Image default
Πρώτο Θέμα

5 διαγράμματα που δείχνουν… ότι τα ψέμματα τελείωσαν…

5 διαγράμματα που δείχνουν... ότι τα ψέμματα τελείωσαν...

Όποιος κερδίσει τις εκλογές στην Ελλάδα αυτήν την Κυριακή, έχει μπροστά του ένα αζήλευτο έργο. Αντί για τις δάφνες της νίκης, ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας – κατά πάσα πιθανότητα είτε ο Αλέξης Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ είτε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης της Νέας Δημοκρατίας – θα ανταμειφθεί με μια κατεστραμμένη οικονομία, ρεκόρ ανεργίας και παραλυμένες τράπεζες.

Η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας, το οποίο υπογράφηκε από τον Τσίπρα τον περασμένο μήνα λίγο προτού προκηρύξει τις εκλογές, ξεκινά τον Οκτώβριο. Ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να επιβλέψει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να κρατήσει τον προϋπολογισμό και το πρόγραμμα πώλησης των κρατικών περιουσιακών στοιχείων υπό έλεγχο. Αυτά θα πρέπει να τα κάνει σε ένα περιβάλλον με μια οικονομία που κατά πάσα πιθανότητα θα αισθάνεται την πίεση από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων στο τέλος του Ιουνίου.

Παρ’ ότι η οικονομία της Ελλάδας έδειξε εκπληκτική αντοχή κατά το δεύτερο τρίμηνο, με ανάπτυξη 0,9%, οι δείκτες της παραγωγής και του οικονομικού κλίματος υποδεικνύουν πως μπορεί να καταρρεύσει κατά το δεύτερο μισό του έτους.

«Οι περισσότερες από τις μηνιαίες ενδείξεις υποδεικνύουν μια μάλλον μεγάλη συστολή στο τρίτο τρίμηνο» είπε ο Nick Kounis, επικεφαλής της μακροοικονομικής έρευνας στην ABN Amro Bank στο Άμστερνταμ. «Ιστορικά, γνωρίζουμε για τους κεφαλαιακούς ελέγχους πως συνηθίζουν να έχουν αρκετά αρνητικές και μακροχρόνιες επιδράσεις στη δραστηριότητα.»

Η συναινετική πρόβλεψη 19 οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το - είναι πως το ΑΕΠ θα συσταλεί κατά 1,4% φέτος. Αυτό συγκρίνεται με την αύξηση 2% που υπολογιζόταν τον Ιανουάριο, προτού εκλεγεί ο Τσίπρας υποσχόμενος να σκίσει τις μνημονιακές συμφωνίες της χώρας.

2 2
Η πρώτη προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης θα είναι να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες της χώρας, οι οποίες παρέμειναν κλειστές επί τρεις εβδομάδες τον Ιούλιο εν μέσω της αναταραχής, κάτι που θεωρείται προαπαιτούμενο για την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων. Το νέο πακέτο διάσωσης προβλέπει 25 δισεκατομμύρια ευρώ για αυτόν τον σκοπό, το ίδιο ποσό που εγχύθηκε στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας υπό το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης.

3 1
Μία υποχώρηση που εξασφάλισε ο Τσίπρας ύστερα από οκτώ μήνες διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, ήταν η χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί για να εξασφαλίσει πως τα οικονομικά της χώρας θα παραμείνουν εντός ελέγχου, ώστε να επιτεθεί ο στόχος πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος 3,5% το 2018.

4
Εάν αυτές οι προκλήσεις δεν είναι αρκετά αποθαρρυντικές, η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να προσελκύσει επενδύσεις εάν θέλει να ρίξει το ποσοστό ανεργίας της χώρας, το οποίο αναμένεται να παραμείνει κοντά στο 25% για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το 2015. Οι τελευταίες οικονομικές οπισθοχωρήσεις σημαίνουν πως οι οικονομολόγοι περιμένουν το ποσοστό να ξεκινήσει να αυξάνεται και πάλι το 2016.

5
«Η οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα και αυτό θα αρχίσει να επηρεάζει την αγορά εργασίας» είπε ο Kounis. «Αυτό εξηγεί εν μέρει τη χρονική στιγμή αυτών των εκλογών: να ολοκληρωθούν προτού τα άσχημα νέα γίνουν πραγματικά αισθητά από το εκλογικό σώμα.»

Σχετικα αρθρα

Αξίζει να μιλάμε για την επόμενη κρίση;

admin

Handelsblatt: Σε ποια τουριστικά ακίνητα στρέφονται οι επενδυτές

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε το 2018 η μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών, κατρακύλα 32% από το 2008

admin

Οι επιλογές της Merkel, το μέλλον της Ευρώπης

admin

Deutche Welle: Η απομείωση του ελληνικού χρέους θα γίνει εντός του 2018

admin

Ο Τσίπρας εκπλήσσει και πάλι…

admin

Τι αποφασίστηκε στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος

admin

Οι κενές εκλογές της Βενεζουέλας

admin

Η αρχή του τέλους των ψευδαισθήσεων

admin

Κερδίζουν έδαφος στις ξένες αγορές τα ελληνικά ρούχα -Τι πουλάει περισσότερο

admin

Handelsblatt: 30 εκατ. τουρίστες φέτος στην Ελλάδα

admin

Politico: Οι καλοκαιρινές διακοπές στην Ευρώπη… ακυρώθηκαν

admin

Άρωμα Ελλάδας κρύβεται πίσω από μια start up που συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο του Forbes

admin

ΣΟΚ: Ύφεση 35% (!) βλέπει ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα

admin

Ο Trump «βυθίζει» τις αγορές

admin

O Macron κινδυνεύει να γίνει Hollande Νο 2

admin

Inditex: Το ισπανικό φαινόμενο στον χώρο της μόδας

admin

ΔΝΤ: Το τριπλό σοκ για τις αναδυόμενες

admin