Image default
Πρώτο Θέμα

Η ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία υπό την απειλή υψηλότερων φόρων

Η ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία υπό την απειλή υψηλότερων φόρων

Στις 6 Απριλίου του 1941, ο Πειραιάς, ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Ελλάδας, χτυπήθηκε από βομβιστική επιδρομή από τους γερμανούς. Σύμφωνα με τον Laird Archer, αμερικανό εθελοντή, «κανένα από όλα τα ηχητικά εφέ καταστροφών στις ταινίες του Χόλυγουντ δε θα μπορούσε να φτάσει αυτή τη βροντή».

Το λιμάνι καταστράφηκε ολοσχερώς. Όμως μετά από τον πόλεμο η Ελλάδα στράφηκε στη ναυτιλιακή βιομηχανία για να ξαναχτίσει την οικονομία της, και σύντομα μετατράπηκε από τους μεγιστάνες της χώρας σε παγκόσμιο ναυτιλιακό κέντρο και εμπορικό κόμβο για τη Μεσόγειο.

Το ελληνικό εμπορικό ναυτικό έχει φτάσει να είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, με σχεδόν 4.000 πλοία τα οποία αντιστοιχούν στο 19% της παγκόσμιας ναυτιλιακής δύναμης. Η βιομηχανία συμβάλει με περισσότερο από 7% στη μαστιζόμενη οικονομία, όμως οι πιστωτές της χώρας θεωρούν ότι μπορεί να κάνει περισσότερα.

Η βιομηχανία αυτή τη στιγμή δεν πληρώνει φόρους για τα διεθνή έσοδα που φέρνει στη χώρα, σύμφωνα με τους κανονισμούς που συμπεριλήφθηκαν στο ελληνικό σύνταγμα το 1967.

Από τον Ιούλιο ωστόσο, όταν η κυβέρνηση πρότεινε να αυξήσει τους φόρους της ναυτιλίας και να δώσει τέλος και σε άλλα προνόμια υπό την πίεση της ΕΕ και άλλων διεθνών πιστωτών, οι πλοιοκτήτες απειλούν πως θα μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους στο εξωτερικό.

Φορολογικά προνόμια

Η ναυτιλία βρίσκεται στην οικογένεια του Σταύρου Τσολάκη εδώ και τέσσερις γενιές. Ο προπάππους του ξεκίνησε την επιχείρηση μεταφέροντας ξυλεία και ελιές από τον Άθω στη Θεσσαλονίκη.

Ο ίδιος είναι καθηγητής ναυτιλιακής οικονομίας, με εξειδίκευση στη διαχείριση ποντοπόρων πλοίων, και υποστηρίζει πως η ΕΕ δεν έχει κανένα δικαίωμα να εκφράζει τέτοιου είδους απαιτήσεις.

«Ο Γιούνκερ (πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κομισιόν) είναι υποκριτής, αφού το Λουξεμβούργο παρέχει στους διεθνείς πλοιοκτήτες τα ίδια φορολογικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση στους έλληνες πλοιοκτήτες – για να τους πείσει να μεταφερθούν στο Λουξεμβούργο, μια χώρα που περιτριγυρίζεται από στεριά και βρίσκεται μακριά από τη θάλασσα.

Οι νόμοι εδώ είναι σε συμφωνία με τους διεθνείς φορολογικούς νόμους που υπάρχουν στα περισσότερα ναυτιλιακά κέντρα σε όλον τον κόσμο. Οι γερμανοί και ολλανδοί πλοιοκτήτες απολαμβάνουν ακόμη μεγαλύτερα φορολογικά προνόμια από τους έλληνες ομολόγους τους» είπε.

Άλλοι πλοιοκτήτες υποστηρίζουν πως ενθαρρύνονται από την ΕΕ να αφήσουν τη χώρα, ώστε να γίνει η ναυτιλιακή βιομηχανία της Γερμανίας περισσότερο ανταγωνιστική.

Παρ’ ότι το μεγαλύτερο μέρος του παγκοσμίου στόλου είναι καταγεγραμμένο ως offshore, σε μέρη όπως ο Παναμάς και η Λιβερία, η Ελλάδα είναι μοναδικό παράδειγμα μιας μικρής χώρας με μεγάλο, ντόπιας ιδιοκτησίας στόλο, υπό τη δική της σημαία.

Επίσης, έχει μια διακεκριμένη – και εξαιρετικά πολιτικοποιημένη – ναυτιλιακή ελίτ και οι παρατηρητές λένε πως η ΕΕ ήθελε εδώ και καιρό να υποβάλει αυτήν τη ναυτιλιακή ελίτ σε κανονικό σύστημα φορολόγησης επιχειρήσεων.

‘Plan B’

Ο καθηγητής Τσολάκης θεωρεί πως εάν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις θα υπάρξει τεράστια έξοδος. Και δεν είναι μόνο η βιομηχανία που θα έχει απώλειες.

«Δε θα πρέπει να ξεχάσουμε τους φιλάνθρωπους αυτής της βιομηχανία. Οι πλοιοκτήτες προσφέρουν πολλές χρηματοδοτήσεις, συμβάλλοντας στις τέχνες, την παιδεία, την υγεία και την κοινωνική πρόνοια. Η πλειονότητα των κρατικών ασθενοφόρων έχουν κατά πάσα πιθανότητα χρηματοδοτηθεί από αυτά τα χρήματα» λέει.

«Δεν είναι μόνο οι πλοιοκτήτες που επωφελούνται από τη ναυτιλία στην Ελλάδα, αλλά και μια πληθώρα επαγγελματιών, όπως οι ναυλομεσίτες, οι ασφαλιστές, οι τραπεζίτες, οι προμηθευτές, οι ναυτικοί, οι επισκευαστές, οι πράκτορες και οι ακαδημαϊκοί.»

Ωστόσο, ο σύμβουλος ναυτιλιακών επιχειρήσεων Γεώργιος Ξυδάκης δεν είναι πεπεισμένος πως οι έλληνες πλοιοκτήτες είναι έτοιμοι να αφήσουν τη χώρα τους.

«Είναι γεγονός, κάθε εταιρεία έχει ένα plan B» εξηγεί. «Όμως πραγματικά πιστεύω πως υπάρχει μόνο για να καθησυχάζει τους μετόχους. Είναι λογικό να είναι κανείς προετοιμασμένος για την περίπτωση που οι φόροι αυξηθούν σε αυτόν τον βαθμό.»

Μεταξύ των μέτρων, ο φόρος χωρητικότητας για πλοία με ελληνικές και ξένες σημαίες θα αυξηθεί κατά 4% ετησίως μέχρι το 2020, παρ’ ότι, με δεδομένο ότι οι πλοιοκτήτες ήδη προσφέρουν 420 εκατομμύρια ευρώ σε δωρεές προς το κράτος, οι περισσότεροι της βιομηχανίας δε φαίνονται να επηρεάζονται από αυτήν την αύξηση.

Δύσκολες επιλογές

Ο καπετάνιος Δημήτρης Βασιλακόπουλος, γενικός διευθυντής της Azora Marine, λέει πως το πραγματικό πρόβλημα προκύπτει από τους πρόσφατους κεφαλαιακούς ελέγχους που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

«Υπάρχουν πολλοί πλοιοκτήτες, ιδιαίτερα μικρές ναυτιλιακές εταιρείες, που χρησιμοποιούν τις ελληνικές τράπεζες για τις συναλλαγές τους. Όπως και εγώ, αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες και πολλά πλοία έχουν ακινητοποιηθεί – δεν μπορούσαν να κάνουν καμία ανάληψη και τα πληρώματα, οι αποθήκες και οι προμήθειες δεν μπορούσαν να πληρωθούν.

Οι προμηθευτές ακόμη δεν μπορούν να εισάγουν προϊόντα και ανταλλακτικά, απαραίτητα για τη λειτουργία του συστήματος.»

Κατά συνέπεια, κάποιοι πλοιοκτήτες, αβέβαιοι για το τι θα φέρει το μέλλον, έχουν ήδη ξεκινήσει να οργανώνουν τις υποθέσεις τους για να μεταφερθούν στο εξωτερικό, σε μέρη όπως η Κύπρος.

Ο κ. Ξυδάκης λέει πως «αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μια σταθερή οικονομία».

Εθνικός ρόλος

Ύστερα από επτά μήνες πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, με τους φόβους ενός Grexit να πολώνουν την κοινωνία, οι έλληνες επανεξέλεξαν τον περασμένο μήνα τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ, σε κυβέρνηση συνεργασίας με το λαϊκιστικό, αντιμνημονιακό κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ήταν οι δεύτερες γενικές εκλογές στην Ελλάδα φέτος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως για πρώτη φορά έχει την ευκαιρία να κυβερνήσει σωστά μαζί με τους ΑΝΕΛ ύστερα από μήνες απασχόλησης με τις διαπραγματεύσεις για το χρέος. Έχοντας, όμως, υπογράψει την τρίτη συμφωνία διάσωσης, η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με δύσκολες επιλογές για την εφαρμογή περικοπών και λιτότητας.

Ο καπετάνιος Βασιλακόπουλος θεωρεί πως δε θα πρέπει να ανακινήσει πολύ τα πράγματα σε ότι αφορά τη ναυτιλία, την οποία βλέπει ως μία από τους πιο υγιείς και αναπτυσσόμενους τομείς: «Τον περασμένο χρόνο η ναυτιλία έφερε στη χώρα περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια ευρώ – η Ελλάδα τα χρειάζεται αυτά».

Ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας έχει τονίσει πως η βιομηχανία έχει ζωτική σημασία για να ξαναχτιστεί η οικονομία, όμως «όσο μεγαλύτερο είναι το κοινωνικό όφελος της ναυτιλιακής δραστηριότητας, τόσο θα ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα, και όχι το αντίθετο, όπως θεωρείται».

Ο κ. Ξυδάκης δεν πιστεύει πως η κυβέρνηση θα είναι «αρκετά γενναία» ώστε να επιχειρήσει να αλλάξει το σύνταγμα.

«Αυτό δε σημαίνει ότι δε φοβόμαστε. Φυσικά και φοβόμαστε.»

«Χρειαζόμαστε ελπίδα»

Ο καθηγητής Τσολάκης θυμάται με νοσταλγία τα επαγγελματικά ταξίδια που έκανε πριν από πέντε χρόνια: «Τότε ήμουν περήφανος να λέω πως ερχόμουν από την Ελλάδα. Τώρα οι άνθρωποι με κοιτούν παράξενα και δεν είναι ευχάριστο.

Μπορούσαμε τότε να προσέχουμε ο ένας τον άλλον, όμως τώρα χάνουμε την αξιοπρέπειά μας. Είμαι ευρωπαϊστής, όμως με τη λιτότητα πρέπει να υπάρξει κάποια πρόοδος, χρειαζόμαστε ελπίδα.»

Η προνομιακή φορολογική θέση της ναυτιλιακής βιομηχανίας βρίσκεται υπό εξονυχιστική εξέταση, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ψάχνει τρόπους να ενισχύσει τα έσοδα του κράτους και να κάνει περικοπές όπου μπορεί.

Σχετικα αρθρα

DW: Η αγωνία των αγορών πριν το Brexit

admin

To πολιτικό χάος της Ευρώπης

admin

Ύστερα από ένα ισχυρότερο 2016, η Ελλάδα ελπίζει σε επιείκεια των δανειστών

admin

Όλα όσα μπορούν να πάνε στραβά το 2016

admin

Παιχνίδια πολέμου

admin

Πώς τα καταφέρνει η Merkel;

admin

Ελλάδα…. καληνύχτα!

admin

Φόρμουλα συμφωνίας με τους δανειστές επεξεργάζεται η κυβέρνηση

admin

Γιατί το 2016 θα είναι χρονιά παρατολμιών για την παγκόσμια οικονομία

admin

Πότε το ευρώ θα φτάσει στο 1:1 με το δολάριο;

admin

Πτώση 2,57% στις Τράπεζες, λόγω ΕΤΕ (-4%) και Eurobank (-6%)…

admin

Handelsblatt: Οι επενδυτές ήδη ψηφίζουν- Ποντάρουν στην πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα

admin

Kίνδυνος… made in Russia για την ανάκαμψη

admin

Άρωμα Ελλάδας κρύβεται πίσω από μια start up που συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο του Forbes

admin

Πώς μας επηρεάζουν οι αμερικανικές εκλογές

admin

Σούπερ μάρκετ: Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό

admin

Ο δρόμος προς τα εμπρός για την Ισπανία

admin

Η Μέρκελ θέλει έναν σταθερό κόσμο θα πληρώσει το τίμημα

admin