Image default
Πρώτο Θέμα

Οι ελληνικές εκλογές απειλούνται με αδιέξοδο…

Οι ελληνικές εκλογές απειλούνται με αδιέξοδο…

Η προεκλογική περίοδος για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα μπαίνει στην τελική ευθεία αυτήν την εβδομάδα, με τις δημοσκοπήσεις να μη δίνουν ξεκάθαρο αποτέλεσμα, απειλώντας με διχαστικές διαπραγματεύσεις συνεργασίας που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν ή να εκτροχιάσουν την εκπλήρωση των όρων του προγράμματος διάσωσης που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο.

Με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τον αντίπαλό τη στη Νέα Δημοκρατία Ευάγγελο Μεϊμαράκη να δίνουν μάχη στήθος με στήθος, οι δημοσκόποι λένε πως το αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας στην Ελλάδα φέτος θα μπορούσε να κριθεί από τη συμμετοχή, τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους ή από τηλεοπτικό debate μεταξύ των δύο αρχηγών.

«Το ερώτημα των προηγούμενων εκλογών, το Ιανουάριο, ήταν εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κέρδιζε την απόλυτη πλειοψηφία» είπε ο Θωμάς Γεράκης, επικεφαλής της Marc. «Το ερώτημα σε αυτές τις εκλογές είναι ποιος θα κερδίσει και τι θέση θα πάρουν τα υπόλοιπα κόμματα.»

Με κάθε έρευνα που έχει δημοσιευτεί ως τώρα να δείχνει μια διασπασμένη βουλή ύστερα από τις εκλογές, το πιο καταχρεωμένο κράτος της Ευρώπης κινδυνεύει να παρασυρθεί σε δύσκολες συζητήσεις συνεργασίας που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την πραγματοποίηση των μέτρων που απαιτούνται από τους πιστωτές σε αντάλλαγμα για έκτακτα δάνεια, μεταξύ αυτών και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οι ελληνικές μετοχές και ομόλογα έπεσαν την Παρασκευή, με την απόδοση του διετούς κρατικού χρεογράφου να αυξάνεται κατά 98 μονάδες βάσης, στο 11,68%. Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει χάσει 20% από την εκλογή του Τσίπρα τον Ιανουάριο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκέντρωνε 26,7% και η Νέα Δημοκρατία 26,2% εάν οι εκλογές γίνονταν σήμερα, σύμφωνα με την Kapa Research. Στη δημοσκόπηση της Alco, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προβάδισμα 0,7 βαθμού, ενώ η Pulse RC είχε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία να ισοβαθμούν στο 28%.

«Προς το παρόν δεν υπάρχουν φαβορί για τις εκλογές» είπε ο Γιώργος Αράπογλου, γενικός διευθυντής της Pulse.

Καμία δημοσκόπηση ως σήμερα δεν έχει δείξει περισσότερο από 36% για οποιοδήποτε από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, το ελάχιστο όριο για κοινοβουλευτική αυτοδυναμία υπό το εκλογικό σύστημα της Ελλάδας. Το συνδυαστικό τους ποσοστό κατά πάσα πιθανότητα δε θα ξεπεράσει το 60%, είπε ο Γεράκης.

Οι προσωπικότητες θα παίξουν πιο κυρίαρχο ρόλο σε αυτές τις εκλογές από τις πολιτικές, καθώς και τα δύο κύρια κόμματα συμφωνούν πως η συμφωνία διάσωσης που επιτεύχθηκε με τα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης θα πρέπει να τηρηθεί, σύμφωνα με τον Αράπογλου, ο οποίος είπε πως επτά με εννέα κόμματα μπορεί να πιάσουν το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή.

Ο Τσίπρας εκλέχθηκε πρωθυπουργός τον Ιανουάριο, επικεφαλής της υπό τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησης συνεργασίας, με την υπόσχεση να δώσει τέλος στη λιτότητα, μόνο και μόνο για να υπογράψει τη συμφωνία διάσωσης ύστερα από έξι δύσκολους μήνες διαμάχης με τους πιστωτές που οδήγησαν την Ελλάδα στο χείλος της εξόδου από το ευρώ.

Η συνθηκολόγηση του Τσίπρα προκάλεσε ανταρσία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, στερώντας του την κοινοβουλευτική του αυτοδυναμία και προκαλώντας κατάρρευση του προβαδίσματός του επί της αντιπολίτευσης. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ο πρώην κυβερνητικός σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ, θα δυσκολευτούν να μπουν στην επόμενη Βουλή, είπαν Γεράκης και Αράπογλου.

Μια έρευνα που παρουσιάζει τον μέσο όρο των πιο πρόσφατων δημοσκοπήσεων, από δέκα ελληνικές εταιρείες, δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ προβάδισμα μιας ποσοστιαίας μονάδας επί της Νέας Δημοκρατίας.

Η καλύτερη ευκαιρία του ΣΥΡΙΖΑ είναι να πείσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, πολλοί από τους οποίους θα αποφασίσουν την ημέρα των εκλογών, να του δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία, σύμφωνα με τον Γεράκη. Οι απέχοντες μπορεί να ξεπεράσουν το 40%, ξεπερνώντας και το 36% του Ιανουαρίου, είπε. Το τηλεοπτικό debate της Δευτέρας μεταξύ του Τσίπρα και του Μεϊμαράκη μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμο, προσέθεσε.

Τα πρακτορεία στοιχήματος που λειτουργούν στην Ελλάδα, όπως το stoiximan.gr και το sportingbet.gr, δίνουν καλύτερες πιθανότητες σε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Παρ’ όλα αυτά, τα πρακτορεία στοιχήματος και οι δημοσκοπήσεις απέτυχαν να προβλέψουν το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος του Ιουλίου, όπου οι ψηφοφόροι απέρριψαν με μεγάλη πλειοψηφία τα μέτρα λιτότητας που απαιτούσαν οι πιστωτές.

Οι δημοσκόποι «ανησυχούν πως οι ψηφοφόροι δεν παίρνουν σοβαρά τη συμμετοχή τους στις δημοσκοπήσεις, προσθέτοντας ένα επιπλέον επίπεδο αβεβαιότητας στην αξιοπιστία τους» είπε ο Mujtaba Rahman, αναλυτής στην Eurasia Group. «Κάποιοι άνθρωποι στα αριστερά του πολιτικού φάσματος βλέπουν τις δημοσκοπήσεις ως μέσο χειραγώγησης από τα κατεστημένα μέσα της Ελλάδας, και συνεπώς είναι συχνά απρόθυμοι να συμμετάσχουν σε αυτές.»

Σχετικα αρθρα

Νουί: Οι χρηματοπιστωτικοί άνεμοι απαιτούν πιο σταθερά τραπεζικά θεμέλια

admin

Η Ευρώπη έγινε 60…

admin

«Φρένο» στην παρατεταμένη ύφεση «πατάει» η αγορά ακινήτων

admin

Πρώτη κατοικία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την προστασία της

admin

Η Ελλάδα, η συμφωνία και ο δύσκολος «τοκετός»

admin

DW: Αναβιώνει η ιδέα περί Μεγάλης Αλβανίας;

admin

Η προκατάληψη χρέους της Ευρώπης πνίγει τις μικρές επιχειρήσεις

admin

DW: 10 χρόνια από την έναρξη της κρίσης στις ΗΠΑ

admin

Η αγανάκτηση του Γιούνκερ και η απάντηση της Αθήνας

admin

Χ.Α: Κέρδισε τη μάχη, έχασε τον πόλεμο;

admin

Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι επιχειρήσεις για τις ροές χρηματοδότησης

admin

Η ΕΚΤ αποδεικνύει ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι κακοί καπιταλιστές

admin

Πως μπορεί να ξεφύγει η Ευρώπη από τη ματαιότητα

admin

Μετά το Brexit και τον Τραμπ, οι λαϊκιστές ψάχνουν τον επόμενο στόχο

admin

Η απλή λογική των ιρλανδικών συνόρων μετά το Brexit

admin

Η αυτοκρατορία της μπύρας : Το 90% της κατανάλωσης είναι εγχώριας παραγωγής

admin

Θύμα της δημιουργικής ασάφειας και οι αποκρατικοποιήσεις

admin

Η Ιταλία στο χείλος του γκρεμού

admin