Image default
Πρώτο Θέμα

Όταν ένας David «καρφώνει» το ΔΝΤ…

Όταν ένας David «καρφώνει» το ΔΝΤ…

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δέχεται πυρά για την αποτυχία του στο να φροντίσει την Ελλάδα, προωθώντας αυτοκαταστροφικά μέτρα λιτότητας στην ταλαιπωρημένη οικονομία.

Το ταμείο με έδρα στην Ουάσινγκτον άκουσε ότι θα έπρεπε να ήταν πιο επιεικές με τις περικοπές των δαπανών και τις αυξήσεις των φόρων, να πιέσει για μια αναδιάρθρωση χρέους πιο νωρίς και να δώσει περισσότερη προσοχή στα πολιτικά κόστη των τιμωρητικών του πολιτικών κατά τη διάρκεια της πενταετούς παρέμβασής του στην Ελλάδα.

Οι συστάσεις ήρθαν από τον πρώην υποδιευθυντή της Ανεξάρτητης Υπηρεσίας Αξιολόγησης (IEO), David Goldsbrough. Η IEO είναι ένας ανεξάρτητος επιτηρητής, με καθήκον να εξετάζει τις δραστηριότητες του ταμείου. Ο κ. Goldsbrough εργαζόταν στην υπηρεσία μέχρι το 2006.

Οι προτάσεις του αναπόφευκτα θα ενθαρρύνουν τους επικριτές της διαχείρισης της ελληνικής κρίσης από το ΔΝΤ. Ακολουθούν παραδοχές από το ταμείο πως υπερέβαλε για τα πλεονεκτήματα της επιβολής υπερβολικής λιτότητας στις διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις.

Οι συστάσεις από τον πρώην επικεφαλής της επιτηρητικής υπηρεσίας έρχονται καθώς οι αναφορές υποδεικνύουν πως το ΔΝΤ είναι ακόμη έτοιμο να αποσυρθεί από την τρίτη διεθνή διάσωση της Ελλάδας σε πέντε χρόνια, λόγω του ευαίσθητου ζητήματος της ελάφρυνσης χρέους.

Το ταμείο πιέζει για αναδιάρθρωση τουλάχιστον 100 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον σωρό του χρέους της Ελλάδας, σύμφωνα με έρευνα της γερμανικής Rheinische Post.

Τόσο τολμηρά μέτρα παράτασης προθεσμιών ή μείωσης επιτοκίων αναπόφευκτα θα απορριφθούν από τους ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι είναι απρόθυμοι να επιβάλουν μαζικές απώλειες στους φορολογούμενούς τους. Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου πιστωτής της Ελλάδας – ο Klaus Regling του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας – είπε στους Financial Times πως μια τόσο ακραία αναδιάρθρωση δεν είναι απαραίτητη.

Αυτή η αδιαλλαξία θα μπορούσε να οδηγήσει στην απόσυρση της εμπλοκής του ΔΝΤ όταν λήξει το πρόγραμμά του τον Μάρτιο του 2016.

Πέραν των ευρημάτων του για την Ελλάδα, ο κ. Goldsbrough κάλεσε το ΔΝΤ να εξετάσει την εμπλοκή του σε πολλές χώρες που δέχτηκαν διάσωσης, προς όφελος της αξιοπιστίας του ιδρύματος.

«Ελάχιστες εκθέσεις διερευνούν πιο θεμελιώδη ερωτήματα – είτε για τις εναλλακτικές στρατηγικές πολιτικής είτε για την ευρύτερη λογική της παρέμβασης του ΔΝΤ» ανάφερε η έκθεση.

Στοιχεία από το 2010 υποδεικνύουν πως το ΔΝΤ είχε οδηγηθεί στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας υπό την επιμονή των ευρωπαϊκών αρχών, ασκώντας βέτο στις αντιρρήσεις των μελών του διοικητικού του συμβουλίου από τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Το ΔΝΤ αποτρέπεται από το να δανείσει σε χρεοκοπημένα έθνη από τους κανονισμούς του. Χρησιμοποίησε, ωστόσο, τη δικαιολόγηση των «εξαιρετικών συνθηκών» για να παράσχει μέρος του δανειακού πακέτου των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Αθήνα πριν από πέντε χρόνια.

Η Ελλάδα από τότε έγινε το πρώτο ανεπτυγμένο κράτος που χρεοκόπησε έναντι του ΔΝΤ στην 70ετή ιστορία του.

Παρά την ιδιωτική επιμονή του για κούρεμα στους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα το 2010, το ΔΝΤ αγνοήθηκε από φόβο πως θα προκαλούσε μια στιγμή «Lehman» στην Ευρώπη, από τον τότε επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Η Ελλάδα στη συνέχεια δέχτηκε τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία το 2012.

Τα ευρήματα του ερευνητικού τμήματος του ταμείου έχουν σε μεγάλο βαθμό διαψεύσει την πεποίθηση πως η σκληρή λιτότητα θα επαναφέρει τα κράτη-οφειλέτες σε υγιή κατάσταση. Ωστόσο, αυτή η στάση βρέθηκε σε σύγκρουση με τους διαπραγματευτές κατά τη διάρκεια των συζητήσεων της Ελλάδας για τη νέα διάσωση, όπου οι αξιωματούχοι συνέχισαν να απαιτούν βαθιές μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις και περικοπές δαπανών για την Ελλάδα.

Διπλωματικά τηλεγραφήματα μεταξύ του πρέσβη της Ελλάδας με την Ουάσινγκτον έχουν από τότε αποκαλύψει πως ο Λευκός Οίκος πίεσε το ταμείο να κάνει ηχηρές εκκλήσεις για μαζική ελάφρυνση χρέους ώστε να διατηρηθεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη, κατά τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων του καλοκαιριού.

Ωστόσο, το ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους δεν πρόκειται να συζητηθεί όταν συναντηθούν τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης για να συζητήσουν, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ.

Σχετικα αρθρα

Γερμανια: Τέστ στις αγορές με ομόλογο 30ετιας με 0% !

admin

Όλα όσα μπορούν να πάνε στραβά το 2016

admin

Καθαρή έξοδος με επιτήρηση ΔΝΤ!

admin

Τα πέντε… καυτά ερωτηματικά του Δεκεμβρίου

admin

Εκπλήξεις στην Κίνα και τη Βρετανία αναμένονται το 2016

admin

Ανεβαίνουν οι τιμές των ακινήτων – Τι σπίτια αγοράζουν πλέον οι Ελληνες

admin

Η καταλανική κρίση διαταράσσει την ισπανική ανάκαμψη

admin

Ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν φέτος στην Ευρώπη

admin

Το 64% των Ελλήνων θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες

admin

Δύσκολο και το 2020 για τη γερμανική οικονομία

admin

Οι 3 δρόμοι στο μυαλό του Τσίπρα

admin

Barclays: Ύφεση, εκτόξευση χρέους αλλά το κόστος δανεισμού της Ελλάδας θα παραμείνει χαμηλό

admin

Τι κρύβει το αδιέξοδο με την τρόικα

admin

Toυρκία: Ο Ερντογάν ορκίζεται ότι δεν θα «γονατίσει» μπροστά στο ΔΝΤ

admin

Η δυστοπική πολιτική της Ευρώπης

admin

Η άνοδος του πληθωρισμού ξανανοίγει τα χάσματα στην ευρωζώνη

admin

Το πρόβλημα του σκληρού πυρήνα της Ευρώπης

admin

Πέντε παράγοντες που ταρακούνησαν τις παγκόσμιες αγορές το 2015

admin