Image default
Πρώτο Θέμα

Η επόμενη δόση είναι ζήτημα ημερών…

Η επόμενη δόση είναι ζήτημα ημερών…

Η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο για να λάβει 2 δισεκατομμύρια ευρώ μόλις καλύψει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις της, είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Σημειώνουμε καλή πρόοδο σε ότι αφορά αυτά τα προαπαιτούμενα, και συνεπώς είναι πολύ πιθανό να είναι ζήτημα ημερών» είπε ο Ντομπρόβσκις σε τηλεφωνική συνέντευξη από την Αθήνα, όπου συναντήθηκε με τις ελληνικές αρχές για να συζητήσει την πρόοδο του προγράμματος διάσωσης των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ που υπογράφηκε τον Αύγουστο.

Η Ελλάδα δεν αναμένεται να είναι έτοιμη εγκαίρως για τις συζητήσεις των αναπληρωτών Οικονομικών της ευρωζώνης αυτής της εβδομάδας, που είναι προγραμματισμένες για την Πέμπτη. Ο Ντομπρόβσκις είπε πως δεν υπάρχει καθορισμένο χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, η οποία μπορεί να πληρωθεί μόλις η Ελλάδα σημειώσει την απαραίτητη πρόοδο.

«Είμαστε πολύ πιο κοντά, πολλά προαπαιτούμενα βρίσκονται στη διαδικασία της παράδοσης» είπε ο Ντομπρόβσκις. Μόνο «μερικά προαπαιτούμενα» αποτελούν αντικείμενο εις βάθος συζήτησης σε αυτό το σημείο, προσέθεσε.

Τα ελληνικά ομόλογα έπεσαν, με την απόδοση του 10ετούς χρέους να αυξάνεται κατά 13 μονάδες βάσης στα 7,816 το πρωί της Τετάρτης. Η απόδοση ξεπέρασε το 13% τον Ιούνιο, προτού ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καταλήξει σε συμβιβασμό με τους πιστωτές της χώρας για την οικονομική βοήθεια.

Ο Τσίπρας πλέον αντιμετωπίζει δύσκολες προθεσμίες για να τηρήσει στο σωστό δρόμο το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας και να αποτρέψει έναν νέο γύρο αναστάτωσης για την παραμονή της στην ευρωζώνη. Εγκρίνοντας το σχέδιο διάσωσης, οι υπουργοί Οικονομικών καθόρισαν ένα λεπτομερές χρονοδιάγραμμα για το ποια χρήματα μπορούν να ληφθούν και πότε.

Για αρχή, πρέπει να αποδεσμευτούν 3 δισεκατομμύρια ευρώ – σε δύο δόσεις – μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου. Τα προαπαιτούμενα για τα πρώτα 2 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν καθοριστεί, ενώ για τα επόμενα 1 δισεκατομμύρια ευρώ θα καθοριστούν αργότερα. Οποιαδήποτε πληρωμή μετά από αυτό θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο.

Για την πληρωμή του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, τα προαπαιτούμενα θα εστιάσουν κατά πάσα πιθανότητα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, και μια απόφαση αναμένεται «σχετικά σύντομα» είπε ο Ντομπρόβσκις. Αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να ξεκλειδώσει τους πόρους που χρειάζονται για τον τραπεζικό της κλάδο, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ολοκληρώσει την αξιολόγηση των τραπεζών, κάτι που αναμένεται να γίνει αυτόν τον μήνα.

Ο Τσίπρας αναμένεται να περάσει τη νομοθεσία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα που χρειάζονται για την επόμενη δόση αυτήν την εβδομάδα.

Η Ελλάδα έχει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου για να ξεκλειδώσει 15 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που θα συμπληρώσουν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ που βρίσκονται ήδη σε ξεχωριστό λογαριασμό στο ταμείο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Αυτά τα χρήματα συνδέονται με την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, παρ’ ότι οι πολιτικοί παράγοντες έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο του διαχωρισμού των χρηματοπιστωτικών προαπαιτουμένων από τη γενικότερη αξιολόγηση εάν χρειαστεί.

Οι πιστωτές στην ευρωζώνη μπορεί να αναλογιστούν να αποδεσμεύσουν το χρονοδιάγραμμα για τον τραπεζικό τομέα από το υπόλοιπο πρόγραμμα, είπε ο Ντομπρόβσκις. Την ίδια στιγμή, είπε, είναι σημαντικό να υπάρξει πρόοδος σε όλα τα μέτωπα, ώστε να αποτραπεί μια νέα κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.

«Εάν θέλουμε χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα, είναι σημαντικό το πρόγραμμα να παραμείνει στον σωστό δρόμο, μόνο τότε μπορεί να πετύχει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» είπε ο Ντομπρόβσκις. «Θεωρητικά, φανταστείτε να προχωρήσουμε με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την άρση, τελικά, των κεφαλαιακών ελέγχων, που είναι και ο στόχος, και να αποδειχτεί πως το πρόγραμμα δεν είναι στον σωστό δρόμο – τότε θα καταλήξουμε με μια κατάσταση ίδια με αυτήν που είχαμε στο πρώτο μισό του έτους.»

Η Ελλάδα χρειάστηκε να επιβάλει περιορισμούς τον Ιούνιο, μετά την απόφαση του Τσίπρα να διεξάγει δημοψήφισμα για τα μέτρα λιτότητας που απαιτούσαν οι πιστωτές, η οποία προκάλεσε ένα bank run και ανάγκασε την κυβέρνηση να κλείσει τις τράπεζες για περίπου έναν μήνα.

Ο Ντομπρόβσκις εξέφρασε την πεποίθηση πως οι ελληνικές αρχές θα συνεργαστούν με τους πιστωτές για να αποφύγουν ένα παρόμοιο σενάριο.

«Σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές – με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών, τον κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας – υπήρχε μια εμφανής δέσμευση να εργαστούν πολύ σοβαρά για την πρώτη αξιολόγηση και να πραγματοποιήσουν μιαν επιτυχή αξιολόγηση μέσα στον μήνα του Νοεμβρίου» είπε ο Ντομπρόβσκις.

Σχετικα αρθρα

Αισιόδοξα τα μηνύματα για την πορεία της απασχόλησης από τους Έλληνες εργοδότες

admin

Πόσο πρέπει να ανησυχούμε για το χρέος;

admin

Στην τελική ευθεία για την ευρω-κάλπη

admin

Αποτοξινώνοντας τη διαμάχη απόσχισης της Ισπανίας

admin

Οι αντίπαλοι του Brexit βρίσκουν νέα στρατηγική να εμποδίσουν την έξοδο

admin

Ανάκαμψη, αναθεώρηση και αναδιανομή

admin

Ένα καινούριο Αμερικανικό Όνειρο…

admin

Πού θα κριθεί το αποτέλεσμα της κάλπης

admin

Γερμανία: Η χαμένη μάχη για τον κεντρώο χώρο

admin

Ο φθόνος του Brexit της Ευρώπης

admin

Μειωμένος κατά 42,7% ο αριθμός των πτωχεύσεων το 2015

admin

Όλο το σχέδιο της ιταλικής κυβέρνησης για τη διάσωση των δύο τραπεζών

admin

Η οικονομία της Κύπρου ένα χρόνο μετά το μνημόνιο και το «κούρεμα» καταθέσεων

admin

Πόσο εφικτη είναι μια καθαρή εξόδος από το μνημόνιο;

admin

Ε.Ε: Στην κόψη του ξυραφιού το ταμείο ανάκαμψης

admin

Οι λαϊκιστές της Ιταλίας ξεκινούν την προδοσία

admin

Ο Τσίπρας εκπλήσσει και πάλι…

admin

Η ΕΕ κάνει «μεγάλο λάθος» με τη συμφωνία με την Τουρκία

admin