Image default
Πρώτο Θέμα

Tο χάσμα στον ΣΥΡΙΖΑ μεγαλώνει

Tο χάσμα στον ΣΥΡΙΖΑ μεγαλώνει

Η ψηφοφορία στην ελληνική βουλή για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης την περασμένη εβδομάδα υπογράμμισε τον διχασμό στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγοντας την πόρτα σε νέες εκλογές, ακόμη και τον επόμενο μήνα.

Ο Τσίπρας χρειάστηκε να βασιστεί στις ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να περάσει τη νομοθεσία, αφού είχε εξασφαλίσει τη στήριξη μόλις 118 βουλευτών του κυβερνώντος συνασπισμού στο κοινοβούλιο των 300 εδρών. Ύστερα από την ψηφοφορία, αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης άφησε να εννοηθεί πως είναι πιθανό ο Τσίπρας να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του μόλις υπογραφεί η διάσωση και η χώρα έχει πληρώσει τα 3,2 δισεκατομμύρια προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 20 Αυγούστου.

Η απώλεια της ψήφου θα οδηγούσε σε εκλογές ακόμη και τον Σεπτέμβρη. Ενώ οι νέες εκλογές μπορεί να καθυστερήσουν την εκπλήρωση του προγράμματος διάσωσης, θα μπορούσαν επίσης να δώσουν στον Τσίπρα μιαν ενισχυμένη εντολή για να πραγματοποιήσει ένα πακέτο που έρχεται σε αντίθεση με την κατά της λιτότητας πλατφόρμα με την οποία εκλέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο.

Ακολουθούν όσα θα πρέπει να γνωρίζεται για το τι ακολουθεί:

Πότε θα πραγματοποιηθεί η ψήφος εμπιστοσύνης;

Η ψηφοφορία θα πρέπει να ακολουθήσει μία τριήμερη διαβούλευση στο κοινοβούλιο, κάτι που σημαίνει πως η 23η Αυγούστου είναι η πιο κοντινή ημερομηνία που μπορεί να συμβεί. Πέραν αυτού, η κυβέρνηση έχει τηρήσει σιγή ιχθύος για το εάν αυτή θα συμβεί μόλις σφραγιστεί η διάσωση, ή αν ο Τσίπρας θα περιμένει περισσότερο για να αναπτύξει κάποια στρατηγική.

Προτεραιότητα του Τσίπρα παραμένει η ολοκλήρωση της διάσωσης, και μόλις την Πέμπτη θα συμβουλευτεί τους πολιτικούς του συμμάχους για τις επόμενες «πολιτικές κινήσεις» του, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο. Αυτό υποδεικνύει πως είναι ακόμη αβέβαιος αν μια πρόωρη ψήφος εμπιστοσύνης είναι η καλύτερη στρατηγική, σύμφωνα με τον Δημήτρη Σωτηρόπουλο, αναπληρωτή καθηγητή πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Ο Τσίπρας μπορεί να αποφασίσει να μη διεξάγει την ψηφοφορία εάν η κυβέρνησή του χρειαστεί να κάνει περαιτέρω κινήσεις για να εξασφαλίσει την εκταμίευση βοήθειας.

Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ έτοιμος να διασπαστεί;

Η ψηφοφορία της Παρασκευής είδε 44 από τους 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μη δίνουν τη στήριξή τους ύστερα από μια έντονη διαβούλευση που υπερτόνισε τη φαινομενικά ανεπανόρθωτη φύση του διχασμού στο κόμμα.

Μία ημέρα πριν από την ψηφοφορία, ο πρώην υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης ανακοίνωση τον σχηματισμό ενός νέου κινήματος με στόχο την ανατροπή του προγράμματος διάσωσης. Ο διάδοχός του στο υπουργείο Ενέργειας, ο Παναγιώτης Σκουρλέτης, είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη τη Δευτέρα πως οι δύο συνιστώσες θα κατέβαιναν ως δύο διαφορετικά κόμματα σε οποιεσδήποτε επόμενες εκλογές.

Εξέχοντες επαναστάτες όπως ο Στάθης Λεουτσάκος έχουν πει πως αντιτίθενται στη διάσωση χωρίς να δηλώνουν ξεκάθαρα πως σκοπεύουν να ψηφίσουν ενάντια στην κυβέρνηση. Η διεξαγωγή των εκλογών τον Σεπτέμβριο θα τους δυσκόλευε να οργανώσουν ένα νέο κόμμα και θα διευκόλυνε τον Τσίπρα να τους εκδιώξει από την εκλογική λίστα του κόμματος, σύμφωνα με τον Σωτηρόπουλο.

Θα τον στηρίξουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης;

Οι ψήφοι των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ χρειάστηκαν για να περάσουν τα μέτρα του νέου προγράμματος διάσωσης της χώρας. Κάθε ένας από αυτούς είπε πως η ψήφος τους δε θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη για οποιαδήποτε νέα μέτρα λιτότητας, και κανείς δε φαίνεται πρόθυμος να ωθήσει την αποδυναμωμένη κυβέρνηση του Τσίπρα.

Το ΠΑΣΟΚ, το μικρότερο κόμμα από τα τρία με 13 βουλευτές, ήταν το πρώτο που ξεκαθάρισε τη θέση του την Κυριακή, λέγοντας πως δε θα δώσει στην κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης. Το πιο πιθανό είναι πως θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι.

Συνεπώς, μπορεί ο Τσίπρας να κερδίσει την ψήφο;

Για να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης, ο Τσίπρας χρειάζεται τη στήριξη τουλάχιστον 120 ψήφων και την πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών.

Η πρώτη από αυτές τις προϋποθέσεις είναι πιθανή, καθώς κάποιοι από τους αντιφρονούντες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αφήσει να εννοηθεί πως σκοπεύουν να επιστρέψουν στην κομματική γραμμή. Η δεύτερη προϋπόθεση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εάν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι αντίπαλοι εντός του κόμματος απέχουν από την ψηφοφορία.

Το πιο σημαντικό ερώτημα είναι εάν ο Τσίπρας θέλει στην πραγματικότητα να κερδίσει την ψήφο και να παραμείνει παγιδευμένος σε έναν αποδυναμωμένο συνασπισμό. Ακόμη και αν ο Τσίπρας κερδίσει με τη στήριξη λιγότερων από 151 βουλευτών, πιθανώς θα δηλώσει πως οτιδήποτε λιγότερο από την απόλυτη πλειοψηφία αφήνει τη θέση του ανυποστήρικτη και θα το χρησιμοποιήσει αυτό για να εξαγγείλει εκλογές, σύμφωνα με τον Αριστείδη Χατζή, καθηγητή δικαίου και οικονομίας στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Τι θα συμβεί αν χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης;

Εάν ο Τσίπρας χάσει στην ψηφοφορία, ή δεν συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 151 ψήφων, το πιο πιθανό είναι πως θα υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησής του στον Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος με τη σειρά του θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων. Εάν κανένα άλλο κόμμα δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, θα μπορούσε τότε να ζητήσει από όλα τα κόμματα να συνθέσουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας και αν αποτύχει και αυτό, θα ανακοινωθούν νέες εκλογές. Οι πιο κοντινές ημερομηνίες εκλογών που έχουν αναφερθεί στα τοπικά μέσα είναι η 20η ή η 27η Σεπτεμβρίου. Παρ’ όλα αυτά, εάν η διεξαγωγή εκλογών τον Σεπτέμβριο παρεμποδίσει την πραγματοποίηση μέτρων της διάσωσης ή το πρόγραμμα δόσεων του δανείου, ο Τσίπρας μπορεί να καθυστερήσει έως τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.

Θα ενισχύσουν τη θέση του Τσίπρα οι εκλογές;

Ο Τσίπρας παραμένει δημοφιλής στους έλληνες ψηφοφόρους, με το 63% αυτών να θεωρούν πως έπραξε σωστά όταν συμφώνησε με τους πιστωτές, σύμφωνα με δημοσκόπησης της 25ης Ιουλίου. Αυτή η δημοσκόπηση έδινε στον ΣΥΡΙΖΑ στήριξη 33,6%, με απόσταση 15,8 ποσοστιαίων μονάδων από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη Νέα Δημοκρατία.

Ωστόσο, η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από το πέρασμα του τελευταίου προγράμματος διάσωσης μπορεί να μειώσει τη στήριξη για μια κυβέρνηση υπό τον Τσίπρα, σύμφωνα με τον Νίκο Μαραντζίδη, καθηγητή πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Οι δημοσκοπήσεις δεν έχουν δώσει ακόμη εικόνα για τη στήριξη που θα λάμβανε ένα κόμμα των επαναστατών κατά της λιτότητας του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θα έδειχνε το πόσο ισχυροποιημένος ή αποδυναμωμένος θα έβγαινε ο Τσίπρας από τις νέες εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του Τσίπρα αναμένεται ακόμη να βγει πρώτος, και μπορεί ακόμη και να κερδίσει απόλυτη πλειοψηφία, εάν το κόμμα των αποσχιστών λάβει λιγότερο από 3% στις εκλογές, το απαραίτητο όριο για την είσοδο στη βουλή, σύμφωνα με τον Μαραντζίδη. Ο Τσίπρας θα παραμείνει κυρίαρχος ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης συνεργασίας, ακόμη κι αν οι επαναστάτες συγκεντρώσουν 5% των ψήφων, ενώ θα αποδυναμωνόταν σημαντικά εάν το ποσοστό τους φτάσει το 8% ή περισσότερο.

Όσο πιο νωρίς διεξαχθούν οι εκλογές, τόσο περισσότερη στήριξη θα μπορέσει να διατηρήσει ο Τσίπρας, σύμφωνα με τον Μαραντζίδη. «Ο χρόνος δε δουλεύει υπέρ του αυτήν την περίοδο» είπε.

Πώς θα επηρεάσουν όλα αυτά την πραγματοποίηση του προγράμματος διάσωσης της χώρας και την πρώτη αξιολόγηση τον Οκτώβριο;

Οι εκλογές στην Ελλάδα έχουν εκτροχιάσει τα προγράμματα διάσωσης της χώρας στο παρελθόν, και είναι πιθανό πως η διεξαγωγή εκλογών τον Σεπτέμβριο θα καθυστερήσει την πραγματοποίηση του προγράμματος για μία ακόμη φορά, καθώς οι μηχανές της δημόσιας διοίκησης θα σταματήσουν.

Ωστόσο, οι πρόωρες εκλογές θα επέτρεπαν στον Τσίπρα να κεφαλαιοποιήσει την προσωπική του δημοτικότητα προτού εφαρμοστούν οι νέες φορολογικές αυξήσεις διαβρώνοντάς τη, και θα του έδιναν μία ενισχυμένη εντολή να εκπληρώσει το πρόγραμμα. Εάν συμβούν αυτά, η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εξυγιασμένη από τους κατά της λιτότητας βουλευτές, θα μπορούσε να έχει σχηματιστεί προτού ξεκινήσει η επόμενη αξιολόγηση και προτού χρειαστεί να περαστούν νέα μέτρα λιτότητας τον Οκτώβριο.

Σχετικα αρθρα

Σε πτώση οι μετοχές- Νευρικότητα στα ομόλογα

admin

ΟΙ ευρωεκλογές και η Ιταλία

admin

Kίνδυνος ατυχήματος με την τρόικα!

admin

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά έχει… επενδύσεις 13 δισ. ευρώ

admin

Το πολύπλοκο παιχνίδι των ιταλικών ομολόγων πριν από τη θύελλα

admin

Η κλιμακούμενη στεγαστική κρίση της Ευρώπης

admin

DW: Ο Σολτς δεν άνοιξε τα χαρτιά του για την Ελλάδα

admin

Alpha Bank: Τα κλειδιά για το restart της οικονομίας

admin

DW: Μια Μεγάλη Αλβανία δεν θα είχε θέση στον 21ο αιώνα

admin

Πόσο εύρωστη είναι η τουρκική οικονομία;

admin

Βρίσκοντας την πηγή των υφέσεων

admin

Αλλάζει άρδην το τηλεοπτικό τοπιό ενώ η Forthnet «αργοπαιθαίινει»…

admin

Brexit στο πουθενά;

admin

Μπορεί να επιδιορθωθεί το ευρώ;

admin

Ο Ντράγκι επιτίθεται στις ΗΠΑ για την πτώση του δολαρίου

admin

«Καταιγίδα» ανασφάλειας σαρώνει τα ομόλογα του Νότου

admin

Φάντασμα ύφεσης «πλανάται» το 2019 πάνω από την παγκόσμια οικονομία

admin

Bloomberg: Ωρολογιακή βόμβα 2 τρισ. δολαρίων από το Brexit

admin