Image default
Πρώτο Θέμα

Οι απαραίτητες εκλογές της Ελλάδας

Οι απαραίτητες εκλογές της Ελλάδας

Την ίδια η μέρα που η Ελλάδα έλαβε την πρώτη δόση από το νέο πρόγραμμα διάσωσής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να παραιτηθεί και να καλέσει σε γενικές εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τον επόμενο μήνα.

Μέχρι τότε, η χώρα θα κυβερνάται από την Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, την πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Με την πρώτη ματιά, η κίνηση του Τσίπρα φαίνεται πρόωρη. Τους επόμενους μήνες, η κυβέρνησή του έχει πολλά να κάνει για να καλύψει τους όρους του προγράμματος και για να πείσει τους πιστωτές να σκεφτούν να δώσουν την πολυπόθητη ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα. Οι εκλογές θα περιπλέξουν το χρονοδιάγραμμα και αναπόφευκτα θα δημιουργήσουν περισσότερη αβεβαιότητα για το πού πηγαίνει η χώρα. Ωστόσο, παρά τον κίνδυνο που ενέχει, το τόλμημα του Τσίπρα ήταν απαραίτητο για ευρύτερους δημοκρατικούς και πολιτικούς λόγους.

Όταν ο Τσίπρας πραγματοποίησε την αναστροφή τον περασμένο μήνα και αποδέχτηκε τους σκληρούς όρους της διάσωσης που επέβαλε η Γερμανία, δημιούργησε έναν μεγάλο διχασμό μέσα στο κόμμα του, το οποίο ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο. Περίπου το ένα τρίτο των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν κατά της συμφωνίας ή απείχαν από την ψήφιση. Από τότε, η κυβέρνηση κινείται με τη στήριξη του κυβερνητικού της εταίρου, του δεξιού λαϊκιστικού κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ωστόσο, ο Τσίπρας βρισκόταν αντιμέτωπος με την απώλεια της ψήφου εμπιστοσύνης, κάτι που ήταν αβέβαιο αν θα μπορούσε να αντέξει, και το επίσημο σχίσμα με τα κατά της διάσωσης μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία συζητούσαν τη δημιουργία νέου κόμματος. Αντί να τα βάλει με την εσωτερική αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός προτίμησε να την υπερκεράσει, εξαγγέλλοντας έκτακτες εκλογές, οι οποίες ελπίζει πως θα του παράσχουν μια νέα εντολή.

Αυτή, κατά πάσα πιθανότητα, είναι μια έξυπνη κίνηση, ενώ επίσης θα δώσει την ευκαιρία στον ελληνικό λαό να εκφράσει τα αισθήματα του, μία ακόμη φορά, για το πακέτο διάσωσης και την επακόλουθη παράταση των πολιτικών λιτότητας. Την τελευταία φορά που ερωτήθηκαν, στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, οι ψηφοφόροι απέρριψαν με μεγάλη πλειοψηφία τους όρους διάσωσης που απαιτούσαν η ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μόνο και μόνο για να αποδεχτούν ο Τσίπρας και οι συνεργάτες τους μια παρόμοια συμφωνία λίγες εβδομάδες αργότερα, υπό την απειλή της αποβολής της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Οι επερχόμενες εκλογές θα είναι επί της ουσίας δημοψήφισμα πάνω στην απόφαση του Τσίπρα να δεχτεί περισσότερη λιτότητα και περισσότερη διεθνή εποπτεία πάνω στην ελληνική οικονομία. «Το πολιτικό τοπίο πρέπει να ξεκαθαρίσει» είπε την Πέμπτη ο υπουργός Ενέργειας και σύμμαχος του Τσίπρα Πάνος Σκουρλέτης. «Πρέπει να γνωρίζουμε εάν η κυβέρνηση έχει ή όχι μια πλειοψηφία.»

Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερα διχασμένη χώρα, μία ξεκάθαρη πλειοψηφία για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον απίθανο αποτέλεσμα. Στον θρίαμβο του Ιανουαρίου, όπου αναδείχθηκε το μεγαλύτερο κόμμα στη βουλή, συγκέντρωσε μόλις το 36% των ψήφων. Αυτή τη φορά, τουλάχιστον ένα μέρος των υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να στραφούν στην αποσπασμένη συνιστώσα, της οποίας ηγείται ο πρώην υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα κατηγόρησε τον Τσίπρα πως ενέδωσε στη «δικτατορία» της ΕΕ και αιτήθηκε τη δημιουργία ενός νέου «ενωμένου κινήματος που θα δικαιώσει την επιθυμία του κόσμου για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη». Απ’ ότι φαίνεται, ο Λαφαζάνης και οι συνεργάτες του θα εκστρατεύσουν πάνω στην ιδέα της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και της επιστροφής στη δραχμή, κάτι που, τουλάχιστον θεωρητικά, θα έδινε στην κυβέρνηση την ελευθερία να προχωρήσει σε περισσότερο επεκτατικές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές.

Αυτή είναι μια πολιτική συζήτηση που η Ελλάδα πρέπει να κάνει. Τους τελευταίους έξι μήνες, κάποιοι από τους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ υπέφεραν από ένα είδος γνωστικής ασυμφωνίας. Εντελώς κατανοητά, θέλουν το τέλος των πολιτικών λιτότητας, επίσης, όμως, θέλουν η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη. Εάν η δραματική σύγκρουση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των πιστωτών της χώρας έδειξε κάτι, αυτό είναι πως η Ελλάδα και οι άλλες χώρες-οφειλέτες της ΕΕ δεν μπορούν να έχουν και τα δύο. Η Γερμανία, με τη στήριξη των χωρών της Μπενελούξ και πολλά από τα νεότερα μέλη της ΕΕ από την ανατολική Ευρώπη, δε θα το επιτρέψει.

Ζητώντας την επανεκλογή του ο Τσίπρας, ο οποίος σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις διατηρεί μεγάλη λαϊκή στήριξη, θα υποστηρίξει πως έλαβε την καλύτερη δυνατή συμφωνία. Αυτό έκανε στο διάγγελμά του προς το έθνος το βράδυ της Πέμπτης. Εξαρτάται τώρα από τους επικριτές της λιτότητας, συμπεριλαμβανομένου του Λαφαζάνη και ίσως ακόμη και του Γιάνη Βαρουφάκη, του πρώην υπουργού Οικονομικών, να αναδείξουν το επιχείρημα πως το εναλλακτικό πακέτο πολιτικών, μεταξύ αυτών και το νέο εθνικό νόμισμα, είναι βιώσιμο. Εάν προχωρήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση, τονίζοντας την πρακτικότητα του προγράμματός τους αντί να κατηγορούν απλά τον Τσίπρα για συνθηκολόγηση, αυτή η προεκλογική εκστρατεία μπορεί να έχει ενδιαφέρον.  

Σχετικα αρθρα

«Κούρεμα» έως και 90% σε δάνεια και πιστωτικές κάρτες

admin

Πιθανή μια εμπορική διένεξη ΕΕ – ΗΠΑ

admin

Τουρκία: Μαγειρεύοντας εκλογικούς καταλόγους

admin

Μόλις 500 εκατ. ευρώ η ρευστότητα των τραπεζών

admin

O Τράμπ στέλνει την Κίνα στην «αγκαλιά» της Ευρωπαϊκής Ένωσης

admin

Ολες οι αλλαγές του νομοσχεδίου για την 2η αξιολόγηση

admin

Πόσα δισ. έχασαν σε μια μέρα Ζούκερμπεργκ Μπέζος, λόγω του κραχ

admin

Μέρκελ: η Ευρώπη είναι ευάλωτη στην προσφυγική κρίση

admin

Η κυβέρνηση της Κίνας θυμίζει κάτι από το οργουελικό «1984»

admin

Bloomberg: Ισχυρό δέλεαρ για τους επενδυτές το ευρωπαϊκό ράλι των $3,5 τρισ.

admin

Η BofA, οι πρόωρες εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ

admin

Σε γερμανικό τείχος το σοβαρό «κούρεμα» χρέους

admin

Η διάσωση της Ελλάδας και το (αποτυχημένο) σχέδιο πώλησης περιουσιακών στοιχείων

admin

Επικίνδυνη εμπλοκή στο deal με τους δανειστές!

admin

Ευκαιρίες και εμπόδια στα Σκόπια -9 Ελληνες επιχειρηματίες εξηγούν τι είδαν με τον Τσίπρα

admin

Η Πορτογαλία ξανακερδίζει την εμπιστοσύνη των αγορών

admin

Γερμανικός Τύπος: Τι θα γινόταν εάν οι Βρετανοί παρέμεναν στην ΕΕ;

admin

Οι εργασιακοί κλάδοι με τις υψηλότερες αμοιβές και τη μεγαλύτερη ζήτηση εργαζομένων στην Ελλάδα

admin