Image default
Πρώτο Θέμα

22 μέρες μόνο…

22 μέρες μόνο…

Είκοσι δύο ημέρες. Τόσος χρόνος απομένει έως τις κάλπες της 20ης Σεπτεμβρίου σε μια αναμέτρηση που αμφισβητείται ως προς τη σκοπιμότητά της από τα κόμματα της (πρώην) αντιπολίτευσης και συνοδεύεται για πρώτη φορά από πρωτοφανείς αιτιάσεις περί αντισυνταγματικότητας, κυρίως για επικοινωνιακούς και πολιτικούς λόγους.

Ο Αλέξης Τσίπρας οδηγεί τη χώρα σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση τον Σεπτέμβριο, πρωτίστως για να επιβεβαιώσει τη δημοκρατική νομιμοποίηση της κυβέρνησής του, κάτι που είχε πράξει αιφνιδιαστικά τον Αύγουστο του 2007 και ο Κώστας Καραμανλής προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές για τις 16 Σεπτεμβρίου.

Μόνο που το καλοκαίρι του 2015 το πολιτικό σκηνικό είναι εντελώς διαφορετικό. Βρισκόμαστε στην καρδιά των Μνημονίων και τα πολιτικά κόμματα κρίνονται σε μεγάλο βαθμό για την αξιοπιστία, τη συνέπεια και τα πεπραγμένα τους μέσα στην τελευταία καυτή πενταετία της κρίσης και όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό από πρόσωπα, στελέχη ή πολιτικές.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα δύο καταγεγραμμένα ως κόμματα εξουσίας την περίοδο της Μεταπολίτευσης, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, οδηγούνται στις εκλογές με νέους αρχηγούς σε σχέση με την 25η Ιανουαρίου. Επίσης, το μέχρι χθες κυβερνών κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, κατεβαίνει στις κάλπες διασπασμένο, με το 1/3 των κομματικών στελεχών να έχουν αποχωρήσει συγκροτώντας νέο πολιτικό φορέα, τη Λαϊκή Ενότητα. Όλα αυτά συνεπεία των σαρωτικών περασμάτων των Μνημονίων που διαμόρφωσαν μια νέα πραγματικότητα στη χώρα.

Είναι νωρίς να μιλήσει κανείς με βεβαιότητα για τα αποτελέσματα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου. Το κοντέρ έχει μηδενίσει και οι ταμπέλες μνημονιακοί-αντιμνημονιακοί έχουν απαλειφθεί από την πολιτική επιχειρηματολογία.

Οι μετρήσεις της κοινής γνώμης δεν οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα με το οποίο και ανακοίνωσε την προσφυγή στις κάλπες δίνουν προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με σχετικά χαμηλά ποσοστά συγκριτικά με τον περασμένο χειμώνα που τουλάχιστον στην παρούσα φάση δεν διασφαλίζουν τον στόχο της αυτοδυναμίας που επιδιώκει η Κουμουνδούρου. Ακολουθεί από σχετικά κοντινή απόσταση η Νέα Δημοκρατία, ενώ το τοπίο είναι ιδιαίτερα θολό ως προς τα μικρότερα κόμματα, επομένως δύσκολα μπορεί να προβλέψει κανείς τον αριθμό των κομμάτων που θα εισαχθούν στη νέα Βουλή.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί τη φυγή προς τα εμπρός. Γνωρίζει ότι το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα δύσκολο καθώς οφείλει να πείσει την κοινωνία ότι δεν κάνει εκλογές για εσωκομματικούς λόγους αλλά γιατί δεν μπορεί να κυβερνήσει. Εκ παραλλήλου γνωρίζει ότι οφείλει να επουλώσει το συντομότερο δυνατόν τις πληγές στο εσωτερικό του κόμματός του.

Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ επιφέρει μεγάλο πολιτικό πλήγμα – συγχρόνως όμως και ψυχολογικό για πολλούς αριστερούς. Υπό άλλες συνθήκες ο Τσίπρας θα μπορούσε ακόμη και να πανηγυρίζει για την απαλλαγή του από κομματικά βαρίδια που μόνο προσκόμματα δημιουργούσαν στον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα εξουσίας. Η Αριστερή Πλατφόρμα άλλωστε την τελευταία τριετία δεν ψήφισε ούτε μία απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής! Όμως ο Λαφαζάνης στοχεύσει τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ στην αχίλλειο πτέρνα του. Δηλαδή στην αθέτηση των προγραμματικών δεσμεύσεων και στην ψήφιση ενός Μνημονίου. Η ΛΑΕ υστερεί στη ρητορική της περί ακύρωσης των Μνημονίων, επιχείρημα που δεν αγγίζει πλέον ούτε καν τους ελάχιστους ρομαντικούς ψηφοφόρους, πολλώ δε μάλλον όταν συνοδεύεται από σχέδια για επιστροφή στη δραχμή.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει βάλει προσωπικό στοίχημα για τις προσεχείς εκλογές. Και στόχος του είναι να πάρει έστω και μία ψήφο παραπάνω απ’ ότι ο Σαμαράς τον Ιανουάριο. Γενικώς δείχνει ότι θα το παλέψει και έχει μπει δυναμικά στον προεκλογικό αγώνα, έφθασε δε σε σημείο να εξυμνήσει τον ρόλο της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ξεχνώντας τις πρόσφατες κόντρες τους στη Βουλή, προκειμένου να ψαλιδίσει τον Αλέξη Τσίπρα. Απευθύνεται στη λαϊκή Δεξιά, όμως φαίνεται ότι έως τώρα δεν έχει βρει το κατάλληλο μείγμα στην κριτική του προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πορεία προς την τρίτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου θα δοθεί αναπόφευκτα μια σκληρή μάχη για την επιβίωση του Κέντρου. Η αμφίρροπη έναρξη του προεκλογικού αγώνα φανερώνει ότι το κλίμα θα είναι πολωτικό και τα κόμματα που κινούνται στον χώρο του Κέντρου ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά θα συμπιεστούν. Για να αναπνεύσουν Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να εκφωνήσουν έναν διαφορετικό, ενδιαφέροντα πολιτικό λόγο.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επιδιώκει να διατηρήσει τα ποσοστά του και να αυξήσει την εκλογική του επιρροή. Όμως η δομή των στελεχών του κόμματός του υποδηλώνει ότι μπορεί να έχει απώλειες και προς τα Δεξιά και προς τα Αριστερά.

Η Φώφη Γεννηματά δοκιμάζεται για πρώτη φορά ως αρχηγός σε εκλογές. Θέλει να κινηθεί πιο ψηλά από το ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη Βενιζέλου. Η προσπάθειά της στρέφεται στο να μαζέψει ψήφους από τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις, να επαναπατρίσει τμήμα των απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και να οδηγήσει πίσω στη Χαριλάου Τρικούπη τα στελέχη που ακολούθησαν το Κίνημα Παπανδρέου. Όσο για τους Ανεξάρτητους Έλληνες πιστεύουν ότι θα κάνουν έναν δυνατό τερματισμό όπως στις τελευταίες εκλογές για να επιβιβασθούν και πάλι στο βαγόνι της εξουσίας.  

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Οι τέσσερις λόγοι που οδήγησαν σε άνοδο των ομολόγων

admin

Ποιοι θα χάσουν από ένα Brexit;

admin

Η χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να έχει δίκιο -στο περίπου

admin

Ινστιτούτο Ifo: Κρίσεις στην ευρωζώνη και στο μέλλον αλλά όχι τόσο ισχυρές όσο η πρώτη

admin

Forbes: Οι πλουσιότερες γυναίκες του κόσμου το 2020

admin

Τι ΔΝΤ, τι ΕΝΤ: Αμφιβολίες για την ανεξαρτησία τους διατυπώνει έρευνα

admin

Η Ιταλία μαθαίνει ενώ η οικονομία της Ελλάδας βουλιάζει

admin

«Μαύρα σύννεφα» στην Wall street τρομάζουν την Ευρώπη

admin

ΥΠΟΙΚ: Αυτό είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

admin

Η Wall Street κάνει λάθος για τα αρνητικά επιτόκια

admin

Η ευρωζώνη χρειάζεται και πάλι να ανεβάσει τον πληθωρισμό

admin

Πιθανή μια εμπορική διένεξη ΕΕ – ΗΠΑ

admin

Το Facebook δεν ξέρει τι σκέφτονται οι Γερμανοί ψηφοφόροι

admin

Η Ελλάδα τα 53,5 δισ. € και οι απαιτήσεις…

admin

Die Welt: Noμπελίστες οικονομολόγοι επικρίνουν την γερμανική κυριαρχία στην Ευρώπη

admin

Το ΠΑΣΟΚ, η εσωστρέφεια του και τα 10 βήματα εξόδου από την κρίση…

admin

Πτώση… δίχως φρένα για την τουρκική λίρα

admin

Bloomberg: Η κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα πρόγευση των όσων έρχονται

admin