Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ελλάδα δείχνει πως οι επενδυτές δε θα πρέπει να εμπιστεύονται απόλυτα τις δημοσκοπήσεις

Η Ελλάδα δείχνει πως οι επενδυτές δε θα πρέπει να εμπιστεύονται απόλυτα τις δημοσκοπήσεις

Δεν υπήρχε ξεκάθαρο αποτέλεσμα μέχρι και την ημέρα των εκλογών, όταν ο Αλέξης Τσίπρας πήρε μιαν εμφατική νίκη.

Οι έλληνες ψηφοφόροι έγιναν το πιο πρόσφατο εκλογικό σώμα που εξέπληξε τους δημοσκόπους την Κυριακή, όταν επανέφεραν τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία με μια διαφορά που δεν είχε προβλέψει κανείς. Ύστερα από το αναπάντεχο αποτέλεσμα στις γενικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο και στην Ινδονησία έναν χρόνο νωρίτερα, το ελληνικό αποτέλεσμα προστίθεται στις αυξανόμενες ενδείξεις πως οι πολιτικές δημοσκοπήσεις βρίσκονται σε κρίση.

Αυτό έχει προεκτάσεις πέρα από την πολιτική αρένα. Οι έρευνες για τις προθέσεις των ψηφοφόρων κινούν τις χρηματοπιστωτικές αγορές – αναλογιστείτε τη λίρα και το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας πριν έναν χρόνο – σε μια περίοδο που αυτές είναι λιγότερο αξιόπιστες σχεδόν από ποτέ άλλοτε. Καθώς οι δημοσκόποι στρέφονται στις σημειώσεις τους για να δουν πού έκαναν λάθος, η δουλειά τους ποτέ άλλοτε δεν έχει δεχθεί τόσο εξονυχιστικό έλεγχο.

«Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι το να προβλέψουμε εάν οι άνθρωποι θα ψηφίσουν στην πραγματικότητα» είπε ο Ben Page, διευθύνων σύμβουλος στη βρετανική δημοσκοπική Ipsos Mori. Μία ευρεία μείωση στην αφοσίωση στις κατεστημένες πολιτικές δυνάμεις κάνει τα πράγματα ακόμη πιο περίπλοκα, είπε ο Page. «Κάθε επόμενη γενιά γίνεται όλο και λιγότερο πιθανό να ψηφίζει πάντα το ίδιο κόμμα.»

Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι ένα παράδειγμα που το αποδεικνύει. Αφού έσπασε τη 40ετή κυριαρχία των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της Ελλάδας τον Ιανουάριο, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 35,5% των ψήφων την Κυριακή, σε σχέση με το 28,1% της Νέας Δημοκρατίας. Μία έρευνα του - που παρουσιάζει τον μέσο όρο των ευρημάτων 16 ελλήνων δημοσκόπων την παραμονή των εκλογών, δίνει στο κόμμα του Τσίπρα περίπου 29%, με έναν στους δέκα από τους ερωτηθέντες να μην έχει ακόμη αποφασίσει.

Η απάθεια των ψηφοφόρων ίσως είναι το μεγαλύτερο μπαλαντέρ. Με 56%, η συμμετοχή στις εκλογές στην Ελλάδα ήταν η χαμηλότερη τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1990. Σε άλλους απλά δεν υπάρχει πρόσβαση, ιδιαίτερα στους νέους ψηφοφόρους που προτιμούν τα κινητά τηλέφωνα από τα σταθερά, ενώ η επικράτηση των ερωτήσεων στο διαδίκτυο μπορεί να αλλοιώσει το δείγμα της έρευνας.

Η τελική καταμέτρηση στην Ελλάδα έδειξε πως οι δημοσκοπικές εταιρείες προέβλεψαν με ακρίβεια τη στήριξη για τη Νέα Δημοκρατία και κάποια από τα μικρότερα κόμματα, όπως το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να προβλέψουν την απόδοση ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τα δύο κόμματα που σχημάτισαν για δεύτερη φορά κυβέρνηση συνεργασίας. Οι δημοσκοπήσεις είχαν υπερτιμήσει τη στήριξη προς το Ποτάμι, το οποίο υπολογιζόταν ως πιθανός κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, και προς το κόμμα των επαναστατών του ΣΥΡΙΖΑ, τη Λαϊκή Ενότητα, η οποία δεν κατάφερε να περάσει το όριο του 3% που χρειάζεται για να λάβει κοινοβουλευτικές έδρες.

«Εργαλεία» του κατεστημένου

«Πιθανώς να χρειαστεί να αλλάξουμε τις πρακτικές που χρησιμοποιούμε τα τελευταία 25 χρόνια» είπε ο Κώστας Παναγόπουλος, επικεφαλής της ελληνικής δημοσκοπικής Alco, η οποία στην τελευταία έρευνά της ήθελε τον ΣΥΡΙΖΑ να παίρνει 27,4%. «Φαίνεται πως ένα μέρος της κοινωνίας θεωρεί τις δημοσκοπήσεις εργαλείο του κατεστημένου και αρνείται να συμμετάσχει.»

Με το πολιτικό περιβάλλον σε ρευστή κατάσταση, οι ψηφοφόροι αλλάζουν την κομματική αφοσίωση, εάν καν πάνε να ψηφίσουν, και συχνά λένε ψέματα στους δημοσκόπους, σύμφωνα με τον Γιώργο Αράπογλου, γενικό διευθυντή της ελληνικής δημοσκοπικής εταιρείας Pulse RC. Ο Πάνος Καμμένος, ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων που υπηρέτησε ως υπουργός Εθνικής Άμυνας στην προηγούμενη κυβέρνηση του Τσίπρα, ανακήρυξε τις δημοσκοπήσεις ως «τεράστια απάτη».

Η έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η ελληνική έκπληξη ακολούθησε μιαν ακόμη πιο θεαματική αποτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι Συντηρητικοί του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ανέτρεψαν τις προβλέψεις για μια ρευστή βουλή και κέρδισαν μιαν αναπάντεχη πλειοψηφία. Οι εκλογές του Μαΐου είχαν τις περισσότερες δημοσκοπήσεις στη βρετανική ιστορία, ωστόσο καμία δημοσιευμένη έρευνα δεν πλησίασε στις προβλέψεις της το τελικό αποτέλεσμα.

Μία ετήσια έρευνα, χρηματοδοτούμενη από τις δημοσκοπικές εταιρείες, προσπαθεί να εντοπίσει τι πήγε στραβά. Ένας δημοσκόπος βρήκε, για παράδειγμα, πως είχε υπερβολική εκπροσώπηση ατόμων με ειδικές ανάγκες και ελλιπή αυτών με στεγνωτήρες με τύμπανο.

«Υπάρχει μια πολυετή σύγκρουση μεταξύ του τι έχει αξία ως είδηση και του τι κάνει καλή μια δημοσκόπηση» είπε ο John Curtice, καθηγητής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Strathclyde στη Γλασκώβη. «Εάν θέλουμε πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα, χρειάζεται χρόνο. Οι άνθρωποι θέλουν αποτελέσματα άμεσα. Πρόκειται για μια δουλειά που είναι όλο και πιο δύσκολο να γίνει.»

Σχετικα αρθρα

Η Λαγκάρντ βλέπει σωρεία πολιτικών κινδύνων με την παγκόσμια οικονομία χλιαρή

admin

Η μεγάλη εκκαθάριση του Bitcoin

admin

H Ιταλία και η Αυστρία οδηγούν την αγορά ομολόγων σε ένα πολύ παράξενο μέρος

admin

Στήριξη με… τους ίδιους όρους

admin

Οι 20.000 μονάδες του Dow Jones δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης

admin

Πόσο εύρωστη είναι η τουρκική οικονομία;

admin

CNBC: Ελλάδα και πιστωτές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το χρέος

admin

Το σενάριο εξόδου της Γερμανίας από το ευρώ!

admin

Γερμανικές εκλογές: Ησυχία πριν από την καταιγίδα

admin

Ελλάδα, η γη της επαγγελίας για Κινέζους επενδυτές ακινήτων

admin

Οι αφίξεις προσφύγων στην Ελλάδα ξεπερνούν τις 100.000 σε λιγότερο από δύο μήνες

admin

XA: Το άλμα της πίστης

admin

Η Πύρρειος Νίκη της Άνγκελα Μέρκελ

admin

Deloitte: Ποιες αλλαγές έρχονται στο τραπεζικό σύστημα

admin

Εβδομήντα χρόνια Χάρτα ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

admin

Ξεπουλάνε μετοχές και ομόλογα οι επενδυτές

admin

Νέα αποτυχία επίκειται στο προσεχές Eurogroup- Στο «κενό» η χωρά

admin

Οι μάσκες του διχασμού μας…

admin