Image default
Πρώτο Θέμα

Η Κομισιόν συνεχίζει να πιέζει για κοινή φωνή της ευρωζώνης στο ΔΝΤ

Η Κομισιόν συνεχίζει να πιέζει για κοινή φωνή της ευρωζώνης στο ΔΝΤ

Η Ευρωπαϊκή Κομισιόν ξεκίνησε νέο κύκλο πιέσεων για να ενισχύσει το βάρος της ευρωζώνης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιδιώκοντας να δώσει μια κοινή φωνή στη νομισματική ένωση εντός του ΔΝΤ μέχρι το 2025.

Η πρόταση είναι μέρος των προσπαθειών για την ενίσχυση του κοινού νομίσματος της Ευρώπης αφού η κρίση χρέους ανάγκασε πέντε μέλη του να ζητήσουν έκτακτη διεθνή βοήθεια και έφτασε το ένα εξ αυτών – την Ελλάδα – στο χείλος της εξόδου από την ευρωζώνη. Το σχέδιο θα έκανε τον πρόεδρο της ευρωζώνης, αυτή τη στιγμή τον ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, εκπρόσωπο της ευρωζώνης στο Συμβούλιο των Διοικητών του ΔΝΤ και στην Διεθνή Νομισματική και Οικονομική Επιτροπή του. Επίσης, θα δημιουργούσε έναν κοινό εκπρόσωπο της ευρωζώνης στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.

Η πρόταση της κομισιόν, η οποία έγινε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, θα χρειαστεί την έγκριση των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως ένδειξη της δύσκολης μάχης που θα αντιμετωπίσει το σχέδιο λόγω των εθνικών αντιπαλοτήτων στην Ευρώπη, μια παρόμοια πρωτοβουλία που έγινε το 1998 καθώς το ευρώ ετοιμαζόταν να γεννηθεί δεν έχει προχωρήσει καθόλου και αποσύρεται από την κομισιόν.

«Η φωνή μας στο ΔΝΤ δεν είναι ανάλογη με το οικονομικό βάρος της ευρωζώνης» είπε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο αντιπρόεδρος της κομισιόν που ελέγχει την πολιτική του ευρώ, σε δημοσιογράφους καθώς παρουσίαζε την πρωτοβουλία.

Αυτό είναι ένα από τα πρώτα στέρεα μέτρα που προέκυψαν από την έκθεση του Ιουνίου του 2015 από τον πρόεδρο της κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης της Ευρώπης, η οποία έχει ταρακουνηθεί από έξι χρόνια πάλη με την κρίση χρέους κατά τη διάρκεια της οποίας η Ευρώπη και το ΔΝΤ έχουν κάνει αιτήσεις έκτακτης βοήθειας που φτάνουν συνολικά τα 582 δισεκατομμύρια ευρώ για καταβεβλημένες κυβερνήσεις και τράπεζες. Η έκθεση προβλέπει μια σειρά πρωτοβουλιών πρώτης φάσης οι οποίες θα αναληφθούν μέχρι τα μέσα του 2017.

Το πακέτο των μέτρων που αποκαλύφθηκαν την Τετάρτη συμπεριλαμβάνει επίσης μια πρόταση προς τις κυβερνήσεις για «εθνικά συμβούλια ανταγωνιστικότητας», τα οποία θα παρακολουθούσαν την επίδοση των χωρών σε θέματα όπως οι μισθοί και η παραγωγικότητα, και ένα σχέδιο της κομισιόν για «Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο» που θα παρέχει συμβουλές για την εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ για τον περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του χρέους.

Επόμενη στο νομοθετικό μέτωπο είναι η πρόταση, που αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους, για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης της Ευρώπης, κάνοντας βήματα προς τη δημιουργία κοινού συστήματος εγγύησης καταθέσεων – ένα βήμα στο οποίο αντιτίθεται η Γερμανία αυτή τη στιγμή. Η επικείμενη πρωτοβουλία θα εστιάσει στην εξασφάλιση που θα ενισχύει τα εθνικά συστήματα εγγύησης καταθέσεων.

Την ίδια στιγμή, η κομισιόν δε διστάζει να υπογραμμίσει τις περιπλοκές του στόχου της ενίσχυσης της επιρροής της ευρωζώνης στο ΔΝΤ. Για παράδειγμα, ένας κοινός εκπρόσωπος του ευρώ στο 24μελές διοικητικό συμβούλιο θα απαιτούσε την αλλαγή του υπάρχοντος συστήματος, σύμφωνα με το οποίο τα 19 σημερινά μέλη του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος εκπροσωπούνται από δύο μόνο έδρες – για τη Γερμανία και τη Γαλλία – και μέσω έξι «περιφερειών» των κρατών-μελών του ΔΝΤ.

«Η εξωτερική εκπροσώπηση της ευρωζώνης στο ΔΝΤ είναι, αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα μοιρασμένη και όχι πολύ αποτελεσματική» ανέφερε η κομισιόν στην εργασία που συνόδευσε την πρότασή της.  

Σχετικα αρθρα

Το μεγάλο «ποντάρισμα» των ξένων

admin

Τι είναι ο “Covid μακράς διαρκείας” – Οι τρομακτικές επιπτώσεις του για τους νέους

admin

Πραγματικός ή όχι, ο φάκελος του Τραμπ είναι μία ακόμη νίκη για τον Πούτιν

admin

ΧΑ:Ανοδος αναμονης…

admin

Οι Γερμανοί προτιμούν ακόμα τα μετρητά

admin

Ικανοποίηση και συγχαρητήρια από την Ευρώπη για τη Συμφωνία των Πρεσπών

admin

Αναβαθμίσεις και νέες εκδόσεις «κλειδί» για χαμηλότερα πλεονάσματα

admin

O Trump αποχαιρετά (;) το ΝΑΤΟ

admin

Καθαρή νίκη ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ με ίδιο σχεδόν ποσοστό με τον Γενάρη

admin

Γερμανικός Τύπος: Τι θα γινόταν εάν οι Βρετανοί παρέμεναν στην ΕΕ;

admin

Πρόεδρος για τέταρτη φορά ο Putin: Και τώρα, τι;

admin

Έρχεται διεθνής καταιγίδα, η Ελλάδα… χωρίς ομπρέλα

admin

Eurobank: Κεφαλαιακές ανάγκες-σοκ στο κακό σενάριο της ΤτΕ

admin

Το χρέος του Τραμπ στη χρηματοπιστωτική κρίση

admin

Το παιδί-θαύμα της λιτότητας φτάνει σε προ κρίσης επίπεδα

admin

Χτύπημα από Morgan Stanley σε τράπεζες και ομόλογα

admin

Ζημιωμένη η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία χωρίς συμφωνία για το Brexit

admin

Η Δύση φέρεται πολύ μαλακά απέναντι στον Putin;

admin