Image default
Πρώτο Θέμα

Όλα εξαρτώνται τώρα από τον Τσίπρα

Όλα εξαρτώνται τώρα από τον Τσίπρα

Όλα εξαρτώνται πλέον από τον Αλέξη Τσίπρα. Ο εκλογικός θρίαμβος του έλληνα, αριστεριστή πολιτικού, σημαίνει πως καμία εγχώρια δύναμη δεν μπορεί να τον εμποδίσει να πραγματοποιήσει τη συμφωνία διάσωσης των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ της χώρας.

Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν ο πρωθυπουργός έχει την προθυμία και την ικανότητα να το κάνει. Εάν όχι, αυτή η νίκη μπορεί σύντομα να μετατραπεί σε καταστροφή.

Ο Τσίπρας εξασφάλισε μια μεγάλη νίκη στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 20 Σεπτεμβρίου. Παρ’ ότι αθέτησε σχεδόν όλες τις υποσχέσεις που έδωσε όταν εκλέχθηκε πρώτη φορά τον Ιανουάριο, κατέληξε με σχεδόν το ίδιο ποσοστό ψήφων και τον ίδια αριθμό βουλευτών. Ο παλιός κυβερνητικός εταίρος του Τσίπρα, οι δεξιόστροφοι Ανεξάρτητοι Έλληνες, επίσης κατάφερε να ξαναμπείς στη Βουλή, με αποτέλεσμα να μη χρειαστεί νέες συνεργασίες για να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση. Μαζί θα έχουν 155 βουλευτές στη βουλή των 300 εδρών.

Η νίκη του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή επειδή επιτεύχθηκε αφού ακολούθησε μιαν καταστροφική διαπραγματευτική στρατηγική με τους πιστωτές της Ελλάδας στην ευρωζώνη, η οποία κατέληξε στο να κλείσουν οι τράπεζες της χώρας για τρεις εβδομάδες και στο να επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι.

Ο Τσίπρας υπέφερε επίσης μια μεγάλη διάσπαση στο κόμμα του, με μια ομάδα ακροαριστερών βουλευτών, στηριζόμενων από τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον πρώην υπουργό Οικονομικών, να σχηματίζει το δικό της κόμμα σε αντίδραση για τη συμφωνία του Τσίπρα με τους όρους της διάσωσης. Η απόδοσή του στις εκλογές ήταν τόσο κακή που δεν κατάφεραν να επιστρέψουν στη Βουλή.

Η αποτυχία της ομάδας των επαναστατών θα αποτελέσει προειδοποίηση που θα ενισχύσει τον έλεγχο του Τσίπρα μέσα στο κόμμα του. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμη πολλούς βουλευτές που είναι δυσαρεστημένοι με τη διάσωση, η οποία ζητά από την Αθήνα να τα βάλει με μια σειρά παγιωμένων συμφερόντων που ταλαιπωρούν τη χώρα επί δεκαετίες, να μειώσουν τις κοινωνικές παροχές και να αυξήσουν τους φόρους. Όμως αυτοί οι βουλευτές θα διστάσουν πλέον να επαναστατήσουν με δεδομένο πως γνωρίζουν πως αυτό οδηγεί σε εκλογική λήθη.

Επιπλέον, τέσσερα από τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης – τα οποία συλλογικά θα έχουν περίπου 110 βουλευτές – στηρίζουν το πρόγραμμα. Θα εξασφαλίσουν τις όποιες ψήφους θα χρειαστούν για να περάσουν τα μέρη της συμφωνίας από τη Βουλή.

Εάν ο Τσίπρας πραγματοποιήσει τη συμφωνία, το πλεονέκτημα είναι σημαντικό. Σε αντάλλαγμα, οι πιστωτές της Ελλάδας θα της προσφέρουν ελάφρυνση του ογκώδους χρέους της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συμπεριλάβει το χρέος της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ρίχνοντας το κόστος δανεισμού της, και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα αρθούν γρήγορα. Η ταλαιπωρημένη από την ύφεση οικονομία θα μπορούσε ακόμη να ξεκινήσει να αναπτύσσεται μέχρι τα μισά του επόμενου έτους.

Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά που μπορούν να πάνε στραβά. Για αρχή, ο Τσίπρας μπορεί να δώσει πολλή προσοχή στις φωνές των ακροαριστερών τμημάτων του κόμματός του, παρ’ ότι δε χρειάζεται να το κάνει. Εάν γίνει αυτό, μπορεί να διστάσει να εκπληρώσει το πρόγραμμα.

Ένας μεγαλύτερος κίνδυνος, ωστόσο, είναι πως δε θα είναι αρκετά ικανός για να κυβερνήσει. Πολλοί από τους υπουργούς του πρώτου του υπουργικού συμβουλίου δεν ήταν πλήρως ενημερωμένοι και περνούσαν τον χρόνο τους παρεμποδίζοντας οτιδήποτε συμφωνούνταν με τους πιστωτές.

Η επανάληψη αυτής της απόδοσης θα ήταν καταστροφική καθώς ο Τσίπρας δεσμεύτηκε σε μια σειρά γρήγορων μεταρρυθμίσεων. Έχοντας απογοητευτεί πολλές φορές από την αποτυχία των ελληνικών κυβερνήσεων να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους, οι πιστωτές επέμειναν σε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα, με το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων να πρέπει να γίνει μέχρι τον Οκτώβρη.

Και δεν είναι μόνο ότι πολλές από τις μεταρρυθμίσεις, όπως η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος,  είναι περίπλοκες. Η Αθήνα θα πρέπει να παρουσιάσει έναν συνοδευτικό προϋπολογισμό τον επόμενο μήνα, ο οποίος θα περιγράφει τα δημοσιονομικά μέτρα για τα επόμενα τρία χρόνια. 

Οι πιστωτές θα εξετάσουν εάν ο Τσίπρας θα έχει εκπληρώσει τη δική του μεριά της συμφωνίας. Εάν το έχει κάνει, θα διαπραγματευτούν συμφωνία ελάφρυνσης χρέους.

Η ευρωζώνη θα δώσει επίσης στην Αθήνα μια ακόμη δόση χρημάτων διάσωσης. Η κυβέρνηση θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει κάποια από αυτά για να πληρώσει τα χρωστούμενα προς τους προμηθευτές, τα οποία συσσωρεύονται εδώ και μήνες. Η έγχυση μετρητών θα μπορούσε να κάνει πολλά περισσότερα από το να αντισταθμίσει την επιπλέον λιτότητα που προβλέπεται από το πρόγραμμα. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων, μέχρι 25 δισεκατομμύρια ευρώ, θα χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Ελλάδας.

Η προθεσμία του Οκτωβρίου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χαθεί. Εάν η καθυστέρηση είναι ενός-δύο μηνών, δε θα έχει μεγάλη σημασία.

Όμως εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να λάβει μια θετική αξιολόγηση μέχρι το τέλος του έτους, τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν σοβαρά. Αυτό συμβαίνει επειδή από το επόμενο έτος θα ισχύσουν οι νέοι κανόνες της ευρωζώνης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ανάλογα με το επιπλέον κεφάλαιο που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει εσωτερικό δανεισμό από τους ανασφάλιστους καταθέτες – μέρος των αποταμιεύσεών τους θα μετατραπεί υποχρεωτικά σε μετοχές.

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία, φέροντας ένα ακόμη χτύπημα στην εμπιστοσύνη. Η πιθανότητα αναγκαστικής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, η οποία έχει υποχωρήσει τους δύο τελευταίους μήνες, θα επιστρέψει δριμύτερη.

Ο Τσίπρας τα γνωρίζει όλα αυτά. Ελπίζουμε, πως η εκλογική του νίκη δε θα τον μεθύσει. Πρέπει να κινηθεί γρήγορα.

Σχετικα αρθρα

Νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις – Αναβάλλεται η «μεγάλη» συμφωνία

admin

Το μεγάλο «ποντάρισμα» των hedge funds

admin

Ψάχνει στηρίγματα το ελληνικό χρηματιστήριο

admin

Γερμανία:Πλούσιοι και φτωχοί

admin

Bloomberg: Η Αθήνα σκέφτεται πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ ενόψει των εκλογών

admin

Τάσεις διάσπασης στο κόμμα του Ερντογάν

admin

DW: Απολογισμός-αποχαιρετισμός Ντράγκι

admin

Το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας ενισχύει τους ευρωσκεπτικιστές

admin

Οι ξένοι επενδυτές δεν εμπιστεύονται το ράλι των ελληνικών ομολόγων

admin

Ζώντας με μια αρκούδα

admin

Η προοπτική του ελληνικού κρασιού στις ασιατικές αγορές

admin

Ο Τουρισμός μεταμορφώνει την Αθήνα

admin

Πιέσεις του ΔΝΤ για να κλείσει η «τρύπα» στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2018

admin

Το ΣτΕ ξηλώνει τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου -Στον αέρα ο ΕΦΚΑ

admin

Τα κοιτάσματα, η Τουρκία και ο ψυχρός πόλεμος

admin

Τι σημαίνει το ιταλικό όχι στις Βρυξέλλες;

admin

Οι τράπεζες της Ευρώπης πρέπει να ξαναρχίσουν από την αρχή

admin

«Τοξικά» δώρα Σόιμπλε στον Α. Σαμαρά!

admin