Image default
Πρώτο Θέμα

Η ΕΚΤ δέχεται μήνυση από 200 επενδυτές για το ελληνικό χρέος

Η ΕΚΤ δέχεται μήνυση από 200 επενδυτές για το ελληνικό χρέος

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δέχεται μήνυση από περισσότερους από 200 επενδυτές για τον ρόλο της στην αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, σε μια υπόθεση που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για μια σειρά νομικών κινήσεων από τον ιδιωτικό τομέα.

Μια ομάδα ιταλών επενδυτών λιανικής υποστηρίζουν ότι δέχτηκαν ζημίες άνω των 12 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΚΤ, λόγω παραβίασης του ρόλου της ως «ισότιμου» πιστωτή κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης χρέους προς τον ιδιωτικό τομέα στην ιστορία το 2012.

Τότε, η ΕΚΤ μπόρεσε να «ανταλλάξει» τα αποθέματά της σε κρατικό, ελληνικό χρέος με εγγυημένα ομόλογα χωρίς ημερομηνία αποπληρωμής. Η κίνηση εξασφάλισε για την ΕΚΤ πως δε θα δεχόταν απώλειες από τη συμφωνία που έγινε για να εμποδιστεί μια ελληνική χρεοκοπία τον Μάρτιο του 2012.

Οι πιστωτές στον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο, αναγκάστηκαν να δεχτούν ένα κούρεμα 53,5% στα αποθέματά τους.

Συνολικά, η αναδιάρθρωση εξαφάνισε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια ευρώ από τα χρέη της χώρας και εξασφάλισε για την Ελλάδα το δεύτερο διεθνές πρόγραμμα διάσωσης.

Η ΕΚΤ επίσης επέτρεψε αργότερα στις εθνικές κεντρικές τράπεζες να ξαναγοράσουν το ελληνικό κρατικό χρέος με μειωμένο επιτόκιο.

Σε ποιον ανήκουν τα 317 δισεκατομμύρια ευρώ του ελληνικού χρέους;

Οι ενάγοντες στην υπόθεση υποστηρίζουν πως αυτές οι ενέργειες παρείχαν στην ΕΚΤ άδικη ιδιαίτερη μεταχείριση και επέβαλαν μεγαλύτερες απώλειες στους ανεπίσημους κατόχους χρέους.

Μία απόφαση αναμένεται από το γενικό δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο την Τετάρτη.

Εάν βγει υπέρ των εναγόντων, αυτή η κίνηση θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για μια σειρά επενδυτών να ξεκινήσουν παρόμοιες ενέργειες κατά της κεντρικής τράπεζας.

Μία γαλλική τράπεζα είναι αποφασισμένη να ξεκινήσει τη δική της υπόθεση κατά της ΕΚΤ, και έχει αρκετές πιθανότητες να κερδίσει αποζημίωση, σύμφωνα με νομικές πηγές.

Οι πιστωτές του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να «αποδείξουν την ευθύνη της ΕΚΤ για τις αρνητικές επιπτώσεις στα αποθέματα ομολόγων τους και τις συναλλαγές της κεντρικής τράπεζας, που την εξαίρεσαν από την μερική διαγραφή του χρέους της Ελλάδας που βρισκόταν σε ιδιωτικά χέρια», είπε Hubert De Vauplane της δικηγορικής εταιρείας Kramer Levin Naftalis.

Η υπόθεση θα μπορούσε επίσης να έχει προεκτάσεις για τα δύο μεγάλα προγράμματα αγοράς ομολόγων της ευρωζώνης, τα οποία ξεκίνησαν μετά το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης.

Υπό το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης και των Outright Monetary Transactions, η ΕΚΤ ξεκάθαρα δεν έχει ρόλο ανώτερου πιστωτή επί του ιδιωτικού τομέα. Αυτό φαινομενικά θα απέκλειε την επανάληψη της αναδιάρθρωσης του 2012 και θα ανάγκαζε την κεντρική τράπεζα να δεχτεί απώλειες εάν μια κυβέρνηση δυσκολευτεί να ξεπληρώσει τους πιστωτές της.

Η Ελλάδα θα ξεπληρώνει τους πιστωτές της για τα επόμενα 42 χρόνια

2 4
Η ΕΚΤ έχει δεχτεί μια σειρά νομικών προκλήσεων για τον ρόλο της στα πέντε χρόνια της κρίσης στην ευρωζώνη, όμως προς το παρόν έχει μείνει αλώβητη από προηγούμενες προσπάθειες ανατροπής των ενεργειών της.

Σε μια σημαντική απόφαση τον Ιανουάριο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε πως η ΕΚΤ δεν είχε παραβεί κανέναν νόμο τον συνθηκών της ΕΕ όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα των OMT σε μια προσπάθεια να μειώσει τα αυξανόμενα κόστη δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Οι ιταλοί επενδυτές στην παρούσα υπόθεση έχουν ήδη κάνει μια προσπάθεια να ακυρώσουν την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων του 2012, η οποία απορρίφθηκε από τα δικαστήρια.

Παρά τη μαζική διαγραφή χρέους προς τον ιδιωτικό τομέα, το τεράστιο βουνό του χρέους της Ελλάδας συνεχίζει να μαστίζει τους πολιτικούς παράγοντες της ευρωζώνης.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα πίεσε την ΕΚΤ να ανταλλάξει τα αποθέματά της με νέα ομόλογα που θα συνδέονταν με την ανάπτυξη του ΑΕΠ νωρίτερα φέτος.

Οι προτάσεις απορρίφθηκαν επειδή γέμισαν «την ψυχή του Μάριο Ντράγκι με φόβο» για τις επιπτώσεις που θα είχαν στη Γερμανία, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ από το δημόσιο χρέος της Ελλάδας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον ισολογισμό της ΕΚΤ.

Η Ελλάδα έφτασε στο χείλος μιας άτακτης εξόδου από την ευρωζώνη όταν σχεδόν χρεοκόπησε σε μια πληρωμή ομολόγων τον Ιούλιο. Η κυβέρνηση έχει από τότε συμφωνήσει σε μια τρίτη, τιμωρητική, συμφωνία διάσωσης για να εξασφαλίσει πως θα συνεχίσει να καλύπτει τις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές.

Σχετικα αρθρα

Στα αποτελέσματα των τραπεζών τα βλέμματα της αγοράς

admin

Η φυσιογνωμία της νέας γερμανικής βουλής

admin

“Μόλις ανοίξουν τα σύνορα, θα πάω στη Γερμανία”

admin

O Trump αποχαιρετά (;) το ΝΑΤΟ

admin

Πόσο εύκολα θα εφαρμοστεί τελικά το Brexit

admin

Σπαταλώντας την άνθιση της ευρωζώνης

admin

Μπόρις Τζόνσον: Brexit με κάθε κόστος

admin

Η αντιλαϊκιστική εξαίρεση της Γερμανίας

admin

Οι Χαμένες Αυταπάτες της Τουρκίας

admin

Πώς είδε η Citi τα αποτελέσματα των Alpha Bank, ΕΤΕ και Τράπεζας Πειραιώς – Οι τιμές-στόχοι

admin

Πώς οι κεφαλαιαγορές μπορούν να βοηθήσουν την Ευρώπη

admin

Στον αέρα το Eurogrpoup της 7ης Απριλίου

admin

Ενότητα, το βασικό στοιχείο της Ευρώπης

admin

To σαφές «προεκλογικό» μήνυμα του Mario Draghi

admin

Και όμως τα πράγματα πάνε καλύτερα…

admin

Brexit: Ώρα να αφήσουμε τις ευγένειες

admin

Bloomberg: Οι Γερμανοί δείχνουν την πόρτα της εξόδου

admin

DW: Γιατί η Κίνα επενδύει σε Ελλάδα και Βαλκάνια -Οι γεωστρατηγικοί στόχοι και τα κέρδη

admin