Image default
Πρώτο Θέμα

Τραπεζες: Σπεύδουν να αυξήσουν κεφάλαια πριν από τα stress tests

Τραπεζες: Σπεύδουν να αυξήσουν κεφάλαια πριν από τα stress tests

Οι ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν προληπτικά το κεφάλαιό τους εν μέσω ελπίδων να βγουν από τα stress tests σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι είχε προβλεφθεί, πιθανώς γλιτώνοντας τους υπάρχοντες επενδυτές από μεγάλες απώλειες.

Η Τράπεζα Πειραιώς, η δεύτερη μεγαλύτερη σε περιουσιακά στοιχεία τράπεζα της Ελλάδας, κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα προσφέροντας στους κατώτερους ομολογιούχους τη δυνατότητα να ανταλλάξουν τις αξιώσεις τους με κανονικές μετοχές, ένα βήμα που ενισχύει το ποσοστό του κεφαλαίου πρώτης βαθμίδας της τράπεζας, ένα βασικό μέτρο που δείχνει τη χρηματοπιστωτική ισχύ.

Οι υπόλοιπες τρεις μεγάλες τράπεζες της Ελλάδας – η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Eurobank – σχεδιάζουν παρόμοια βήματα, σύμφωνα με πηγές του κλάδου.

Η αύξηση του κεφαλαίου πραγματοποιείται εν μέσω αναμονής πως των αποτελεσμάτων των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία αναμένεται να δημοσιευτούν στις 31 Οκτωβρίου, θα δείξουν μικρότερες κεφαλαιακές ελλείψεις απ’ αυτές που πολλοί είχαν φοβηθεί. Τα tests αποτελούν βασικό μέτρο για τον καθορισμό των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, και αποτελούν μέρος της διάσωσης των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ της χώρας που συμφωνήθηκε από τους ηγέτες της ευρωζώνης τον Ιούλιο.

Οι τράπεζες δέχτηκαν χτύπημα νωρίτερα φέτος, καθώς η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έφτασε τη χώρα στο χείλος της εξόδου από το ευρώ, καθώς μαχόταν με το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες για τους όρους της διάσωσης. Κεφαλαιακοί έλεγχοι έχουν επιβληθεί από τον Ιούνιο.

Μια λιγότερο πυρετώδης ατμόσφαιρα έχει επικρατήσει μετά τη συμφωνία του Ιουλίου, και οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν πρόσφατα σε διαπραγματεύσεις με θεσμικούς επενδυτές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, συγκεκριμένα με hedge funds.

Είναι βέβαιες πως συνολικά θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ, εφόσον οι κεφαλαιακές ελλείψεις που θα εντοπίσουν οι έλεγχοι της ΕΚΤ, οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν μιαν αξιολόγηση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων και ένα stress test, δε θα επηρεάσουν αυτό το ποσό.

Αξιωματούχοι σε συνεδρίαση του ελληνικού υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη υπολόγισαν πως οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα είναι χαμηλότερες από το προβλεπόμενο ποσό των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, είπε κυβερνητικό πρόσωπο.

Άνθρωποι που εμπλέκονται με την ανακεφαλαιοποίηση είπαν πως ο φόβος μιας μαζικής δημόσιας διάσωσης, η οποία επίσης θα επέφερε μεγάλες απώλειες στους υπάρχοντες μετόχους και πιστωτές, υποχωρούσε. Αντ’ αυτού, είπαν, είναι πιθανό οι ιδιώτες επενδυτές να καλύψουν το κεφαλαιακό κενό που θα προκύψει από το λεγόμενο βασικό σενάριο των tests.

Οποιεσδήποτε επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες που θα βρεθούν στο test του δυσμενούς σεναρίου και δεν μπορεί να καλυφθεί από ιδιώτες επενδυτές, θα καλυφθεί από το ταμείο διάσωσης των ελληνικών τραπεζών, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα αγοράσει ένα μείγμα νέων μετοχών και μετατρέψιμων ομολόγων, εκδιδομένων από τις ελληνικές τράπεζες.

«Η ιδέα είναι να υπάρξει ισορροπία μεταξύ της εύρεσης αξιόπιστης λύσης από τους ρυθμιστές για την επαναφορά της σταθερότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην ανακεφαλαιοποίηση» είπε εκτελεστικό στέλεχος μίας από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας.

Η προσέγγιση συμφωνεί με τις προειδοποιήσεις του Wilbur Ross και άλλων σημαντικών θεσμικών επενδυτών πως η σκληρή στάση των ρυθμιστών για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών μπορεί να βλάψει την ανάκαμψη της Ελλάδας.

Παρ’ ότι οι ιδιώτες επενδυτές έχουν χρηματοπιστωτικό συμφέρον στην αποτροπή μιας μεγάλης κλίμακας διάσωσης με τη χρήση δημόσιων χρημάτων, η οποία σύμφωνα με τον νόμο θα εμπεριείχε υποχρεωτικές διαγραφές των επενδύσεών τους, κάποιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν επίσης προειδοποιήσει κατά της ιδέας. Η διάσωση με τη χρήση μεγάλων ποσών δημόσιου χρήματος θα έδινε στην ελληνική κυβέρνηση υπέρογκο έλεγχο επί των τραπεζών, και πολλοί αξιωματούχοι δεν εμπιστεύονται την ακροαριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να έχει τις τραπεζικές διοικήσεις υπό τον έλεγχό της.

Ο Nicolas Véron, ανώτερο στέλεχος του think-tank Bruegel στις Βρυξέλλες, είπε πως οι επενδυτές «μπορεί να έχουν δίκιο όταν λένε πως ο κλάδος θα μπορούσε να ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό με τις δικές του δυνάμεις, εάν του δοθεί η ευκαιρία».

«Η λύση που βρίσκεται πλέον υπό συζήτηση, που επικεντρώνεται στο ιδιωτικό κεφάλαιο, θα απέφευγε επίσης τις νομικές περιπλοκές που εμπεριέχει το bail-in» των υπαρχόντων επενδυτών, είπε.

Οι πολιτικοί παράγοντες της ευρωζώνης είναι αποφασισμένοι πως η απαραίτητη προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου, όταν θα ξεκινήσουν να ισχύουν αυστηρότεροι κανόνες της ΕΕ για τις απώλειες των πιστωτών.

Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου τα κράτη της ευρωζώνης έχουν αφήσει να εννοηθεί ως μέρος της συμφωνίας διάσωσης πως οι ανώτεροι πιστωτές θα πρέπει πιθανώς να βρεθούν στη γραμμή του πυρός και να δεχτούν απώλειες ως μέρος της προσπάθειας ανακεφαλαιοποίησης πριν από την 1η Ιανουαρίου, κάτι που οι αναλυτές προειδοποιούν πως θα ήταν νομικό ναρκοπέδιο.

Το γραφείο του πρωθυπουργού ευελπιστεί πως αυτή η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι η τελευταία, σημειώνοντας πως οι τράπεζες έχουν δεχτεί βοήθεια με σημαντικά ποσά χρηματοδότησης στο παρελθόν, χωρίς αποτελέσματα.   

Σχετικα αρθρα

Η Ευρώπη πρέπει να επιτρέψει στο City να ευημερήσει

admin

Η Ισπανία επεξεργάζεται συνταγματική αλλαγή ως λύση στην κρίση

admin

Eπιστρέφoντας στην πραγματικότητα ύστερα από τον … Πούτιν

admin

Β.Σόιμπλε:Στόχος να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της

admin

H Ευρώπη επανέρχεται παρά τις Κασσάνδρες

admin

Τα οικονομικά μετά την κρίση δεν θα είναι ποτέ ξανά τα ίδια

admin

Νέο ρεκόρ επενδύσεων αναμένεται να πετύχει φέτος η Ελλάδα

admin

H πρόταση της ΝΔ για τη ΔΕΗ

admin

Με το μυαλό στον… Καμμένο ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες

admin

Μια κρίση στην Κίνα είναι θέμα χρόνου

admin

Καταρρέει η λίρα, αναταράξεις στην Τουρκία

admin

Γιατί ο πόλεμος της Συρίας θα καθορίσει τη δεκαετία

admin

Πώς η πολιτική θα καθορίσει την τύχη της Ελλάδας

admin

Η Ελλάδα σχεδιάζει ανταλλαγή χρέους 30 δισ

admin

Το μήνυμα της Γαλλίας για τον καπιταλισμό: Προσαρμοστείτε ή πεθαίνετε

admin

Αλλαγή του πολιτικού χάρτη στη Γερμανία από Σεπτέμβριο;

admin

Φόβοι μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης κατακλύζουν τις παγκόσμιες αγορές

admin

Τι θα ψηφίσουν οι Γερμανοί στις Ευρωεκλογές;

admin