Image default
Πρώτο Θέμα

Η ελπίδα φεύγει, η αναποφασιστικότητα έρχεται…

Η ελπίδα φεύγει, η αναποφασιστικότητα έρχεται…

Περπατούν στην πλατεία Συντάγματος, γελώντας, αστειευόμενοι και συζητώντας ένθερμα για το μοναδικό θέμα που κυριαρχεί στα οικογενειακά τραπέζια σε όλη την Ελλάδα: τις επερχόμενες γενικές εκλογές.

Όπως οι φοιτητές παντού, η Λυδία Μάρκου και ο Πέτρος Ξένιος δε στερούνται ιδεαλισμού. Θέλουν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο και θέλουν να ξεκινήσουν ακριβώς εδώ, μπροστά από την ελληνική Βουλή, στην πόλη που έδωσε το όνομά της στη δημοκρατία. «Αυτό που θέλουμε είναι ελπίδα, ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο» λέει ο 20χρονος Ξένιος, με νεανικό πρόσωπο, χαμογελώντας.

«Πραγματικά πιστεύαμε πως ο νεότερος πρωθυπουργός μας, ο Αλέξης Τσίπρας, θα έκανε κάτι θετικό για τη χώρα μας. Δεν το έκανε.»

Η ελπίδα είναι το ένα συστατικό που λείπει στην πορεία προς τις έκτακτες εκλογές που ακολουθεί η Ελλάδα, πλησιάζοντας την 20η Σεπτεμβρίου. Όταν τον Ιανουάριο και ο στρατός των ριζοσπαστικών αριστερών του ανήλθε στην εξουσία χάρη στο σλόγκαν πως «η ελπίδα έρχεται», ήταν το ένα συναίσθημα που δεν ήταν σε έλλειψη. Στην αισιόδοξη ομιλία του Τσίπρα οι έλληνες είδαν μια διέξοδο από τα χρόνια της ξένης κηδεμονίας και της επώδυνης λιτότητας που αποτελούσαν το τιμωρητικό τίμημα της συγκράτησης της καταχρεωμένης χώρας στην επιφάνεια.

«Όλα έγιναν τόσο γρήγορα» αναστενάζει η Μάρκου, η οποία, όπως και ο Ξένιος, βρίσκεται στο τελευταίο έτος της ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών. «Μέσα σε μια νύχτα, φάνηκε, η Ελλάδα πάλευε με τη χρεοκοπία και μετά εμφανίστηκε ο Τσίπρας και προσέφερε πραγματική ελπίδα. Τον ψήφισα. Με μεγάλη χαρά.»

Όμως επτά μήνες είναι μεγάλο διάστημα στην πολιτική. Τον Ιούλιο, η 21χρονη δεν ακολούθησε το κάλεσμα του χαρισματικού αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει ενάντια στις εξουθενωτικές απαιτήσεις των πιστωτών σε ένα δημοψήφισμα που εξόργισε τις Βρυξέλλες και άναψε φωτιές στην Ευρώπη. Και τώρα, όπως πολλοί άλλοι υποστηρικτές του Τσίπρα μετά την υιοθέτηση των ίδιων πολιτικών που υποσχέθηκε να καταπολεμήσει, δεν είναι καθόλου βέβαιη ποιον θα υποστηρίξει στην τρίτη ψήφο που θα δώσουν οι έλληνες ψηφοφόροι για φέτος. «Έδωσε τόσες πολλές υποσχέσεις. Θα έπρεπε να έχει πει λιγότερα» ξέσπασε. «Έκανε όλα όσα υποσχέθηκε να μην κάνει. Φυσικά και είμαι απογοητευμένη.»

Η Μάρκου δεν είναι η μόνη. Η τύχη του πρώτου ακροαριστερού κόμματος της Ευρώπης που εκτινάχτηκε στην εξουσία με μια πλατφόρμα κατά της λιτότητας βρίσκεται στα χέρια του μεγάλου αριθμού ανθρώπων που δηλώνουν αναποφάσιστοι πριν από τις εκλογές.

Μια σειρά δημοσκοπήσεων έχει ξεκάθαρα εκπλήξει τον Τσίπρα και τους νέους του συμμάχους στις πρωτεύουσες της ΕΕ. Όχι μόνο έχει μειωθεί η στήριξη στην εκλογική περιφέρεια του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι σε πτώση και η δημοτικότητα του αρχηγού του.

Επαναλαμβάνοντας τα ευρήματα άλλων τριών ερευνών, η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας έδειξε πως η δημοτικότητα του πρώην πρωθυπουργό έχει πέσει κατά περισσότερο από το μισό – από 70% σε 30% – ύστερα από την αποδοχή των φορολογικών αυξήσεων, των περικοπών δαπανών και της πώλησης δημόσιας περιουσίας που είχε προηγουμένως υποσχεθεί να σταματήσει.

Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επίσης βουλιάξει – από περίπου 33% προτού ο Τσίπρας συμφωνήσει τον Ιούλιο στους σκληρούς όρους του τρίτου προγράμματος διάσωσης από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – στο 23%, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών. Οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι αντιπροσωπεύουν το 25,5% των ερωτηθέντων. Η δημοσκόπηση της Macron Analysis έδειξε πως η διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της συντηρητικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, της Νέας Δημοκρατίας, έχει συρρικνωθεί στο μόλις 1%.

Η πιθανότητα οι αριστεριστές να μην καταφέρουν να κερδίσουν την απόλυτη πλειοψηφία έχει δημιουργήσει την προοπτική για το πιο ασταθές μέλος της ΕΕ – που μόλις πρόσφατα απομακρύνθηκε από το χείλος της εξόδου από το ευρώ – να πέσει ξανά σε πολιτική αβεβαιότητα.

Έχοντας δύο θέσεις λιγότερες από τις απαραίτητες για την αυτοδυναμία τον Ιανουάριο, ο Τσίπρας δημιούργησε μια δικομματική κυβέρνηση, με το μικρό, δεξιό κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Με τον πρώην εταίρο να δίνει σημάδια δυσκολίας να μπει στη νέα βουλή – και με τον Τσίπρα να έχει αποκλείσει την ευρύτερη συνεργασία με τις δυνάμεις του «παλαιού καθεστώτος» – μπορεί να χρειαστεί δεύτερος γύρος εκλογών για να σχηματιστεί μια κυβέρνηση. Αυτό, λένε οι αναλυτές, θα ήταν προαγγελία θανάτου για την εκπλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχει υποσχεθεί η Αθήνα σε αντάλλαγμα για τα 86 δισεκατομμύρια ευρώ του προγράμματος διάσωσης. «Θα ήταν απολύτως καταστροφικό για την ελληνική οικονομία» είπε ανώτερος ευρωπαίος διπλωμάτης. «Ο κρατικός προϋπολογισμός είναι ήδη εκτός ελέγχου. Η ΕΕ πήρε μιαν απόφαση να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη τον Ιούλιο όμως το μέλλον της παραμένει αβέβαιο. Η οικονομία της αργοπεθαίνει. Η πολιτική σταθερότητα, τουλάχιστον, είναι απαραίτητη.»

Οι έκτακτες εκλογές δεν είχαν σχεδιαστεί να γίνουν έτσι. Ο Τσίπρας προκήρυξε τις εκλογές όταν είδε 25 από τους βουλευτές του να βγαίνουν από την κομματική γραμμή, αποστρεφόμενοι τη θεαματική του αναστροφή – μια μεταστροφή που ακολούθησε πέντε μήνες εξαντλητικών συζητήσεων με τους πιστωτές. Αναγγέλλοντας την παραίτησή του πριν από δέκα ημέρες, είχε υποθέσει πως αυτός θα ήταν ένας εύκολος δρόμος προς τη νίκη. Όμως ο πρώην μαρξιστής φαίνεται να έχει παρανοήσει την αντίδραση των στελεχών στην προοπτική της περαιτέρω λιτότητας, και την αντίδραση των νέων – πλέον πολύ σημαντική για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας – που έχουν ήδη χτυπηθεί από εξαιρετικά υψηλή ανεργία.

«Οι εκλογές ανακοινώθηκαν συνειδητά πριν αρχίσουμε να αισθανόμαστε τις επιπτώσεις των μέτρων που υπέγραψε» είπε η Μάρκου, προσθέτοντας πως, όπως και πολλοί άλλοι, ήταν έξω φρενών με τη διαπραγματευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ με τους πιστωτές. «Ήταν πολύ κυνική.»

Οι τελευταίες ημέρες έχουν δει μια σταθερή ροή αποστάσεων προς το υπέρ της δραχμής κόμμα της Λαϊκής Ενότητας που δημιούργησε ο πρώην σύντροφος του Τσίπρα Παναγιώτης Λαφαζάνης. Η ρητορική που συνόδευσε τη διάσπαση ήταν οξεία και, σε ένα κλίμα που γίνεται όλο και πιο πολωμένο, αναμένεται να γίνει ακόμη πιο οξεία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα των αποστατών να φτάνουν μέχρι και το 8% – παρ’ ότι είναι η Χρυσή Αυγή, που επίσης διεκδικεί τον ρόλο της αντιμνημονιακής δύναμης, που αναδεικνύεται σε όλες ως τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές του όταν συμφώνησε στο τρίτο μνημόνιο» είπε ο Κώστας Ήσυχος, ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Ενότητας. «Χωρίς να αποτελεί πράξη πολιτικής εκδίκησης, το κόμμα μας είναι εδώ για να εξασφαλίσει την ύπαρξη εναλλακτικής πολιτικής. Αυτό που έχουμε τώρα είναι μια νεοαποικιακή συμφωνία με την Ελλάδα να ξεπουλά τη δημόσια περιουσία της, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τα νησιά, στο όνομα της παραμονής στο ευρώ με κάθε κόστος.»

Εάν πραγματοποιηθεί, είπε, το έθνος μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο με «μπορεί και 20 χρόνια» αμείλικτης, αυτοκαταστροφικής λιτότητας. «Η ευρωζώνη είναι ένας κοινωνικός, πολιτικός και οικονομικός χώρος, σχεδιασμένος για γερμανικά πλεονάσματα και ελλείμματα στην περιφέρεια της Ευρώπης. Για χώρες όπως η δική μας είναι λάθος» επέμεινε.

Οι επαναστάτες θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τα κύματα αντίστασης που έχουν ξεχωρίσει τους έλληνες από τα άλλα έθνη που δέχθηκαν διάσωση ύστερα από το ξέσπασμα, πριν από πέντε χρόνια, της κρίσης χρέους στην Αθήνα.

Ωστόσο, ο Τσίπρας, που λέει πως μια νέα τετραετής εντολή είναι απαραίτητη για την εκπλήρωση της συμφωνίας, έχει επίσης το πλεονέκτημα της ηλικίας και της επιθυμίας του εξαντλημένου από την κρίση πληθυσμού να δώσει τέλος στο πολιτικό δράμα των τελευταίων ετών. Το πρόγραμμα διάσωσης που πέτυχε τελικά, μπορεί να είναι πιο σκληρό από το αναμενόμενο – η αντιπαράθεση και οι καθυστερήσεις κόστισαν στην Αθήνα 60 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τους διπλωμάτες – τουλάχιστον, όμως, κράτησε τη χώρα στον ευρωπαϊκό πυρήνα, στην καρδιά του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρώπης, όπου η μεγάλη πλειοψηφία των ελλήνων θέλουν να παραμείνουν.

«Είναι ακόμη δημοφιλής» είπε ο Θάνος Ντόκος, επικεφαλής του thinktank ΕΛΙΑΜΕΠ. «Και ήταν αυτός ένας από τους παράγοντες που άλλαξαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουλίου. Μπορεί να είχε υποτιμήσει την αντίθεση από τα δικά του στελέχη, αλλά δε θα μου προκαλούσε καμία έκπληξη αν τα καταφέρει ξανά και πάρει μια νέα ευκαιρία από την ελληνικό λαό.»    

Σχετικα αρθρα

Στίγκλιτς:Λόγω της ανισότητας διακυβεβεύεται η οικονομία

admin

Η ανάκαμψη δεν είναι εξυγίανση

admin

Φεύγει το ΔΝΤ που… μένει!

admin

Χρέος και χάος

admin

ΕΤΕ: Μείωση καταστημάτων και προσωπικού στο (υπέρ;)αισιόδοξο πλάνο μετασχηματισμού

admin

Τι ισχύει για την εθνική και την ανταποδοτική σύνταξη

admin

Η Μέρκελ πλησιάζει τα όρια του προσφυγικού με τις επικείμενες περιφερειακές εκλογές

admin

Το εμπόδιο της Βόρειας Ευρώπης στην Παγκόσμια Οικονομία

admin

120 δόσεις: Ποιοι οφειλέτες κερδίζουν, ποιοι εξαιρούνται από το νέο σχήμα

admin

Συμφέρει ή όχι τους δανειστές το Grexit;

admin

Πόσο θα πέσουν οι αγορές λόγω κορωνοϊού

admin

ΕΕ: η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο στα σύνορα αλλά δεν αρκεί

admin

Η δυναμική πορεία των ελληνικών κρασιών, στην παγκόσμια αγορά

admin

Ο χάρτης του Γιούνκερ προς την ευρωπαϊκή καταστροφή

admin

Η Μέρκελ στο όριο για την Ελλάδα

admin

Nomura:Τα τέσσερα ανοιχτά μέτωπα για την Ελλάδα

admin

Ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα… ξανά

admin

Απόφαση «σταθμός» για ιδιωτικό υπάλληλο – «Κούρεμα» 50% στα δάνεια του

admin