Image default
Πρώτο Θέμα

Γρήγορο τέλος στα capital controls; Οι οικονομολόγοι δεν το νομίζουν

Γρήγορο τέλος στα capital controls; Οι οικονομολόγοι δεν το νομίζουν

Οι έλληνες θα πρέπει να αρχίσουν να συνηθίζουν τους περιορισμούς στα χρήματά τους.

Αυτή είναι η άποψη του 81% των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το -, οι οποίοι είπαν πως οι κεφαλαιακοί έλεγχοι έχουν έρθει για να μείνουν, μέχρι τουλάχιστον το δεύτερο μισό του 2016. Το δείγμα των 16 οικονομολόγων ερωτήθηκε μεταξύ 9 και 16 Οκτωβρίου.

Η ελληνική κυβέρνηση και τραπεζικοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει πως οι έλεγχοι – οι οποίοι επιβλήθηκαν τον Ιούνιο για να περιορίσουν τις αναλήψεις από τα ΑΤΜ και τις μεταφορές στο εξωτερικό – μπορεί να απαλειφτούν μέχρι το τέλος του 2016, αφού οι τράπεζες της Ελλάδας θα έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί.

«Είναι υπερβολικά αισιόδοξοι» είπε ο Αχιλλέας Χρυσοστόμου, οικονομολόγος στη Standard Chartered Bank στο Λονδίνο. «Πιστεύω πως οι ευρωπαίοι εταίροι, οι πιστωτές, θα θελήσουν να δουν κάποιες ενδείξεις εφαρμογής του προγράμματος προτού αισθανθούν άνετοι με την άρση των capital controls.»

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της αξιολόγησής της για τις ελληνικές τράπεζες στο τέλος του μήνα. Αυτά είναι πιθανό να δείξουν ένα κεφαλαιακό κενό 18 δισεκατομμυρίων ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος αυτής της τρύπας να καλείται να καλύψει το κρατικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Ελλάδας, σύμφωνα με την έρευνα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την Παρασκευή πως η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους, προτού τεθούν σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις που θα απαιτούσαν εσωτερικό δανεισμό από τους καταθέτες ως μέρος τη διαδικασίας, προτού χρησιμοποιηθούν τα χρήματα διάσωσης της ευρωζώνης.

Οικονομικές επιπτώσεις

Οι επιπτώσεις των capital controls στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα σημαίνουν πως το εγχώριο ακαθάριστο προϊόν θα συσταλεί κατά 1% το 2015, σύμφωνα με οικονομολόγους σε ξεχωριστή έρευνα του -.

Παρ’ ότι αυτή είναι μια βαθύτερη συστολή από το 0,7% που προβλεπόταν τον Ιούλιο, αντικατοπτρίζει επίσης μια αναπάντεχη ανάκαμψη στο δεύτερο τρίμηνο, όταν το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,9%. Η συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας, η οποία υπογράφηκε τον Αύγουστο, προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας ύψους 2,3% για φέτος.

«Τα δίδυμα ελλείμματα στον κρατικό προϋπολογισμό και στην εξωτερική κατάσταση έχουν επιλυθεί» είπε ο Νικόλαος Μαγγίνας, οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας στην Αθήνα, ο οποίος είναι ένας από τους τρεις οικονομολόγους στην έρευνα που προέβλεψαν άρση των κεφαλαιακών ελέγχων στο πρώτο μισό του 2016. «Δεν υπάρχει ανάγκη για παρατεταμένη περίοδο προσαρμογής υπό capital controls.»  

Σχετικα αρθρα

Η αποσύνθεση της Ευρώπης

admin

Οι ελληνικές συζητήσεις στο ΔΝΤ στο επίκεντρο, με τους αναλυτές να βλέπουν τη συμφωνία να παίρνει μήνες

admin

Η ανησυχητική στροφή της Γερμανίας στον κρατικό καπιταλισμό και το “μπαζούκα” των 1,3 τρισ. ευρώ

admin

Το παράδοξο του Brexit

admin

DW: Αναβιώνει η ιδέα περί Μεγάλης Αλβανίας;

admin

Πώς μπορεί να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό

admin

Η μάχη των αριθμών πριν τη μάχη της διαπραγμάτευσης

admin

Ένα ατελές προσχέδιο για την ευρωζώνη

admin

Η Αμερική φεύγει, το Grexit έρχεται…

admin

Η «Μεγάλη Τετάρτη» του Τσίπρα και οι λίστες των επικείμενων εκλογών

admin

Μάχη Μεϊμαράκη-Μητσοτάκη στις 10/01/2016

admin

Capital Economics: Η ελληνική οικονομία έχει ακόμα δουλεία…

admin

Eurostat:Μόνο στην Ελλάδα ύφεση

admin

Spiegel: H απελπισία των Ελλήνων ξενοδόχων

admin

Ανοδική μεταστροφή για τη βιομηχανία πλαστικής συσκευασίας, το 2013

admin

Δυσκολεύουν τα πράγματα για τη Forthnet

admin

ΟΟΣΑ: Ο οικονομικός εθνικισμός και η αστάθεια απειλούν τη μέτρια ανάκαμψη

admin

Η ώρα της κρίσεως για την ΕΚΤ

admin