Image default
Πρώτο Θέμα

Η ευρωζώνη βάζει όριο στο ελληνικό χρέος

Η ευρωζώνη βάζει όριο στο ελληνικό χρέος

Οι κυβερνήσεις τις ευρωζώνης, οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας, ετοιμάζονται να θέσουν όριο στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας στο 15% του ΑΕΠ ετησίως, μακροπρόθεσμα, ως μέρος της υποσχεθείσας ελάφρυνσης χρέους για να βοηθήσουν την οικονομία να αναπτυχθεί, σύμφωνα με αξιωματούχους της ευρωζώνης.

Αυτό θα σήμαινε πως οι ονομαστικές πληρωμές θα ήταν χαμηλότερες εάν η ελληνική οικονομία δυσκολεύεται, υψηλότερες εάν είναι πιο εύρωστη.

Η Ελλάδα πιέζει για μείωση του αρχικού κεφαλαίου των σχεδόν 197 δισεκατομμυρίων ευρώ που χρωστά πλέον στην ευρωζώνη, όμως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης απέκλεισαν ξεκάθαρα την πιθανότητα οποιουδήποτε ονομαστικού κουρέματος στις 14 Αυγούστου.

Αντ’ αυτού, εάν η αξιολόγηση των ελληνικών μεταρρυθμίσεων τους επόμενους δύο μήνες δείξει πως η Αθήνα εκπληρώνει τις αλλαγές που έχουν ζητήσει οι πιστωτές, η ευρωζώνη θα συμφωνήσει να προσαρμόσει διάφορες παραμέτρους των δανείων της και να εξασφαλίσει πως το κόστος εξυπηρέτησής τους για την Ελλάδα δε θα ξεπερνά το 15% του ΑΕΠ της.

«Είναι πλέον ευρέως αποδεκτό» σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης με γνώση των συζητήσεων για το χρέος. «Υπάρχει πλέον συναίνεση πως αυτός είναι ο τρόπος που θα πρέπει να ακολουθήσουμε.»

Τον Απρίλιο, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας βρισκόταν στα 301,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ή στο 168,8% του ΑΕΠ, έχοντας πέσει από το 177,1% που ήταν το 2014. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε υπολογίσει προηγουμένως πως το χρέος μιας χώρας είναι βιώσιμο εάν βρίσκεται κάτω από το 120% του ΑΕΠ.

«Για την Ελλάδα ωστόσο, αυτό δεν έχει νόημα, καθώς δεν αντικατοπτρίζει τις περιόδους χάριτος, το εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο και τις μεγάλες προθεσμίες, τα οποία κρατούν το κόστος του χρέους πολύ χαμηλό – χαμηλότερο, για παράδειγμα, απ’ ότι είναι για τη Γερμανία» είπε δεύτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

«Συνεπώς, μια νέα μέθοδος αξιολόγησης της βιωσιμότητας του χρέους είναι να εξεταστεί το κόστος της εξυπηρέτησης του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, και αυτό δε θα πρέπει να ξεπερνά το 15%» είπε ο δεύτερος επίσημος.

Το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους για την Ελλάδα το 2015 ήταν κοντά στο 11% του ΑΕΠ, και θα μειωθεί απότομα τα επόμενα χρόνια, αλλά θα αυξηθεί ξανά όταν τελειώσει η περίοδος χάριτος για τα δάνεια της ευρωζώνης το 2023.

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ

Οι παράμετροι που μπορούν να προσαρμοστούν για να διατηρηθεί το κόστος κάτω από το 15% συμπεριλαμβάνουν τις προθεσμίες των δανείων, τις περιόδους χάριτος και τα επιτόκια, αν και η τελευταία είναι απίθανο να αλλάξει περαιτέρω, καθώς τα επιτόκια είναι ήδη κοντά στο κόστος χρηματοδότησης.

Με μικροαλλαγές στις προθεσμίες και στις περιόδους χάριτος, η ευρωζώνη θα μπορέσει να απαλύνει τις διακυμάνσεις της πληρωμής του χρέους τα επόμενα 20-30 χρόνια, που θα ήταν δύσκολο να αντιμετωπίσει διαφορετικά η Ελλάδα.

«Μόλις η Ελλάδα το λάβει, θα πρέπει να προσφέρει πολλή σιγουριά και προβλεψιμότητα» είπε τρίτος αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Με αυτό το προφίλ σχεδιασμένο για την εξυπηρέτηση του χρέους, τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω» είπε.

Ο αξιωματούχος προσέθεσε πως ο περιορισμός των εξόδων εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους θα βοηθούσε επίσης την Αθήνα να επιστρέψει σε πλήρη χρηματοδότηση από την αγορά, καθώς οι ιδιώτες επενδυτές θα είχαν βεβαιότητα για τις δαπάνες της χώρας για την εξυπηρέτηση του χρέους για μια μεγάλη χρονική περίοδο.

Οι αξιωματούχοι είπαν πως το 15% είναι μάλλον ένας αυθαίρετος αριθμός, αλλά μάλλον θα δουλέψει.

«Το ΔΝΤ λέει πως μέχρι το 15% του ΑΕΠ είναι συνήθως εντάξει, πως σε αυτήν την περίπτωση το χρέος είναι βιώσιμο» είπε ο Klaus Regling, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στις 27 Αυγούστου.

«Για την Ελλάδα γνωρίζουμε πως οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα είναι κάτω από το 15% τα επόμενα 10 χρόνια. Ύστερα θα είναι υψηλότερες» είπε ο Regling.

«Ωστόσο, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό μεταβλητών… υποθέτω πως θα πρέπει να είναι δυνατόν να μειώσουμε τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες κάτω από το 15% και μακροπρόθεσμα» είπε.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φάνηκε επίσης πεπεισμένη πως αυτός είναι ο δρόμος που θα πρέπει να επιλεγεί.

«Όταν ξεκινήσουν οι αποπληρωμές, θα πρέπει κανείς να εξασφαλίσει πως η επιβάρυνση θα παραμείνει κάτω από το όριο του 15%» είπε στις 31 Αυγούστου στο Βερολίνο.

Σχετικα αρθρα

Τουρισμός:Ρεκόρ κρατήσεων και… ελπίδων για το καλοκαίρι

admin

PwC: Αυτοί είναι οι κλάδοι που επωφελούνται περισσότερο από το 5G

admin

Η “φούσκα” του δολαρίου διογκώνεται επικίνδυνα…

admin

Το τρίγωνο της δύναμης του Draghi και πως θα αλλάξει την Ευρώπη – Melvyn Krauss

admin

XA:Ρεύμα και τάση για λίγους

admin

Δεν πείθει τους επενδυτές ο Ερντογάν: Συνεχίζουν να «πυροβολούν» οι ξένοι

admin

Χ.Σταϊκούρας: 6 απαντήσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα

admin

Google και Facebook κάνουν τα πάντα για τη διατήρηση του μονοπωλίου τους στη νομή ειδήσεων

admin

Γερμανικός Τύπος: Κορυφαίος προορισμός η Κρήτη για τους Γερμανούς

admin

Επ.Προκαταβολή – 6,8 δισ. ευρώ σε 544.591 Α.Φ.Μ.

admin

Ποιος είναι τελικά ο “Σούπερ-Μάριο”;

admin

Μείωση τζίρου 36,4% για τις “κλειστές” επιχειρήσεις το 2020, στο -67,4% ο τουρισμός

admin