Image default
Πρώτο Θέμα

Ο στόχος των 3,5 δισ. € από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων το 2016

Ο στόχος των 3,5 δισ. € από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων το 2016

Η Ελλάδα θα επιδιώξει να συγκεντρώσει μέχρι και 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2016 από πωλήσεις κρατικής περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων των δύο μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας.

«Ένας σημαντικός αριθμός ιδιωτικοποιήσεων θα πραγματοποιηθεί πολύ γρήγορα μέσα στους επόμενους έξι μήνες περίπου» είπε σε συνέντευξή του ο Στέργιος Πιτσιόρλας, επικεφαλής του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. «Δεν είναι αισιόδοξος, είμαι ρεαλιστής.»

Ύστερα από έξι μήνες μαχών με τους πιστωτές, οι οποίοι έφτασαν την Ελλάδα στο χείλος της εξόδου από το ευρώ, η κατά της λιτότητας κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα συμφώνησε τον Ιούλιο να αναπτύξει ένα «σημαντικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων» το οποίο θα αποφέρει ένα σύνολο 50 δισεκατομμυρίων ευρώ σε έσοδα κατά τη συνολική διάρκεια του τελευταίου προγράμματος βοήθειας της χώρας.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και άλλων ειδών ρευστοποιήσεις κρατικής περιουσίας θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή μέρους των νέων δανείων διάσωσης που θα λάβει η Ελλάδα για να ανεκφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της, καθώς και για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στο πιο καταχρεωμένο κράτος της Ευρώπης. Η χώρα έχει συγκεντρώσει 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια από συναλλαγές ιδιωτικοποίησης.

Συγκεκριμένα σχέδια, όπως η πώληση ενός ποσοστού 67% των μετοχών τόσο στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς όσο και στο Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης είχαν συμπεριληφθεί στο προεκλογικό πρόγραμμα του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ και την τελευταία δανειακή συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές, και κατά συνέπεια είναι δεσμευτικά, είπε ο Πιτσιόρλας.

Η AP Moeller-Maersk’s APM Terminals, η China Cosco Holding και ο φορέας εκμετάλλευσης λιμανιών των Φιλιππίνων International Container Terminal Services αναμένεται να υποβάλουν δεσμευτικές προτάσεις για το μερίδιο του Πειραιά μέχρι τις αρχές του Δεκεμβρίου, το αργότερο, με τη συναλλαγή να αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016. Η υψηλότερη προσφορά θα κερδίσει, είπε.

Δεσμευτικές προτάσεις για την εταιρεία σιδηροδρομικών υπηρεσιών της Ελλάδας ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την εταιρεία συντήρησης τραίνων ROSCO θα γίνουν τον Ιανουάριο, και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο, και με τις δύο πωλήσεις να ολοκληρώνονται μέχρι τα μέσα του 2016. Τόσο η Siemens όσο και η Alstom ενδιαφέρονται για τη ROSCO, ενώ η ρουμάνικη Grup Feroviar Roman και η αμερικανική Watco Cos θα πλειοδοτήσουν θα την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, είπε ο Πιτσιόρλας. Το ταμείο δεν έχει λάβει επίσημη ειδοποίηση από τη Russian Railways ότι δεν ενδιαφέρεται πλέον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, είπε.

Η Ελλάδα θα υπογράψει συμφωνία παραχώρησης για τη μίσθωση 14 τοπικών αεροδρομίων με τον προτιμώμενο πλειοδότη Fraport AG-Slentel τον Δεκέμβριο – με στόχο να γίνει μεταβίβαση διαχείρισης των αεροδρομίων πριν από την τουριστική σεζόν του καλοκαιριού του 2016 – αφού η Fraport  ανανέωσε την προσφορά της, είπε ο Πιτσιόρλας.

Η πώληση ενός μεριδίου 66% της εταιρείας που διαχειρίζεται το δίκτυο αερίου στην Ελλάδα, τη ΔΕΣΦΑ, στη Socar του Αζερμπαϊτζάν, θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016 το αργότερο. Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία  του Αζερμπαϊτζάν θα πουλήσει στη συνέχεια ένα μερίδιο 16% της ΔΕΣΦΑ και «υπάρχουν ενδιαφερόμενοι αγοραστές» είπε.     

Σχετικα αρθρα

Έβδομη επίθεση με όχημα στην Ευρώπη: Τι μπορεί να γίνει;

admin

Η στήριξη της Γερμανίας ξεκλειδώνει την αλλαγή στην ευρωζώνη

admin

Aνοιξιάτικες κάλπες;

admin

Airbnb: Σε πτώση οι κρατήσεις και οι τιμές στην Αθήνα το 2019

admin

Η τριπλή απειλή του σαββατοκύριακου για την Ευρώπη

admin

Τουρκία: Ο στόχος για τριπλασιασμό της οικονομίας της έως το 2023

admin

Η Ελλάδα περιμένει υψηλότερο πλεόνασμα φέτος, καλή ανάπτυξη για το 2018

admin

Παγιώνεται το προβάδισμα Μέρκελ έναντι Σουλτς

admin

Έρχεται οικονομικός χειμώνας;

admin

Ψήφιση μέτρων και «κόφτη Σοιμπλε» απαιτούν οι Βρυξέλλες

admin

Τι θέλει το Ισλαμικό Κράτος;

admin

Παράλυση στην Ιταλία, μούδιασμα στην Ευρώπη

admin

Δυναμικές και με ισχυρά αντανακλαστικά οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας

admin

ΟΙ ευρωεκλογές και η Ιταλία

admin

Οι 4 λόγοι που οδήγησαν στις πρόωρες εκλογές την Τουρκία

admin

ΕΤΕΑΝ :«Περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις»

admin

Ανάσα κατ’ αρχήν για την Τερέζα Μέι

admin

Η ευρωκρίση έχει αλλάξει…χαρακτήρα

admin