Image default
Πρώτο Θέμα

Πως η λύση της κρίσης θα βοηθήσει την ευρωζώνη

Πως η λύση της κρίσης θα βοηθήσει την ευρωζώνη

Ο ιδιωτικός τομέας της ευρωζώνης αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών, με την εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις να ενισχύεται από την υποχώρηση της ελληνικής κρίσης χρέους παρά τους αυξανόμενους φόβους για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Η βελτιωμένη εμπιστοσύνη στη 19μελή νομισματική ένωση οδήγησε τις εταιρείες να προσλάβουν περισσότερους ανθρώπους τον προηγούμενο μήνα για να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο επιχειρηματικό όγκο. Η Ισπανία είχε την καλύτερη επίδοση, όμως η ανάπτυξη στη Γαλλία σχεδόν ακινητοποιήθηκε, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες του Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) από τη Markit.

Η μηνιαία της ενδοσκόπηση στη δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών στην ευρωζώνη έφτασε στο 54,4% τον Αύγουστο, από το 54,0% του Ιουλίου. Συνυπολογίζοντας τα τελευταία βιομηχανικά στοιχεία, ο σύνθετος δείκτης παραγωγής της ευρωζώνης βελτιώθηκε στο 54,3% από το 53,9% του Ιουλίου.

Οι φόβοι πως η κρίση χρέους της Ελλάδας μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε αποβολή από την ευρωζώνη υποχώρησαν όταν η χώρα συμφώνησε σε τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, αξίας 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τους πιστωτές της σε αντάλλαγμα για περισσότερες επώδυνες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας και η αναστάτωση του χρηματιστηρίου έχουν δημιουργήσει νέους φόβους για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, να προειδοποιεί αυτήν την εβδομάδα πως η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι πιο αδύναμη απ’ ότι αναμενόταν προηγουμένως.

Ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, είπε: «Παρ’ ότι οι παγκόσμιες οικονομικές ανησυχίες έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, η υποχώρηση των φόβων του Grexit έχει οδηγήσει σε μια βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε ολόκληρη την ευρωζώνη… Το PMI υποδεικνύει μια ανάπτυξη του ΑΕΠ της ευρωζώνης κοντά στο 0,4% στο τρίτο τρίμηνο, ένα στέρεο, αν και όχι εντυπωσιακό, ποσοστό επέκτασης.»

Η δραστηριότητα στη Γαλλία έφτασε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων επτά μηνών, με το τελευταίο αποτέλεσμα να βρίσκεται στο 50,2, ελάχιστα πάνω από το όριο του 50 που ξεχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.

Αντίθετα, η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα στη Γερμανία πέτυχε το υψηλότερο βαθμό σε περίοδο πέντε μηνών, με 55, ενώ και η ένδειξη της Ιταλίας ήταν 55, η υψηλότερη σε τέσσερα χρόνια. Ο τομέας των υπηρεσιών της αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τις πρώτες ημέρες της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν μιαν ανάπτυξη στο 0,5% του ΑΕΠ και στις δύο χώρες το τρίτο τρίμηνο, εκτιμά η Markit.

Η ανάπτυξη στην Ισπανία και την Ιρλανδία ήταν ακόμη πιο ισχυρή, με ενδείξεις 58,8 και 59,7 αντίστοιχα.

Ο Williamson είπε: «Η Ισπανία είναι αυτή που συνεχίζει να έχει την καλύτερη επίδοση ανάμεσα στις μεγαλύτερες χώρες, με το PMI να υποδεικνύει μία ακόμη αύξηση της ανάπτυξης κατά 1% του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο.

«Η ανησυχητική επιδείνωση της ανάπτυξης στη Γαλλία είναι σημαντικό ζήτημα, με το PMI να πέφτει κοντά στο όριο, υποδεικνύοντας σχεδόν στασιμότητα της οικονομίας το τρίτο τρίμηνο, όμως η ΕΚΤ θα καθησυχαστεί από τη δυνατότητα της οικονομίας της ευρωζώνης συνολικά να αντέξει στις πρόσφατες αντιξοότητες.»

Τα στοιχεία προέκυψαν πριν από την τελευταία μηνιαία συνάντηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Θα μπορούσε να μειώσει τις προβλέψεις πληθωρισμού και να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικών ωθητικών μέτρων.  

Ξεχωριστά επίσημα στοιχεία έδειξαν τις λιανικές πωλήσεις να ξεπερνούν τις προσδοκίες, σημειώνοντας αύξηση 0,4% τον Ιούλιο. Ο οικονομολόγος της ING Teunis Brosens είπε: «Μοιάζει σαν να έχει η οικονομία της ευρωζώνης προσωρινή ανοσία στις χρηματοπιστωτικές αναταραχές και στις οικονομικές υποτροπές, είτε κοντά στην Ελλάδα, είτε μακριά στην Κίνα. Η οικονομία της ευρωζώνης απλά συνεχίζει την ανάκαμψη, αν και με τον τυπικό ευρωπαϊκό, πολύ αργό ρυθμό. Για αυτόν τον λόγο δεν περιμένουμε νέα πυροτεχνήματα από τη Φρανκφούρτη».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο κυρίαρχος τομέας των υπηρεσιών σημείωσε την πιο αργή ανάπτυξη των τελευταίων δύο ετών. Το PMI έφτασε στο 55,6 από το 57,4 του Ιουλίου, και πολύ χαμηλότερα από τις προβλέψεις και των πιο απαισιόδοξων. Η βιομηχανία παραμένει άτονη, με τη δραστηριότητα να είναι κολλημένη στο 52,5.

Ο σύνθετος δείκτης για τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος συμπεριλαμβάνει τον κατασκευαστικό, έπεσε από το 56,7 του Ιουλίου στο 55,3, το χαμηλότερο σημείο από τον Μάιο του 2013, αν και παραμένει υψηλότερα από το 54,4 της ευρωζώνης.

Η Markit είπε πως αυτό υποδεικνύει πως η οικονομία της Βρετανίας θα αναπτυχθεί κατά 0,5% το τρίτο τρίμηνο, χαμηλότερα από το 0,7% του δεύτερου τριμήνου. Παρ’ ότι τα ποσοστά προσλήψεων αυξήθηκαν ελαφρώς, παραμένουν κοντά στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δύο ετών.

Ο Williamson είπε: «Ακόμη και συνυπολογίζοντας τη συνήθη νηνεμία στην επιχειρηματική δραστηριότητα, ο Αύγουστος έδειξε μιαν αναπάντεχη, έντονη επιβράδυνση στον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου, κάτι που θα αυξήσει τις ανησυχίες στους φοβικούς παράγοντες χάραξης πολιτικής στην Τράπεζα της Αγγλίας.»

Σχετικα αρθρα

Η ώρα των χρεοκοπιών εταιρειών στην Ευρώπη πλησιάζει

admin

ALPHA BANK:Η γιγάντωση του παγκόσμιου χρέους, εν μέσω της πανδημίας, αιτία έντονου προβληματισμού

admin

Η Ιταλία στοχεύει στην κορυφή της Ευρώπης

admin

Τουρκία: Ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται νέους δημοσιονομικούς κανόνες – Jean Pisani-Ferry

admin

Alpha Bank:Εξωτερικές Συναλλαγές και Υφεσιακή Διαταραχή

admin

XA: Κέρδη 5,24% τον Απρίλιο – Στο +14,5% οι τράπεζες

admin

Η UEFA νίκησε την Super League αλλά η καταιγίδα δεν έχει τελειώσει…

admin

Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες φοβούνται λιγότερο τα Covid-NPls

admin

“Φώς στο τούνελ” της οικονομίας της Δύσης μετα τον Covid-19

admin

Δύο εφιαλτικά σενάρια για το Bitcoin

admin

Το λυκόφως της Vodafone…

admin