Image default
Πρώτο Θέμα

Η Κίνα κάνει αυτό που δεν έκανε Ελλάδα

Η Κίνα κάνει αυτό που δεν έκανε Ελλάδα

Καθ’ όλη τη διάρκεια της βουτιάς των μετοχών που κατέληξε σε αιματοκύλισμα τη Δευτέρα, τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) που παρακολουθούν τις ευρωπαϊκές μετοχές συνέχισαν τις επενδύσεις. Αυτό μπορεί να αλλάξει τώρα.

Το ευρωπαϊκό αντισταθμιζόμενο ταμείο μετοχικού κεφαλαίου WisdomTree και το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο Vanguard είχαν τις πρώτες τους αποσύρσεις μέσα σε μήνες. Οι επενδυτές υποχωρούν καθώς αρχίζουν να αμφισβητούν το στοίχημά τους πως οι μετοχές της Ευρώπης θα έκαναν ράλι με μια οικονομική ανάκαμψη, σύμφωνα με τον Nicola Marinelli της Pentalpha Capital Ltd.

«Είναι η ξαφνική αντίληψη πως οι εικασίες για την παγκόσμια οικονομία ήταν υπερβολικά αισιόδοξες» είπε ο Marinelli, διαχειριστής κεφαλαίων που βοηθά στην επιτήρηση 114 δισεκατομμυρίων ευρώ περιουσιακών στοιχείων στην Pentalpha στο Λονδίνο. «Όλοι οι σύμβουλοι πρότειναν να μείνουν μακριά από τις μετοχές, να μείνουν μακριά από τις ευρωπαϊκές μετοχές. Η πραγματικά μεγάλη αποχώρηση έγινε πρόσφατα, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη που τα ETF χρειάστηκαν μια-δυο εβδομάδες για να προσαρμοστούν.»

(1)

Το ETF της WisdomTree που παρακολουθεί τις ευρωπαϊκές μετοχές αντισταθμίζοντας τις διακυμάνσεις του ευρώ, είδε ένα ρεκόρ εισροής χρημάτων το πρώτο τρίμηνο καθώς αυξήθηκε η αισιοδοξία πως η ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα κινητοποιούσε την οικονομία. Οι επενδυτές απέσυραν 108 εκατομμύρια ευρώ από το ETF την Τρίτη, το μεγαλύτερο ποσό που έχει γνωρίσει ποτέ, και η πρώτη απόσυρση από τον Μάιο. Η Vanguard είχε εκροές 127 εκατομμυρίων δολαρίων, οι πρώτες της από τον Ιανουάριο.

Η αναστάτωση στην Ελλάδα νωρίτερα φέτος δεν μετρίασε καθόλου τη ροή προς αυτά τα ταμεία, μέχρι την Τρίτη, ούτε και οι ανησυχίες για την επιβράδυνση στην Κίνα ή τις επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ. Συνέχισαν να λαμβάνουν χρήματα ακόμη κι όταν ο δείκτης του Stoxx Europe 600 έπεσε κατά 14% τις δύο εβδομάδες μετά την υποτίμηση του νομίσματος της Κίνας. Η κίνηση επεκτάθηκε στις αγορές, εξαφανίζοντας 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια μετοχικής αξίας μόνο τη Δευτέρα.

(2)

Ο Stoxx 600 ανέβηκε 2,9% στις 10:01πμ στο Λονδίνο.

Ενώ οι επενδυτές στα δύο ETF έχουν ξεκινήσει να βγάζουν τα χρήματά τους, άλλοι έχουν ξεκινήσει να αγοράζουν μετοχές καθώς πέφτουν οι αξίες. Η Aviva Investors έχει ξεκινήσει να αυξάνει το μερίδιό της σε μετοχές, σύμφωνα με τον Peter Fitzgerald, τον επικεφαλής της στρατηγικής των πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων.

«Έχουμε ενισχύσει τη μετοχική μας θέση στην ηπειρωτική Ευρώπη, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ τις τελευταίες μέρες, και βλέπουμε τις νέες κρίσεις εξαιρετικής μεταβλητότητας ως ευκαιρία να αυξήσουμε την έκθεση σε αυτές τις περιοχές» έγραψε σε σημείωμά του ο Fitzgerald. «Η χειρότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη της Κίνας και η πρώτη αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ από το 2006 αποτελούν δικαιολογημένες ανησυχίες για τις αγορές, όμως και τα δύο φαίνεται να έχουν συμπεριληφθεί στις αποτιμήσεις των μετοχών για αρκετό καιρό.»

Οι υποτιμήσεις δεν είχαν τελειώσει στις μετοχές τουλάχιστον την Τετάρτη. Ύστερα από μια ανάκαμψη την Τρίτη από τη χειρότερη πτώση από την χρηματοπιστωτική κρίση, ο Stoxx 600 συνέχισε την καθοδική πορεία. Ο δείκτης έχει υποχωρήσει 15% από ρεκόρ του Απριλίου.

«Μοιάζει με χιονοστιβάδα» είπε ο Allan von Mehren, επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank A/S στην Κοπεγχάγη. «Η μία πτώση πυροδοτεί μια άλλη πτώση, και μετά άλλη, μέχρι που επηρεάζεται ολόκληρη η αγορά.»    

Σχετικα αρθρα

Η ευρωζώνη κινδυνεύει να χάσει τη γοητεία της

admin

Η χαραυγή του εμπορίου

admin

Η κυβέρνηση δέχεται χτύπημα από δύο βουλευτές

admin

H Eυρώπη στο επίκεντρο του Μακρόν

admin

Σε θέση μάχης οι εργολάβοι

admin

Το «πλάνο» Χαρδούβελη για την επόμενη ημέρα

admin

Αλβανία : Πρωτεύουσα της κάνναβης, ή υποψήφια στην Ευρώπη…

admin

Η παγίδα της ανεργίας της μέσης ηλικίας στην Ευρώπη

admin

Το «άλλο» μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας: η ναυτιλία

admin

«Tρεκλίζει» ο κινέζικος «δράκος»

admin

Οι Ευρωπαίοι επιβάλλουν άμεσες εκλογές!

admin

Το νησί σταθερότητας της ευρωζώνης

admin

Mέτρα-ΣΟΚ έως 9 δισ. ευρώ ζητά το ΔΝΤ – Κόβονται συντάξεις

admin

Φιάσκο οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί!

admin

Πως μπορεί να ξεφύγει η Ευρώπη από τη ματαιότητα

admin

«Πώς να προβλέψετε τα απρόβλεπτα το 2017»

admin

Η κατάρρευση… δεξιά της Δεξιάς

admin

Τι είπαν Γουάτσα-Μητσοτάκης

admin