Image default
Πρώτο Θέμα

Η αναταραχή ανοίγει νέο κεφάλαιο με τη νίκη του Τσίπρα

Η αναταραχή ανοίγει νέο κεφάλαιο με τη νίκη του Τσίπρα

Οι έλληνες ψηφοφόροι είχαν την ευκαιρία να απορρίψουν τον άνθρωπο που οδήγησε τη χώρα τους πιο κοντά από ποτέ στην αναγκαστική έξοδο από το κοινό νόμισμα της Ευρώπης. Αντ’ αυτού, τον στήριξαν.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς αναδύθηκαν από τις δεύτερες εκλογές μέσα σε οκτώ μήνες με ένα επίπεδο στήριξης ελάχιστα χαμηλότερο από την εμφατική νίκη που εκτόξευσε και τους δύο στην εξουσία και στη σύγκρουση με την ευρωζώνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συγκέντρωσε το 35,5% των ψήφων, σε σχέση με το 28,1% τους κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας, θα σχηματίσει συνεργασία με το ίδιο μικρό κόμμα με το οποίο συγκυβερνούσε προηγουμένως.

Ενώ η νίκη του σφίγγει τη λαβή του Τσίπρα στην ελληνική πολιτική σκηνή, επίσης εκθέτει τα παράδοξα μιας χώρας της οποίας η οικονομία είναι σκιά του προηγούμενου εαυτού τους και όπου οι κεφαλαιακοί έλεγχοι παραμένουν στις τραπεζικές αναλήψεις. Αφού ανήλθε στην εξουσία υποσχόμενος να δώσει τέλος στη λιτότητα και να επαναφέρει την «αξιοπρέπεια», ο Τσίπρας πρέπει τώρα να προχωρήσει σε περαιτέρω βαθιές περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων, στις οποίες κατέληξε να συμφωνήσει σε αντάλλαγμα για 86 δισεκατομμύρια ευρώ νέας ευρωπαϊκής βοήθειας.

Το εκλογικό σώμα ψήφισε για την επιστροφή στην εξουσία ενός κόμματος που «παρέβη τις υποσχέσεις του, άλλαξε τις πολιτικές του, και προκάλεσε την κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών, επιφέροντας μιαν αχρείαστη ύφεση» είπε ο Στάθης Καλύβας, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Yale. Από την άλλη, «αυτή η κυβέρνηση θα καλεστεί να πραγματοποιήσει ένα δύσκολο πακέτο δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τις οποίες απέρριπτε ενθέρμως προηγουμένως» είπε.

Καυτό καλοκαίρι

Οι έλληνες έζησαν αυτό το καλοκαίρι κάποιες από τις πιο οδυνηρές στιγμές της εξαετούς χρηματοπιστωτικής κρίσης τους, καθώς ο Τσίπρας, πρώην ακτιβιστής του Κομμουνιστικού Κόμματος, ξεκίνησε ένα παιχνίδι της κότας με τους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες, για τα κριτήρια παροχής μιας νέας διάσωσης, την τρίτη της χώρας από το 2010.

Οι τράπεζες έκλεισαν, το εμπόριο αναγκάστηκε σε παύση, και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι άρχισαν να μιλούν ανοιχτά για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Η κρίση επιλύθηκε μόνο όταν ο Τσίπρας έκανε πίσω στις υποχωρήσεις των πιστωτών, συμφωνώντας σε ένα πακέτο προαπαιτουμένων, μάλλον πιο επώδυνων από αυτά που οι έλληνες ψηφοφόροι είχαν απορρίψει σε δημοψήφισμα λιγότερες από δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Ως αποτέλεσμα της συμφωνίας, η ισχύς του Τσίπρα πάνω στα ζητήματα των φόρων, των δαπανών και των ρυθμίσεων θα είναι μηδαμινή κατά τη δεύτερη παραμονή του στο Μαξίμου. Ουσιαστικά όλες οι σημαντικές οικονομικές αποφάσεις έχουν ληφθεί από τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών και από τους κεντρικούς τραπεζίτες, και οποιαδήποτε παρέκκλιση επιφέρει τον κίνδυνο της παύσης των πακέτων βοήθειας.

«Το περιθώριο για μικροπολιτική ή για επαναδιαπραγμάτευση είναι σχεδόν μηδενικό» είπε ο Brunello Rosa, αναλυτής στη Roubini Global Economics. Μια αρχική αξιολόγηση από τους πιστωτές για την πρόοδο της χώρας στην πραγματοποίηση του προγράμματος αναμένεται πριν από το τέλος του έτους, με μία ακόμη προγραμματισμένη για την άνοιξη του 2016.

Η Greylock Capital Management θα προσπαθήσει να αυξήσει την έκθεσή της στην Ελλάδα, τώρα που ο Τσίπρας έχει εντολή να πραγματοποιήσει τα μέτρα που συμφώνησε, είπε ο συνεπικεφαλής του τμήματος επενδύσεων Diego Ferro σε τηλεφωνική συνέντευξη από τη Νέα Υόρκη.

Χαμηλότερη συμμετοχή

Πέραν της εκλογικής απάθειας, ο Τσίπρας δεν πλήρωσε σχεδόν κανένα πολιτικό τίμημα για τη μεταστροφή του στο θέμα της λιτότητας. Η συμμετοχή της Κυριακής, στο 56%, ήταν η χαμηλότερη τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1990, και οι εκλογές δεν κατάφεραν να προκαλέσουν τον ίδιο αριθμό σημαιών και κορναρισμάτων στους δρόμους με τις υπόλοιπες ψηφοφορίες του έτους. Ένα μικρό πλήθος παρακολούθησε τη γιγαντοοθόνη στην πλατεία Συντάγματος το βράδυ της Κυριακής, που συνήθως αποτελεί σημείο έντονων πανηγυρισμών.

Η Ζωή Μακρυγιάννη, 20χρονη φοιτήτρια στην Αθήνα, εμφανίστηκε με άλλους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ για να γιορτάσει τη νίκη σε μικρότερη, κοντινή, πλατεία.

«Περίμενα μια νίκη, όμως δεν την περίμενα με τόσο μεγάλη διαφορά» είπε η Μακρυγιάννη, καθώς αγκάλιαζε τους φίλους της. «Έχουμε ένα πρόγραμμα διάσωσης και πρέπει να το πραγματοποιήσουμε. Το ερώτημα ήταν ποιος θα το έκανε πιο δίκαια.»

Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ επί των ψήφων ήταν κατά μία ποσοστιαία μονάδα μικρότερο απ’ αυτό που έλαβε τον Ιανουάριο. Η Λαϊκή Ενότητα, μια ομάδα αριστερών πρώην βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που άφησαν το κόμμα λόγω της συμφωνίας διάσωσης, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το απαιτούμενο 3% για να μπει στη Βουλή. Αυτές οι αποστάσεις τον Αύγουστο προκάλεσαν την απώλεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ, εξαναγκάζοντας τις εκλογές.

Ο άνθρωπος των αγορών

Την ίδια στιγμή, οι αποχωρήσεις συνέβαλαν στο να μεταμορφωθεί ο Τσίπρας σε ένα πιο συμπαθές πρόσωπο για τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σημείωσαν τις μεγαλύτερες επιστροφές στην ευρωζώνη τον τελευταίο μήνα, ενώ και η χρηματιστηριακή αγορά της χώρας βρίσκεται σε άνοδο.

Ενώ η εκλογική απόδοση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν καλύτερη απ’ αυτήν που περίμεναν οι δημοσκόποι, το κόμμα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 300 εδρών του κοινοβουλίου. Σχεδιάζει να σχηματίσει εκ νέου συμμαχία με το δεξιόστροφο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, το οποίο έλαβε 3,7% των ψήφων και κέρδισε 10 έδρες.

Με αναμενόμενη πλειοψηφία μόλις πέντε εδρών στο κοινοβούλιο, η νέα κυβερνητική συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ελάχιστο περιθώριο λαθών.

Κάνοντας συμφωνίες

Εάν ο Τσίπρας μπορέσει επιτέλους να κερδίσει και τους ευρωπαίους ηγέτες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ίσως καταφέρει να ενισχύσει τη χρηματοπιστωτική θέση της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ από καιρού ζητά διαγραφή των 300 δισεκατομμυρίων ευρώ του κρατικού χρέους της Ελλάδας, ενώ οι πιστωτές αφήνουν ανοικτό μόνο το ενδεχόμενο των ευνοϊκότερων όρων αποπληρωμής.

Μία τέτοια εξέλιξη θα είχε απήχηση στους απελπισμένους έλληνες, των οποίων η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά ένα τέταρτο από το 2009.

Οι ψηφοφόροι της χώρας έχουν δείξει πως «θέλουν τον Τσίπρα που κάνει συμφωνίες με τους πιστωτές» είπε Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος στη Berenberg Bank στο Λονδίνο. «Ακόμη εμπιστεύονται τον Τσίπρα, μετά από όλα αυτά.»   

Σχετικα αρθρα

Brexit: Δεδομένη θεωρείται η ήττα της Μέι στη βουλή

admin

Το μέλλον της οικονομίας της Ευρώπης εξαρτάται από τις γαλλικές μεταρρυθμίσεις

admin

Πώς θα σπάσει ο γόρδιος δεσμός της κρίσης στην Ευρώπη

admin

Τα κρυπτονομίσματα αρχίζουν να επηρεάζουν την πραγματική οικονομία

admin

Τρεις τάσεις που θα οδηγήσουν την οικονομία το 2018

admin

Μια νέα εποχή στη Ρώμη

admin

Ώρα για πολιτική δράση διαρκείας

admin

Γερμανικός Τύπος: Κοτζιάς, το πρώτο επώνυμο θύμα της ενδοκυβερνητικής διένεξης

admin

Η παρακμή της εξωτερικής πολιτικής της Δύσης

admin

Δύσκολες επιλογές για το γαλλό-γερμανικό άξονα στην ευρωζώνη

admin

Η κυβέρνηση μπροστά στην τέλεια καταιγίδα!

admin

Πύρρειος νίκη Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές

admin

Πτώση… δίχως φρένα για την τουρκική λίρα

admin

Τα ξεσπάσματα των ομολόγων πρέπει να θεωρούνται καλοί οιωνοί

admin

Τι να περιμένουν οι επενδυτές από την Ελλάδα το 2016

admin

Κατρούγκαλος πριν τις διαπραγματεύσεις: καμία περικοπή στις κύριες συντάξεις

admin

«Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο»

admin

Η Σελόντα δείχνει το δρόμο…

admin