Image default
Πρώτο Θέμα

Οι ξένοι επενδυτές δεν εμπιστεύονται το ράλι των ελληνικών ομολόγων

Οι ξένοι επενδυτές δεν εμπιστεύονται το ράλι των ελληνικών ομολόγων

Η πτώση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων σε επίπεδα που είχαμε δει τελευταία πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου έχει δημιουργήσει προσδοκίες για επιστροφή στην κανονικότητα στην αγορά, ύστερα από το φλερτ της Αθήνας με την έξοδο από το ευρώ, ωστόσο, η επιφυλακτικότητα κάποιων ξένων επενδυτών παραμένει μεγάλη.

Το μεγαλύτερο μέρος των αγορών ύστερα από την προκήρυξη των εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα λίγο αφότου συνθηκολόγησε και δέχτηκε σκληρές μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για μια τρίτη διάσωση, έγινε από εγχώριους επενδυτές, καθώς οι φόβοι για το Grexit έχουν υποχωρήσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα, που εκλέχθηκε από τους εξουθενωμένους από τη λιτότητα έλληνες τον Ιανουάριο, έχοντας υποσχεθεί να επαναδιαπραγματευθεί το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, δίνει μάχη στήθος με στήθος με τους συντηρητικούς της Νέας Δημοκρατίας στον δρόμο για τις εκλογές.

Στον δρόμο προς τις εκλογές, οι δεκαετείς ελληνικές αποδόσεις επέκτειναν την πτώση τους τον τελευταίο μήνα, φτάνοντας την Τετάρτη το χαμηλότερο σημείο σε οκτώ μήνες, στο 8,54%, αντισταθμίζοντας το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου που προκάλεσε η μικροπολιτική του ΣΥΡΙΖΑ με τους ευρωπαίους δανειστές, που είδε τις αποδόσεις να ξεπερνούν το 19% τον Ιούλιο.

Κάποιοι αναλυτές στρατηγικής υποστηρίζουν πως η προοπτική συμμαχίας ή επιστροφής της συντηρητικής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον κίνητρο για το ράλι της αγοράς ομολόγων.

«Οι βελτιωμένες προοπτικές για πολιτική σταθερότητα εγγυώνται ένα θετικό κλίμα στην αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων, κατά την άποψή μας» είπε ο Λευτέρης Φαρμάκης, αναλυτής στρατηγικής στη Nomura.

Οι διεθνείς επενδυτές, ωστόσο, παραμένουν ανήσυχοι με την πολιτική αβεβαιότητα και τους επίμονους κινδύνους χρεοκοπίας.

Παρ’ ότι οι διετείς αποδόσεις έχουν επίσης πέσει απότομα στο 10,11%, η καμπύλη των αποδόσεων παραμένει ανεστραμμένη, σε κλασσική ένδειξη πως οι επενδυτές φοβούνται πως μπορεί να μην πάρουν τα χρήματά τους πίσω.

Το κόστος της ασφάλειας έναντι ελληνικής χρεοκοπίας, που κανονικά θα κινούταν ανάλογα με τις τιμές της αγοράς ομολόγων, έχει επίσης αυξηθεί απότομα αυτήν την εβδομάδα, αν και σε μικρό όγκο.

Οι επενδυτές που είχαν τρομάξει από τον ΣΥΡΙΖΑ και εγκατέλειψαν τα ομόλογα λένε πως δεν έχουν σκοπό ακόμη να επιστρέψουν. Έχουν ελάχιστη πίστη πως ακόμη και μια συμμαχία υπό τη Νέα Δημοκρατία και υπέρ του προγράμματος διάσωσης, θα έχει αρκετή στήριξη για να προχωρήσει με τα σκληρά μέτρα λιτότητας που απαιτούνται από τους δανειστές της Ελλάδα.

«Δεν αγγίζω αυτού του είδους τα πράγματα» είπε ο Martin Wilhelm, ιδρυτής της IfK. Η εταιρεία είχε στην κατοχή της ελληνικά ομόλογα μέχρι και το περασμένο έτος.

«Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη πλέον. Όταν δίνω σε κάποιον χρήματα χρειάζομαι κάποια εμπιστοσύνη και αυτή η εμπιστοσύνη δεν έχει καλλιεργηθεί επί πέντε χρόνια υπό τις διαδοχικές κυβερνήσεις. Δεν πιστεύουμε την πολιτική ιστορία.»

Τα δείγματα πως η οικονομία κατευθύνεται πίσω στην ύφεση ύστερα από την ανάπτυξη δε βοηθούν καθόλου.

«Τα ομόλογα έκαναν ένα μεγάλο ράλι μόλις έγινε ξεκάθαρο πως η Ελλάδα δε θα έβγαινε από το ευρώ, όμως τώρα έχουν φτάσει το όριό τους. Χρειάζονται περισσότερα καλά νέα και δεν είμαι σίγουρος ότι αυτές οι εκλογές είναι τέτοια» είπε ο Gabriel Sterne, επικεφαλής της παγκόσμιας μακροοικονομικής έρευνας στην Oxford Economics.

Ο Sterne, ένας από τους πιο ενεργούς αναλυτές της ελληνικής αγοράς ομολόγων, είπε πως υπάρχει ο κίνδυνος ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει πιο επιθετικός στην αντιπολίτευση – καθώς ο Τσίπρας απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμαχίας με τη Νέα Δημοκρατία – προκαλώντας πολιτικά εμπόδια στη νέα κυβέρνηση.

«Η εκπλήρωση των μεταρρυθμιστικών μέτρων κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ισχνή όποιος και αν κερδίσει. Έχουν ήδη μείνει πίσω, οπότε κατά κάποιον τρόπο είναι ζήτημα του ‘μπορούν να το συγκρατήσουν ώστε να μην εκτροχιαστεί τόσο που οι γάλλοι να προσχωρήσουν στο γερμανικό μέτωπο;’ Αυτό φαίνεται να είναι το μεγάλο ζήτημα μπροστά μας» είπε.   

Σχετικα αρθρα

Πως το TPP θα αλλάξει την παγκόσμια οικονομία

admin

SZ: Οι δανειστές της Αθήνας εξετάζουν παράταση του Μνημονίου

admin

Goldman Sachs: Θα συνεχισθεί το κατρακύλισμα της τουρκικής λίρας

admin

Τρόικα, διαγραφή ή λιρέτα

admin

ΚΟΡΡΕΣ: «Απόβαση» στην Κίνα

admin

Τι να περιμένουμε από τον Boris Johnson και το Brexit

admin

Η θέση της Ελλάδας στο ευρώ είναι και πάλι ευάλωτη

admin

Έξι αξιωματούχοι της FIFA συνελήφθησαν για δωροδοκία

admin

Ο καιρός της ελληνικής μπύρας

admin

Δύσκολος Σεπτέμβρης για την κυβέρνηση

admin

Συνωστισμός στις γαλλικές διόδους προς Μ. Βρετανία

admin

ΕΕ: Συμφωνία με Ιταλία, μέτρα για το σκληρό Brexit

admin

Ένα ευπρόσδεκτο όραμα για μια Βρετανία ελεύθερων αγορών

admin

Το ρωσικό ξέπλυμα «ταράζει» τις Ευρωπαϊκές τράπεζες

admin

Ισχύς εναντίον σαχλαμάρας

admin

Οι Βρυξέλλες χάνουν την υπομονής τους με το όραμα του Brexit

admin

Η σημερινή χρηματοπιστωτική κρίση: ξεχάσαμε την κρίση του 2007

admin

ΔΝΤ:Νέα μέτρα και πιθανώς νέο μνημόνιο 100 δισ. €

admin