Image default
Πρώτο Θέμα

Το προβάδισμα του Τσίπρα στενεύει… H αστάθεια έρχεται…

Το προβάδισμα του Τσίπρα στενεύει… H αστάθεια έρχεται…

Το προβάδισμα του Αλέξη Τσίπρα έναντι των κομμάτων της ελληνικής αντιπολίτευσης μειώθηκε πριν από τις πρόωρες εκλογές του επόμενου μήνα, σύμφωνα με δημοσκόπηση, καθώς το κουρασμένο εκλογικό σώμα έχει πικραθεί από τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις για το τέλος της λιτότητας.

Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την ηγεσία του Τσίπρα, θα λάμβανε 23% των ψήφων εάν οι εκλογές γίνονταν σήμερα, σύμφωνα με έρευνα της ProRata που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, πέφτοντας από το 26% της δημοσκόπησης της ίδιας εταιρείας τον Ιούλιο. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία, θα έπαιρνε 19,5%, ανεβαίνοντας από το 15% της δημοσκόπησης του Ιουλίου.

Η πρόβλεψη υποδεικνύει πως ο 41χρονος ηγέτης δε θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους για μιαν απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη βουλή, παρ’ ότι συνεχίζει να προηγείται ύστερα από οκτώ πολυτάραχους μήνες στη διακυβέρνηση, που οδήγησαν την Ελλάδα στο χείλος της εξόδου από την ευρωζώνη.

«Ο κίνδυνος είναι πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή, και εάν οι σύμμαχοι που θέλει δεν καταφέρουν να μπουν σε αυτή, τότε θα οδηγηθούμε και πάλι σε εκλογές τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο» είπε σε συνέντευξή του ο αρχηγός του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. «Θα μετατραπούμε σε μια χώρα με εκλογές κάθε τρεις με έξι μήνες, ενώ αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε είναι να ενωθούμε και να λάβουμε αποφάσεις» είπε ο Θεοδωράκης, το κόμμα του οποίου στήριξε τη συμφωνία διάσωσης της χώρας στη βουλή και αναμένεται να λάβει το 4% των ψήφων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ProRata.

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου ορκίστηκε ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός την Πέμπτη και αναμένεται να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου. Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που οι έλληνες οδηγούνται στις κάλπες φέτος, ύστερα από τις εκλογές του Ιανουαρίου και το δημοψήφισμα του Ιουλίου, για την αποδοχή ή όχι περισσότερων μέτρων λιτότητας. Η Θάνου είναι η έκτη πρωθυπουργός που αναλαμβάνει τη θέση στην Ελλάδα από το ξεκίνημα της κρίσης, ενώ η χώρα έχει ήδη αλλάξει υπουργούς Οικονομικών οκτώ φορές από το 2010. Υπηρεσιακός υπουργός για αυτή τη θέση θα ορκιστεί σήμερα, καθώς το πιο χρεωκοπημένο κράτος της Ευρώπης θα δώσει μάχη με τον χρόνο για να πραγματοποιήσει ένα πακέτο προαπαιτουμένων των πιστωτών για την εκταμίευση των νέων δανείων διάσωσης.

Ο Θεοδωράκης απέρριψε τις διαβεβαιώσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων πως οι εκλογές του Σεπτεμβρίου δε θα εκτροχιάσουν την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της χώρας, προσθέτοντας πως οι κάλπες θα προσθέσουν ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην αποδυναμωμένη οικονομία της Ελλάδας. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα δημοσιεύσει σήμερα τα τελικά στοιχεία του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για το δεύτερο τρίμηνο, καθώς μια πρόωρη εκτίμηση νωρίτερα αυτόν τον μήνα έδειξε, αναπάντεχα, πως η οικονομία συνέχισε να επεκτείνεται παρά τη σύγκρουση μεταξύ της προηγούμενης κυβέρνησης και των πιστωτών. Τα στοιχεία δε θα συμπεριλάβουν τις επιπτώσεις των ελέγχων διακίνησης κεφαλαίων, οι οποίοι επιβλήθηκαν στις 29 Ιουνίου, ύστερα από την απόφαση του Τσίπρα να διεξάγει δημοψήφισμα.

Λάθος απόφαση

Η δημοσκόπηση της ProRata έδειξε πως 64% των ερωτηθέντων θεωρούν λάθος την απόφαση του Τσίπρα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ακόμη κι όταν η επανάσταση στο εσωτερικό του κόμματός του ενάντια στη συμφωνία που πέτυχε με τους πιστωτές οδήγησε σε απώλεια της κοινοβουλευτικής του πλειοψηφίας. Το Ποτάμι, μαζί με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νέα Δημοκρατία και το κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ, στήριξαν τη συμφωνία διάσωσης μεταξύ του Τσίπρα και των άλλων μελών της ευρωζώνης τον Ιούλιο, όταν περίπου το ένα τέταρτο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ διέπραξαν ανταρσία. Οι αποστάτες προχώρησαν στο σχηματισμό του κόμματος της Λαϊκής Ενότητας, το οποίο κατηγορεί τον Τσίπρα για αθέτηση της υπόσχεσής του να εναντιωθεί σε απαιτήσεις για περισσότερη λιτότητα, και αναμένεται να κερδίσει το 3,5% των ψήφων, σύμφωνα με την έρευνα της ProRata.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη της Τετάρτης, ο Τσίπρας απέκλεισε το ενδεχόμενο να ηγηθεί ως πρωθυπουργός μιας συμμαχίας με τα φιλευρωπαϊκά κόμματα που στήριξαν τη συμφωνία διάσωσης. «Πιστεύω πως και τα τρία κόμματα βασικά αντιπροσωπεύουν το παλιό πολιτικό σύστημα» είπε.

«Ποτέ δε ζήτησα να συμμετέχω σε κυβέρνηση συνεργασίας μαζί του» απάντησε ο Θεοδωράκης, προσθέτοντας πως είχε απορρίψει πρόταση από τον Τσίπρα τον Ιανουάριο να συμμετέχει στην κυβέρνησή του. «Έχουμε μεγάλες διαφορές με τον Τσίπρα, όμως ο λαός είναι που θα αποφασίσει ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα.» Εάν το αποτέλεσμα των εκλογών κάνει απαραίτητο τον σχηματισμό μιας συμμαχίας που θα συμπεριλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι, που είχε 17 βουλευτές στις προηγούμενες εκλογές, είναι έτοιμο να συζητήσει αυτό το ενδεχόμενο, σύμφωνα με τον Θεοδωράκη.

Σχετικα αρθρα

XA:Με οδηγό την θετική ψυχολογία…

admin

Businessinsider.it: Τα ελληνικά ομόλογα και το δημόσιο χρέος είναι πλέον ελκυστικά

admin

“Μάχη των μαχών” για τον κοινοτικό προϋπολογισμό 2021-2027

admin

CNBC:Η συμφωνία, καθρέφτης για το πώς αντιμετωπίζονται τα λιγότερο τυχερά κράτη

admin

Μόλις 500 εκατ. ευρώ η ρευστότητα των τραπεζών

admin

XA:Διάψευση προσδοκιών

admin

Βελτίωση κερδοφορίας και μείωση πωλήσεων εμφάνισαν το 2013 οι 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις

admin

Μποξ χωρίς γάντια στο Euro Working Group!

admin

DW: Το “τουρκικό πρόβλημα” της Δύσης μόλις ξεκίνησε

admin

Η μεταναστευτική μεταρρύθμιση του Μακρόν προσβάλει τους πάντες

admin

Γερμανοί οικονομολόγοι: Και αν το ευρώ δεν είναι βιώσιμο; Σενάρια τρόμου

admin

ΕΚΤ: Λήξη συναγερμού για τις ελληνικές τράπεζες!

admin

Γιατί η ΕΚΤ δεν πρέπει ακόμη να επιβραδύνει τα προγράμματα στήριξης

admin

Ο νέος ασθενής της Ευρώπης έχει πιστοληπτική ικανότητα ΑΑΑ

admin

Σένγκεν και ευρωπαϊκή ασφάλεια

admin

Moody’s: Πως το APS θα απογειώσει τις ελληνικές τράπεζες

admin

Έναρξη προεκλογικού αγώνα από την Angela Merkel

admin

«Βουτηγμένη» στα σκάνδαλα η Deutsche Bank

admin