Image default
Πρώτο Θέμα

Ο πραγματιστής Τσίπρας αναβάλει την ελληνική επανάσταση

Ο πραγματιστής Τσίπρας αναβάλει την ελληνική επανάσταση

Ακούγοντας τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την επανεκλεγμένη αριστερή κυβέρνησή του, θα έλεγε κανείς πως η επανάσταση έχει αναβληθεί και όχι ματαιωθεί.

Αυτό κάνει δύσκολη την απάντηση στην ερώτηση των 64 εκατομμυρίων ευρώ που βρίσκεται στο μυαλό των πολιτικών παραγόντων και των επενδυτών στην Ευρώπη και αλλού: έχει επιτέλους βγει η Ελλάδα από τα έξι χρόνια οικονομικής και πολιτικής κρίσης, ή είναι αυτή μία ακόμη αβάσιμη ελπίδα;

Αναμφίβολα, ο Τσίπρας έχει σε μεγάλο βαθμό εγκαταλείψει τη ρητορική κατά της λιτότητας με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία τον Ιανουάριο, οδηγώντας την Ελλάδα στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης και της αποβολής από το ευρώ μέσα σε έξι μήνες.

Ο 41χρονος πρωθυπουργός που αντιπαθεί τις γραβάτες, λέει πλέον πως η Ελλάδα πρέπει, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, να πραγματοποιήσει επώδυνες οικονομικές αλλαγές, περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων, οι οποίες εμπεριέχονται στο πρόγραμμα διάσωσης που δέχτηκε τελικά τον Αύγουστο, για να μπορέσει να επιστρέψει στη ριζοσπαστική κοινωνική ατζέντα του στο δεύτερο μισό της τετραετούς θητείας του.

«Αυτή είναι η πρώτη ελληνική κυβέρνηση που εκλέχθηκε για να εφαρμόσει και όχι να σκίσει ή να επαναδιαπραγματευθεί από την αρχή το πρόγραμμα διάσωσης» είπε ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Παγουλάτος σε συνέντευξή του.

Επιπλέον, τα κύρια κόμματα της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, που αντιμάχονται για το μέλλον τους ύστερα από την εκλογική ήττα, επίσης στηρίζουν το πρόγραμμα.

Διπλωμάτες και έλληνες αναλυτές αναμένουν μήνα του μέλιτος για το υπόλοιπο του έτους, κατά τον οποίο η κυβέρνηση θα περάσει έναν ορθόδοξο προϋπολογισμό και θα θέσει σε ισχύ ένα τεράστιο μεταρρυθμιστικό πακέτο για να εξασφαλίσει την επόμενη δόση των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των ταλαιπωρημένων τραπεζών της, αλλά και το ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων για την ελάφρυνση του χρέους.

Ωστόσο, παραμονεύουν προβλήματα τον επόμενο χρόνο, όταν οι επώδυνες μεταβολές στις συντάξεις, στον εργατικό νόμο και στις δημόσιες υπηρεσίας θα πρέπει να εφαρμοστούν από μια αδύναμη και αποθαρρυμένη κρατική διοίκηση, οι αυξήσεις των φόρων και οι περικοπές των παροχών διαβάλλουν την αγοραστική δύναμη και οι αυξημένες ελπίδες για τις συζητήσεις για το χρέος κινδυνεύουν να καταλήξουν σε απογοήτευση.

Με δεδομένη τη διστακτικότητα της Γερμανίας και άλλων πιστωτών από τη βόρεια Ευρώπη, η αναδιάρθρωση του χρέους κατά πάσα πιθανότητα θα είναι περιορισμένη, σταδιακή και συνδεδεμένη με όρους που θα μπορούσαν να μειώσουν την κοινωνική στήριξη που απολαμβάνει ο Τσίπρας.

Παραμένουν οι αμφιβολίες για την ικανότητα κάποιων από τους υπουργούς και την έλλειψη συνοδείας τους από έμπειρους τεχνοκράτες, ώστε η γραφειοκρατία να προχωρήσει με τις απαραίτητες πολιτικές.

«Φοβάμαι πως δεν έχουν την αυτοπεποίθηση ή το προσωπικό για να πραγματοποιήσουν το πρόγραμμα, ακόμη κι αν πίστευαν σε αυτό οι ίδιοι» είπε ο Γιάννος Παπαντωνίου , πρώην υπουργός Οικονομικών της ρεφορμιστικής αριστεράς που συνέβαλε στην προετοιμασία της Ελλάδας για να μπει στο ευρώ.

Ένας ακόμη πονοκέφαλος για τον Τσίπρα είναι η πίεση που δέχεται για να αυξήσει την ασφάλεια των συνόρων και να επιβραδύνει την εισροή των μεταναστών και των προσφύγων που εισέρχονται από την Τουρκία και διασχίζουν την Ελλάδα κατευθυνόμενη στο βόρεια Ευρώπη, παρ’ ότι αυτό θα μπορούσε να του παρέχει μόχλευση κατά την αναζήτηση χρημάτων από την ΕΕ.

Η κυβέρνηση περιμένει την ύφεση αυτού του έτους και του επόμενου να είναι χαμηλότερη από τη συστολή 2,3% που προβλέπεται επίσημα για το 2015 και το 1,3% για το 2016. Ωστόσο, η γρήγορη ανάκαμψη θα χρειαστεί επιστροφή της εμπιστοσύνης και των επενδύσεων, κάτι που προς το παρόν απουσιάζει.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτού του μήνα, ο Τσίπρας ανακοίνωσε πως έχει επαναφέρει την πολιτική σταθερότητα, δώσει τέλος στη συζήτηση για την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και κερδίσει εντολή να προχωρήσει με τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Κάλεσε τους επενδυτές να σπεύσουν στη χώρα.

Ωστόσο, η απόπειρά του να εκμεταλλευτεί τη νεανική του γοητεία και τα προβληματικά αγγλικά του απέναντι στη σαγήνη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και να προσελκύσει διεθνές κεφάλαιο, απέτυχε όταν ο Τσίπρας επέστρεψε στις γενικότητες για το πώς η Ελλάδα είναι η γενέτειρα της δημοκρατίας.

Είπε στο Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα πως δε θα επέτρεπε σε ξένα «κεφάλαια απελπισίας» να έλθουν στην Ελλάδα για να αγοράσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να ξεκαθαρίσουν τους ισολογισμούς των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει εναλλακτική λύση ως τώρα που θα επέτρεπε στις τράπεζες να δανείζουν ελεύθερα σε υγιείς επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Εμπόδια που ξεκινούν από τις διαμαρτυρίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των τοπικών αρχών και φτάνουν σε δικαστικές κινήσεις και πολιτικές υπαναχωρήσεις, έχουν αποθαρρύνει τους πιθανούς αγοραστές των λιμανιών, των αεροδρομίων ή των κρατικών ακινήτων.

Παρά την πίεση να ξεπληρώσει το χρέος της Ελλάδας, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αποφύγει το ξεπούλημα και παραμένει ιδεολογικά αντίθετη στις ιδιωτικοποιήσεις.

Η καναδική εταιρεία εξόρυξης Eldorado, με μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα από το ξεκίνημα της κρίσης, κέρδισε μια δικαστική απόφαση την προηγούμενη εβδομάδα, που της επιτρέπει να συνεχίσει τις προκαταρκτικές εργασίες σε χρυσορυχείο στη βόρειο Ελλάδα που ανέστειλε ξαφνικά ο αριστεριστής υπουργός Ενέργειας λίγο πριν από τις εκλογές. Αυτή τη φορά, το συνδικάτο των εργαζομένων διαμαρτυρήθηκε παίρνοντας το μέρος των εργοδοτών του, και όχι προσπαθώντας να παρεμποδίσει το ξεπούλημα κρατικής περιουσίας.

Το πώς θα πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει ζωτική σημασία για την επανέναρξη της οικονομίας. Εάν οι μέτοχοι και ανώτεροι ομολογιούχοι δεχτούν μεγάλο χτύπημα και οι τράπεζες κρατικοποιηθούν, υποστηρίζουν πως αυτό θα αποτρέψει μελλοντικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Εάν η έλλειψη κεφαλαίων είναι μικρότερη των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ και μπορεί να βρεθεί μια δίκαιη συμφωνία κατανομής επιβάρυνσης για να καλυφθεί το κενό, τότε οι κεφαλαιακοί έλεγχοι που επιβλήθηκαν τον Ιούνιο μπορούν να αρθούν σταδιακά, και κάποια από τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ που οι έλληνες έκρυψαν κάτω από στρώματα μπορεί να επιστρέψουν στις τράπεζες, και οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να λειτουργήσουν και πάλι.

Ο Jens Bastian, σύμβουλος επενδύσεων και πρώην μέλος της ομάδας εργασίας της Ευρωπαϊκής Κομισιόν που βοηθούσε την Ελλάδα μέχρι να την εκδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως οι ξένοι επενδυτές ενδιαφέρονται περισσότερο να αγοράσουν στοιχεία παθητικού των τραπεζών, παρά να διακινδυνέψουν το μετοχικό κεφάλαιο.

«Υπάρχουν δύο διαφορετικά ζητήματα» είπε ο Bastian, ο οποίος εργάζεται στη συμβουλευτική εταιρεία MacroPolis, σε συνέντευξή του. «Πώς συμπεριφέρονται οι έλληνες ηγέτες υπό το μνημόνιο και πώς συμπεριφέρονται όταν δε δεσμεύονται από το μνημόνιο και μπορούν να λειτουργήσουν εχθρικά προς τις ξένες επενδύσεις.»

Έτσι, ενώ ο Τσίπρας έχει την καλύτερη ευκαιρία που είχε οποιοσδήποτε έλληνας ηγέτης της τελευταίας γενιάς να δημιουργήσει γνήσια οικονομική μεταμόρφωση, θα χρειαστεί να αφήσει πίσω του περισσότερα ιδεολογικά βαρίδια και να προσφέρει ένα μακροπρόθεσμο όραμα, ικανότητα και τακτική πολιτική επιδεξιότητα, για να ανταποκριθεί στην πρόκληση.  

Σχετικα αρθρα

ΠΑΣΟΚ, ώρα μηδέν…

admin

Οι Γερμανοί αποταμιεύουν, αλλά δεν γίνονται πλουσιότεροι

admin

Η κρίση της Κίνας είναι χίλιες φορές μεγαλύτερη της Ελλάδας

admin

Τι ισχύει για την εθνική και την ανταποδοτική σύνταξη

admin

Τα νέα πολιτικά ρήγματα της Ευρώπης

admin

Το ΠΑΣΟΚ, η εσωστρέφεια του και τα 10 βήματα εξόδου από την κρίση…

admin

Η δυστοπική πολιτική της Ευρώπης

admin

Ποιος είναι ο μεγάλος κίνδυνος που μπορεί να οδηγήσει σε νέα κατάρρευση την τιμή του πετρελαίου

admin

Η Βενεζουέλα διχάζει τη διεθνή κοινότητα

admin

Γερμανικός Τύπος: Ο Μητσοτάκης θα τηρήσει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις

admin

Startupper Θ. Παπαδημητρίου: Μην συνηθίσετε. Αγωνιστείτε να τα αλλάξετε όλα…

admin

Πως πτώχευσε η Τουρκία…

admin

Handelsblatt: Πιθανές δυσκολίες στο ελληνικό ζήτημα από έναν συνασπισμό Τζαμάικα στη Γερμανία

admin

Στην Κίνα κρίνεται το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας

admin

Η Ελλάδα κατηγορεί το ΔΝΤ για την καθυστέρηση της αξιολόγησης

admin

Λέγοντας ναι στην Ευρώπη

admin

Handelsblatt: Συγκρούονται τα σχέδια Τσίπρα και δανειστών

admin

Πραξικόπημα κυβερνήσεων και τραπεζών

admin