Image default
Πρώτο Θέμα

To σαφές «προεκλογικό» μήνυμα του Mario Draghi

To σαφές «προεκλογικό» μήνυμα του Mario Draghi

Ένα σαφέστατο προεκλογικό μήνυμα έδωσε στην συνέντευξη του την προηγούμενη εβδομάδα ο MarioDraghi , ο άνθρωπος που κρατά τα κλειδιά του € .

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ περιέγραψε με απολυτή σαφήνεια πως η Ελλάδα θα ανακάμψει και θα εισρεύσει στην αγορά άφθονο νέο χρήμα εάν και μόνο εάν η χωρά κατορθώσει να τηρήσει τις αναληφθείσες  δεσμεύσεις της και επανέλθει στην σταθερότητα. Συνεπώς αυτό και μόνο είναι το διακύβευμα των εκλογών και όλα τα αλλά είναι ψευδεπίγραφες αιτιάσεις που οδηγούν εκ νέου στον γκρεμό.

 Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Μάριο Ντράγκι ερωτήθηκε εάν αληθεύει πως κατά τη διάρκεια του Eurogroup η ΕΚΤ επέμεινε να αποκλειστεί εσωτερικός δανεισμός από τους καταθέτες στην Ελλάδα και εάν συνεχίζει να υπάρχει αυτό το σενάριο στο τραπέζι. Επίσης, ρωτήθηκε εάν με την ολοκλήρωση του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων από την πλευρά της Ελλάδας, η ΕΚΤ θα ήταν σε θέση να επαναφέρει την άρση στις ελληνικές εγγυήσεις, κάνοντας τα ελληνικά ομόλογα κατάλληλα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ του ζητήθηκε να σχολιάσει και την απόφαση μείωσης του ορίου του ELA.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απάντησε πως πράγματι, η ΕΚΤ επέμεινε σε αποκλεισμό του bail-in για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς θεωρεί πως ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν αντιπαραγωγικό για την οικονομική ανάκαμψη και επιβλαβές για την ελληνική οικονομία. Θα είχε επιβαρύνει όχι μόνο αρκετές χιλιάδες αποταμιευτές, αλλά ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τις εταιρείες και τις καταθέσεις τους. Η άποψη της ΕΚΤ έγινε δεκτή από το Eurogroup, ενώ παρόμοιες προτάσεις δε θεωρήθηκαν κατάλληλες για ανώτερους κατόχους ομολόγων. Το μέτρο είναι και θα παραμείνει αποκλεισμένο.

Όσον αφορά την άρση του αποκλεισμού αγοράς ελληνικών ομολόγων, για την επαναφορά της, σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, η χώρα θα πρέπει να βρίσκεται σε πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας και να συμμορφώνεται σε αυτό, να δείχνει ισχυρή δέσμευση και συνεπή και σημαντική εκπλήρωσή του.

Θα υπάρξουν προαπαιτούμενα που θα κριθούν και θα αξιολογηθούν τις επόμενες εβδομάδες και ανάλογα με αυτήν την αξιολόγηση το διοικητικό συμβούλιο θα λάβει απόφαση.

Μόλις «αρθεί» η άρση, θα εξεταστούν οι συνθήκες για να κριθεί εάν επαρκεί για να ξεκινήσει η αγορά των ομολόγων. Ένας όρος είναι πως οι αγορές ομολόγων δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν όσο βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια αξιολόγηση. Συνεπώς υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί, ενώ υπάρχουν και τα όρια εκδόσεων και εκδοτών που θα πρέπει να γίνουν σεβαστά. Επίσης, θα πρέπει να γίνει ανάλυση βιωσιμότητας χρέους από το διοικητικό συμβούλιο. 

Σε σχέση με τον ELA, ο κ. Ντράγκι σημείωσε πως πλέον υπάρχει ανοικτή επικοινωνία και οι αριθμοί δημοσιεύονται κανονικά. Το διοικητικό συμβούλιο συμφώνησε επί της αρχής πως μια κεντρική τράπεζα, μαζί με αίτημα για μη αντίρρηση σε σχέση με τον ELA, θα μπορεί να ζητά έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο να κοινοποιεί σχετικά στοιχεία, μεταξύ αυτών το αποτέλεσμα του ELA, εάν βλέπει όφελος σε αυτό σε όρους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Αυτό θα ισχύει ιδιαίτερα εάν ο ELA χρησιμοποιείται σε συστημικά ζητήματα. Οι λεπτομέρειες αυτής της αρχής θα συζητηθούν περαιτέρω από το διοικητικό συμβούλιο, όμως κατά βάσιν, η εθνική κεντρική τράπεζα που θα ζητά μη αντίρρηση από το διοικητικό συμβούλιο για τον ELA θα κοινοποιεί την απόφαση με βάση τη συμφωνία κοινοποίησης με το διοικητικό συμβούλιο. Αυτό θα ισχύει περισσότερο, συγκεκριμένα για συστημικά ζητήματα. Ο κ. Ντράγκι αστειεύτηκε πως αυτή τη φορά ο αριθμός του ELA έγινε γνωστός προτού ανακοινωθεί από την ΕΚΤ, χάρη στις ερευνητικές ικανότητες των δημοσιογράφων και υποσχέθηκε πως την επόμενη φορά θα ανακοινωθεί νωρίτερα.

Ι.Α.Φ

Σχετικα αρθρα

Παππάς: Η χώρα δε θα μπορεί να πορεύεται με κυβέρνηση μειοψηφίας για πολύ.

admin

Όλες οι επιλογές της Ιταλίας μοιάζουν φρικτές

admin

Stress tests: Η επόμενη ημέρα

admin

Η «τέχνη της ανάλυσης» και η «τέχνη της κερδοσκοπίας»

admin

Η επικίνδυνη… ακροβασία της Ευρωζώνης

admin

ΧΑ: Κραχ -13% και φόβοι για «μαύρη Δευτέρα»

admin

Airbnb : Οι αλλαγές που έρχονται στις αγορές το 2020

admin

Handelsblatt: Στην Ελλάδα φοβούνται το επιχειρείν

admin

Ο πιο πλούσιος μπαμπάς του κόσμου!

admin

Πάνω από 5 δισ. ευρώ ο τζίρος στις τηλεπικοινωνίες το 2017

admin

Χ.Α: Με το… ένα πόδι στην έξοδο οι ξένοι

admin

Η Ελλάδα, η δημοκρατία και οι άθλοι του Ηρακλή

admin

Προστασία α’ κατοικίας: Πράσινο φως από Κομισιόν, ανάσα για κυβέρνηση και δανειολήπτες

admin

ΗΠΑ: Ο ζάπλουτος πρόεδρος και τα φτωχαδάκια υπάλληλοί του

admin

Σταματήστε να αμφιταλαντεύεστε για την Ελλάδα

admin

Ιταλικές και ελληνικές τράπεζες στο μάτι του κυκλώνα

admin

WSJ:Αναγκαία μια αξιόπιστη τραπεζική ένωση στην Ευρώπη

admin

Μειώθηκαν από 1 δισ. ευρώ σε 500 εκατ. ευρώ οι ζημιές των επιχειρήσεων μεταξύ 2012 και 2013

admin