Image default
Πρώτο Θέμα

Γιατί πέφτει το πετρέλαιο;

Γιατί πέφτει το πετρέλαιο;

Με την τιμή του αργού πετρελαίου να διολισθαίνει ακόμα και κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι, οι αναλυτές εκτιμούν η τιμή του «μαύρου χρυσού» θα παραμείνει υπό πίεση.

Το Business Insider  καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι αγορές συμβιβάζονται με την πραγματικότητα ότι υπάρχει πάρα πολύ πετρέλαιο, αλλά όχι ανάλογη ζήτηση για να το απορροφήσει.

Σε ένα σημείωμα προς πελάτες η Societe Generale έγραψε ότι «το αδύναμο εμπόρευμα την Πέμπτη ήταν ξανά το πετρέλαιο».

Καταλήγοντας, το σημείωμα αναφέρει ότι «είναι πλέον ξεκάθαρο στις χρηματαγορές πως όταν υπάρχει υπερπροσφορά και η ζήτηση είναι περιορισμένη, απαιτείται να διατηρηθούν κι άλλο διάστημα χαμηλά οι τιμές του πετρελαίου».

Μέσα την εβδομάδα η αγορά πετρελαίου είχε δύο κομμάτια κακών ειδήσεων:

Τα 12 μέλη του ΟΠΕΚ προεξάρχουσας της Σαουδικής Αραβίας ανέφεραν ότι η παραγωγή πετρελαίου χτύπησε ένα υψηλό τριετίας τον Ιούλιο, την ίδια στιγμή που η Διεθνής Υπηρεσία ενέργεια δημοσίευσε μία έρευνα σύμφωνα με την οποία η αγορά θα παραμείνει και το 2016 υπερτροφοδοτούμενη.

Με μία υποχώρηση κάτω από τα 40 δολάρια, το αργό θα έχει διολισθήσει πάνω από 33% μετά την ανάκαμψη 50% που είχε την άνοιξη.

Στις αρχές της εβδομάδας μία δήλωση του Jeff Gundlach που είχε πει στα τέλη του 2014 ότι αν η τιμή του πετρελαίου πέσει κάτω από τα 40 δολάρια, τότε κάτι θα είναι «πάρα πολύ λάθος» στον κόσμο.

Η δήλωση του Gundlach, που είχε μιλήσει περισσότερο γεωπολιτικά, παρά όσον αφορά τις τιμές, ανακυκλώθηκε από traders αυτή τη βδομάδα που οι αγορές ψάχνουν για ό,τι μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως οδηγό για το τι θα συμβεί στη συνέχεια που οι τιμές του πετρελαίου θα πλησιάσουν στο ναδίρ.

Η Goldman Sachs είχε αποκαλέσει τη δομή της πετρελαϊκής αγοράς άνευ προηγουμένου και η τελευταία δραστηριότητα στις τιμές δίνει στην αγορά έναν μικρό λόγο να πιστεύει ότι αυτός ο χαρακτηρισμός θα αποδειχτεί λανθασμένος.

Επιφυλακτικοί οι αναλυτές

Εντονη ανησυχία για την πορεία της τιμής του πετρελαίου εμφανίζουν οι αναλυτές διεθνώς, καθώς το αργό συνεχίζει την πτωτική του πορεία, υποχωρώντας ακόμα και κάτω από τα 41 δολάρια.

«Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την τιμή του πετρελαίου τόσο το β’ εξάμηνο του 2015, όσο και το 2016» επισημαίνει η Morgan Stanley.

Μάλιστα, η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η πτώση θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, δεδομένης της σημαντικής αύξησης της παραγωγής αλλά και της αναμενόμενης ενδυνάμωσης του δολαρίου, το οποίο επιβαρύνει το πετρέλαιο.

Από την πλευρά της, η ANZ Bank υπογραμμίζει ότι η αύξηση της ημερήσιας παραγωγής στα 33 εκ. δολάρια και η άρση των κυρώσεων εναντίον του Ιράκ θα ασκήσουν νέες, καθοδικές πιέσεις στο πετρέλαιο.

Την εκτίμηση ότι η τιμή του πετρελαίου ενδέχεται να συνεχίσει να κατρακυλά έως ότου αγγίξει τα 20 ή και 15 δολάρια ανά βαρέλι διατυπώνει από την πλευρά της Cumberland Advisors, ο David Kotok.

Όπως εξηγεί, το πετρέλαιο βρίσκεται σε καθοδική πορεία, για την οποία είναι δύσκολο να προβλεφθεί σε ποιο σημείο θα σταματήσει.

Σημειώνεται ότι το αργό πετρέλαιο WTI διαπραγματεύεται κοντά στα 42 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το Brent λίγο πάνω από τα 48 δολάρια ανά βαρέλι.

Ο Kotok υποστηρίζει ότι αν και οι πετρελαιοβιομηχανίες παραμένουν αισιόδοξες ότι οι τιμές θα ανακάμψουν και η κατάσταση θα βελτιωθεί, εντούτοις δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία, που να οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα.

«Η ελπίδα δεν είναι στρατηγική, αλλά μύθος», δήλωσε χαρακτηριστικά, καθώς «το γεγονός είναι ότι δεν υπάρχουν δείκτες που να υποδηλώνουν ανάκαμψη των πετρελαϊκών τιμών».

Εl – Erian: Ραγδαία αλλαγή της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου.

Βέβαιος ότι η τιμή του πετρελαίου θα παραμείνει αμετάβλητη στα επίπεδα των 40 δολαρίων ανά βαρέλι εμφανίζεται ο Αμερικανός επενδυτής, Mohamed El – Erian, σε άρθρο του στο MarketWatch.

Όπως εξηγεί αναλυτικά, η εκτίμησή του εδράζεται στη ραγδαία αλλαγή της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου.

Από το 2014 και μετέπειτα, υπάρχουν νέοι «παίχτες» στη σκακιέρα του αργού, γεγονός που συνεπάγεται την πλήρη κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης.

«Πλέον, η εξάρτηση από τις χώρες του ΟΠΕΚ είναι σημαντικά εξασθενημένη» εξηγεί ο El – Erian.

Αυτή η εξέλιξη, συνεχίζει, καθιστά την τιμή του πετρελαίου λιγότερο ευάλωτη στις γεωπολιτικές ανησυχίες, οι οποίες παραδοσιακά ασκούν ανοδικές πιέσεις στο αργό.

Στα άνωθεν, προσθέτει ο επενδυτής, προσμετράται και η επάρκεια αποθεμάτων τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στη Σαουδική Αραβία.

«Όλες αυτές οι εξελίξεις συνηγορούν στη φυσιολογική πτώση της τιμής του πετρελαίου» τονίζει ο El – Erian.

Καθοδικές πιέσεις στο αργό ασκεί ωστόσο, και η ανησυχία για τις αναπτυσσόμενες αγορές, όπως η Κίνα, η Βραζιλία και η Ρωσία.

«Η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης συνεπάγεται τη συρρίκνωση της ζήτησης και επομένως, την περαιτέρω πτώση της τιμής του πετρελαίου» καταλήγει ο El – Erian.

Σχετικα αρθρα

Στασιμότητα στο Λονδίνο ενώ η οικονομία πιέζει

admin

Το συνοριακό ατόπημα του Brexit

admin

Οι Γερμανοί προτιμούν το φθηνό

admin

Τι δείχνουν τα μεγαλύτερα καθαρά shorts στο € από το 2016

admin

Προ των πυλών η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων

admin

Ο θάνατος του Κάστρο θα επαναπροσδιορίσει την Κούβα

admin

Γιατί πουλάνε τράπεζες οι ξένοι διαχειριστές;

admin

To τέλος του αμερικανικού αιώνα ;

admin

Handelsblatt: Φοβούνται νέα τραπεζική κρίση σε Ελλάδα και Ιταλία

admin

Το ΔΝΤ και η Ευρώπη σε νέες περιπέτειες…

admin

Ανάπτυξη με αστερίσκους στην Ελλάδα

admin

Πραγματικοί φόβοι για την Ευρώπη σε Βερολίνο και Βρυξέλλες

admin

Οι ελίτ στο Νταβός ψάχνουν λύση στον λαϊκισμό

admin

Νέα περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας στην Ισπανία

admin

Ένα βήμα πριν τον «γκρεμό» των ομολόγων η Ιταλία

admin

BlackRock: Tο ράλι θα συνεχιστεί στα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας

admin

ΕΕ, Ιαπωνία και ΗΠΑ θα αυξήσουν την πίεση στην Κίνα

admin

Μετωπικό τρακάρισμα με την τρόικα!

admin