Image default
Πρώτο Θέμα

Δέκα χρόνια και συνεχίζει: Γιατί η Μέρκελ μπορεί να κερδίσει τέταρτη θητεία

Δέκα χρόνια και συνεχίζει: Γιατί η Μέρκελ μπορεί να κερδίσει τέταρτη θητεία

Για τους γερμανούς ψηφοφόρους, η Άνγκελα Μέρκελ κάνει αυτό ακριβώς που πρέπει.

Καθώς πλησιάζει τη δέκατη επέτειο από την αναρρίχησή της στην εξουσία, η καγκελάριος μοιάζει απρόσβλητη, κυριαρχώντας στις δημοσκοπήσεις καθώς βλέπει πίσω της μια δεκαετία πάλης με την ανεργία, μιας επιτυχούς ώθησης για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού και μιας ανόδου του χρηματιστηρίου που ξεπέρασε τους διεθνείς ομολόγους του.

Προχωρώντας μπροστά

Οι γερμανικές μετοχές έχουν ξεπεράσει τις μετοχές στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ευρωζώνη κατά τη διάρκεια της καγκελαρίας της Μέρκελ.

Ωστόσο, όλο και περισσότερο δίνει στους γερμανούς κάτι περισσότερο από μια επιστροφή στη βιομηχανική ισχύ που είχαν χάσει οι άμεσοι προκάτοχοί της: το αίσθημα μιας αυξανόμενης διεθνούς επιρροής που ξεπερνά την καθαρά οικονομική και πυροδοτεί τη στήριξη των ψηφοφόρων στο εσωτερικό, παρ’ ότι δημιουργεί τριβές στο εξωτερικό.

Από την Αθήνα ως τις Βρυξέλλες, στην Ουκρανία και τη Ρωσία, η Μέρκελ έχει προβάλει τις γερμανικές αξίες σε όλη την Ευρώπη, ενώ ανέλαβε συγκρουσιακές στάσεις, τις οποίες είχαν αποφύγει οι μεταψυχροπολεμικές κυβερνήσεις. Αυτό επεκτείνεται και στη σύγκρουση με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας για την παροχή περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδα. Το αντίκρισμα είναι τα επίπεδα-ρεκόρ της εσωτερικής της στήριξης στα μισά της τρίτης της θητείας – παραδοσιακά, ταφόπλακα για τους πολιτικούς ηγέτες, όπως ήταν και για τη Μάργκαρετ Θάτσερ – αυξάνοντας την πιθανότητα να αναζητήσει μια τέταρτη το 2017.

Παγιώνοντας τη στήριξη

Το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ παραμένει το ίδιο δημοφιλές δέκα χρόνια μετά από την πρώτη του εκλογική νίκη

2

«Θέλει να καθορίζει τους όρους όλο και περισσότερο, και αυτό αντηχεί σε ολόκληρη τη γερμανική κοινωνία» είπε σε συνέντευξή του ο Daniel Hamilton, επικεφαλείς του Κέντρου Υπερατλαντικών Σχέσεων της Σχολής Προηγμένων Διεθνών Σπουδών Paul H. Nitze στην Ουάσινγκτον. Ενώ η Μέρκελ είναι αφοσιωμένη στην ευρωπαϊκή συμφωνία που δημιούργησε το ευρώ, «η εντύπωση που δημιουργείται είναι πως παλεύει για τα γερμανικά συμφέροντα και για ‘το σωστό’. Αυτό την έχει φτάσει πολύ μακριά.»

Οι παγκόσμιες κρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των ολονυκτίων συζητήσεων για την ειρήνη στην Ουκρανία και των πολλαπλών γύρων σύγκρουσης με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα στην Ελλάδα, για μια ακόμη φορά κυριαρχούν στην ατζέντα της Μέρκελ ύστερα από ένα διάλειμμα μετά την επανεκλογή της το 2013. Έχουν επίσης δημιουργήσει εντάσεις και διχασμούς στην Ευρώπη εν μέσω ιστορικών έχθρων και τη διάσπαση της ηπείρου σε βορά και νότο.

Μαζί με την οικεία παρουσίαση στην Ελλάδα της Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως Ναζί, η τελευταία φάση της κρίσης έδειξε τα κοινωνικά δίκτυα να κινητοποιούνται παγκοσμίως υπέρ του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, κατά κύριο λόγο σε βάρος της Μέρκελ και της Γερμανίας.

Ο Paul Krugman χρησιμοποίησε τη στήλη του στους New York Times για να βάλει με τη Μέρκελ για την «καταστροφή» της Ευρώπης. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο συγγραφέας και πολιτικός ακτιβιστής Owen Jones την κατήγγειλε στην Guardian ως την «πιο τερατώδη ηγέτη της δυτικής Ευρώπης αυτής της γενιάς. Το #ThisIsACoup έγινε δημοφιλές στο διαδίκτυο καθώς η αντίσταση του ΣΥΡΙΖΑ προς το κυρίαρχο ρεύμα φάνηκε να υποτάσσεται στην επιθυμία της Μέρκελ.

Η επίδραση στους γερμανούς; Είναι πιο δημοφιλής τώρα απ’ ότι ήταν όταν νίκησε τον Gerhard Schroeder στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2005. Μία δημοσκόπηση αυτού του μήνα έδειξε τον συνασπισμό της πολύ κοντά σε απόλυτη πλειοψηφία εάν γίνονταν εκλογές σήμερα, ωθώντας τον Torsten Albig, πολιτειακό ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών, να πει πως το κόμμα των καγκελάριων Schroeder, Willy Brandt και Helmut Schmidt δε χρειάζεται να μπει στον κόπο να κατέβει στις εκλογές του 2017 ενάντια στη Μέρκελ.

«Φυσική» κριτική

«Η κριτική – ακόμη και η σκληρή κριτική – είναι η φυσική συνέπεια της αυξανόμενης επιρροής της Γερμανίας μέσα στην Ευρώπη» έγραψε ο Sylke Tempel, αρχισυντάκτης του γερμανικού πολιτικού περιοδικού Internationale Politik. «Οι γερμανοί φαίνεται να έχουν αντιληφθεί πλήρως αυτήν την πραγματικότητα, αποδεχόμενοι τη διεθνή κριτική με ψυχραιμία, αν και με μια δόση έκπληξης.»

Με τον επίσημο στόχος της διατήρησης της ευρωζώνης να απειλείται, η Μέρκελ παρέκαμψε τον Σόιμπλε τον περασμένο μήνα και επιστράτευσε τις 19 χώρες-μέλη για να κρατήσουν την Ελλάδα στη νομισματική ένωση. Στο θέμα της Ουκρανίας, έχει αποκρούσει πολιτικούς των ΗΠΑ που υποστηρίζουν την αποστολή όπλων, ενώ ωθούσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να διατηρήσει τις οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, ακόμη και σε βάρος των γερμανικών εξαγωγών.

Η γερμανική απασχόληση

Η ανεργία έχει μειωθεί κατά περισσότερο από το μισό από την εκλογική νίκη της Μέρκελ το 2005.

3
«Είναι το στήριγμα στην φιλοευρωπαϊκή επίλυση προβλήματος» είπε σε συνέντευξή του ο Αλεξάντερ Στουμπ, ο φινλανδός υπουργός Οικονομικών και πρώην πρωθυπουργός που γνωρίζει τη Μέρκελ από πολλές ευρωπαϊκές συνόδους κορυφής. «Απλά πετάξτε το προς το μέρος της, και αργά αλλά με βεβαιότητα θα βρει μια λύση.»

Όλο αυτό το διάστημα, έχει κρατήσει την οικονομικά πιο αδύναμη Γαλλία στο πλευρό της ως βασικότερο σύμμαχο της Γαλλίας, έχει προσεγγίσει το Ηνωμένο Βασίλειο πριν από το προγραμματισμένο δημοψήφισμα της χώρας για την παραμονή στην ΕΕ, και έχτισε συμμαχίες με μικρότερα μέλη της ΕΕ, όπως η Σλοβακία. Έχει κάνει, επίσης, δημόσια γνωστή τη στήριξή της προς τα Βαλκάνια, ως απάντηση στις κινήσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν που προσπαθεί να ανακτήσει τη ρωσική επιρροή στην περιοχή.

«Η Μέρκελ βρίσκεται στο απόγειο της δύναμής της» είπε ο Jan Techau, επικεφαλής του γραφείου Carnegie Endowment στις Βρυξέλλες. Συμβολίζει «τον προφυλακτήρα ανάμεσα στη Γερμανία και τον άσχημο κόσμο εκεί έξω, και αυτό είναι που θέλουν οι γερμανοί ψηφοφόροι.»

Υπάρχουν κίνδυνοι σε αυτό που μερικές φορές μοιάζει με παντοδυναμία: οι ηγέτες των γερμανικών επιχειρήσεων διαμαρτύρονται πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παρεμποδίζεται από μια κυβέρνηση που αποφεύγει το ρίσκο. Οι επενδύσεις σε υποδομές είναι ανεπαρκείς, η ξαφνική της απόφαση να αντικαταστήσει την πυρηνική ενέργεια με ανανεώσιμες πηγές είναι ένα έργο σε εξέλιξη, ενώ η απουσία ενός προφανούς διαδόχου απειλεί με κενό ισχύος στην καρδιά της Ευρώπης.

Ερωτηθείσα σε τηλεοπτική συνέντευξη την Κυριακή εάν είχε προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά από τη στάση της Γερμανίας για την Ελλάδα, η Μέρκελ αποτίναξε την αντιπαράθεση.

«Από τη μία υπάρχει ο σεβασμός. Από την άλλη, υπάρχουν οι απαιτήσεις να βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση άλλων» είπε. «Δεν έχω, ωστόσο, την εντύπωση πως είχαμε απομονωθεί.»        

Σχετικα αρθρα

Πώς θα είναι η ευρωπαϊκή οικονομία το 2030;

admin

Η παγκόσμια οικονομία το 2067

admin

Η βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της γερμανικής βιομηχανίας είναι έτοιμη να σκάσει

admin

20 χρόνια Πούτιν στην εξουσία

admin

Γιατί απογοητεύει η μετοχή της Εθνικής!

admin

12 προβλέψεις – κλειδιά για το πώς θα μοιάζουν οικονομίες και αγορές διεθνώς μετά τον κορονοϊό

admin

Ελλάδα και ορκωμοσίες: έκτακτες συνεδριάσεις της Bundestag

admin

Υπερδύναμη ο Τζωρτζ Σόρος;

admin

Η μάχη των μικρότερων γερμανικών κομμάτων είναι το πραγματικό θέαμα

admin

Οι τράπεζες σπεύδουν στην αγορά ομολόγων πριν από την άνοδο των επιτοκίων

admin

OTE: “Aνοσία” στον Covid το 1ο 6μηνο

admin

SZ: Οι δανειστές της Αθήνας εξετάζουν παράταση του Μνημονίου

admin

Η Μέρκελ αντιμέτωπη με επανάσταση στο κόμμα της για την προσφυγική κρίση

admin

Το Ισλαμικό Κράτος δεν μπορεί να νικήσει στις Βρυξέλλες

admin

Αναφορές αμερικανικών μέσων ενημέρωσης για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό

admin

Το ενεργό ρήγμα της συγκυβέρνησης

admin

XA: Kακή συνεδρίαση (-2,69%)- «Κράτησαν» οι 800 μονάδες

admin

Η Ευρώπη θα αισθανθεί τον πόνο των αναδυόμενων αγορών

admin