τριγμοί στην Ε.Ε.

admin

Bild: Στα 3,4 δισ. ευρώ το κέρδος της Bundensbank από τα ελληνικά ομόλογα

admin

Πορτογαλία, μια χώρα χωρίς ακροδεξιά

admin

Διαfedεύοντας σε ήπιους τόνους

admin

Τα γερμανικά θύματα της τρομοκρατίας φέρνουν τη Μέρκελ πιο κοντά στη Μεσανατολική ταραχή

admin

Alpha Bank: Οι τέσσερις λόγοι που οδήγησαν σε άνοδο των ομολόγων

admin

Πόσο εύκολα θα εφαρμοστεί τελικά το Brexit

admin

Μέρκελ: η στήριξη Σόιμπλε αναβάλει το πραξικόπημα

admin

Το «άχρηστο» χαρτι της μετάδοσης αλλάζει όλο το παιχνίδι της Ελλάδας

admin

DW: Κρίση χωρίς τέλος στη Deutsche Bank- «Τρίζει» η καρέκλα του Τζον Κράιαν

admin

Τελεσίγραφο από ΔΝΤ και Σόιμπλε, αλλά χωρίς εγγυήσεις για το χρέος

admin

O Μακρόν και το ελληνικό χρέος

admin