Image default
Πρώτο Θέμα

Ιστορίες για ρωσικές αρκούδες…

Ιστορίες για ρωσικές αρκούδες…

Ο Πρωθυπουργός ρίχνοντας τη ζαριά των εκλογών έχει αποφασίσει να σταθεί αμείλικτα απέναντι σε πολιτικούς αντιπάλους, πρώην συντρόφους ακόμη και μελλοντικούς πολιτικούς συμμάχους.

Γνωρίζει όμως ότι ο δρόμος προς τις εκλογές δε θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα ούτε για τον ίδιο ούτε για τον τραυματισμένο ΣΥΡΙΖΑ. Εκ των πραγμάτων θα είναι μόνος εναντίον όλων.

Μια σουρεαλιστική εικόνα από το άμεσο μέλλον ανεβάζει τις τελευταίες ώρες τη διάθεση και την ψυχολογία του Αλέξη Τσίπρα: η συνάντηση Μεϊμαράκη-Λαφαζάνη στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών. Ο Τσίπρας περίπου φαντασιώνεται τον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας να ανταλλάσσει μπροστά στο πανελλήνιο χειραψία με τον αρχηγό της ΝΔ και γνήσιο εκφραστή της λαϊκής Δεξιάς με μία στάση του σώματος που θα παρέπεμπε στην πολυσυζητημένη υποδοχή που επεφύλαξε στον ισχυρό άνδρα της Gazprom, ρώσο Αλεξέι Μίλερ.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατεβάζει τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές με στόχο την αυτοδυναμία. Δε θεωρεί ουτοπική την προσπάθειά του. Πιλότος του είναι άλλωστε η εκλογική αναμέτρηση του 2007 όταν ο Καραμανλής με τους 70 νεκρούς από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο έχοντας ήδη προκηρύξει ανυποψίαστος εκλογές αμέσων μετά τον Δεκαπενταύγουστο κατάφερε να τις κερδίσει αέρα γυρίζοντας τον «στρατηγό άνεμο» υπέρ του. Τον Αύγουστο του 2015 δε μιλάμε για καταστροφικές φωτιές αλλά για καταστροφικό Μνημόνιο. Και οι απώλειες μετρώνται σε πρώην συντρόφους. Όμως το νέο δόγμα του Τσίπρα είναι ο καμένος τη φωτιά δεν τη φοβάται. Αρκεί να ξέρει πώς να τη σβήσει εγκαίρως με τα κατάλληλα μέσα. Τα επιχειρήματα του περασμένου χειμώνα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ωστόσο γίνει αποκαΐδια με την υπογραφή του Μνημονίου.

Η πρόκληση των εκλογών αποφασίστηκε περίπου στα τυφλά, με το Μαξίμου να μην έχει στα χέρια του όχι απλώς δείγμα, ούτε καν άρωμα δημοσκόπησης μετά την ψήφιση του Μνημονίου. Τα ευρήματα των μετρήσεων της κοινής γνώμης πάγωσαν στην αμέσως μετά το δημοψήφισμα περίοδο όταν οι αρχικές αντιδράσεις έδειχναν τον ΣΥΡΙΖΑ (με την Αριστερή Πλατφόρμα) στα ύψη και τη Νέα Δημοκρατία να παρακολουθεί εξ αποστάσεως την πλάτη ενός αριστερού κόμματος που μετεξέλιξε ένα συντριπτικό Όχι σε απόφαση για νέο πρόγραμμα.

Άρα, το πρόβλημα του Αλέξη Τσίπρα εντοπίζεται στην προεκλογική του ρητορεία, στην αναζήτηση ενός νέου αφηγήματος. Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται να έχει συνειδητοποιήσει ότι η πρωτιά περνάει μόνο μέσα από μια στάση ειλικρίνειας απέναντι στην κοινωνία. Στη σύσκεψη που συγκάλεσε στη Βουλή για να ανακοινώσει ενώπιον 17 στελεχών του την απόφαση να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές το είπε ξεκάθαρα: «Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε ένα απόθεμα ειλικρίνειας. Ο κύκλος αυτός έχει κλείσει. Δεν έχουμε πια εντολή για την άλλη πολιτική που καλούμαστε να εφαρμόσουμε. Πρέπει να απολογηθούμε στους πολίτες για να μας εμπιστευθούν και να πιστέψουν ότι είμαστε οι καλύτεροι και οι ικανότεροι».

Το δημοψήφισμα

Πάνω σ’ αυτήν την παραδοχή θα χτίσει ο Αλέξης Τσίπρας την προεκλογική του στρατηγική. Το κοντέρ έχει μηδενίσει για όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ. Ακόμη και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι πλέον μνημονιακό κόμμα. Ο Πρωθυπουργός θεωρεί όμως ότι έχει στα χέρια του ισχυρά πλεονεκτήματα έναντι των αντιπάλων του. Αφενός την προσωπική του δημοτικότητα η οποία εκτινάχτηκε με τη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος που παραλίγο να σκάσει σαν βόμβα στα χέρια του και αφετέρου τη βραχεία κυβερνητική διαδρομή ενός ΣΥΡΙΖΑ που δεν κουβαλά στις πλάτες του αμαρτίες του παρελθόντος. Η Αριστερά ποτέ δεν κυβέρνησε μόνη της στο παρελθόν, απλώς για κάποιους μήνες τσοντάρισε σε οικουμενικές κυβερνήσεις, πχ περίοδος ενιαίου Συνασπισμού με Φλωράκη και Κύρκο, ή κυβερνήσεις συνεργασίας πχ ΔΗΜΑΡ και Φώτης Κουβέλης.

Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι ένα μείγμα απολογίας και αυτοπεποίθησης σε συνδυασμό με μία καλή χημεία Μνημονίου και αριστερού προγράμματος μπορούν να δώσουν σε μία αυριανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την αναγκαία ώθηση για μία σχετικά επιτυχημένη διακυβέρνηση. Μια πρώτη πρόβα αυτής της γραμμής επιχειρήθηκε εντός της εβδομάδας όταν λίγες ώρες μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ως απότοκο των μνημονιακών υποχρεώσεων, η ίδια κυβέρνηση ανακοίνωση την αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής ως μέσο υπενθύμισης των αριστερών καταβολών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πορεία προς τις κάλπες ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει στα όσα ανέφερε στο πρόσφατο διάγγελμά του προς τους πολίτες. Ότι είναι περήφανος για τη μάχη που έδωσε ο ίδιος και η κυβέρνησή του που άντεξε σε πιέσεις και εκβιασμούς και παράλληλα ότι μετά το σκληρό εξάμηνο που μεσολάβησε η Ευρώπη δεν είναι ίδια καθώς οι διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε δημοκρατικές και προοδευτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις γίνονται ολοένα και πιο αισθητές. Στο μότο του θα συμπεριληφθεί επίσης η αναφορά πως έχει να δώσει πολλές και δύσκολες μάχες εντός της χώρας κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς όπως και μάχες για απονομή δικαιοσύνης σε όσους βρίσκονται υπεράνω των νόμων. Όμως σφήνα σ’ αυτές τις αναφορές θα βάζει πινελιές υπόσχεσης πως η κυβέρνησή του, πιο έμπειρη, πιο έτοιμη και πιο προσγειωμένη, θα παραμείνει σταθερά προσηλωμένη στον στόχο μιας δημοκρατικής και κοινωνικά δίκαιης Ελλάδας.

ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να χτυπήσει τους πρώην δικούς του σε κάθε έκφανση του προεκλογικού αγώνα. Θα τους κατηγορήσει για προδοσία και αποστασία, θα τους καταλογίσει την πτώση της πρώτης αριστερής κυβέρνησης, θα τους ταυτίσει με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τους σχεδιασμούς του για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και θα υπονοήσει ότι δεν έδειξαν συντροφικότητα και αλληλεγγύη (όπως δηλαδή και η συντηρητική Ευρώπη) σε μία κρίσιμη στιγμή δοκιμασίας του κόμματος διαγράφοντας τους κοινούς αγώνες που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Στο στόχαστρο του Αλέξη Τσίπρα θα μπει όμως και η Δεξιά με τον νέο εκφραστή της, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Στο Μαξίμου έχουν ήδη εξοργιστεί ακούγοντας τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να χρησιμοποιεί εκφράσεις τύπου «είναι ψευτράκος και πονηρούλης» για τον Αλέξη Τσίπρα ή βλέποντάς τον να ταυτίζεται με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στην προσπάθεια απαξίωσης των διαδικασιών ακούγοντάς την απαθής να κατακεραυνώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τον οποίο ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης αξίωσε να του δώσει διά ζώσης τη διερευνητική εντολή. Στο συριζαίικο γνωρίζουν ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα επιδιώξει να αναβιώσει τη λαϊκή Δεξιά και να αποδείξει συγχρόνως ότι ο ίδιος δεν είναι ένας μεταβατικός αρχηγός, αλλά μία κρυμμένη και αδικημένη τόσα χρόνια δύναμη στην γαλάζια παράταξη, που μπορεί να την αναδείξει μέσα από τα χαλάσματα. Ως εκ τούτου η Κουμουνδούρου θα χτυπήσει τον Μεϊμαράκη αναδεικνύοντας τον ρόλο του ως διεκπεραιωτή μιας κατάστασης, ενός μεσάζοντα που ανέλαβε την υποχρέωση να κρατήσει την παράταση στον αναπνευστήρα έως ότου αποφασιστεί πότε και ποιος θα είναι ο επόμενος ηγέτης. 

Ο εναλλακτικός δρόμος

Η εναλλακτική Τσίπρα σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας είναι είτε η επανάληψη κυβερνητικής συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ, η οποία έχει δοκιμαστεί και τελικώς δεν του βρήκε σε κακό, είτε μια νέα συμμαχία με Το Ποτάμι ή ακόμη και το ΠΑΣΟΚ. Ο Πάνος Καμμένος ήδη έδωσε τα διαπιστευτήριά του σε μία ανανεωμένη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εκείνο που απομένει είναι η επιβίβαση στο βαγόνι εντός νέου τρένου που θα του διασφαλίσει την είσοδο των ΑΝΕΛ στη Βουλή. Το Ποτάμι θα ζοριστεί να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας μαζί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Το ίδιο και το ΠΑΣΟΚ. Η μεγαλύτερη πιθανότητα συμμετοχής και συνεργασίας θα εντοπιζόταν στην περίπτωση που οι ΑΝΕΛ θα έμπαιναν στη Βουλή και ο Αλέξης Τσίπρας θα στρεφόταν προς την πλευρά τους για την εξασφάλιση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ενδεχομένως και μέσω κυβερνητικής συνεργασίας.  

Όλα αυτά βεβαίως θα εξαρτηθούν από τους τόνους που θα χρησιμοποιηθούν από όλους στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι έχοντας απώλειες από τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να καλύψει το κενό από τα δεξιά του. Εκ των πραγμάτων θα απευθυνθεί τόσο στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας όσο και της Κεντροαριστεράς, άρα θα επιχειρήσει να ψαλιδίσει τους εκφραστές του, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, και συνολικότερα όμως να αξιοποιήσει το Ναι του δημοψηφίσματος πείθοντας τους ψηφοφόρους του πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει στροφή προς τον ρεαλισμό κι εξ αυτού προτίμησε τη διάσπαση και τον εσωτερικό διχασμό. Θα προτάσσει δηλαδή τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του για να καταρρίψει τα επιχειρήματα των αντιπάλων του πως στήνει κάλπες για να αποδράσει από τα εσωτερικά του προβλήματα. Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να αξιοποιήσει στο έπακρο και το 61% του Όχι του δημοψηφίσματος. Η ερμηνεία του δεν είναι για τον Τσίπρα αυτή που δίνει με ευκολία ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Λαϊκή Ενότητα. Το 61% δεν  ψήφισε υπέρ της επιστροφής στη δραχμή.

Η δραχμή είναι για τον Αλέξη Τσίπρα και το επιτελείο του η αχίλλειος πτέρνα του υπό σχηματισμόν κόμματος Λαφαζάνη, που έκοψε τον ομφάλιο λώρο με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Στο Μαξίμου βλέπουν ότι ήδη οι πλατφορμιστές έχουν αρχίσει να μειώνουν την επιχειρηματολογία υπέρ της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα διαπιστώνοντας ότι αυτή η φρασεολογία και η γραμμή δεν προκαλούν κύματα ενθουσιασμού στην κοινωνία.

Σχετικα αρθρα

Τι θα χρειαστεί για να σταματήσει η διαφθορά στη Βραζιλία

admin

DW: Οι ελληνογερμανικές σχέσεις το 2018

admin

Θρίλερ με τις συντάξεις-Πάνω από 4% πλεόνασμα για φέτος

admin

Η καταστροφή στην Καταλονία μπορεί ακόμη να αποφευχθεί

admin

Ανατιμήσεις σε δεκάδες κατηγορίες τροφίμων φέρνει o ΦΠΑ 23%

admin

DW για Eurogroup: Συζητήσεις περί χρέους από Φεβρουάριο

admin

Τουρκία: Η λίρα κατρακυλά παρά τα μέτρα

admin

Νέα περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας στην Ισπανία

admin

Αποκλειστικό: Επιστροφή στο… χείλος της χρεοκοπίας!

admin

Η φιλοσοφία Buffett μιλά από μόνη της…

admin

Τα αμερικάνικα ομόλογα φλερτάρουν με την ύφεση

admin

Τι θα σημαίνει ο Trump για την Ευρώπη

admin

Ύστερα από ένα ισχυρότερο 2016, η Ελλάδα ελπίζει σε επιείκεια των δανειστών

admin

Η Uber συγκρούεται με ρυθμιστικές αρχές σε όλον τον κόσμο

admin

Γιατί η ΕΕ διακινδυνεύει με την Τουρκία

admin

Η Ευρώπη οφείλει να κάνει ό,τι χρειαστεί

admin

Τι εξήγγειλε στην ομιλία του στην 84η ΔΕΘ ο κ.Κυρ. Μητσοτάκης

admin

Το City του Λονδίνου τραβά το ανήσυχο βλέμμα των Βρυξελλών

admin