Image default
Πρώτο Θέμα

Οι ελληνικές επιχειρήσεις προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους …

Οι ελληνικές επιχειρήσεις προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους …

Οι ελληνικές επιχειρήσεις ξεκινούν διήμερο συναντήσεων με επενδυτές την Πέμπτη στο Λονδίνο, προσπαθώντας να αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον στις εταιρείες της χώρας ύστερα από μήνες πολιτικών μαχών για τους όρους του τρίτου πακέτου διάσωσης και την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων. Τα διοικητικά στελέχη έχουν μπροστά τους ένα δύσκολο έργο.

Από την προηγούμενη περιοδεία των ελληνικών επιχειρήσεων πριν έναν χρόνο, οι επενδυτές έχουν παρακολουθήσει τις τράπεζες της χώρας να χάνουν τέσσερα πέμπτα της αξίας τους, συμβάλλοντας στην εξαφάνιση 30 δισεκατομμυρίων ευρώ από την κεφαλαιοποίηση της χρηματιστηριακής αγοράς. Και παρ’ ότι η συμφωνία του Ιουλίου απέτρεψε μιαν άμεση έξοδο από την ευρωζώνη, τα διευθυντικά στελέχη θα πρέπει να πείσουν πως οι νέες εκλογές αυτού του μήνα δε θα δημιουργήσουν νέα αναστάτωση, και πως οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν προκύψει, θα μπορεί να ικανοποιήσει τους πιστωτές με την εκπλήρωση των μέτρων του προγράμματος διάσωσης.

 «Το συμπέρασμα είναι πως η εικόνα της ανάπτυξης θα είναι ακόμη πολύ δύσκολο να προχωρήσει» είπε ο Alberto Gallo, επικεφαλής της μακροπιστωτικής έρευνας στη Royal Bank of Scotland Group Plc στο Λονδίνο. «Τα μεγάλα προβλήματα είναι η εκπλήρωση των μεταρρυθμίσεων και η ανταγωνιστικότητα μακροπρόθεσμα. Η βιωσιμότητα του χρέους επίσης παραμένει ακόμη σημαντικό ζήτημα.»

Παρ’ ότι τα τελευταία νέα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ήταν θετικά – το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν έχει αναπάντεχα βελτιωθεί το δεύτερο τρίμηνο – οι οικονομολόγοι αναμένουν περισσότερες ενδείξεις αδυναμίας όταν δημοσιευτούν τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου. Ο Ιούλιος είδε τους δείκτες του οικονομικού κλίματος να καταρρέουν ύστερα από το κλείσιμο των τραπεζών και τους περιορισμούς στη ροή του κεφαλαίου έξω από τη χώρα, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκήρυξε δημοψήφισμα για τους όρους που προσέφεραν οι πιστωτές κατά τις διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της χώρας.

Η περιοδεία ανακοινώθηκε μόλις στις 4 Αυγούστου, πιο αργά από την περσινή εκδήλωση, μία ημέρα αφού άνοιξε το χρηματιστήριο ύστερα από αποκλεισμό πέντε εβδομάδων που προκάλεσε η τραπεζική αργία και τα capital controls. Είκοσι εννιά καταγεγραμμένες εταιρείες, μεταξύ αυτών και όλες οι τράπεζες της Ελλάδας, η Intralot και η Mytilineos Holdings, θα συναντήσουν διαχειριστές κεφαλαίων και αναλυτές στα κεντρικά γραφεία του - LP.

«Είναι καλό που το κάνουν ακόμα καθώς πρέπει να συνεχίσουν να έχουν παρουσία» είπε ο Γιώργος Ζώης, διευθυντής του γραφείου χρέους στην Exotix Partners στο Λονδίνο. «Οδεύουμε προς κάποιου είδους κυβέρνηση συνεργασίας. Πραγματικά δεν έχει σημασία πλέον ποιος θα συμμετάσχει σε αυτήν.»

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μία σε εξέλιξη αξιολόγηση ποιότητας των χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών θα είναι κυρίαρχο θέμα της εκδήλωσης. Οι επενδυτές ελπίζουν να πάρουν μια καλύτερη εικόνα για τα επόμενα βήματα προς την ανακεφαλαιοποίηση, αφού το πρόγραμμα διάσωσης έχει προβλέψει 25 δισεκατομμύρια ευρώ για αυτόν τον σκοπό. Το υπουργείο Οικονομικών σχημάτισε την Τρίτη μια ομάδα δράσης για να αναπτύξει μια λίστα επιλογών για τη διαδικασία, ώστε η όποια νέα κυβέρνηση να μπορεί να προχωρήσει σε πληροφορημένες αποφάσεις.

Ο δείκτης των ελληνικών τραπεζών έχει βουλιάξει περισσότερο από 80% τον τελευταίο χρόνο, με την Τράπεζα Πειραιώς να σημειώνει πτώση μεγαλύτερη του 90%, ζημιώνοντας επενδυτές όπως η Fairfax Financial Holdings Ltd και η Paulson & Co, που συμμετείχαν στην προηγούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Παρ’ όλα αυτά, δεν ήταν όλα τα νέα αρνητικά για τους επενδυτές που αγόρασαν ελληνικές επιχειρήσεις το τελευταίο έτος. Τόσο η Aegean Airlines, όσο και η Motor Oil Hellas, οι οποίες είχαν συμμετάσχει και πέρυσι, πήγαν κόντρα στο ρεύμα και σημείωσαν κέρδη από την προηγούμενη περιοδεία. Η Aegean ανέβηκε κατά 1,7%, με τη βοήθεια της ισχυρής απόδοσης του τομέα του τουρισμού της χώρας, που συνέβαλε στην αύξηση 15% της επιβατικής κίνησης στο πρώτο μισό.

Η Ελλάδα βρέθηκε σε αναστάτωση τον Δεκέμβριο, όταν ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απέτυχε να πείσει τη Βουλή να εκλέξει νέο πρόεδρο Δημοκρατίας, οδηγώντας σε εκλογές τον Ιανουάριο, στις οποίες κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα με μια αντιμνημονιακή πλατφόρμα. Το εφιαλτικό σενάριο για τις επιχειρήσεις θα ήταν και τρίτες εκλογές μέσα στο 2015, εάν η έχθρα μεταξύ των μεγαλύτερων κομμάτων τα εμποδίσει να σχηματίσουν συμμαχία ύστερα από τις εκλογές αυτού του μήνα.

Παρ’ ότι η ρητορική για το σχήμα της μετεκλογικής κυβέρνησης έχει υπάρξει διχαστικό θέμα κατά την προεκλογική περίοδο, μία φιλοευρωπαϊκή συμμαχία παραμένει το πιο πιθανό αποτέλεσμα, έγραψε ο Νίκος Κοσκολέτος, επικεφαλής έρευνας στη Eurobank Equities, σε σημείωμα προς πελάτες. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο 25% των μη τραπεζικών μετοχών, με τον ΟΠΑΠ και τον ΟΤΕ να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, είπε.

«Κατά τη διάρκεια των ετών της κρίσης, πάντα υπήρχε πολιτικός ηγέτης που πρότεινε ευκολότερες εναλλακτικές στην εκπλήρωση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής» είπε ο Κοσκολέτος. «Μόλις βρισκόταν στην εξουσία, η ρητορική άλλαζε, τελικώς υιοθετώντας μιαν καθορισμένη από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής ατζέντα.»

Σχετικα αρθρα

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες κοιτούν για ακόμη μία φορά την άβυσσο

admin

Εάν ο περασμένος χρόνος απέδειξε κάτι, αυτό είναι ότι η ΕΕ δε μεταρρυθμίζεται

admin

Η διάσωση της Ελλάδας και το (αποτυχημένο) σχέδιο πώλησης περιουσιακών στοιχείων

admin

Στα αποτελέσματα των τραπεζών τα βλέμματα της αγοράς

admin

Ευρωζώνη: Λιγότερη λιτότητα, περισσότερη αλληλεγγύη;

admin

Η επιστροφή της κρίσης χρέους της Ευρώπης

admin

Νέο «καμπανάκι» από την ΕΚΤ

admin

Νέα αναβολή σε μια συμφωνία που (δεν) έρχεται…

admin

Μια καθοριστική στιγμή για τον έλληνα ηγέτη

admin

Τι σημαίνει η αποχώρηση της Merkel για τη Γερμανία και τους συμμάχους της

admin

ΕΕ: Παγώνει η δημοσιονομική πειθαρχία–ΔΝΤ: Υφεση χειρότερη από το 2008

admin

Fitch: Τι σημαίνει η αναβάθμιση για την ελληνική οικονομία

admin

Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας

admin

Η Ελλάδα χρειάζεται συμφωνία πριν από τα μεσάνυχτα

admin

Ζητούνται… κόφτες της αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Ιταλικός Αρμαγεδδών απειλεί την Ευρώπη

admin

4 μήνες στην «εντατική»: Πρώτα τα μέτρα μετά τα χρήματα…

admin

Σε τεντωμένο σχοινί με νέο «πρόγραμμα»

admin