Image default
Πρώτο Θέμα

Ο θάνατος της ευρωπαϊκής αντι-λιτότητας λέει πολλά για τη λιτότητα

Ο θάνατος της ευρωπαϊκής αντι-λιτότητας λέει πολλά για τη λιτότητα

Η μεγάλη ευρωπαϊκή επανάσταση κατά της λιτότητας ήδη βρίσκεται σε μαρασμό. Εννέα μήνες μετά την άνοδο του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία στην Ελλάδα, με την υπόσχεση να ανατρέψει την οικονομική τάξη της Ευρώπης, οι ριζοσπάστες μοιάζουν με σκιά του προηγούμενου εαυτού τους.

Σε όλη την ήπειρο, οι ψηφοφόροι ανήσυχοι με την προοπτική του χάους, επιστρέφουν στον διάβολο που ξέρουν. Οι εκλογές στην Ελλάδα αυτό το σαββατοκύριακο δεν έχουν ξεκάθαρο φαβορί και αυτές στην Πορτογαλία και την Ισπανία τους επόμενους μήνες δεν είναι πιθανό να προκαλέσουν το γερμανικό καθεστώς των δημοσιονομικών περικοπών.

1 6
«Αυτό είναι ουσιαστικά η πολιτική: η διαμάχη των προσδοκιών ενάντια στη σκληρή πραγματικότητα» είπε ο Θωμάς Γεράκης, επικεφαλής της ερευνητικής εταιρείας Marc. «Το εκλογικό σώμα είναι πιο ώριμο, πιο σοφό, αφού εκτέθηκε σε πολλά σοβαρά γεγονότα σε μικρό χρονικό διάστημα.»

Αντί να είναι η χρονιά αλλαγής του πολιτικού τοπίου, το 2015 καθορίζεται από την αποτυχία των στασιαστών να κινήσουν τη βελόνα της εξουσίας. Το ευρωπαϊκό καθεστώς έχει κλείσει τις γραμμές του, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ρίχνει δισεκατομμύρια ευρώ στις αγορές ομολόγων σε μια προσπάθεια να κινήσει την οικονομία, προωθώντας εν τω μεταξύ τους κατεστημένους φορείς σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Παίζοντας εκ του ασφαλώς

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, του οποίοι οι περικοπές πυροδότησαν τη δημιουργία του κατά της λιτότητας κόμματος των Podemos, θα αναζητήσει νέα θητεία καθώς η οικονομική ανάπτυξη έπιασε τη μεγαλύτερη επιτάχυνση των τελευταίων επτά ετών.

Εκτός του κοινού νομίσματος, το παλαιό καθεστώς επίσης κυριαρχεί.

Στις εκλογές του Μαΐου στη Βρετανία, οι Συντηρητικοί του Ντέιβιντ Κάμερον πήραν μιαν αναπάντεχη νίκη, ετοιμαζόμενοι για μια δεύτερη θητεία δημοσιονομικών περικοπών. Η αντιπολίτευση απορρίφθηκε ως απειλή για την εργασία και την οικονομική ανάπτυξη και οι ψηφοφόροι συμφώνησαν. Η εκστρατεία κατά της λιτότητας αφέθηκε στους εθνικιστές της Σκωτίας και τον νέο αρχηγό του κόμματος των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος ήταν outsider για τη θέση και στον οποίο κάποιες στοιχηματικές εταιρείες δίνουν λιγότερους από 18 μήνες.

«Οι άνθρωποι έλκονται από αυτό που είναι πιο ασφαλές» λέει η Μάρτα Σιγιέρο, 23 ετών, φοιτήτρια στη Μαδρίτη και υποστηρίκτρια των Podemos της Ισπανίας, οι οποίοι είχαν εκτοξευθεί στις δημοσκοπήσεις, προτού χάσουν έδαφος τους τελευταίους μήνες από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα. «Δεν μπορείς να είσαι αφελής. Πρέπει να καταλάβεις πως όλα είναι πολιτική.»

Εξουδετερωμένοι ριζοσπάστες

Το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ της Ελλάδας, των Podemos της Ισπανίας και των συμμάχων τους πως θα σταθούν στο πλευρό των πιο αδύναμων της κοινωνίας και όχι των επενδυτών, δεν στηρίχθηκε τελικά από το είδος των οικονομικών που θα ήταν συμβατά με μια Ευρώπη που ακόμη παλεύει να συνέλθει ύστερα από μια εξουθενωτική χρηματοπιστωτική κρίση.

Η πρόσφατη ιστορία έδειξε άλλους που απειλούσαν να αποσπαστούν από το δόγμα που θέσπισε η Γερμανία να συμμορφώνονται γρήγορα, παρά τις προειδοποιήσεις των βραβευμένων οικονομολόγων Πολ Κρούγκμαν και Τζόζεφ Στίγκλιτς πως η λιτότητα επέφερε άνευ λόγου οικονομική καταστροφή στην Ευρώπη.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολλάντ, ένας σοσιαλιστής που εκλέχθηκε το 2012 υποσχόμενος να επιβάλει έναν νέο φόρο στους εκατομμυριούχους και να δώσει τέλος στη λιτότητα, τώρα εστιάζει στον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Παρ’ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιθανό να αναδειχτεί και πάλι σε κυβέρνηση, ο ριζοσπαστισμός έχει εξουδετερωθεί.

Τρίτη ψήφος

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το προβάδισμα επί της Νέας Δημοκρατίας, του κόμματος που έχασε την εξουσία τον Ιανουάριο, έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τη στιγμή που ο Τσίπρας κατέληξε να αφήνει πίσω του την πιο σκληροπυρηνική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από έξι μήνες μικροπολιτικής με την ευρωζώνη για τη νέα γραμμή οικονομικής βοήθειας.

«Οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές ήταν πολύ σκληρές» είπε ο Βαγγέλης Αποστόλου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που είναι ξανά υποψήφιος αυτήν την Κυριακή. «Στο τέλος χρειάστηκε να κάνουμε μια στροφή προς την ωριμότητα και τον ρεαλισμό.»

Οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου θα είναι η τρίτη φορά που οι έλληνες καλούνται να ψηφίσουν φέτος, και έρχονται μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, όπου η αντίθεση του Τσίπρα στους όρους διάσωσης ενισχύθηκε μαζικά. Παρά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο Τσίπρας στη συνέχεια συνθηκολόγησε με τις απαιτήσεις των πιστωτών για να κρατήσει τη χώρα του στο ευρώ και να εξασφαλίσει την εισροή βοήθειας σε μια χώρα που έχει ακόμη το μεγαλύτερο βάρος χρέους στην ήπειρο και περιορισμούς στις τραπεζικές αναλήψεις.

Καθώς μία γεύση χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης ήταν αρκετή για να αλλάξει την κατεύθυνση στην Ελλάδα, τα κατεστημένα κόμματα αλλού, παρακολούθησαν την εξέλιξη της μάχης και επέτρεψαν στους ψηφοφόρους τους να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα για τους κινδύνους ενός άλματος στο άγνωστο.

Καταλονία, Πορτογαλία

Στην Καταλονία, ο ριζοσπαστισμός που προκλήθηκε από τη χρηματοπιστωτική κρίση στην Ισπανία πήρε τη μορφή του αυτονομισμού.

Ο πρόεδρος Αρτούρ Μας κατευθύνεται προς αβέβαιες εκλογές στις 27 Σεπτεμβρίου, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας θα κερδίσουν την πλειοψηφία των εδρών στο νομοθετικό συμβούλιο της Καταλονίας, χωρίς πλειοψηφία των ψήφων. Ο Μας δήλωσε πως ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα αποδυνάμωνε τη νομιμοποίηση της προσπάθειάς του για απόσχιση από την Ισπανία.

Μία εβδομάδα αργότερα, οι πορτογαλικές εκλογές στις 4 Οκτωβρίου θα είναι αγώνας δύο δρομέων, μεταξύ των κομμάτων που εναλλάσσονται στην εξουσία από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ο πρωθυπουργός που πραγματοποίησε τα μέτρα λιτότητας της συμφωνίας διάσωσης του 2011 μπορεί να κερδίσει μια δεύτερη θητεία.

2 4
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως και η Ισπανία θα καταλήξει σε παρόμοια θέση όταν πραγματοποιήσει εθνικές εκλογές στο τέλος του έτους.

Οι Podemos είδαν τα ποσοστά τους να φτάνουν στο ανώτερο επίπεδό τους στο 28% σε δημοσκοπήσεις του Ιανουαρίου, όταν ο αρχηγός τους Πάμπλο Ιγκλέσιας στάθηκε δίπλα στον Τσίπρα κατά τη διάρκεια της πρώτης εκλογικής εκστρατείας του έτους στην Ελλάδα. Το κόμμα, ιδρυθέν μόλις πέρυσι, είπε πως το σχέδιό του να ανατρέψει τα πολιτικά και οικονομικά δεδομένα ακόμη ισχύει, καθώς η ανεργία, όπως και στην Ελλάδα, παραμένει πάνω από το 20%.

Τα μεγαλύτερα κόμματα «βρίσκονται σε άμυνα ακόμη κι όταν υποστηρίζουν πως η στήριξη για το δικομματικό σύστημα έχει σταθεροποιηθεί» είπε ο Χόρχε Μορούνο, ο οποίος ανήκει στο εθνικό συμβούλιο των Podemos και είναι μακροπρόθεσμος σύμβουλος του Ιγκλέσιας. «Μεγάλο μέρος της οικονομικής ανάκαμψης δεν είναι παρά ψευδαίσθηση.»

Σχετικα αρθρα

Πολιτική «μάχη» για την τύχη της Eurobank

admin

Στοκχόλμη, όπως Νίκαια, Βερολίνο…

admin

Οι συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας

admin

Νέα «βουτιά» για την τουρκική λίρα ίσως οδηγήσει την χώρα στο ΔΝΤ!

admin

Οι προεκλογικές παροχές στο μικροσκόπιο του EWG

admin

Πέντε ερωτήματα για τον Μάριο Ντράγκι

admin

Σε χαμηλά επίπεδα οι οικονομικές προσδοκίες των Ελλήνων καταναλωτών

admin

Η Πορτογαλία επιστρέφει πλήρως στις αγορές το 2014

admin

Οι εκλογές των ΗΠΑ και η παγκόσμια οικονομία

admin

Για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, η ανάπτυξη είναι ο εχθρός

admin

Κάμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index

admin

Διπλή ήττα Τζόνσον – Μπλόκο βουλευτών στο άτακτο Brexit και πρόωρες εκλογές

admin

Ξέφρενο ΠΑΡΤΙ σε μετοχές και ομόλογα

admin

Fitch:Καμπανάκι για δικαστικές αποφάσεις και κόκκινα δάνεια

admin

Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις τράπεζες της Ευρώπης, μετά την κρίση

admin

Πώς θα ξεκινήσει ένας νέος πόλεμος στα Βαλκάνια

admin

Έβδομη επίθεση με όχημα στην Ευρώπη: Τι μπορεί να γίνει;

admin

Σύννεφα… τέλειας καταιγίδας πριν την «καθαρή» έξοδο

admin