Image default
Πρώτο Θέμα

Η Κίνα κάνει αυτό που δεν έκανε Ελλάδα

Η Κίνα κάνει αυτό που δεν έκανε Ελλάδα

Καθ’ όλη τη διάρκεια της βουτιάς των μετοχών που κατέληξε σε αιματοκύλισμα τη Δευτέρα, τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) που παρακολουθούν τις ευρωπαϊκές μετοχές συνέχισαν τις επενδύσεις. Αυτό μπορεί να αλλάξει τώρα.

Το ευρωπαϊκό αντισταθμιζόμενο ταμείο μετοχικού κεφαλαίου WisdomTree και το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο Vanguard είχαν τις πρώτες τους αποσύρσεις μέσα σε μήνες. Οι επενδυτές υποχωρούν καθώς αρχίζουν να αμφισβητούν το στοίχημά τους πως οι μετοχές της Ευρώπης θα έκαναν ράλι με μια οικονομική ανάκαμψη, σύμφωνα με τον Nicola Marinelli της Pentalpha Capital Ltd.

«Είναι η ξαφνική αντίληψη πως οι εικασίες για την παγκόσμια οικονομία ήταν υπερβολικά αισιόδοξες» είπε ο Marinelli, διαχειριστής κεφαλαίων που βοηθά στην επιτήρηση 114 δισεκατομμυρίων ευρώ περιουσιακών στοιχείων στην Pentalpha στο Λονδίνο. «Όλοι οι σύμβουλοι πρότειναν να μείνουν μακριά από τις μετοχές, να μείνουν μακριά από τις ευρωπαϊκές μετοχές. Η πραγματικά μεγάλη αποχώρηση έγινε πρόσφατα, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη που τα ETF χρειάστηκαν μια-δυο εβδομάδες για να προσαρμοστούν.»

(1)

Το ETF της WisdomTree που παρακολουθεί τις ευρωπαϊκές μετοχές αντισταθμίζοντας τις διακυμάνσεις του ευρώ, είδε ένα ρεκόρ εισροής χρημάτων το πρώτο τρίμηνο καθώς αυξήθηκε η αισιοδοξία πως η ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα κινητοποιούσε την οικονομία. Οι επενδυτές απέσυραν 108 εκατομμύρια ευρώ από το ETF την Τρίτη, το μεγαλύτερο ποσό που έχει γνωρίσει ποτέ, και η πρώτη απόσυρση από τον Μάιο. Η Vanguard είχε εκροές 127 εκατομμυρίων δολαρίων, οι πρώτες της από τον Ιανουάριο.

Η αναστάτωση στην Ελλάδα νωρίτερα φέτος δεν μετρίασε καθόλου τη ροή προς αυτά τα ταμεία, μέχρι την Τρίτη, ούτε και οι ανησυχίες για την επιβράδυνση στην Κίνα ή τις επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ. Συνέχισαν να λαμβάνουν χρήματα ακόμη κι όταν ο δείκτης του Stoxx Europe 600 έπεσε κατά 14% τις δύο εβδομάδες μετά την υποτίμηση του νομίσματος της Κίνας. Η κίνηση επεκτάθηκε στις αγορές, εξαφανίζοντας 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια μετοχικής αξίας μόνο τη Δευτέρα.

(2)

Ο Stoxx 600 ανέβηκε 2,9% στις 10:01πμ στο Λονδίνο.

Ενώ οι επενδυτές στα δύο ETF έχουν ξεκινήσει να βγάζουν τα χρήματά τους, άλλοι έχουν ξεκινήσει να αγοράζουν μετοχές καθώς πέφτουν οι αξίες. Η Aviva Investors έχει ξεκινήσει να αυξάνει το μερίδιό της σε μετοχές, σύμφωνα με τον Peter Fitzgerald, τον επικεφαλής της στρατηγικής των πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων.

«Έχουμε ενισχύσει τη μετοχική μας θέση στην ηπειρωτική Ευρώπη, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ τις τελευταίες μέρες, και βλέπουμε τις νέες κρίσεις εξαιρετικής μεταβλητότητας ως ευκαιρία να αυξήσουμε την έκθεση σε αυτές τις περιοχές» έγραψε σε σημείωμά του ο Fitzgerald. «Η χειρότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη της Κίνας και η πρώτη αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ από το 2006 αποτελούν δικαιολογημένες ανησυχίες για τις αγορές, όμως και τα δύο φαίνεται να έχουν συμπεριληφθεί στις αποτιμήσεις των μετοχών για αρκετό καιρό.»

Οι υποτιμήσεις δεν είχαν τελειώσει στις μετοχές τουλάχιστον την Τετάρτη. Ύστερα από μια ανάκαμψη την Τρίτη από τη χειρότερη πτώση από την χρηματοπιστωτική κρίση, ο Stoxx 600 συνέχισε την καθοδική πορεία. Ο δείκτης έχει υποχωρήσει 15% από ρεκόρ του Απριλίου.

«Μοιάζει με χιονοστιβάδα» είπε ο Allan von Mehren, επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank A/S στην Κοπεγχάγη. «Η μία πτώση πυροδοτεί μια άλλη πτώση, και μετά άλλη, μέχρι που επηρεάζεται ολόκληρη η αγορά.»    

Σχετικα αρθρα

Η Ευρώπη παίρνει τα “σκήπτρα” απο την Γερμανία στην παγκόσμια αγορά ομολόγων

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (IV)

admin

Γερμανικός Τύπος: Το “πείραμα της Ρόδου” και το μεγάλο στοίχημα

admin

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

XA:Τεστ κοπώσεως

admin

Το παγκόσμιο ρίσκο μετά το εμβόλιο – O.Blanchard/Jean Pisani-Ferry

admin

Κίνα:Ανάκαμψη 18%(!) το πρώτο τρίμηνο

admin

ΕΕ εναντίον οργανωμένου εγκλήματος

admin

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας

admin

Εξασφάλιση ισχυρότερης και δικαιότερης παγκόσμιας ανάκαμψης-M.A El Erian

admin

ΤτΕ: Αναγκαία η διατήρηση μετά την πανδημία των μέτρων επιλεκτικής οικονομικής στήριξης

admin

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin