Image default
Πρώτο Θέμα

Φθινοπωρινές εκλογές και κόμμα του ΟΧΙ

Φθινοπωρινές εκλογές και κόμμα του ΟΧΙ

Το πιθανότερο σενάριο θέλει κάλπες τον Οκτώβριο, αφού προηγηθεί η πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Κλειστά κρατά τα χαρτιά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τις κινήσεις που θα καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Η προσφυγή στις κάλπες θεωρείται σχεδόν βέβαιη, με την ακριβή ημερομηνία να αποτελεί γρίφο για δυνατούς λύτες.

Σήμερα, Τετάρτη, έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να γίνει η κατάλληλη προεργασία για τη στάση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην τριήμερη συζήτηση επί της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης και να αποφευχθούν τα ευτράπελα που δημιουργήθηκαν κατά τη συζήτηση και ψήφιση της συμφωνίας.

Την Τρίτη, το Μαξίμου άφηνε να διαρρέει ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν από την ερχόμενη εβδομάδα, κάτι που δεν αποκλείει την έναρξη της σχετικής διαδικασίας τη Δευτέρα και την ολοκλήρωσή της τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, την Τρίτη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να εξέφρασε την ανησυχία του για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας ότι πριν τις εκλογές πρέπει να υπάρξει εντατικός εσωτερικός διάλογος ούτως ώστε το κόμμα να μην υποστεί νέα τραύματα ή να μην καταγράψει νέες απώλειες. Σημειώνεται πως ο υπουργός Οικονομικών ανήκει στην ομάδα των 53 που επιζητεί συνεδριακές διαδικασίες για επανακαθορισμό των θέσεων πριν από τις εκλογές.

Ωστόσο, υπάρχουν εντός του Μεγάρου Μαξίμου φωνές που πιστεύουν ότι όλα πρέπει να γίνουν με βάση τις προτεραιότητες της χώρας, επομένως ένα συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να διεξαχθεί μετά τις εκλογές.

Επίσης, πολλά κυβερνητικά στελέχη θεωρούν απαραίτητη την ψήφο εμπιστοσύνης, για να εγκλωβιστεί η Αριστερή Πλατφόρμα και να αναγκαστεί είτε να μην ψηφίσει θετικά είτε να το πράξει οδηγούμενη σε «αυτοεξευτελισμό».

Νέο κόμμα

Τη δημιουργία νέου πολιτικού σχήματος που θα εκφράζει το «όχι» στο μνημόνιο προαναγγέλλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας, με άρθρο του στο προσωπικό του ιστολόγιο, υπό τον τίτλο «Η ψήφιση της νέας δανειακής σύμβαση και ο εξευτελισμός της δημοκρατίας».

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, μετά τις τελευταίες εξελίξεις «αναδύεται με επιτακτικό τρόπο η εθνική και κοινωνική ανάγκη, το όχι στο δημοψήφισμα και στο Κοινοβούλιο να βρουν πολιτική έκφραση».

Ο κ. Λαπαβίτσας υποστηρίζει πως «η νέα δανειακή σύμβαση δεν έχει προηγούμενο, εμπεριέχει μεγάλες ασάφειες και μόνο ως αποικιοκρατική μπορεί να χαρακτηριστεί».

Όπως επισημαίνει, η νέα δανειακή σύμβαση «συνιστά μια πρωτοφανή απεμπόληση εθνικής κυριαρχίας», καθώς «με τον ρόλο που δίνει η νέα δανειακή σύμβαση στον ΕΜΣ το ελληνικό κράτος χάνει μέρος της κυριαρχίας του στη γεωγραφική έκταση όπου ασκείται η κρατική εξουσία» και «πραγματικοί κυρίαρχοι επί της δημόσιας περιουσίας γίνονται πλέον οι δανειστές».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ασκεί σκληρή κριτική και στη διαδικασία που ακολούθησε η κυβέρνηση για την ψήφιση της συμφωνίας, τονίζοντας ότι «δείχνει παραστατικά την απώλεια εθνικής κυριαρχίας και τον εξευτελισμό της δημοκρατίας που επέβαλαν οι δανειστές».

«Η δραματική απομείωση της εθνικής κυριαρχίας συμβαδίζει πλήρως με τον εξευτελισμό της δημοκρατίας που επέφερε η νέα συμφωνία. Είναι αδιανόητο ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς πρωτοστάτησε σε αυτήν την εξέλιξη, πόσο μάλλον ο ισχυρισμός ότι η κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστεί τη νέα αυτή κατάσταση προς όφελος του λαού» υπογραμμίζει.

Σχετικα αρθρα

Που έκανε λάθος το ΔΝΤ

admin

Covid-19: Η γρήγορη ανάκαμψη που δεν θα έρθει…

admin

Πού οφείλεται το «ξεφόρτωμα» στις τράπεζες;

admin

Σε κατάσταση σοκ η Μ. Βρετανία

admin

Ο χειρότερος Δεκέμβρης μετά το 2002 για τις ευρωπαϊκές μετοχές

admin

PwC: Χρονιά του «slowbalisation» το 2020 για την παγκόσμια οικονομία

admin

Η Ελλάδα, η δημοκρατία και οι άθλοι του Ηρακλή

admin

Ιστορική μείωση επιτοκίων από τη FED

admin

Φωτιά παίρνουν τα ακίνητα στη Γερμανία

admin

Τα παράσιτα της Ευρώ-οικογένειας

admin

Πως ο κορωνοϊός αναδιαμορφώνει την παγκόσμια τάξη

admin

Η Ελλάδα θα ζητήσει σταθερά επιτόκια για την εξυπηρέτηση του χρέους

admin

Τα αμερικάνικα ομόλογα φλερτάρουν με την ύφεση

admin

Ο πληθωρισμός δεν είναι μυστήριο για τις αγορές ομολόγων

admin

Μετά το Brexit και τον Τραμπ, οι λαϊκιστές ψάχνουν τον επόμενο στόχο

admin

«Η παγκόσμια οικονομική τάξη καταρρέει και αυτή τη φορά δεν διαφαίνεται διέξοδος»

admin

Οι πιο ακριβές και φθηνές πρωτεύουσες της Ευρώπης

admin

Commerzbank: Μονόδρομος για την Τουρκία τα capital controls

admin