Image default
Πρώτο Θέμα

Το think-tank IOBE προειδοποιεί για «τελευταία ευκαιρία» εξόδου από την κρίση

Το think-tank IOBE προειδοποιεί για «τελευταία ευκαιρία» εξόδου από την κρίση

Το think-tank IOBE της Ελλάδας απηύθυνε έκκληση στην Αθήνα την Πέμπτη να προχωρήσει σε ριζικές μεταρρυθμίσεις και να τηρήσει το πρόγραμμα διάσωσης, προειδοποιώντας πως αυτή ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία της χώρας να ξεπεράσει τη χειρότερη χρηματοπιστωτική κρίση δεκαετιών.

Το ινστιτούτο οικονομικής έρευνας, το οποίο έχει επιρροή στον χώρο, προέβλεψε πως η οικονομία θα συσταλεί λιγότερο απ’ ότι είχε εκτιμήσει προηγουμένως, χάρη στην καλύτερη απόδοση στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, το ζενίθ της τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα.

Στην τριμηνιαία αναφορά του, το IOBE είπε πως η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,5 με 2% φέτος, λιγότερο απ’ όσο προβλέπουν οι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας.

Επίσης, είπε πως η οικονομία θα μπορούσε να επιστρέψει στην ανάπτυξη στο δεύτερο μισό του 2016, εφόσον η κυβέρνηση κάνει επειγόντως βήματα για να εξυγιάνει τον χτυπημένο τραπεζικό κλάδο, να μεταρρυθμίσει το ασθενές συνταξιοδοτικό σύστημα και να κάνει τη χώρα περισσότερο φιλική προς τις επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα διάσωσης 86 δισεκατομμυρίων που υπέγραψε τον Αύγουστο ύστερα από παρατεταμένες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές στην ΕΕ και το ΔΝΤ, δίνει στη χώρα δύο χρόνια για να διορθώσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα και να κάνει μεταρρυθμίσεις, είπε το IOBE καλώντας σε περισσότερη πολιτική συνεργασία.

«Η συνεχιζόμενη ελληνική οικονομική κρίση δεν μπορεί να ξεπεραστεί με ελάχιστες προσαρμογές και τακτικές» είπε, προσθέτοντας πως η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει τη διαφορά με την υπόλοιπη ευρωζώνη. «Οι συνθήκες για μια τέτοια εξέλιξη υπάρχουν, πιθανώς για τελευταία φορά.»

Η βουλή αναμένεται να εγκρίνει μια σειρά μέτρων λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν με το πιστωτές στην ΕΕ και το ΔΝΤ μέχρι τη Δευτέρα. Η νομοθεσία θα πρέπει να περάσει ώστε η Αθήνα να μπορέσει να λάβει μια θετική πρώτη αξιολόγηση υπό το πρόγραμμα διάσωσης, κάτι που, όπως ελπίζει, θα ανοίξει τον δρόμο για συζητήσεις για την απομείωση του χρέους.

Η κυβέρνηση θέλει επίσης να προχωρήσει με τις ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να προσελκύσει επενδύσεις που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Η πώληση των ελληνικών λιμανιών, αεροδρομίων και σιδηροδρόμων θα είναι ανάμεσα στις προτεραιότητές της, σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο.

Η οικονομία σημείωσε ανάπτυξη 0,7% το 2014, βγαίνοντας από μια εξαετή ύφεση κατά την οποία το εθνικό προϊόν συρρικνώθηκε κατά ένα τέταρτο, και αυξήθηκε κατά 1,1% τους πρώτους έξι μήνες αυτού του έτους.

Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι που επιβλήθηκαν στο τέλος του Ιουλίου, τα νέα μέτρα λιτότητας σε αντάλλαγμα για τη διάσωση και η επιβαρυμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών ήταν αναμενόμενο να επιδεινώσουν την παραγωγή στο δεύτερο μισό του έτους, είπε το think-tank. Ωστόσο, τα έσοδα από τον τουρισμό προβλέπεται να πιάσουν νέο υψηλό ρεκόρ φέτος.

«Η οικονομική ανάπτυξη έως 1,6% στο δεύτερο τρίμηνο, λίγο υψηλότερη απ’ ότι αναμενόταν, θα μετριάσει την ύφεση ολόκληρου του έτους» είπε το IOBE.

Οι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας προβλέπουν μια ύφεση 2,3% για αυτό το έτος και 1,3% για το 2016.  

Σχετικα αρθρα

Τι σημαίνει ο Trump για την Ευρώπη

admin

Γερμανικός Τύπος: Παζάρι για τα πόστα στις Βρυξέλλες

admin

Ένας λάθος υπολογισμός μπορεί να οδηγήσει σε κορεάτικο πόλεμο

admin

Οι αγορές πλησίασαν σε ιστορικά υψηλά αυτή την εβδομάδα – Θα συνεχίσουν την άνοδο;

admin

Οι προκλήσεις του φετινού Νταβός

admin

H έξοδος στις αγορές και τα επόμενα βήματα

admin

Η μεγάλη εκκαθάριση του Bitcoin

admin

Ο επικείμενος μαύρος Σεπτέμβρης…

admin

Οι ανησυχίες των επενδυτών εν όψει Eurogroup χτυπούν τα ελληνικά ομόλογα

admin

«Τοξικά» δώρα Σόιμπλε στον Α. Σαμαρά!

admin

Η Εθνική μετά … τις Alpha,Πειραίως δείχνει τον δρόμο

admin

Folli Follie: Η τρύπα των 2 δισ. και… άλλα πολλά ερωτήματα!

admin

Το παιδί-θαύμα της λιτότητας φτάνει σε προ κρίσης επίπεδα

admin

Η Ελλάδα ξεμένει από ελπίδα και οι εταίροι της από υπομονή

admin

Οι έλληνες ερωτεύτηκαν το πλαστικό μετά τα capital controls

admin

Attica: Ο «βρώμικος» πόλεμος για την ανακεφαλαιοποίηση

admin

Ευρω-πλεόνασμα κατήφειας με την αποδυνάμωση της Γερμανίας

admin

Ποιο είναι το σχέδιο Β για την Ελλάδα;

admin