Image default
Πρώτο Θέμα

Πως η λύση της κρίσης θα βοηθήσει την ευρωζώνη

Πως η λύση της κρίσης θα βοηθήσει την ευρωζώνη

Ο ιδιωτικός τομέας της ευρωζώνης αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών, με την εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις να ενισχύεται από την υποχώρηση της ελληνικής κρίσης χρέους παρά τους αυξανόμενους φόβους για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Η βελτιωμένη εμπιστοσύνη στη 19μελή νομισματική ένωση οδήγησε τις εταιρείες να προσλάβουν περισσότερους ανθρώπους τον προηγούμενο μήνα για να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο επιχειρηματικό όγκο. Η Ισπανία είχε την καλύτερη επίδοση, όμως η ανάπτυξη στη Γαλλία σχεδόν ακινητοποιήθηκε, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες του Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) από τη Markit.

Η μηνιαία της ενδοσκόπηση στη δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών στην ευρωζώνη έφτασε στο 54,4% τον Αύγουστο, από το 54,0% του Ιουλίου. Συνυπολογίζοντας τα τελευταία βιομηχανικά στοιχεία, ο σύνθετος δείκτης παραγωγής της ευρωζώνης βελτιώθηκε στο 54,3% από το 53,9% του Ιουλίου.

Οι φόβοι πως η κρίση χρέους της Ελλάδας μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε αποβολή από την ευρωζώνη υποχώρησαν όταν η χώρα συμφώνησε σε τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, αξίας 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τους πιστωτές της σε αντάλλαγμα για περισσότερες επώδυνες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας και η αναστάτωση του χρηματιστηρίου έχουν δημιουργήσει νέους φόβους για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, να προειδοποιεί αυτήν την εβδομάδα πως η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι πιο αδύναμη απ’ ότι αναμενόταν προηγουμένως.

Ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, είπε: «Παρ’ ότι οι παγκόσμιες οικονομικές ανησυχίες έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, η υποχώρηση των φόβων του Grexit έχει οδηγήσει σε μια βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε ολόκληρη την ευρωζώνη… Το PMI υποδεικνύει μια ανάπτυξη του ΑΕΠ της ευρωζώνης κοντά στο 0,4% στο τρίτο τρίμηνο, ένα στέρεο, αν και όχι εντυπωσιακό, ποσοστό επέκτασης.»

Η δραστηριότητα στη Γαλλία έφτασε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων επτά μηνών, με το τελευταίο αποτέλεσμα να βρίσκεται στο 50,2, ελάχιστα πάνω από το όριο του 50 που ξεχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.

Αντίθετα, η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα στη Γερμανία πέτυχε το υψηλότερο βαθμό σε περίοδο πέντε μηνών, με 55, ενώ και η ένδειξη της Ιταλίας ήταν 55, η υψηλότερη σε τέσσερα χρόνια. Ο τομέας των υπηρεσιών της αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τις πρώτες ημέρες της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν μιαν ανάπτυξη στο 0,5% του ΑΕΠ και στις δύο χώρες το τρίτο τρίμηνο, εκτιμά η Markit.

Η ανάπτυξη στην Ισπανία και την Ιρλανδία ήταν ακόμη πιο ισχυρή, με ενδείξεις 58,8 και 59,7 αντίστοιχα.

Ο Williamson είπε: «Η Ισπανία είναι αυτή που συνεχίζει να έχει την καλύτερη επίδοση ανάμεσα στις μεγαλύτερες χώρες, με το PMI να υποδεικνύει μία ακόμη αύξηση της ανάπτυξης κατά 1% του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο.

«Η ανησυχητική επιδείνωση της ανάπτυξης στη Γαλλία είναι σημαντικό ζήτημα, με το PMI να πέφτει κοντά στο όριο, υποδεικνύοντας σχεδόν στασιμότητα της οικονομίας το τρίτο τρίμηνο, όμως η ΕΚΤ θα καθησυχαστεί από τη δυνατότητα της οικονομίας της ευρωζώνης συνολικά να αντέξει στις πρόσφατες αντιξοότητες.»

Τα στοιχεία προέκυψαν πριν από την τελευταία μηνιαία συνάντηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Θα μπορούσε να μειώσει τις προβλέψεις πληθωρισμού και να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικών ωθητικών μέτρων.  

Ξεχωριστά επίσημα στοιχεία έδειξαν τις λιανικές πωλήσεις να ξεπερνούν τις προσδοκίες, σημειώνοντας αύξηση 0,4% τον Ιούλιο. Ο οικονομολόγος της ING Teunis Brosens είπε: «Μοιάζει σαν να έχει η οικονομία της ευρωζώνης προσωρινή ανοσία στις χρηματοπιστωτικές αναταραχές και στις οικονομικές υποτροπές, είτε κοντά στην Ελλάδα, είτε μακριά στην Κίνα. Η οικονομία της ευρωζώνης απλά συνεχίζει την ανάκαμψη, αν και με τον τυπικό ευρωπαϊκό, πολύ αργό ρυθμό. Για αυτόν τον λόγο δεν περιμένουμε νέα πυροτεχνήματα από τη Φρανκφούρτη».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο κυρίαρχος τομέας των υπηρεσιών σημείωσε την πιο αργή ανάπτυξη των τελευταίων δύο ετών. Το PMI έφτασε στο 55,6 από το 57,4 του Ιουλίου, και πολύ χαμηλότερα από τις προβλέψεις και των πιο απαισιόδοξων. Η βιομηχανία παραμένει άτονη, με τη δραστηριότητα να είναι κολλημένη στο 52,5.

Ο σύνθετος δείκτης για τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος συμπεριλαμβάνει τον κατασκευαστικό, έπεσε από το 56,7 του Ιουλίου στο 55,3, το χαμηλότερο σημείο από τον Μάιο του 2013, αν και παραμένει υψηλότερα από το 54,4 της ευρωζώνης.

Η Markit είπε πως αυτό υποδεικνύει πως η οικονομία της Βρετανίας θα αναπτυχθεί κατά 0,5% το τρίτο τρίμηνο, χαμηλότερα από το 0,7% του δεύτερου τριμήνου. Παρ’ ότι τα ποσοστά προσλήψεων αυξήθηκαν ελαφρώς, παραμένουν κοντά στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δύο ετών.

Ο Williamson είπε: «Ακόμη και συνυπολογίζοντας τη συνήθη νηνεμία στην επιχειρηματική δραστηριότητα, ο Αύγουστος έδειξε μιαν αναπάντεχη, έντονη επιβράδυνση στον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου, κάτι που θα αυξήσει τις ανησυχίες στους φοβικούς παράγοντες χάραξης πολιτικής στην Τράπεζα της Αγγλίας.»

Σχετικα αρθρα

ΕΕ: η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο στα σύνορα αλλά δεν αρκεί

admin

Mark Mazower: Ο Αλέξης Τσίπρας έχει, λοιπόν, αποτύχει…

admin

Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αλλά όχι και συμφωνία

admin

Brexit χωρίς τελική συμφωνία;

admin

Ρέντσι: Ένας νεαρός που βιάζεται

admin

Οι Γερμανοί τορπίλισαν το Eurogroup της 24ης Μαΐου

admin

Η ΕΕ καθυστερεί τη βοήθεια προς την Ελλάδα

admin

Η πλειοψηφία των καταλανών αυτονομιστών υπό απειλή

admin

Ιταλία: Η ώρα της πρωθυπουργίας Σαλβίνι πλησιάζει

admin

Η ΕΚΤ αντιμέτωπη με τρεις μηνύσεις για την ποσοτική χαλάρωση στη Γερμανία

admin

Πρωτοβουλία για ανάπτυξη του τουρισμού μέσω του διαδικτύου

admin

Handelsblatt: Στην Ελλάδα φοβούνται το επιχειρείν

admin

Με τις παγκόσμιες εχθρότητες να εντείνονται, ο Τραμπ δε βοηθά

admin

Οι συντάξεις δεν εξαρτώνται πλέον από τη γενναιοδωρία των πολιτικών

admin

Μπορούν Μέρκελ και Μακρόν να τα καταφέρουν για την Ευρώπη;

admin

Η Ευρώπη εκφράζει επιφύλαξη για τις μεταρρυθμιστικές ιδέες του Μακρόν

admin

Ανάκαμψη της παραγωγής σε 11 από τους 24 βιομηχανικούς κλάδους

admin

Τράπεζες: Ποια χρηματοδοτικά προγράμματα προσφέρουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

admin