Image default
Must Read

Ο πόλεμος των telecom και η συντριβή της Vodafone

Ο πόλεμος των telecom και η συντριβή της Vodafone

Σε νέα φάση περνά πολύ σύντομα ο πόλεμος διεθνών τηλεπικοινωνιακών κολοσσών επί ελληνικού εδάφους, καθώς η κυβέρνηση φέρνει στο Βουλή το νέο νόμο για την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, στην παρέμβαση της οποίας η Vodafone έχει εναποθέσει τις τελευταίες ελπίδες της για να αποφύγει τη συντριβή από τον ΟΤΕ.

Η Vodafone, που αυτές τις ημέρες διαθέτει με το δικό της εμπορικό σήμα τις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας της ενοποιημένης, πλέον, HellasOnLine, ενώ στην τελευταία χρήση ενέγραψε τεράστιες ζημιές, ύψους 124 εκατ. ευρώ, έχει δεχθεί αλλεπάλληλα… γκολ από τον όμιλο του ΟΤΕ και έχει φθάσει πλέον, όπως συμβαίνει με τις ασθενείς ποδοσφαιρικές ομάδες, να περιμένει μόνο ένα «φιλικό σφύριγμα» από το διαιτητή, για να αποφύγει το διασυρμό:

          Έχοντας ηττηθεί κατά κράτος στο προνομιακό της πεδίο, αυτό της κινητής τηλεφωνίας, με τον ΟΤΕ πλέον να ελέγχει πάνω από 50% της αγοράς, με 7,3 εκατ. συνδρομητές, έναντι μόλις 5,1 της Vodafone, η ελληνική θυγατρική του βρετανικού κολοσσού ζήτησε από το διαιτητή, την ΕΕΤΤ, να… σφυρίξει φάουλ.

          Με καταγγελία που έχει υποβάλει, για την οποία μάλιστα μίλησε δημόσια στον Τύπο (πράγμα ασυνήθιστο) ο ίδιος ο επικεφαλής του μητρικού ομίλου, η Vodafoneέχει υποστηρίξει ότι ο ΟΤΕ έχει πλέον δεσπόζουσα θέση και στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας και θα πρέπει να τεθεί, όπως ήδη συμβαίνει με τη σταθερή τηλεφωνία, υπό το ρυθμιστικό έλεγχο της ΕΕΤΤ. «Ελέγχουν το 51% της αγοράς, το 70% των κερδών και το 85% των ταμειακών ροών», δήλωνε (στο «Βήμα») ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Vodafone, Βιτόριο Κολάο, τον Σεπτέμβριο του 2013, ζητώντας από τη ρυθμιστική αρχή να παρέμβει γρήγορα, με βάση την καταγγελία που είχε υποβληθεί.

           «Έχουν χάσει την ψυχραιμία τους», ήταν το λακωνικό σχόλιο του επικεφαλής του ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ, που, με τον αέρα του νικητή, φαίνεται να πιστεύει ότι οι επιχειρηματικοί πόλεμοι κρίνονται στην αγορά και όχι στα γραφεία των ρυθμιστικών αρχών. Όπως λένε στον ΟΤΕ, η Cosmoteυπερίσχυσε με καθαρά εμπορικά μέσα και δεν καταχράται τη δεσπόζουσα θέση που έχει κατακτήσει στην αγορά για να εμποδίζει τον ανταγωνισμό. Δεν νοείται, λοιπόν, να τιμωρηθεί για την επιχειρηματική της επιτυχία, απέναντι μάλιστα σε μια εταιρεία που εισήλθε προνομιακά στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας και είχε προβάδισμα αρκετών ετών μέχρι να επιτραπεί στον ΟΤΕ να στήσει το δικό του δίκτυο.

           Για την καταγγελία της Vodafone, η ΕΕΤΤ δεν έχει ακόμη αποφανθεί, παρότι έχουν περάσει περίπου δύο χρόνια από τότε που υποβλήθηκε. Μάλιστα, για πολλούς μήνες, επί ημερών πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα, η ΕΕΤΤ βρισκόταν σε συνεχείς προστριβές με την κυβέρνηση και τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό, Χρήστο Σπίρτζη, για τα θέματα της εποπτείας των τηλεοπτικών καναλιών και της DIGEA. Το σχετικό νομοσχέδιο, που τέθηκε σε διαβούλευση τον Ιούλιο, χωρίς να φθάσει στη Βουλή, το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις όχι μόνο για τα κανάλια, αλλά και για το νέο καθεστώς λειτουργίας της ΕΕΤΤ, την επιλογή νέων μελών και τη στενότερη εποπτεία της από την κυβέρνηση, αναμένεται τώρα να κατατεθεί στη Βουλή. Στην Vodafone ελπίζουν ότι, μετά την περιπέτεια αυτή της ΕΕΤΤ, η ρυθμιστική αρχή θα λάβει τελικά αποφάσεις επί της καταγγελίας, κρίνοντας αν θα πρέπει η Cosmote να περάσει σε καθεστώς ρύθμισης.

Στους κύκλους, πάντως, της τηλεπικοινωνιακής αγοράς εκτιμούν ότι η Vodafone δεν θα έχει τύχη, αν περιμένει να «γυρίσει το ματς», με ένα «σφύριγμα» από την ΕΕΤΤ κατά του ΟΤΕ. Εκτός του ότι υπάρχουν πολύ σοβαρά νομικά αντεπιχειρήματα στους ισχυρισμούς της περί ανάγκης να ρυθμισθεί η δραστηριότητα της Cosmote, το πολιτικό κλίμα στην κυβέρνηση, που θα επιλέξει τη νέα ηγεσία της ΕΕΤΤ, δεν ιδιαίτερα ευνοϊκό για την Vodafone.

Το Μαξίμου δεν ξεχνά, όπως λέγεται, το ραντεβού στο Μαξίμου του Βιτόριο Κολάο με τον τότε πρωθυπουργό -και «κόκκινο πανί» για τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά για τον Αλέξη Τσίπρα-, Αντώνη Σαμαρά. Όπως δεν ξεχνά ότι, αν γίνει το «χατίρι» της Vodafone, δυσαρεστημένος θα είναι ο όμιλος του ΟΤΕ, στον οποίο το Δημόσιο διατηρεί μικρή συμμετοχή, ενώ κύριοι μέτοχοι είναι οι Γερμανοί της DeutscheTelekom, με τους οποίους δεν είναι ό,τι καλύτερο να ανοίγονται μέτωπα, όταν εκκρεμούν πολύ σοβαρές διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή του νέου μνημονίου και την ελάφρυνση του χρέους.

Μπορεί να βρει άλλους τρόπους να χτυπήσει τον ΟΤΕ η Vodafone; Στην κινητή τηλεφωνία, η υπεροχή της Cosmote, ιδιαίτερα στους χρήστες μικρών ηλικιών, είναι συντριπτική. Τα σχέδια εξαγοράς της Forthnet, για να «βάλει πόδι» η Vodafone στη συνδρομητική τηλεόραση, όπου ο ΟΤΕ κερδίζει συνεχώς έδαφος, δεν έχουν «περπατήσει» ως τώρα. Ένας «γάμος» με την Wind, που θα έδινε πραγματική ισχύ στην Vodafone, δίνοντας την πρώτη θέση στους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας, αποκλείεται λόγω ρυθμιστικών περιορισμών. Η πλήρης ενοποίηση της HellasOnLine δίνει κάποια εμπορικά πλεονεκτήματα στη σταθερή τηλεφωνία, αλλά ακόμη η Vodafoneβρίσκεται πολύ πίσω σε αριθμό συνδρομητών, ενώ και ο ΟΤΕ ετοιμάζει εκπλήξεις, έχοντας προαναγγείλει την ενοποίηση όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών του κάτω από το σήμα της Cosmote.

Θα έλεγε κανείς ότι η εταιρεία που μπήκε πρώτη, μαζί με την τότε Telestet, στην κινητή τηλεφωνία και είχε όλα τα περιθώρια να εδραιώσει την υπεροχή της σε αυτή την αγορά, για να κατακτήσει και τους άλλους τομείς της εγχώριας αγοράς τηλεπικοινωνιών, βρίσκεται σήμερα σε στρατηγικό αδιέξοδο, καθώς όλες οι προσπάθειες που κάνει για να ξεπεράσει τον ΟΤΕ καταλήγουν σε… τοίχο. Και μόνο αν… σφυρίξει πέναλτι η ΕΕΤΤ έχει πια η Vodafone μια σοβαρή ελπίδα να ισορροπήσει το παιχνίδι.

Ι.Α.Φ 

Σχετικα αρθρα

Οι πέντε μεγαλύτερες απειλές για την Ευρωπαϊκή Ένωση

admin

BOFA:Η Ελλάδα μετά τις εκλογές – Ανάπτυξη με κινδύνους, αλλά και ανοδική πορεία

admin

Μαύρα «γερμανικά» σύννεφα μαζεύονται πάνω από την Ευρωζώνη

admin

Η Ελλάδα μπορεί να βγει από την ευρωζώνη σε περίπτωση Brexit

admin

ΗΠΑ: 53% πιθανότητα ύφεσης εντός 12 μηνών !

admin

Αμυδρό φως στο μαύρο τούνελ της παγκόσμιας οικονομίας

admin

Τι συμβαίνει με τις τράπεζες;

admin

Η Γερμανία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ευρωζώνης

admin

O «γνωστός» άγνωστος κοροναϊός – Dr. Νίκος Καλλιακμάνης

admin

M.Draghi: Αν ο ηθικός κίνδυνος μπορεί να περιοριστεί … διαγράψτε ιδιωτικά δάνεια!

admin

Σε επενδυτική καραντίνα το ελληνικό Χρηματιστήριο!

admin

Η Τουρκία εγκατέλειψε τη Δύση: ας υποστεί τώρα τις συνέπειες

admin

Ο «κρυφός» νομισματικός πόλεμος € vs $

admin

Η «περίεργη» σχέση των χρηματιστηρίων με τον Covid

admin

Fed: Ο φόβος για τον ισολογισμό των 4 τρισ. $ (!)

admin

Πριν 44 χρόνια ο Dow Jones πέρασε τις 1.000 μον.

admin

Πως ο κορωνοϊός αναδιαμορφώνει την παγκόσμια τάξη

admin

Οι ζοφερές προοπτικές του ελεύθερου εμπορίου

admin