Image default
Πρώτο Θέμα

Οι ελληνικές εκλογές απειλούνται με αδιέξοδο…

Οι ελληνικές εκλογές απειλούνται με αδιέξοδο…

Η προεκλογική περίοδος για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα μπαίνει στην τελική ευθεία αυτήν την εβδομάδα, με τις δημοσκοπήσεις να μη δίνουν ξεκάθαρο αποτέλεσμα, απειλώντας με διχαστικές διαπραγματεύσεις συνεργασίας που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν ή να εκτροχιάσουν την εκπλήρωση των όρων του προγράμματος διάσωσης που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο.

Με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τον αντίπαλό τη στη Νέα Δημοκρατία Ευάγγελο Μεϊμαράκη να δίνουν μάχη στήθος με στήθος, οι δημοσκόποι λένε πως το αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας στην Ελλάδα φέτος θα μπορούσε να κριθεί από τη συμμετοχή, τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους ή από τηλεοπτικό debate μεταξύ των δύο αρχηγών.

«Το ερώτημα των προηγούμενων εκλογών, το Ιανουάριο, ήταν εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κέρδιζε την απόλυτη πλειοψηφία» είπε ο Θωμάς Γεράκης, επικεφαλής της Marc. «Το ερώτημα σε αυτές τις εκλογές είναι ποιος θα κερδίσει και τι θέση θα πάρουν τα υπόλοιπα κόμματα.»

Με κάθε έρευνα που έχει δημοσιευτεί ως τώρα να δείχνει μια διασπασμένη βουλή ύστερα από τις εκλογές, το πιο καταχρεωμένο κράτος της Ευρώπης κινδυνεύει να παρασυρθεί σε δύσκολες συζητήσεις συνεργασίας που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την πραγματοποίηση των μέτρων που απαιτούνται από τους πιστωτές σε αντάλλαγμα για έκτακτα δάνεια, μεταξύ αυτών και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οι ελληνικές μετοχές και ομόλογα έπεσαν την Παρασκευή, με την απόδοση του διετούς κρατικού χρεογράφου να αυξάνεται κατά 98 μονάδες βάσης, στο 11,68%. Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει χάσει 20% από την εκλογή του Τσίπρα τον Ιανουάριο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκέντρωνε 26,7% και η Νέα Δημοκρατία 26,2% εάν οι εκλογές γίνονταν σήμερα, σύμφωνα με την Kapa Research. Στη δημοσκόπηση της Alco, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προβάδισμα 0,7 βαθμού, ενώ η Pulse RC είχε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία να ισοβαθμούν στο 28%.

«Προς το παρόν δεν υπάρχουν φαβορί για τις εκλογές» είπε ο Γιώργος Αράπογλου, γενικός διευθυντής της Pulse.

Καμία δημοσκόπηση ως σήμερα δεν έχει δείξει περισσότερο από 36% για οποιοδήποτε από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, το ελάχιστο όριο για κοινοβουλευτική αυτοδυναμία υπό το εκλογικό σύστημα της Ελλάδας. Το συνδυαστικό τους ποσοστό κατά πάσα πιθανότητα δε θα ξεπεράσει το 60%, είπε ο Γεράκης.

Οι προσωπικότητες θα παίξουν πιο κυρίαρχο ρόλο σε αυτές τις εκλογές από τις πολιτικές, καθώς και τα δύο κύρια κόμματα συμφωνούν πως η συμφωνία διάσωσης που επιτεύχθηκε με τα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης θα πρέπει να τηρηθεί, σύμφωνα με τον Αράπογλου, ο οποίος είπε πως επτά με εννέα κόμματα μπορεί να πιάσουν το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή.

Ο Τσίπρας εκλέχθηκε πρωθυπουργός τον Ιανουάριο, επικεφαλής της υπό τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησης συνεργασίας, με την υπόσχεση να δώσει τέλος στη λιτότητα, μόνο και μόνο για να υπογράψει τη συμφωνία διάσωσης ύστερα από έξι δύσκολους μήνες διαμάχης με τους πιστωτές που οδήγησαν την Ελλάδα στο χείλος της εξόδου από το ευρώ.

Η συνθηκολόγηση του Τσίπρα προκάλεσε ανταρσία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, στερώντας του την κοινοβουλευτική του αυτοδυναμία και προκαλώντας κατάρρευση του προβαδίσματός του επί της αντιπολίτευσης. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ο πρώην κυβερνητικός σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ, θα δυσκολευτούν να μπουν στην επόμενη Βουλή, είπαν Γεράκης και Αράπογλου.

Μια έρευνα που παρουσιάζει τον μέσο όρο των πιο πρόσφατων δημοσκοπήσεων, από δέκα ελληνικές εταιρείες, δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ προβάδισμα μιας ποσοστιαίας μονάδας επί της Νέας Δημοκρατίας.

Η καλύτερη ευκαιρία του ΣΥΡΙΖΑ είναι να πείσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, πολλοί από τους οποίους θα αποφασίσουν την ημέρα των εκλογών, να του δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία, σύμφωνα με τον Γεράκη. Οι απέχοντες μπορεί να ξεπεράσουν το 40%, ξεπερνώντας και το 36% του Ιανουαρίου, είπε. Το τηλεοπτικό debate της Δευτέρας μεταξύ του Τσίπρα και του Μεϊμαράκη μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμο, προσέθεσε.

Τα πρακτορεία στοιχήματος που λειτουργούν στην Ελλάδα, όπως το stoiximan.gr και το sportingbet.gr, δίνουν καλύτερες πιθανότητες σε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Παρ’ όλα αυτά, τα πρακτορεία στοιχήματος και οι δημοσκοπήσεις απέτυχαν να προβλέψουν το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος του Ιουλίου, όπου οι ψηφοφόροι απέρριψαν με μεγάλη πλειοψηφία τα μέτρα λιτότητας που απαιτούσαν οι πιστωτές.

Οι δημοσκόποι «ανησυχούν πως οι ψηφοφόροι δεν παίρνουν σοβαρά τη συμμετοχή τους στις δημοσκοπήσεις, προσθέτοντας ένα επιπλέον επίπεδο αβεβαιότητας στην αξιοπιστία τους» είπε ο Mujtaba Rahman, αναλυτής στην Eurasia Group. «Κάποιοι άνθρωποι στα αριστερά του πολιτικού φάσματος βλέπουν τις δημοσκοπήσεις ως μέσο χειραγώγησης από τα κατεστημένα μέσα της Ελλάδας, και συνεπώς είναι συχνά απρόθυμοι να συμμετάσχουν σε αυτές.»

Σχετικα αρθρα

Γερμανία: Χαμηλοί τόνοι ενόψει τουρκικών εκλογών

admin

To νέο σχέδιο κυριαρχίας της Κίνας

admin

Σώστε την Αργεντινή από τα «κοράκια»

admin

Η απειλή της μικροσκοπικής Ελλάδας και το €

admin

Πώς η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα της μετανάστευσης

admin

Εκρηξη στις πωλήσεις ελληνικών καλλυντικών στην Κύπρο

admin

Ανοίγει ο δρόμος για τους «λύκους» της Wall st

admin

ΗΠΑ-Foreign Policy: «Η Τουρκία διψάει για πόλεμο με την Κύπρο»

admin

Η Ελλάδα ξεμένει από ελπίδα και οι εταίροι της από υπομονή

admin

Το κρεσέντο υποσχέσεων και… ο φόβος της τρόικας

admin

Στο «κενό» …(μέχρι στιγμής) το Eurogroup

admin

Έντονη οσμή συγκάλυψης της υπόθεσης Folli Follie!

admin

Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, καθορίζεται από τις εξελίξεις στο εσωτερικό

admin

Η τελευταία… ζαριά του Τσίπρα

admin

Ο ΟΟΣΑ «χτυπά» τους ισχυρούς των καυσίμων!

admin

Η ευκαιρία για την Ευρώπη

admin

Eρευνα Nielsen: Οι Ελληνες ανήσυχοι για την εργασία, την οικονομία, την υγεία και την εγκληματικότητα

admin

Η πιο σημαντική δουλειά του γερμανικού συνασπισμού

admin