Image default
Πρώτο Θέμα

Τα ομόλογα της Ελλάδας μετά τη νίκη του Τσίπρα

Τα ομόλογα της Ελλάδας μετά τη νίκη του Τσίπρα

Τα κρατικά ομόλογα μπορεί να παρατείνουν το μεγαλύτερο σερί εβδομαδιαίων κερδών του τελευταίου έτους ύστερα από την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα και του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην εξουσία για δεύτερη φορά μέσα σε οκτώ μήνες.

Τα 10ετή ομόλογα της χώρας αναρριχήθηκαν τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, στέλνοντας τις αποδώσεις στο χαμηλότερο επίπεδο του 2015, εν μέσω εικασιών πως το αποτέλεσμα των εκλογών δε θα εκτροχίαζε τη διεθνή διάσωση της Ελλάδας. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογές, τον Ιανουάριο, οι οποίες προκάλεσαν ξεπούλημα των χρεογράφων, όταν έφεραν για πρώτη φορά τον κατά της λιτότητας ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συγκέντρωσε 35,5% σύμφωνα με την επίσημη εκτίμηση του Υπουργείου Εσωτερικών, θα σχηματίσει συμμαχία με το ίδιο μικρό κόμμα με το οποίο συγκυβέρνησε προηγουμένως. Ο Τσίπρας παραιτήθηκε στις 20 Αυγούστου, ζητώντας μια νέα εντολή, αφού προκάλεσε πολιτική αναστάτωση προτού τελικά υπογράψει τη συμφωνία νέας βοήθειας από τους πιστωτές της Ελλάδας.

«Με αυτόν τον τρόπο ο Τσίπρας κερδίζει νομιμοποίηση για να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» είπε ο Pedro Ricardo Santos, χρηματομεσίτης στην X-Trade Brokers DM SA στη Λισαβόνα. «Οι επενδυτές προβλέπουν μεγαλύτερη σταθερότητα για την Ελλάδα, όμως υπάρχουν ακόμη κάποιες ανησυχίες για το πόσο πετυχημένες μπορούν να είναι οι μεταρρυθμίσεις. Δεν έχω καμία αμφιβολία πως οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα είναι πολύ ευάλωτες στα οικονομικά στοιχεία τους επόμενους μήνες, παρ’ ότι είναι πιθανό οι αγορές να δείξουν σημάδια ανακούφισης βραχυπρόθεσμα.»

Η απόδοση των 10ετών ελληνικών κρατικών ομολόγων έφτασε στο 8,10% στις 18 Σεπτεμβρίου. Αφού παρέμειναν κάτω από το 10% καθ’ όλο το 2014, εκτοξεύθηκαν στο 19,58% τον Ιούλιο, όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε τη χώρα στο χείλος της εξόδου από την ευρωζώνη, διαπραγματευόμενη μιαν ευνοϊκότερη συμφωνία σε αντάλλαγμα για τη νέα διάσωση.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων δεν είχαν μεγάλες αλλαγές, βρισκόμενα στο 8,25% στις 8:38πμ ώρα Λονδίνου, το πρωί της Δευτέρας. Τα χρεόγραφα με λήξη τον Ιούλιο του 2017 είχαν απόδοση 10,63%, από το 10,81% που είχαν στις 18 Σεπτεμβρίου.

Με τον Τσίπρα να κερδίζει την εντολή να προχωρήσει με τα πέτρα λιτότητας, η Greylock Capital Management LLC μπορεί να αυξήσει την έκθεσή της στα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με τον συνεπικεφαλής του επενδυτικού τομέα Diego Ferro.

«Το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών είναι το καλύτερο δυνατό από την άποψη της αγοράς» είπε ο Ferro που βοηθά στη διαχείριση 1 δισεκατομμυρίου ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία. «Δείχνει πως η ίδια κυβέρνηση θα συνεχίσει να πραγματοποιεί τις πολιτικές για τις οποίες έχει δεσμευτεί.»

Τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα έχουν την καλύτερη παρουσία του έτους ανάμεσα σε 29 αγορές δημόσιων χρεών που παρακολουθούν οι δείκτες ομολόγων του -. Τα ομόλογα επέστρεφαν 19% μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με το 0,9% μέσο όρο κέρδους των ομολόγων τους στην ευρωζώνη.

Παρά τις φωτεινότερες προοπτικές στην αγορά των ομολόγων, οι αγοραπωλησίες του ελληνικού χρέους συνεχίζουν να είναι ελλιπείς. Στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος έδειξαν πως ο όγκος σε όλες τις προθεσμίες είχε σύνολο 1 εκατομμύριο ευρώ τον περασμένο μήνα στην ηλεκτρονική, δευτερεύουσα αγορά χρεογράφων της κεντρικής τράπεζας.

Οι αγοραπωλησίες αυτού του μήνα έφτασαν τα 19 εκατομμύρια ευρώ μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου, οδεύοντας προς το υψηλότερο σύνολο από τον Μάρτιο. Ο όγκος μηδένισε τον Ιούνιο, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2011, και έχοντας φτάσει στο υψηλότερο σημείο του, στα 136 δισεκατομμύρια ευρώ, τον Σεπτέμβριο του 2004, δείχνουν τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Οι συναλλαγές είναι δυνατές σε άλλες πλατφόρμες.

Αναπήδηση των μετοχών

Οι ελληνικές μετοχές έπεσαν κατά 1,4% τη Δευτέρα. Ενώ εξακολουθούν να έχουν από τις χειρότερες αποδόσεις του κόσμου, έχουν επανακτήσει περίπου 23% από το χαμηλότερο των τριών τελευταίων ετών που σημείωσαν στις 24 Αυγούστου.

Έχοντας χάσει 16% το 2015, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς τους έχει συρρικνωθεί στα 34,7 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου όσο είναι το μέγεθος της ιταλικής τράπεζας UniCredit SpA. Κάποιοι βλέπουν αυτήν τη βουτιά των μετοχών ως ευκαιρία αγοράς, και ένα αμοιβαίο κεφάλαιο που παρακολουθεί τις ελληνικές μετοχές έλαβε χρήματα την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά μέσα σε πέντε εβδομάδες.

Ενώ το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή ήταν καλύτερο απ’ αυτό που προέβλεψαν οι δημοσκόποι, το κόμμα δεν συμπλήρωσε κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σχεδιάζει να σχηματίσει εκ νέου συμμαχία με το δεξιόστροφο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, το οποίο συγκέντρωσε 3,7% των ψήφων και κέρδισε 10 κοινοβουλευτικές έδρες.

«Εάν δεν μπορούν να συνεργαστούν, τότε πώς θα πραγματοποιηθεί η πληθώρα των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων που πρέπει να ενεργοποιηθούν για να λάβει η Ελλάδα νέες δώσεις από το πρόγραμμα διάσωσης;» είπε ο Marc Ostwald, αναλυτής στρατηγικής στην ADM Investor Services International στο Λονδίνο προτού ανακοινωθούν τα αποτελέσματα. Η αποτυχία να γίνει αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε «μεταβολή των αποδόσεων προς τα πάνω σε όλη την καμπύλη, ανάλογη με αυτήν που είδαμε το καλοκαίρι» είπε.

Σχετικα αρθρα

Bloomberg: Η Ελλάδα κρύβει έναν θησαυρό που μπορεί να γίνει τζακπότ

admin

Ookla: «Tο πιο γρήγορο δίκτυο στην Ελλάδα» για 4η συνεχή χρονιά η COSMOTE

admin

Είναι έτοιμη για αλλαγή η Γερμανία;

admin

Γιατί το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ εξακολουθεί να διογκώνεται

admin

Κάρνεϊ και Ντράγκι συμφωνούν: το Brexit θα είναι κακό για όλους

admin

Γερμανικός Τύπος: Η ΕΕ απέτυχε στην προστασία των εξωτερικών της συνόρων

admin

«Κούρεμα» έως και 90% σε δάνεια και πιστωτικές κάρτες

admin

Ερευνα: 6 στους 10 εργοδότες στην Ελλάδα δυσκολεύονται να καλύψουν θέσεις εργασίας -Δεν υπάρχει εμπειρία και ταλέντο

admin

Καλό ξεκίνημα στο νέο έτος. Κρίμα για το υπόλοιπο…

admin

Πως μια νίκη Macron θα (;) ανανεώσει την Ευρώπη

admin

Τα κρυπτονομίσματα δεν ανήκουν στις κεντρικές τράπεζες

admin

Handelsblatt: Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους για να σταθεί ξανά στα πόδια της

admin

Markets: Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση για την εβδομάδα

admin

Το Grexit ίσως είναι το καλύτερο τέλος για έναν κακό γάμο

admin

Η Moodys ρίχνει το Χρηματιστήριο -Στο επίκεντρο οι τράπεζες

admin

Ο κορονοϊός θα καταστήσει τις μεγάλες εταιρείες πιο κυρίαρχες από ποτέ έναντι των μικρών και μεσαίων

admin

Η κρυφη βομβα των 200 δισ. Ε στην Ευρωπη λεγεται Volkswagen

admin

Ο «Χορός των Σκιών» των Μεγάλων Τραπεζών

admin