Image default
Πρώτο Θέμα

Οι ελληνικές εκλογές ίσως ξανανοίξουν το κουτί της Πανδώρας

Οι ελληνικές εκλογές ίσως ξανανοίξουν το κουτί της Πανδώρας

Οι επερχόμενες ελληνικές εκλογές μπορεί να ξανανοίξουν το κουτί της Πανδώρας που υποτίθεται πως θα έκλεινε η πρόσφατη συμφωνία διάσωσης των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δεδομένου ότι κανένα κόμμα δεν είναι πολύ πιθανό να βγει από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου με αυτοδυναμία, ενδέχεται να αποδειχτεί δύσκολο να σχηματιστεί μια ισχυρή κυβέρνηση που θα μπορέσει να εκπληρώσει το πρόγραμμα. Υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος ότι θα ακολουθήσουν και άλλες εκλογές, στέλνοντας την Ελλάδα ξανά σε κρίση.

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε τις εκλογές παραιτούμενος από τη θέση του πρωθυπουργού, κατά πάσα πιθανότητα θεωρούσε πως θα κέρδιζε αρκετά εύκολα. Άλλωστε, οι δημοσκοπήσεις του Ιουλίου τον έδειχναν να προηγείται με μεγάλη διαφορά από τους αντιπάλους του. Η ιδέα του Τσίπρα ήταν να ξεφορτωθεί τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που αντιτίθονταν στη συμφωνία με την ευρωζώνη και να εξασφαλίσει μια νέα εντολή για να πραγματοποιήσει το πρόγραμμα.

Όμως οι νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα δίνουν μια διαφορετική εικόνα. Σε όλες, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη πρώτο κόμμα. Όμως η διαφορά από την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία έχει ελαττωθεί απότομα.

Επιπροσθέτως, το ποσοστό στήριξης του ίδιου του Τσίπρα, που άλλοτε ήταν στα ουράνια, έχει ξανακατέβει στη γη. Σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας, μόνον 30% των ερωτηθέντων είχαν θετική άποψη για τον Τσίπρα, πολύ χαμηλότερα από το 70% του Μαρτίου.

Στο παρελθόν, ο Τσίπρας έμοιαζε με αλέκιαστο πρωθυπουργό, που παρέμενε δημοφιλής παρά τις αποφάσεις που έφεραν τη χώρα στο χείλος της οικονομικής αβύσσου. Τώρα όμως η λάσπη φαίνεται να αρχίζει να κολλάει.

Ο εμφύλιος πόλεμος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει επίσης το κόστος του. Μία ακροαριστερή συνιστώσα, η οποία θέλει να επαναφέρει τη δραχμή και είναι εξοργισμένη που ο Τσίπρας συμφώνησε με την ευρωζώνη παρ’ ότι προηγουμένως είχε πει ότι δε θα το έκανε, έχει ήδη δημιουργήσει ένα νέο κόμμα.

Η προεκλογική εκστρατεία έχει μόλις ξεκινήσει και οι δημοσκοπήσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου των διακοπών τον Αυγούστου δε θεωρούνται ιδιαίτερα αξιόπιστες. Παρ’ όλα αυτά, δε φαίνεται πιθανό οποιοδήποτε κόμμα να βγει με απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή των 300 εδρών, ακόμη και αν λάβουμε υπόψη το γεγονός πως αυτό με τις περισσότερες ψήφους λαμβάνει επιπλέον 60 θέσεις στο κοινοβούλιο.

Αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα. Πράγματι, η μεγαλύτερη πλειοψηφία των βουλευτών που θα εκλεχθούν τον επόμενο μήνα κατά πάσα πιθανότητα θα ανήκουν σε κόμματα που είναι αφοσιωμένα, τουλάχιστον στη θεωρία, στο πρόγραμμα διάσωσης. Το πρόβλημα είναι ότι ο Τσίπρας έχει πει πως θα είναι πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης που θα συμπεριλαμβάνει τη Νέα Δημοκρατία ή δύο μικρότερα κεντρικά και κεντροαριστερά κόμματα. Επιπλέον, δεν είναι καθόλου βέβαιο εάν ο αγαπημένος του κυβερνητικός εταίρος, οι ακροδεξιοί Ανεξάρτητοι Έλληνες, θα εξασφαλίσει την είσοδό του στη νέα βουλή.

Εάν ο Τσίπρας δεν μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, πιθανώς να υπάρξουν νέες εκλογές, οι τρίτες για φέτος. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω οικονομική αναταραχή, καθώς η Αθήνα θα έμενε πολύ πίσω στην εκπλήρωση της συμφωνίας διάσωσης. Θα μπορούσαν μάλιστα να υπάρξουν νέες εικασίες για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Ο ελληνικός λαός μπορεί επίσης να τιμωρήσει τον Τσίπρα εάν προκαλέσει τρίτες εκλογές. Ήδη φαίνεται δυσαρεστημένος για την προκήρυξη των δεύτερων – χωρίς να αναφέρουμε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος τον Ιούλιο πάνω σε μια προηγούμενη εκδοχή του προγράμματος διάσωσης. Δεδομένων αυτών, ο Τσίπρας μπορεί ακόμη να σχηματίσει συμμαχία με τα κόμματα του κέντρου και της κεντροαριστεράς, με τα οποία έχει υποσχεθεί να μη συνεργαστεί. Ο πρώην πρωθυπουργός, άλλωστε, έχει προϊστορία αθέτησης του λόγου του.

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα μπορεί να οδηγήσει σε άμεση πραγματοποίηση του προγράμματος διάσωσης. Υπάρχει, ωστόσο, ο κίνδυνος ο Τσίπρας να μην απελευθερωθεί από όλους τους επαναστάτες στο κόμμα του, καθώς φοβάται να ενισχύσει τις γραμμές του νέου κόμματος των αποστατών. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να δει την κυβέρνηση να ξεκινά με μια πλειοψηφία, η ενότητα της οποίας, ωστόσο, θα καταρρεύσει καθώς θα λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις, προκαλώντας και πάλι εκλογές.

Αυτό το σενάριο μπορεί να αποφευχθεί εάν οποιοδήποτε κόμμα που θα δεχθεί πρόσκληση να συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Τσίπρα, επιμείνει σε συμμετοχή και των υπόλοιπων κεντρώων κομμάτων στην κυβέρνηση. Αυτό θα δημιουργούσε μιαν αρκετά μεγάλη πλειοψηφία που θα άντεχε σε μελλοντικές αποφάσεις. Οποιοσδήποτε εν δυνάμει κυβερνητικός εταίρος θα πρέπει να επιμένει επίσης στην τοποθέτηση από τον Τσίπρα σοβαρών υπουργών, μεταξύ των οποίων και κάποιον τεχνοκρατών, στο υπουργικό του συμβούλιο. Η πρώτη του κυβέρνηση μαστιζόταν από ανικανότητα.

Μία ακόμη ιδέα είναι πως ο Τσίπρας θα μπορούσε να στηρίξει κάποιου είδους κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αλλά όχι ως πρωθυπουργός. Θα μπορούσε να προτείνει κάποιον άλλον πολιτικό του ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιον τεχνοκράτη για τη θέση. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, θα δημιουργούσε ανησυχίες πως ο Τσίπρας θέλει να ξεφορτωθεί την ευθύνη για το πρόγραμμα που υπέγραψε προηγουμένως, κάτι που με τη σειρά του θα δυσκόλευε την εκπλήρωσή του.

Όλοι αυτοί οι υπολογισμοί θα άλλαζαν, φυσικά, αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει στις εκλογές. Θα της ήταν πιο εύκολο να σχηματίσει μια συμμαχία καθώς έχει υποσχεθεί να συνεργαστεί με οποιοδήποτε δημοκρατικό κόμμα ύστερα από τις εκλογές. Έχει πει μάλιστα ότι θα συνεργαζόταν και με τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ενώ αυτή, πράγματι, θα ήταν η καλύτερη έκβαση για την Ελλάδα, είναι πολύ απίθανο ο Τσίπρας να συμφωνήσει σε αυτό. Ακόμη κι αν αποφευχθούν τα χειρότερα σενάρια, ο κίνδυνος είναι πως εν μέσω των πολιτικών συγκρούσεων, αυτά που είναι περισσότερο ωφέλιμα για τον ελληνικό λαό δε θα καταλήξουν να οδηγήσουν τα πράγματα προς τα εμπρός.  

Σχετικα αρθρα

Brexit: Η αντίστροφη μέτρηση έως την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ

admin

Αναπόφευκτος ο εμπορικός πόλεμος Κίνας-ΗΠΑ;

admin

Οι κόκκινες γραμμές, οι πιστωτές και το G-7

admin

Κίνα: Πίσω από το οικονομικό θαύμα 7 δεκαετιών

admin

Ο Mark Zuckerberg απέναντι στο «τέρας» που δημιούργησε

admin

ΕΚΤ: Λήξη συναγερμού για τις ελληνικές τράπεζες!

admin

Η προσφυγική κρίση μπορεί να σπείρει τον όλεθρο στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας

admin

Γιατί η δολοφονία ενός ρώσου στην Τουρκία είχε να κάνει με τη Συρία

admin

H δεκαετία του 2020 και η νέα τάξη πραγμάτων στην παγκόσμια οικονομία

admin

New York Times: Έκρηξη επενδύσεων στην Ελλάδα

admin

Γερμανικές αντιρρήσεις στην κοινή εγγύηση καταθέσεων

admin

Αύξηση μεταναστευτικών ροών και στην Ιταλία

admin

Φωτιά παίρνουν τα ακίνητα στη Γερμανία

admin

Handelsblatt: Φοβούνται νέα τραπεζική κρίση σε Ελλάδα και Ιταλία

admin

Μια χρονιά κρατικών χρεοκοπιών;

admin

Μετά τα μέσα Μαρτίου η εκταμίευση της δόσης

admin

Η γαλλο-γερμανική Dream Team της Ευρώπης

admin

Η Απατηλή Συναίνεση Ανάπτυξης στην Ευρώπη

admin