Image default
Πρώτο Θέμα

Η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην εντατική …

Η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην εντατική …

Με τον αποπληθωρισμό να έχει εδραιωθεί, τη βιομηχανική βάση να συρρικνώνεται και με ένα νέο, δύσκολο πρόγραμμα διάσωσης να πρέπει να εκπληρωθεί, η οικονομία της Ελλάδας κατευθύνεται προς μια νέα πτώση, όπου και αυτοί οι πολίτες της που έχουν την τύχη να εργάζονται θα είναι φτωχότεροι απ’ ότι ήταν οποιαδήποτε στιγμή από το 2001.

Με δεδομένο αυτό το ζοφερό τοπίο οι κύριοι κομματικοί ηγέτες, που βρίσκονται σε εκστρατεία για εθνικές εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου που απ’ ότι φαίνεται θα κριθούν στις λεπτομέρειες, χρησιμοποιούν την οικονομία – η οποία απήλαυσε μια σπάνια έξαψη ανάπτυξης στο πρώτο μισό του 2015 – αποκλειστικά ως πολιτικό όπλο.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, έχει υποσχεθεί να παλέψει για να βελτιώσει τους όρους του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, στο οποίο συμφώνησε απρόθυμα τον Ιούλιο, και το οποίο παραδέχτηκε πως θα επιβαρύνει την ανάπτυξη.

Ο κύριος αντίπαλός του, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας, κατηγορεί τον Τσίπρα για κακοδιαχείριση της οικονομίας, οδηγώντας τη προς νέα ύφεση, μια τακτική που έχει ενισχύσει τα ποσοστά στήριξής του σε βάρος του αντιπάλου του.

Οι δυο, τους ωστόσο, δίνουν μάχη στήθος με στήθος στις δημοσκοπήσεις – κάτι που δείχνει πως οι ψηφοφόροι δε διατηρούν πολλές ελπίδες να γυρίσει η τύχη τους, όποιος και αν κερδίσει.

«Δεν προβλέπω καμία ανακούφιση στο άμεσο μέλλον, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα» είπε ο Κώστας Μαλλάτος, 42 ετών, που εργάζεται σε ασφαλιστική εταιρεία στην Αθήνα.

«Και πάλι θα επιβαρυνθώ με τους φόρους που ήδη πληρώνω, όμως φοβάμαι πως η ανεργία θα αυξηθεί. Οι εργοδότες προσπαθούν να μειώσουν το κόστος, αυτή είναι η ζωή με τα μνημόνια.»

Η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,9% μεταξύ του Απριλίου και του Ιουνίου – το μόνο πλήρες τρίμηνο που συμπλήρωσε η κυβέρνηση του Τσίπρα – καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν και οι εξαγωγές επιταχύνθηκαν.

Όμως οι οικονομολόγοι λένε πως το ΑΕΠ σύντομα θα γυρίσει στην όπισθεν.

«Περιμένουμε η οικονομία να συρρικνωθεί φέτος λίγο λιγότερο από 2,0%» είπε ο Άγγελος Τσακανίκας, οικονομολόγος του think tank IOBE, όταν τα στοιχεία έδειξαν την Τετάρτη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο και ο Αύγουστος σημειώθηκε ως ο 30ος συνεχόμενος μήνας, συγκρίνοντας ανά έτος, αποπληθωρισμού.

Ανάμεσα στους παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι που επιβλήθηκαν τον Ιούλιο, όταν οι τράπεζες έμειναν επίσης κλειστές επί μία εβδομάδα, και το πρόγραμμα διάσωσης των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ θα συνοδευτεί από νέους φόρους και περικοπές συντάξεων.

«Η ιδιωτική κατανάλωση ήταν η κινητήριος δύναμη πίσω από την ανάπτυξη κατά το δεύτερο τρίμηνο, με τη βοήθεια του τουρισμού… Υπήρξαν επίσης σποραδικές δαπάνες λόγω των φόβων κουρέματος των καταθέσεων, σχετιζόμενων με την πιθανότητα του Grexit» είπε ο κ. Τσακανίκας.

Με τον κίνδυνο της εξόδου από την ευρωζώνη και της πιθανής υποτίμησης εν μία νυκτί να έχει ανατραπεί πλέον, οι έλληνες θα είναι λιγότερο πρόθυμοι να σπαταλήσουν χρήματα σε καταναλωτικά αγαθά, ιδιαίτερα με δεδομένο πως οι μισθοί βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των 14 τελευταίων ετών.

Έχοντας αυξηθεί, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, τα τρία τελευταία τρίμηνα, ο δείκτης των ελληνικών μισθών έπεσε το δεύτερο τρίμηνο στο 85,2, το χαμηλότερο επίπεδο από το ίδιο τρίμηνο του 2001, έδειξαν τα στατιστικά στοιχεία την Τρίτη.

Ύστερα από μια ελάχιστη ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο, ο Τσακανίκας περιμένει ξανά συστολή της οικονομίας στο τέταρτο, ενώ προβλέπονται ευρέως περαιτέρω πτώσεις για το 2016.

Αυτό υποδεικνύει την επιστροφή σε μια ύφεση που διήρκησε από το 2008 έως το 2014, και αποτελεί κακό σημάδι για ένα ποσοστό ανεργίας το οποίο, στο 25% τον Μάιο, είναι ήδη το υψηλότερο στην Ευρώπη.

«Δεν υπάρχει δημιουργία θέσεων εργασίας… Το ποσοστό της ανεργίας θα αυξηθεί μόλις ξεθωριάσει η εποχιακή ώθηση του τουρισμού» είπε ο Τσακανίκας, προβλέποντας μιαν αύξηση έως το 28% – ένα δέκατο ποσοστιαίας μονάδας πάνω από το υψηλότερο ως τώρα σημείο, που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013.  

Σχετικα αρθρα

Γιατί ο Σαμαράς επέλεξε τον Σταύρο Δήμα;

admin

Με το ελληνικό spread σε επίπεδα Οκτωβρίου 2009, η κρίση της Ευρωζώνης τέλειωσε και επισήμως

admin

Γιάννης Στουρνάρας: Οι τράπεζες μπορεί και πρέπει να ηγηθούν της προσπάθειας για ένα βιώσιμο μέλλον

admin

Κι όμως γίνονται deals εν μέσω κρίσης

admin

Ιστορικός συμβιβασμός του ΣΥΡΙΖΑ με τους τραπεζίτες!

admin

Μπορεί το Ισλαμικό Κράτος να ενώσει την Ευρώπη;

admin

Και όμως τα πράγματα πάνε καλύτερα…

admin

Ο αποκλεισμός της Ελλάδας από το Σένγκεν δε θα λύσει την προσφυγική κρίση

admin

To X.A, oι τράπεζες και οι ξένοι

admin

Ο πραγματιστής Τσίπρας αναβάλει την ελληνική επανάσταση

admin

Οι εισηγμένες – στόχοι των funds για deals

admin

Ζήτημα χρόνου ένας συμβιβασμός Ρώμης-Βρυξελλών

admin

H Δύση σε βαριά κατάθλιψη

admin

H πιο κρίσιμη χρονιά από το ξέσπασμα της κρίσης το 2017 για τα ακίνητα

admin

Bloomberg: Ωρολογιακή βόμβα 2 τρισ. δολαρίων από το Brexit

admin

Alpha Bank: Την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας έναντι της ύφεσης προεξοφλούν οι αγορές

admin

Ντράγκι: Tελειώνουν οι νόμιμοι τρόποι να «σώσει» το ευρώ

admin

Η Μέι προσπαθεί να ξαναχωθεί στην ενιαία αγορά της ΕΕ

admin