Image default
Πρώτο Θέμα

Οι πιστωτές ελπίζουν σε ελληνική κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας

Οι πιστωτές ελπίζουν σε ελληνική κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας

Εάν οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας είχαν λόγο στις γενικές εκλογές της Κυριακής, θα ήθελαν από τους ψηφοφόρους να υποχρεώσουν σε μεγάλη συνεργασία των κύριων πολιτικών κομμάτων για να πραγματοποιήσουν το δύσκολο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.

Υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες, ωστόσο, για ένα τέτοιο αποτέλεσμα, το οποίο απέκλεισαν και οι δύο ηγέτες των δύο κύριων κομμάτων στο τηλεοπτικό debate αυτής της εβδομάδας. Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν προκαλέσει τόσο χάος προσπαθώντας να πείσουν τους έλληνες ψηφοφόρους σε προηγούμενες εκλογές που σε μεγάλο βαθμό έχουν σταματήσει πλέον τις προσπάθειες.

«Υπάρχουν κάποιες ανησυχίες πως η Ελλάδα μπορεί να καταλήξει με μια μετέωρη βουλή και μια αδύναμη κυβέρνηση, όμως οι προσπάθειες εξωτερικής επιρροής έχουν ως τώρα αποδειχθεί αντιπαραγωγικές» είπε αξιωματούχος της ΕΕ με συμμετοχή στις συζητήσεις του προγράμματος διάσωσης.

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι παρηγορούνται από την πεποίθηση πως όποιος και αν κερδίσει δε θα έχει άλλη επιλογή από το να πραγματοποιήσει τις συνταξιοδοτικές, εργασιακές, διοικητικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από τους πιστωτές, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στην τελευταία της προειδοποίηση και χρειάζεται απελπισμένα τη βοήθεια της ΕΕ για να αναδιαρθρώσει τις τράπεζές της και να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Και αυτό μπορεί να είναι μια αυταπάτη. Οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση αναμφίβολα θα αναζητήσει περιθώρια ελιγμών για να πραγματοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις προς τους υποστηρικτές της – τους συνταξιούχους, τους αγρότες και τα εργατικά συνδικάτα. Και η θέση της Ελλάδας ως η μεγαλύτερη διαδρομή διέλευσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, μπορεί να της παρέχει έναν επιπλέον μοχλό στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Κατά ειρωνική σύμπτωση, ο καλύτερος σύμμαχος της Αθήνας τους επόμενους μήνες μπορεί να είναι το ιδιαίτερα μη δημοφιλές Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο έχει θέσει ως όρο για τη συμμετοχή του στους επίσημους δανειστές της Ελλάδας την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας. Η Γερμανία, με τη μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα, είναι απελπισμένη να διατηρήσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκός Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είχε δεχτεί ευρεία κριτική όταν τον περασμένο Δεκέμβριο προειδοποίησε τους έλληνες ψηφοφόρους να μην αφήσουν «εξτρεμιστικές δυνάμεις» να πάρουν τα ηνία μέσω ενός «λάθος εκλογικού αποτελέσματος», είναι πολύ πιο μετρημένος αυτή τη φορά.

Είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα πως οι ηγέτες της Ελλάδας μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου θα πρέπει να «κρατήσουν τον λόγο τους και να εκπληρώσουν τη συμφωνία – όποιος και αν κυβερνά.

Η ευρεία στήριξη και η έγκαιρη εκπλήρωση των μεταρρυθμίσεων είναι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα, ώστε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη και στον ελληνικό λαό και προς την ελληνική οικονομία» είπε ο Γιούνκερ στην ομιλία του.

Οι επικριτές λένε πως οι Βρυξέλλες έχουν συχνά παρανοήσει την ελληνική πολιτική στα περισσότερα από πέντε χρόνια από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους το 2010, με μια τάση προς την ευχολογική σκέψη.

Όταν ο αριστεριστής πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκήρυξε δημοψήφισμα τον Ιούλιο για να απορρίψει τους όρους διάσωσης που είχαν προτείνει, οι ηγέτες της ΕΕ άσκησαν δημόσια πίεση στους έλληνες να ψηφίσουν «Ναι» στη συμφωνία ή να αντιμετωπίσουν την οικονομική καταστροφή και μια πιθανή έξοδο από το ευρώ. Οι προειδοποιήσεις τους γύρισαν μπούμερανγκ, πυροδοτώντας μια μαζική στήριξη του «Όχι».

Τότε ο Τσίπρας πραγματοποίησε μιαν αναστροφή και αποδέχτηκε ακόμη πιο αυστηρούς όρους, αφού η Ελλάδα χρειάστηκε να κλείσει τις τράπεζές της, να επιβάλει κεφαλαιακούς ελέγχους και να περιορίσει τα μετρητά για να σταματήσει ένα bank run.

Έτσι, όταν ο τότε πρωθυπουργός ανακοίνωσε αυτές τις εκλογές, λίγες ημέρες αφού υπέγραψε ένα μνημόνιο 85 δισεκατομμυρίων ευρώ στο τρίτο πακέτο διάσωσης στις 19 Αυγούστου, ο επικεφαλής του γραφείου του Γιούνκερ έγραψε στο tweeter πως οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να διευρύνουν τη στήριξη για το πρόγραμμα διάσωσης.

Στα μάτια των Βρυξελλών, ο Τσίπρας έχει μεταμορφωθεί από αδίστακτος ριζοσπάστης, σε πραγματιστικό ηγέτη που αντιμετώπισε τους μαρξιστές σκληροπυρηνικούς, οδήγησε σε αποχώρηση τον συντηρητικό του αντίπαλο – τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά – και τώρα θα κερδίσει εύκολα και θα πραγματοποιήσει το σχέδιο διάσωσης.

Οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πως οι έλληνες δε βλέπουν τα πράγματα ακριβώς έτσι. Αποδυναμωμένος από τις αποστάσεις των αριστεριστών και των νέων ακτιβιστών που τον προώθησαν στην πρώτη θέση τον Ιανουάριο, ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα δίνει μάχη στήθος με στήθος με την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία.

Ο Τσίπρας και ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βαγγέλης Μεϊμαράκης απέκλεισαν, και οι δύο, το ενδεχόμενο συνεργασίας τους κατά το τρίωρο τηλεοπτικό debate της Δευτέρας, και υπάρχουν καλές βάσεις για να τους πιστέψουμε.

Οι έλληνες αναλυτές λένε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχανε και τις τελευταίες από τις αντισυστημικές διαπιστεύσεις του εάν συνεργαζόταν με το κόμμα που έχει κυβερνήσει στο μεγαλύτερο διάστημα μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας το 1974.

Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ψηφίσει υπέρ κάποιων μεταρρυθμιστικών νομοθεσιών που απαιτούνται από το πρόγραμμα, όμως δεν έχει καμία διάθεση να αναλάβει τον ρόλο του δεύτερου μετά τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια κυβέρνηση που αναπόφευκτα θα αντιμετωπίσει δυσαρέσκεια, καθώς οι περικοπές των δαπανών θα χτυπήσουν βαθύτερα.

Σε μια συνέντευξή του την Τρίτη, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βίτορ Κονστάνσιο παρουσίασε το ενδεχόμενο γρήγορης κανονικοποίησης της χρηματοπιστωτικής θέσης της Ελλάδας, εάν η νέα κυβέρνηση τηρήσει το πρόγραμμα διάσωσης.

«Οι βάσεις έχουν τεθεί για μια σταδιακή απαλοιφή των κεφαλαιακών ελέγχων» είπε ο Κονστάνσιο. «Θα αφαιρεθούν όπως αφαιρέθηκαν στην Κύπρο.»

Προσέθεσε πως το ελληνικό χρέος δε θα πρέπει να εκτιμάται ως απλό ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος – υπαινισσόμενος την επέκταση των δανειακών προθεσμιών και των περιόδων χάριτος – λέγοντας πως περιμένει τις απόψεις της ΕΕ και του ΔΝΤ να συμβαδίσουν όταν συζητηθεί η βιωσιμότητα του χρέους κατά την πρώτη αξιολόγηση του νέο προγράμματος, τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.

«Το κούρεμα έχει απορριφθεί από τα κράτη-μέλη και σίγουρα ελπίζω πως δε θα είναι απαραίτητο βλέποντας τους αριθμούς» προσέθεσε ο Κονστάνσιο. «Όσο περισσότερο ψάχνει κανείς τους αριθμούς, τόσο φαίνεται να προκύπτει αυτού του είδους το συμπέρασμα.»

Σχετικα αρθρα

Γερμανικός Τύπος: Τι θα γινόταν εάν οι Βρετανοί παρέμεναν στην ΕΕ;

admin

Η δυστοπική πολιτική της Ευρώπης

admin

Η Μυστική Ιστορία της Οικονομικής Κρίσης

admin

Οι χώρες, το χρέος και οι «φούσκες»

admin

Σε χαμηλό 22 μηνών υποχωρούν οι ευρωπαϊκές μετοχές

admin

Ποιοι κυβερνούν την Ευρώπη

admin

ΧΑ:Προϋποθέσεις διαφυγής

admin

Πραξικόπημα κυβερνήσεων και τραπεζών

admin

Brexit: Ώρα να αφήσουμε τις ευγένειες

admin

Goldman:Αισιόδοξο μήνυμα για την παγκόσμια οικονομία – Η Ευρώπη ο αδύναμος κρίκος

admin

Το κέντρο πρέπει να αντέξει στη Γερμανία

admin

Τεχνολογικοί «κραδασμοί» στην Αμερική

admin

Bloomberg: Η Ελλάδα επανήλθε στο προσκήνιο μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας

admin

Ti πρέπει να κάνει η Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2015

admin

Οι τράπεζες σπεύδουν στην αγορά ομολόγων πριν από την άνοδο των επιτοκίων

admin

Τι θέλουν στα αλήθεια οι Ευρωπαίοι από τις εκλογές του Μαΐου

admin

Άγριος πόλεμος ΝΔ – ΠΑΣΟΚ λόγω τρόικας

admin

Η Πορτογαλία επιστρέφει πλήρως στις αγορές το 2014

admin